Adli Kontrol Nedir? Şartları Nelerdir? Adli Kontrol Kararına İtiraz: Süresi, Dilekçesi, Mercii

Adli Kontrol Kararına İtiraz | Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi 2023 – Adli Kontrol Şartı Nedir – Adli kontrole itiraz nereye yapılır ? Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda adli kontrol tedbiri, şartları ve adli kontrol kararına itiraz süreci üzerinde durduk.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Nedir?

Tutuklama tedbirinin bir alternatifi olan adli kontrol tedbiri, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile hukukumuza getirilen yeniliklerden birisidir. Tutuklama kararı şüpheli veya sanığa uygulanacak en ağır tedbir niteliğindedir. Bu sebeple tutuklamanın ortaya çıkaracağı sakıncaları önlemek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara meydan vermemek için adli kontrol tedbirlerine başvurulmaktadır. Yani şüpheli ve sanığın tutuklama yerine yurtdışına çıkmamak veya imza atmak gibi tedbirlerle kontrol altına alınmasıdır.

Ceza Muhakemesi Kanununun 109ncu ve 115nci maddeleri arasında düzenlenen bu koruma tedbiri, Fransız Ceza Muhakemesi hükümleri dikkate alınarak getirilmiştir. Tutuklamanın kişi özgürlüğüne ağır bir müdahale oluşturması sebebiyle, tutuklama ile ulaşılmak istenen amaca daha hafif bir tedbirle ulaşmak ölçülülük ilkesinin gereği olması hasebiyle adli kontrol bu amaca hizmet edebilmek için getirilmiş bir kurumdur. Kanun adli kontrol adı altında bir dizi tedbirler öngörmüştür. Bunlar:

  1. Şüphelinin yurtdışına çıkmasının yasaklanması,
  2. Hakim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurması (karakolda imza atması),
  3. Belirlenen taşıtları kullanmaması ve gerekli görülür ise kaleme makbuz karşılığından sürücü belgesini teslim etmesi,
  4. Uyuşturucu veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak dahil, tedavi veya muayene tedbirlerine tabi tutulması,
  5. Gerekli görülürse belli bir miktar güvence miktarının yatırılması (kefalet),
  6. Aile yükümlülüğünü yerine getireceğine ve adli kararlar gereğince ödemeye mahkum edildiği nafakayı düzenli olarak ödeyeceğine dair güvence vermesi,
  7. Konutunu terk etmemek,
  8. Belirlenen yer veya bölgelere gitmemek

Hakim somut olaya göre yukarıda saydığımız tedbirlerin birine veya birkaçına karar verebilir.

Adli Kontrol Kararı Verilmesinin Şartları

CMK 109ncu maddesinin birinci fıkrasına göre; “Bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, 100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir”.

6352 sayılı Kanunda yapılan değişiklikten sonra adli kontrol kararı verilmesi için, suçun kanunda yazılı cezasının türü veya miktarı önemsiz hale gelmiştir. Bu sebeple ceza ne olursa olsun diğer şartların varlığı halinde adli kontrol kararı verilebilir. Adli kontrol verilebilmesi için bu üç şartın olması gerekmektedir. Bunlar:

  1. Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması,
  2. Bir tutuklama nedeninin bulunması,
  3. Tutuklama tedbirinin somut olayda orantısız olması.

Kanun maddesi adli kontrol kararı verilebilmesi için 100ncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin bulunması gerektiğinden bahsetmektedir. Çünkü adli kontrol kararı da bir nevi kişi hak ve hürriyetlerini sınırlandırmaktadır. Yani adli kontrol kararı verilebilmesi için tutuklamada olduğu gibi kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması gerekir.

Tutuklama kararı verilirken adli kontrol kararının yetersiz bulunması gerekmektedir. Hakim tutuklama kararı verirken bu yetersizliği neden uygulamadığını yani adli kontrol kararını neden uygulamadığını gerekçesiyle birlikte belirtmesi gerekir.

