İsim Değiştirme 2024 İsim Değişikliği Nasıl Yapılır (E Devlet)

İsim Değiştirme, İsim Değişikliği Nasıl Yapılır Edevlet , isim değişikliği davası; dilekçesi, usulü, görevli ve yetkili mahkeme, avukatlık vekalet ücreti, harçlar ve 2024 isim değişikliği nasıl yapılır? konusunu ele aldığımız ve güncellediğimiz yazımızla sizlerleyiz.

E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir 2024

​e-Devlet üzerinden isim değişikliği son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek. Peki başvuru için şartlar neler? Kimler başvuruda bulunabilir? E-Devlet üzerinden isim değişikliğinde başvuru ücreti nedir? Hangi belgeler gerekmektedir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği ile ilgili kamuoyu duyurusunda bulundu.Mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyad değişikliği yalnızca belirtilen şartlar halinde yapılabilmektedir. Yapılan düzenleme ile ad veya soyadında; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişiler, yurtiçinde ilçe nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise dış temsilciliklerimize ya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine olanak sağlanmıştır. Bu kapsamda yalnızca adında imza ve yazım hatası olan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılanan vatandaşlar e-devletten talepte bulunabilecek ancak ön adını silmek için talepte bulunamayacak. Örnek vermek gerekirse adı “Memet” olan bir kişi adının “Mehmet” olarak düzeltilmesi için talepte bulunabilecek.

Değiştirilebilecek isimlerden bazıları Rabiye/ Rabia, Salahattin/ Selahattin, Küpra/ Kübra, Ferat/Ferhat Adı “Muratcan” olan bir kişi adını “Murat Can” olarak değiştirilmesi için talepte bulunabilecek ancak adını “Murat Efe” olarak değiştirmek için e-devletten talepte bulunamayacak. Adı “Eda Nur” olarak nüfusa kayıtlı bir kişi adının “Eda” olarak değiştirilmesi için talepte bulunamayacak. Yapılan düzenlemenin şartlarında da belirtildiği üzere e-Devlet üzerinden ad ve soyad değişikliği başvurusu iki ismi olup da birini sildirmek isteyen vatandaşları kapsamamaktadır. İki isminden birini sildirerek tek isim kullanmak isteyen vatandaşlar için yazımızda da belirttiğimiz üzere asliye hukuk mahkemelerinde dava açmak ve hakim kararı almak gerekmektedir.

Soyadı gülünç, topluma ve genel ahlaka uymayan vatandaşlar ad ve soyad değişikliği talebinde bulunabileceklerdir. Soyadı “Çakal, Deli, Çoşkun, Satılmış, Çıplak” olan vatandaşlar soyad değişikliğinde bulunabileceklerdir.

Düzenleme sonradan Türk vatandaşı olan kişileri kapsamamaktadır. Sonradan Türk vatandaşı olup adını değiştiren kişiler kapsam dışında tutulmuştur. Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.

İsim Değiştirme Davası 2024

İsim veya ad, kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayırmaya yarayan araçlardan biridir. Her kişinin bir adının olması ve adının nüfus siciline yazılması yasayla zorunlu kılınmıştır. Ayrıca her kişinin bir adının olması toplumda kamu düzeninin sağlanmasında açısından önemlidir.

Kişiye sıkı sıkıya bağlı olan isim kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Her kişi kişiliğinin ayrılmaz bir öğesini oluşturan adını – ismini özgürce seçme hakkına sahiptir. Kişilerin isimlerini istedikleri zaman değiştirmesi toplumsal yaşamda birçok karışıklığa ve güvensizliğe neden olabilmektedir. Bu sebeplerle isim değişikliği davası kapsamında ismin değişmezliği ilkesi benimsenmiştir. Ancak bir taraftan da kişi ile adı arasında bulunan sıkı bağ nedeni ile haklı sebeplere dayanılarak değiştirilmesine imkan tanınmıştır. 4721 Sayılı Medeni Kanun 27. maddesi  ismin değiştirilmesini, ancak haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebileceğini öngörmüştür. İsim değişikliği talebinde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hakim tarafından değerlendirilmelidir.

