Uzlaşma Teklif Formu Örneği

Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize ceza hukuku alanında soruşturma, kovuşturma, olağan ve olağanüstü kanun yolu ve infaz süreçlerinde hizmet veriyoruz. Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde hukukumuza giren uzlaştırma kurumu ile birçok uyuşmazlık tarafların karşılıklı irade beyanı ile çözüme kavuşmaktadır. Uzlaştırma süreci soruşturma ve kovuşturma evrelerinde gerçekleşebildiği hüküm kesinleştikten sonra hatta infaz tamamlandıktan sonra dahi gerçekleştirilebilmektedir.

Uzlaştırma bir süreçtir. Bu süreçte uzlaştırmacının taraflara gerçekleştirmiş olduğu uzlaşma teklifi ile başlamaktadır. Taraflar uzlaşma teklifini kabul ederek süreci başlatabilirler ve görüşmeler sonucunda uzlaşabilirler ya da uzlaştırma görüşmelerinde uzlaşamadan süreç olumsuz sonuçlanabilir. Tüm bunların tamamında uzlaştırma sürecinin taraflarının açık iradesi önem kazanmaktadır.

Uzlaştırma, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaşma Bürosu’nca yapılabileceği gibi tarafların kendileri arasında da düzenledikleri tutanakla da gerçekleştirilebilir. Bu çerçevede Tahancı Hukuk Bürosu avukatları Av. Fatih TAHANCI ve Av. Ayşe TAHANCI Uzlaştırmacı Sicili’ne kayıtlı uzlaştırmacılar olarak taraflara yardımcı olmaktan onur duyar. Uzlaştırma müessesi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı web sitesinden daha ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.

Uzlaşma Teklif Formu Örneği

T.C.
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
UZLAŞMA TEKLİF FORMU
UZLAŞTIRMA NO: 2020/……

A. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253 ve 254 üncü maddeleri çerçevesinde, soruşturma konusu kasten yaralama suçunun uzlaştırmaya tabi olması nedeniyle aşağıda açık kimliği belirtilen kişiye bu formun (D)bölümünde yer alan uzlaştırmanın mahiyeti ile uzlaşmayı kabul veya reddetmenin hukuki sonuçları anlatılarak uzlaşma teklifinde bulunulmuştur. .…/…./20… Saat:………

                                                                                                             Teklifte Bulunan
Uzlaştırmacı
Ayşe TAHANCI
5066

B. UZLAŞMA TEKLİFİ YAPILAN1.     ( … ) Mağdur/Katılan/Müşteki
2.     ( … ) Mağdurun Kanuni Temsilcisi
3.     ( … ) Suçtan Zarar Gören
4.     ( … ) Suçtan Zarar Görenin Kanuni Temsilcisi
5.     ( … ) Suça Sürüklenen Çocuk
6.     ( … ) Şüphelinin/Sanığın Kanuni Temsilcisi
C. UZLAŞMA TEKLİFİ YAPILAN KİŞİNİN1. T.C. Kimlik No 
2. Adı Soyadı 
3. Baba Adı 
4. Anne Adı 
5. Doğum Yeri ve Tarihi  
6. Adres 
7. Telefon 
D. Uzlaştırmanın mahiyeti ile uzlaşmayı kabul veya reddetmenin hukuki sonuçları:
  1. Uzlaşma, tarafların özgür iradeleriyle belirleyeceği edim karşılığında veya edimsiz olarak anlaşmalarıdır.
  2. Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez.
  3. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
  4. Şüpheli/sanık ile mağdur/katılan veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırmada esas hakkındaki kararı taraflar kendileri verirler.
  5. Uzlaştırmacı, Cumhuriyet başsavcılığı uzlaştırma bürosu tarafından görevlendirilen tarafsız ve bağımsız bir kişidir. Uzlaştırmacı sadece görüşmelerin yürütülmesini kolaylaştırır.
  6. Uzlaştırmacı taraflara uzlaştırma süreciyle ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapar, hak ve yükümlülüklerini anlatır ve tarafların uzlaştırmaya ilişkin sorularını cevaplandırır.
  7. Uzlaştırma ücreti ve giderlerinden mağdur/katılan veya suçtan zarar gören hiçbir şekilde sorumlu değildir.
  8. Uzlaşmanın sağlanması halinde, şüpheli ya da sanık uzlaştırma giderlerini ödemez. Bu giderler Devlet Hazinesi ‘nden karşılanır.
  9. Uzlaşma teklifinden itibaren üç gün içinde kararın uzlaştırmacıya bildirilmemesi halinde, teklif reddedilmiş sayılır.
  10. Uzlaştırma müzakereleri gizli olarak yürütülür. Uzlaştırma müzakereleri sırasında tarafların konuyla ilgili olarak yapacakları açıklamalar mevcut soruşturmada ve disiplinle ilgili olanlar da dahil olmak üzere, hiçbir soruşturma ve kovuşturmada ya da davada delil olarak kullanılamaz,  herhangi bir yerde açıklanamaz.
  11. Uzlaşma teklif formu ile uzlaştırma raporu taraflarca imzalanır.
  12. Mağdur ya da suçtan zarar görenin uzlaşma teklifini kabul etmesi ve uzlaştırma görüşmesi yapması, haklarından vazgeçtiği anlamına gelmez.
  13. Şüpheli ya da sanığın uzlaşma teklifini kabul etmesi ve uzlaştırma görüşmesi yapması suçu kabul ettiği anlamına gelmez.
  14.  Uzlaştırma müzakerelerine; uzlaştırmacı, taraflar ile bunların kanuni temsilcileri, müdafi vevekili katılabilir.
  15. Taraflardan herhangi birinin uzlaştırma görüşmelerine katılmaması halinde uzlaşma kabul edilmemiş sayılır.
  16. Uzlaşmanın sağlanması halinde mağdur, yargılama sürecine girmeksizin uzlaşma sonucu belirlenen haklarını alır.
  17. Uzlaşmanın sağlanması halinde mağdur, soruşturma/kovuşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açamaz, açılmış bir dava varsa feragat etmiş sayılır.
  18. Soruşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi halinde, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve adlı sicile kaydedilmez. Aksi halde kamu davası açılır.
  19. Kovuşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi halinde, sanık hakkında düşme kararı verilir ve adlı sicile kaydedilmez. Aksi halde yargılamaya devam olunur.
  20. Şüpheli ya da sanığın edimini yerine getirmemesi halinde uzlaştırma raporu veya uzlaşma belgesi, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 38 inci maddesinde yazılı ilam mahiyetinde belgelerden sayılır. Bu belge mahkeme kararı gibi İcra olunur.
UZLAŞTIRMANIN MAHİYETİ, UZLAŞMAYI KABUL VEYA REDDETMENİN  HUKUKI SONUÇLARINI ANLADIM. FORMUN BİR ÖRNEGİNİ ALDIM.
Şahsıma yapılan uzlaşma teklifini;
İnceleyip üç gün içinde beyanda bulunmak istiyorum.…./ …. /20 … Saat: ……. İmza
Kabul ediyorum.…./ …. /20 … Saat: ……. İmza
Kabul etmiyorum.…./ …. /20 … Saat: ……. İmza

Yorum yapın

Call Now Button