Adli Kontrol Kararını Kim Verir? Kim Kaldırır? İtiraz Mercii

Adli kontrol kararı, soruşturma evresinde savcının talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından verilir. Kovuşturma evresinde ise adli kontrol kararını elbette mahkeme makamı tarafından resen verilebileceği gibi savcının ya da diğer tarafların talebi üzerine verilebilir. Adli kontrol kararını kaldırmaya yetkili makam ise soruşturma evresinde sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde mahkeme yetkilidir.

Şüpheli veya sanığın adli kontrol kararının kaldırılması veya içeriğinin değiştirilmesi için talep hakkı vardır. Şüpheli veya sanık böyle bir talepte bulunduğu vakit mahkeme makamı kararını 5 gün içinde vermek zorundadır. Mahkeme bu kararı vermeden önce savcının görüşüne başvurur.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği 2023

CMK 111. Madde’de belirtilen yargıçlık makamları kararlarına kanunda aksi bir düzenleme bulunmadıkça itiraz edilebilir. Yinr CMK 267. madde gereği Mahkeme makamına ilişkin kararlara ise ancak kanunda açıkça izin verilen hallerde itiraz mümkündür.

Soruşturma evresinde, adli kontrol kararının uygulanmasına ilişkin talebi reddedilen Cumhuriyet Savcısı, CMK 267. madde gereği itiraz edebilir. Suçtan zarar gören de Cumhuriyet Savcısı gibi adli kontrol kararını uygulanmasına ilişkin talebin reddine karşı itiraz edebilir. Aynı şekilde şüpheliler de adli kontrol kararının kaldırılmasına ilişkin olarak yaptıkları taleplerinin reddi halinde itiraz edebilirler. Şüphelinin müdafisi, yasal temsilci veya eşi de adli kontrol kararının kaldırılmasına ilişkin taleplerinin reddi halinde itiraz edebilirler.

Kovuşturma evresinde, sanığın, müdafinin veya eşinin adli kontrol kararının kaldırılmasına dair yaptıkları taleplerin reddine ilişkin karara itiraz edebileceğidir. Fakat kovuşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı veya katılanın adli kontrol kararının kaldırılmasına yönelik verilen mahkeme kararına karşı itiraz edemeyecektir.

Adli kontrol kararlarına itiraz hususunda, CMK’nın 111nci maddesinde, itirazın usulüne ilişkin bir belirleme yapılmadığından, Kanunun 268. maddesi ve devamı hükümleri dikkate alınacaktır. Buna göre, şüpheli/sanık, müdafii, yasal temsilcisi ve eşi öğrenme tarihinde itibaren, yedi gün içinde adli kontrol kararını veren mercie karşı itirazlarını bildirebilir. Kararı veren mercii, itirazı haklı bulması halinde, kararı düzeltecek; aksi takdirde en geç üç gün içinde, itirazı incelemeye yetkili mercie dosyayı gönderecektir. İtirazı incelemeye yetkili mercii, itirazı yerinde görürse, itiraz konusu hakkında da karar verecektir.

Yukarıda arz ve izah edildiği üzere adli kontrol kararına itiraz dilekçesi itirazı değerlendirecek olan merciye gönderilmek üzere kararı veren merciye hitaben yazılmalıdır. Örnek vermemiz gerekirse Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen şüphelinin ikamet adresinde bulunan kolluk birimine haftada 3 gün imza atması adli kontrolünün kaldırılması için itiraz dilekçesi Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmek üzere Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne diyerek oluşturulmalıdır. Bu mahkeme aşamasında ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek üzere Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne diyerek yazılmalıdır. Burada adli kontrol kararına itiraz dilekçesi örneği tarafımızca paylaşılmayacaktır. Şöyle ki her suç, her vaka kendi içerisinde bambaşka özelliklere sahiptir. Hal böyle iken her kapıyı açacak mahiyette bir dilekçe yoktur. Bu çerçevede her somut vakada suça ve yaşananlara özgü olarak ayrıca durumu izah edilecek şekilde dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle avukat bir meslektaşımızdan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanızı öneririz.

Adli Kontrol Kararının Şüpheli / Sanık Tarafından Yerine Getirilmemesi

CMK’nın 112. Maddesine göre adli kontrol kararını kasten yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında yetkili ve görevli yargılama makamı ‘’hemen’’ tutuklama kararı verilebilir. Bu kararın verilmesinde hükmedilecek hapis cezasının süresi göz önünde bulundurulmaz. Bu hüküm azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali halinde de uygulanabilir.