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır ?

4721 Sayılı Medeni Kanunun 27. Maddesine göre; ‘Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.’ ifadesi yer almaktadır.Medeni Kanunun 27’nci maddesiyle ismin değiştirilmesinin haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebileceği kabul edilmiştir. Maddenin bu hali ile haklı sebepten bahsedilmekle birlikte nelerin haklı sebep sayılabileceği kanunda belirtilmemiştir. Bu nedenler hâkimin takdirine bırakılmıştır. Hangi hallerin haklı sebep teşkil ettiği konusu her bir davadaki özel koşullara göre hakim tarafından belirlenecektir. Hakim bu takdir yetkisini kullanırken hukuka ve hakkaniyete göre karar vermek zorundadır.

Hakim haklı sebepleri belirlerken ‘adın gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması, ‘adın elverişsizliği veya telaffuzunun güç olması, aynı adın birden fazla kişi tarafından kullanılması nedeni ile başkaları ile karışıklığa neden olması, din ve uyruk değiştirme, kişinin başka bir ad ile tanınması, adın kişinin ilerlemesine veya ticari faaliyetlerine engel olması, aileden birisinin ağır bir suç işlemesi, kullanılması yasak öz ad veya soyadların kullanılıyor olması’ gibi nedenleri göz önünde bulundurmalıdır.

Isim Degistirme – Degisikligi Davasi Dilekcesi – Mahkemesi – Ucreti 2 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
İsim Değiştirme 2024 İsim Değişikliği Nasıl Yapılır (E Devlet) 5

İsim Değişikliği Davasında Usul

Kişiye sıkı sıkıya bağlı olan isim üzerindeki bu değişim hakkı, kişinin kendisinden başkası kullanamaz. Yani adın değiştirilmesi talebi ancak adının değiştirilmesi için haklı sebebi olan isim sahibi tarafından yapılır. Örneğin Yargıtay tarafından verilen kararda; olayda ölü olduğu anlaşılan (annenin) adının değiştirilmesi istemiyle davacı (oğlu) tarafından açılan davanın aktif husumet ehliyeti yokluğundan reddi gerekmiştir.

Söz konusu davada davalı yan ise nüfus müdürlüğüdür. Yargıtay tarafından verilen kararlarda kişilerin adlarının değiştirilmesi için açtıkları davalarda nüfus idaresinin davalı sıfatını kabul etmekte hatta Nüfus Hizmetleri Kanunun 36’ncı maddesinin emredici hükmü uyarınca nüfus idaresinin yokluğunda karar verilemeyeceği görüşündedir.

İsim Değişikliği Davası‘nda adını haklı nedenlere dayanarak değiştirmek isteyen kişi bu haklı nedenleri ispat etmek zorundadır. Davacı bu hususta tanık gösterebileceği gibi başka bir isimle tanındığını ispatlayacak her türlü delili mahkemeye sunabilir. Örneğin Nüfus kaydında yer alan isim ile iş arkadaşları ve sosyal çevresi tarafından bilinen ismi farklı olan kişi sosyal medya hesapları yada tanık beyanları ile bu hususları ispatlayabilir.

İsim değişikliği davası‘nda süre sıkıntısı bulunmamaktadır. İsim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilir.

Medeni Kanunun 27’nci maddesi gereği adın değiştirilmesine karar verilmesi halinde söz konusu karar ulusal ve yerel gazetelerde  ilan olunur. Böylelikle Üçüncü kişiler açısından hüküm doğurur.

Yine medeni Kanunu 27. Maddesine göre Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir. Dolayısıyla söz konusu değişiklikten zarar gören taraf bu değişikliğe itiraz edip dava açabilir.

İsim Değişikliği Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Nüfus Hizmetleri Kanunun 36’ncı maddesine göre; Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları (..) nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır. Dolayısıyla söz konusu kanun maddesi gereğince adın değiştirilmesi için açılacak davalarda ‘Asliye Hukuk Mahkemesi’ görevlidir.