Sonuç olarak adli kontrol, Anayasal bir ilke olan ölçülülük ilkesinin hayata geçirilmesi amacıyla, tutuklamanın yarattığı ağır sonuçların, kişi özgürlüğünü daha az etkileyen bir tedbire başvurmak suretiyle, bertaraf edilmesi için getirilmiş bulunmaktadır.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Nedir ?

Adli kontrol kararına itiraz soruşturma veya kovuşturma evresinde şüpheli veya sanığın tutuklanmasına seçenek bir güvenlik tedbiridir.

Adli kontrol kararına itiraz dilekçesi nasıl yazılır ?

Adli kontrol kararına dayanak olan suç ve failin şahsi durumu detaylı bir şekilde açıklanarak adli kontrol kararının ağırlığı ifade edilmelidir.

Adli kontrol kararına itiraz nereye yapılır ?

Adli kontrol kararına itiraz soruşturma evresinde sulh ceza hakimliğine, kovuşturma evresinde ise dosyanın bulunduğu görevli ceza mahkemesine yapılır.

“Adli Kontrol Nedir? Şartları Nelerdir? Adli Kontrol Kararına İtiraz: Süresi, Dilekçesi, Mercii” üzerine 30 yorum

  1. Ben bir şey soracağım.
    Benim eşim geçen hafta Ankara’da uyuşturucu satma iddiasıyla torbacılıktan tutuklandı. Sincan cezaevine gönderildi. Benim kocam uyuşturucu satmıyor ama kullandığını da biliyorum. Ben eşim adına bir avukat ile anlaşsam hemen tutuklama kararına itiraz edilebilir mi? Kocam imza ile serbest bırakılır mı? Cezaevi çok kötüymüş korona var diye korkuyoruz. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba Eda Hanım,
      Öncelikle çok geçmiş olsun. Umarız bu zorlu süreci ailecek kolay atlatırsınız.
      Soruşturma dosyasını ve mevcut tüm delilleri detaylı olarak incelemek gerekmektedir. Yapılacak olan inceleme sonrasında doğru argümanlar ve hukuki alt yapı ile hazırlanacak olan tutukluluğa itiraz dilekçesi nihayetinde eşinizin tutukluluk kararının kaldırılarak adli kontrol ile salıverilmesi sağlanabilir. Bu çerçevede büromuzdan hukuki destek ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 0312 220 36 30 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Merhaba benim adli para cezasi ve taahhudu ihlal davasindan dolayi pasaportum iptal edilmis suan yurtdisinda calisiyorum adli kontrol olarak gozukuyo suan ne cek nede ihlal ettigim borcu kisa donemde odeme sansim yok turkiyeye donsem geri cikis yapamicam benim tekrar cikip calismam lazim borclarimi odemek icin nasil bi yol izlemeliyim esim mahkemeye basvurup adli kontrolu kaldrta bilirmi pasaportum tekrar gecerli olabilirmi

    Yanıtla
  3. Merhaba efendim benim ortağım vardı inşaat dekorasyon işi ile uğraşıyorduk ben iş bulup komisyon alıyordum bulduğum iş karşılığı oda bana 300 400 falan para gönderiyordu aramız bozuldu gitti beni mahkemeye verdi işini görecekmişim ve tehdit hakatet etmişim bu paraları delil olarak gösterdi bende savcılığa ifade verdim bu paraları iş karşılığı komisyon alıyorum dedim iş yapsam 300 400 çay çorba parası ile mi iş yapılır dedim savcı bana adlı kontröl verdi soruşturma aşamasında bende adlı kontröl itirazz etmek istiyorum