Nüfus Hizmetleri Kanunun 36. maddesine göre adın değiştirilmesi için açılacak davalarda yetkili mahkeme ise davacının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer mahkemesidir. Buna göre adının değiştirilmesini isteyen kişi ikametgâhının olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine dava açılabilecektir.

İsim Değiştirme Davası

İsim Değiştirme Davası Dilekçesi Örneği

Her insan biriciktir. Bu çerçevede her vaka farklılık arzedecektir. Kişinin isim değişikliğinin nedeni geçmişte yaşamış olduğu çok özel olaylar olmakla birlikte herkesin yaşamı da farklılık arz edecektir. Bu çerçevede düşünüldüğünde her isim değiştirme davasının kendi dinamikleri, davacının beklentileri mevcuttur. Bu bağlamda da her bir isim değiştirme davasının farklılık içereceği muhakkaktır. Bu durum isim değişikliği davası dilekçesi örneği üzerinde de aynıdır. Bu sebeple her kapıyı açacak herkese uyacak mahiyette bir isim değişikliği davası dilekçesi örneği bulunmamaktadır. Bu dilekçe her vaka için özel olarak dikkatle hazırlanmalıdır.

İlginizi çekebilir: BABALIK DAVASI

İsim Değiştirme Davası Avukat Ücreti | Harçları – Masrafları 2024

Her yıl mahkeme harçları ve tarifeleri Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. Bu çerçevede güncel bir hesaplama içerisinde dava açılış harçları ve gider avansı toplamının 500,00TL civarındadır.

Isim Degistirme – Degisikligi Davasi Dilekcesi – Mahkemesi – Ucreti Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
İsim Değiştirme 2024 İsim Değişikliği Nasıl Yapılır (E Devlet) 6

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayınlanmaktadır. Bunun yanı sıra her yıl Ankara Barosu tarafından da Tavsiye Niteliğinde Avukatlık Tarifesi hazırlanarak yayınlanmaktadır. Tüm bu tarifelerde avukatın asgari olarak alması gereken ücret belirtilmektedir. Avukatın ayıracağı mesai, harcayacağı efor dikkate alınarak avukat tarafından ayrıca bir ücret politikası güdülmektedir. Bu çerçevede somut vaka incelenerek avukat bu yönde avukatlık ücreti talep edecektir. Ayrıca belirtilmelidir ki avukatlık ücretine yargılama masrafları – harçlar dahil değildir.

Sıkça Sorulan Sorular:

İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ?

Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.

2024 yılı isim değişikliği nasıl yapılır?

2024 yılında İsim değişikliği talebinde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hakim tarafından değerlendirilmelidir.

İsim değiştirme başvurusu nasıl yapılır?

Bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi’ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak gerekiyor.

İsim Değiştirme Kaç Yaşına Kadar Yapılır ?

İsim değişikliğinin bir yaş kısıtlaması yoktur, her yaş aralığında yapılabilir.

İsim Değiştirme Davası Kime Açılır ?

İsim değiştirme davası ikametgahın bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne açılır.

İsim değiştirme ücreti ne kadar?

İsim değiştirme ücreti dava harçları ve avukatlık ücreti çerçevesinde şekillenmektedir. 2023 yılında dava harçları toplamı 750TL civarındadır.

SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Soyadından memnun olmayan ve çeşitli sebeplerle soyadını değiştirmek isteyen vatandaşlarımızın aklına sık sık memnun olmadıkları soy isimlerini nasıl değiştirecekleri sorusu gelmektedir. Yazımızda bu soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Soyadının değiştirilmesine ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nda ve Nüfus Hizmetleri Kanununda düzenlenmiştir. Medeni Kanun’un 27. Maddesi ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. Maddesi bize soy isim ve isim değişikliği konularında yol gösterici mevzuat hükümleridir. İlgili kanun maddeleri şu şekildedir:

2. Adın değiştirilmesi 

Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. 

Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. 

Ad değişmekle kişisel durum değişmez. 

Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

Nüfus davaları 

MADDE 36- 

(1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur: 

a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları (…) nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır. 

b) Haklı sebeplerin bulunması hâlinde aynı konuya ilişkin düzeltme yapılması hâkimden istenebilir. Ad değişikliği hâlinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eşin ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir. 

c) Tespit davaları, kaydın iptali veya düzeltilmesi için açılacak davalara karine teşkil eder. 

(2) Kişilerin başkasına ait kaydı kullandıklarına ilişkin başvurular Bakanlıkça incelenip sonuçlandırılır.

Yine soy isim değişikliğinde izlenilecek usul de Türk Medeni Kanunu’nun 27. Maddesinde düzenlenen isim değişikliği usulü ile aynıdır.

MAHKEMEYE GİTMEDEN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Mahkemeye gitmeden isim değişikliği mümkün müdür? 2023 yılında ülkemizde gündeme oturan ve e-devlet üzerinden vatandaşlara isimlerini değiştirme imkânı sunan sistem maalesef artık aktif değildir. Ancak yine de mahkemeye gitmeden bazı şartlarda isim değiştirmek halen mümkündür. Bu şartlara bakacak olursak:

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun 03/11/2017 tarihli ve 30229 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 
           

Söz konusu Kanunla 5490 sayılı Kanuna eklenen Geçici 8 inci Maddede “Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir.” denilmektedir.

Buna göre vatandaşlarımız iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; Soyadı Kanununun 3’üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmektedirler. Bunun dışında dava yoluna gitmeden isim değiştirmek şu an için mümkün değildir.

KEYFİ İSİM DEĞİŞTİRME MÜMKÜN MÜ?

Vatandaşlarımız hiçbir sebep göstermeden mahkemeye başvurarak keyfi şekilde isimlerini değiştirebilirler mi?

İsim değişikliğine ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nun 27. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:

2. Adın değiştirilmesi 

Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. 

Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. 

Ad değişmekle kişisel durum değişmez. 

Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

İlgili kanun maddesi uyarınca ismini değiştirmek isteyen vatandaşlarımız mahkeme nezdinde HAKLI sayılabilecek dayanakları öne sürmelidirler. Konu ile alakalı olarak isim değişikliği konusunda uzman bir avukattan hukuki destek almanızı biz TAHANCI HUKUK BÜROSU olarak muhakkak öneriyoruz.

18 YAŞ ALTI İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

18 yaşının altındaki vatandaşlarımız da isimleri değiştirebilirler. Yetişkinlerle benzer usulde yürüyen bir süreç olsa bazı ufak farklılıklar yer almaktadır. Bilindiği üzere 18 yaşından küçükler mahkemeler önündeki haklarını velileri yahut vasileri aracılığıyla kullanmaktadırlar. 

II. Fiil ehliyeti 

1. Kapsamı 

Madde 9– Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.

2. Koşulları 

a. Genel olarak 

Madde 10– Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.

3. Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar 

Madde 16– Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.  

Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar.

18 yaşından küçükler velileri yahut vasileri aracılığı ile bir avukata vekalet verip, isim değişikliği davası açabilirler.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER

Mahkeme karara çıktıktan sonra 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulmaz ise mahkemenin kararı kesinleşir. Mahkeme, kesinleşen karar sonrasında Basın İlan Kurumuna müzekkere yazılır. Mahkeme Basın İlan Kurumundan ilgili çevrede tirajı yüksek bir gazetede isim değişikliği kararının yayımlanmasını talep eder. 

Karar, gazetede Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlandıktan sonra; kararın ilan edildiği Basın İlan Kurumu tarafından, kararı veren mahkemeye bildirilir.

Tüm bu işlemlerden sonra mahkeme, isim ve soy isim değişikliğine ilişkin kararı ilgili nüfus idaresine gönderilir. İsim ve soy isim değişikliği ilgili nüfus dairesince nihayete erdirilir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI KİMLİK YENİLEME

Değişiklik kararını veren mahkeme, vermiş olduğu kararı ilgili nüfus idaresine gönderir. Nüfus idaresi mahkeme kararını işleme aldığında vatandaşın e-devlet ekranındaki ismi değişecektir. Kişinin e-devlet ana ekranında yer alan isminin değiştiğini gördüğünde yapması gereken bazı işlemler vardır:

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) uygulamasına girip kişinin randevu oluşturmasa gerekmektedir. Randevu alınırken kişinin mahkeme kararı uyarınca kimlik değişikliği seçeneğini seçmelidir. 

Nüfus randevusu sonrasındaki aşamada ortalama 1 haftada kişinin yeni kimliği kendisine bildirmiş olduğu adreste teslim edilecektir.

“İsim Değiştirme 2024 İsim Değişikliği Nasıl Yapılır (E Devlet)” üzerine 108 yorum

  1. Merhabalar isim değişikliği davası açtım ve dava mahkeme tarafından kabul edildi ve hakim isim değişikliğine karar verdi gerekçeli karar da tarafıma tebliğ edildi.bundan sonra ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. 2 ismim var, 2. adimin one alinmasini ve 1. isim olarak yazilmasibi /duzenlenmesini istiyorum.(Xxx Yyy iken Yyy Xxx olarak duzenlenmesini) . Yurt disinda yasiyorum. Coklu vatandasim.Bunu e-devletten 22 Aralik’a kadar mi yapabiliyoruz?

    Yanıtla
      • isim sildirmek icin dava acmamiz mi gereyiyor 4 yadinda kizim var ismi medine Nihal
        medine ismini sildirmek istiyorum. görümcemin adi olduğu için.. bunun icin ne yapmamiz gerekiyor

        Yanıtla
          • ismim saffet. ikinci ismim yok. dedemin adıymış. annem küçükken dedem ölmüş. o yüzden bana saffet ismini vermişler. birinci isim olarak Midas eklesem, ikinci ismim Saffet olsa uygun olur mu. Malum saffet arapça saf demek. bu yüzden saf salak diye hep alay konusu oldum, oluyorum. ben kendimi isauryalı olarak tanımlıyorum. çünkü anne tarafım da baba tarafım da isaurya bölgesi köylerinden, ataları ve kökleri o topraklarda. istilacı göçmen türk soyundan değiliz. arap değiliz. anadolu topraklarının yerlisiyiz. bu yüzden antik anadolu kral isimlerinden Midas’ı ilk ismim yapmak istiyorum. Aslında saffet ismini de sildirmek isterdim ama anneme ve dedeme saygımdan ikinci isim olarak kalmasını istiyorum. edevletten bu işlemi yapmam sorun olur mu

      • merhaba adım Keziban ve adım la dalga geçiliyor ve komik adlandriyorlar onun için adımim değiş mesini istiyorum bana yardımcı olur musunuz

        Yanıtla
  3. Merhaba ben e devlet üzerinden isim değişikliği talebinde bulundum ama vazgeçerek iptal etmek istedim. İptal butonu bulunmadığı için başvurunun sonuçlanmasını beklemem gerekiyordu. Başvuru olumlu sonuçlandı ve ismim değişti. Ancak ben bu durumun iptalini talep ediyorum. Herhangi bir kimlik değişimi yapmadan onaylanan bu ismimi tekrar ilk ismime çevirmem konusunda bir iptal işlemini nasıl sağlarım ?
    İsim resmi olarak başvuruda bulunduğum şekilde oldu. Eski adımın güncellenmesini ve yeni adın iptalini nüfus müdürlüğünden yapabilir miyim ?

    Yanıtla
      • Avukat bey selamlar
        [email protected] adresime konuyu bildirmeniz bize mutluluk verecektir.
        E devletten son zamanlarda soy isim değişikliği başvuruları yapılmaktadır. Benim soy adım şu anda ÖNÜR aslen ONUR olmalıydı yıllardır böyle devam etmekte. SORUM şudur ki. Bu değişikliğin onaylanması DURUMUNDA. TAPU, ARAÇ RUHSAT, EVLİLİK CÜZDANI, KİMLİKLER VE BELGELER, PASAPORTLAR, TELEFON, İNTERNET.
        ., VB ABONMANLIK LAR GİBİ DAHA NİCESİ OLAN BELGELERİN YENİDEN ÇIKARMA GİBİ TÜM İŞLEMLERİ YENİDEN YAPMAMIZ GEREKMEKTEMİ DİR. ONCA ŞEYE YİNE ÜCRET ÖDEYECEKMİYİZ.

        Yanıtla
    • E devlet üzerinden mi yaptınız, ne zaman sonuçlandı isim değişikliğiniz çok merak ettim merakımı mazur görün çünkü ben de isim değişikliği için e devletten başvuru yapmıştım yaklaşık bir ay önce, fakat herhangi bir gelişme yok ne yazık ki

      Yanıtla
  4. Merhaba,
    Göbek adımı ekletme ve soyadı değişikliği talebi için tek dava yeterli midir? Bu işlem eş zamanlı gerçekleşebilir mi?

    Yanıtla
  5. adıma bir ad ekletmek istiyordum ama artık çok geç herhalde nüfus müdürlüğünden yeni kimlik işlemlerini bitirdik artık bundan sonra hiçbir şansımız yok mu? Çok üzgünüm:(

    Yanıtla
  6. Mrb av.be e devletten isim degistirme icin basvuru yaptim hayrinaz ismi halenaz olarak değişirmi dava mi acmamiz gerekiyor

    Yanıtla
  7. Merhaba 8aylik oğlum var eşim benim rızam olandan isimini koymuştu hiç içimize sinmedi daha sonra değiştirmek istiyoruz mahkeme olmadan değiştirmemiz mümkün mü bebegjm 8 aylık.

    Yanıtla
  8. merhabalar eğer isim ve soyadı değişirse bizdeki sertifika, eğitim veya ehliyet gibi belgeler de silinir mi yoksa yeni isim soyisime geçiş yapılabilir mi?

    Yanıtla
  9. benim adım rafif ama tc de rafeef diye yazılmış ve abamın adı ikinci adım gibi duruyor ama benim ikinci adım yok

    Yanıtla
  10. meraba oglumun ismi abdulhalim diye konuldu benden izinsiz oglum bu durumda cok huzursuz oluyor genelde halim diye sesleniyorlar ama arkadaslari dalga konusunu yapip halime diye sesleniyor rahmetli dedesinjn ismi oldugu icinde hepsjnj degistirmek istemiyoruz sadece yanjna ek bir isim koyabiliyormuyuz enazndan okulda yeni ismiyle hitap edilsin ornek abdul u cikaraip ardahalim diye degistirebiliyormuyuz

    Yanıtla
  11. İyi günler ben isim değişikliği için dava açtım duruşma yapıldı kabul oldu dediler ki 3 hafta sonra gel bundan sonraki süreci merak ediyorum ne yapam gerekiyor şahit tutmuştum fakat hiçbir şey sormadılar bu sefer gidersem şahiti de getirmeme gerek var mı

    Yanıtla
  12. hocam davayı bizim yerimize siz yani avukat açip takibini yapabiliyor mu dava açma işlemleriyle falan uğraşmak istemiyorum

    Yanıtla
  13. Merhaba Fatih Bey,

    Benim adım Yusuf. 4 yıl önce inancımı değiştirerek Hristiyan oldum. Bu yüzden kendi inancıma uygun bir isim ekletmek istiyorum şimdiki ismime. Ancak benim kütüğümde halen din ibaresinde “İslam” geçerli. İbareyi değiştiremedim halen. Acaba mahkemede iki şahitlik olmasına rağmen kütüğümde halen eski inancım yazması mahkeme tarafından ret almam için sebep olur mu acaba?

    Yanıtla
  14. Öncelikle merhaba
    Size bir sorum olacaktı.İsimdeğiştirmek için asliye hukuk mahkemesine başvurdum.Mahkeme karara çıktıktan sonra bir süre sonra belirli ödemeleri yaptım.(resmî gazetede yayınlanması v.s için) sonrasında nüfus müdürlüğüne 06 Mart 2023 tarihinde tebliğ edildi.Asliye mahkemesi kalemindeki memur,15 gün içerisinde sonuçlanacağını,e- devlet üzerinden takip etmemi söylediler fakat halen bir değişiklik yok.Sizce eksik bir şey mi var ?

    Yanıtla
  15. Merhabalar ben adımın komple değişmesini istiyorum değişim sebebim ise sevmediğim ve utanç duyduğum bir siyasetçi ile aynı isme sahip olmam adımdan tiksindim psikolojik olarak rahatsız hissediyorum kendi sadece geçerli sebebim bu kabul edilir mi acaba

    Yanıtla
  16. merhaba kızıma iki isim koyduk ama kimlikde bnm rızan olmadan konulan isim yazıyo bnm isteğim ismi ekletmek istiyoruz nasıl yapabilirz dava açmadan iki buçuk yasinda

    Yanıtla
  17. İsmim Hüseyin ama hiç bir şekilde bu yaşima kadar kullanılmadı biri kullandığı zaman çok tuhaf oluyorum değiştirme şansım varmı bilgi alabilirmiyim..

    Yanıtla
  18. Merhabalar iki ismim var birini sildirmem istiyorum sene olarak 18 e girdim ama ay olarak girmedim daha annemin imzası ile mahkeme olmadan isim sildirebilir miyim

    Yanıtla
  19. ismim Zişan ve başka ülkelerde bu isim erkek ismi olarak kullanıyormuş, türk olduğum halde yabancı sanıyorlar ismimden dolayı. Bu nedenle ismimi değiştirmek istiyorum ne yapmam lazım?

    Yanıtla
  20. Merhaba! İsmim Rabia Zilan 2.ismim çevremdekiler tarafından küçüklüğümden beri alay dalga konusu oldu artık rahatsız ediyor sildirebilme şansımız varmı 🙁

    Yanıtla
  21. mrb benim ismim Haşim Ahmet Abdülbaki Buğra Bahadır Nebioğulları ismimi sorduklarında söylerken zorluk çekiyom anlatamiyom millete dalğa geçiyom ismimi söyledimde ben ismimin emre olması istom starbucks a gitigimde bardagın üzerine ismimi yazdıramiyom

    Yanıtla
  22. Avukat tutmak süreci hızlandırıyor mu ve avukat isim değişim
    yle ilgili kendi dilekçe yazım dahilinde tüm işi belgeleriyle birlikte yürütebiliyor mu bunu merak ediyorum

    Yanıtla
  23. merhabalar ben 18 yasimdayim su an dava acarsam babamin imzasi vs gerekir mi? bir de e devletten davasiz isim degitirme talebinde bulunur ve kabul edilirse sonrasinda bir sey yapmam gerekir mi ?
    Lutfen ikisini de cevaplayin rica ediyorum

    Yanıtla
  24. Merhaba,
    Din değişikliğine bağlı olarak mevcut ismimi değiştirmeden ikinci isim ekletmek istiyorum. İkinci isim eklemenin din değişikliğine bağlı olması durumu dava sürecini hızlandırır mı, bunu merak ediyorum.

    Ek olarak avukatla bu süreci işletme durumunda sizin büronuzda yukarıda belirttiğim şekilde bir davada ücretlendirmenin ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorum. E-mail’ime bilgilendirme yapılabilirse sevinirim.

    Yanıtla
  25. merhaba, daha önce adımı değiştirdim ama tekrar değiştirip başka bir isim almak istiyorum nasıl yapabilirim ve mümkün müdür?

    Yanıtla
  26. merhaba ben adımı değiştirmek istiyorum ama şuan hakkımda yürütülen bir soruşturma var sırf bu sebepten isim değiştirme talebim reddedilir mi?

    Yanıtla
  27. mrb ben derya godban eşim suriyeli ben mardinliyim isim Ahmed koyduk ama herkez alay ettiği için düzeltmek istiyorum ama eşim izin vermiyor ben duzelmek istiyorum lütfen yardımcı olun

    Yanıtla
  28. merhaba isim değişikliği kesinleşme şerhi yapıldı uyaptan bakıyorum dosya kapanmış fakat e devletten ismim değişmedi nerde eksiklik var yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button