    Yanıtla
  4. Babam 4 aydır cezaevindeydi ve iki hafta kadar önce adli kontrol imzası şartıyla bırakıldı. İlk imzasını bu çarşamba günü (18 Kasım) attı, itirazda bulunmak istiyoruz. Acaba nereye başvurmamız gerekiyor, mail üzerinden (elektronik) dilekçe yazılabiliyor mu, ilk imzayı dört gün önce attığına göre yedi günlük itiraz süremiz devam ediyor mu, itiraz edersek itirazımız kâle alınır mı, dilekçeyi nereye nasıl vermemiz gerekiyor, örnek dilekçenin nasıl yazıldığına dair bilgi verir misiniz? Ayrıca babam hiçbir suçu olmamasına rağmen 4 ay cezaevinde kaldı, bu durumda tazminat alma imkânımız var mı? Tazminat hakkında detaylı bilgi verirseniz çok seviniriz. Şimdiden teşekkür ediyor, cevabınızı çok acil bekliyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

    Yanıtla
      • merhaba Kolay gelsin 6136 dan dosyam açıldı Ve adlı kontrol ev hapsi Aldım Ve avukatım itiraz dilekçesini attım diye söyledi ama atmamış üzerinden 13 gün geçti Vekaleti başka avukata verdim Herhangi bi sorun olurmu itiraz dilekçesi için imzaya çevrilmesi icin

        Yanıtla
  5. İyi günler hakkımda Ardahan sulh ceza hakimi adli kontrol verdi daha sonra dosya yetkisizlik ile İstanbul’a gönderildi hamile olduğum için adli kontrolun kaldırılması ile ilgili dilekçeyi nereye yazacağım.

    Yanıtla
  6. Merhabalar ben dün akşam trafik kazası yaptım
    İki bayan gidiyorlardı biri kaldırımda birisi yolun orta şeridinde izlerken bende araçla seyir halinde yanlarındab geçerken yolun ortasına yakın olan bayan biranda karşıya geçmeye kalktı ve benim kullandığım aracın sag tarafına çarptı trafik yayyayı yüzde yüz kusurlu bulup banada adli kontrol şartı verdi sonuç ne olur bilgilerinizi arz eder şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunurım

    Yanıtla
  7. Iyi calışmalar
    Dosyam yargıtayda. Hakkımda Bir senedir adli kontrol kararı uygulaniyor imza atiyorum. İtirazımı nereye yapabilirim

    Yanıtla
  8. Dosyam ilk sulh ceza mahkemesi tarafından adli kontrol kararı verildi 3 mahkeme tarafından yetkisizlik kararı verilerek merci tayini için yargıtaya gönderildi ve hakkımda 2 yıldır hiçbir ifade vermeden imza atıyorum benim hangi kime itiraz etmem gerekiyor

    Yanıtla
  9. Selamün aleyküm benim kavgadan bı dosyam vardı mahkeme bana adlı kontrol şartıyla serbestlik verdi her cuma imza atıyorum 3. İmzamı attım itiraz nereye edilir dilekçeyi kime vermem gerekir detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  10. Selamın aleyküm avukat bey ben 3 ay önce 19 eylülde konutunu terk etmeme cezası aldım adli kontrol itraz ettik ama halen bir mahkeme falan olmadı hala bekliyorum 105 gün oldu bu İŞkence ne zaman biter veya mahkeme ne zaman olur ?

    Yanıtla
  11. Merhaba mahkememizde tutuksuz yargılandık ancak ceza evinde kurula çıktı erkek arkadaşım başka dosyasında denetimdeydi kurul serbest bıraktı uygun gördü ancak savcılıktan red geldi bizde itiraz dilekçesi verdik itiraz dilekçesi incelenmesi bi sonuç gelmesi kaç günü bulur acaba

    Yanıtla
  12. Kasten yaralama kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller yazıyor. Adli kontrol aldım. Mahkeme gerceklesince tutuklama kararı verilebilir mi?

    Yanıtla
  13. merhaba benim 2023 in 10 nuncu ayında aldığım yurt dışı yasağım var kararı veren Bakırköy 3.cu ascm dosyam ise istinafta 4.2 ceza da verdi adli kontrol kararını kaldırmak için nereye başvuruda bulunmam gerekiyor teşekkürler

    Yanıtla
  14. merhaba iyi günler savcı hakkımda adli kontrol verdi müştekin Zararını karşıladım yurtdışı yasağı ve adli kontrol verdi her hafta pazartesi imza verdi bende itiraz ettim adli kontrol ve yurtdışı yasağımin kalması için mahkeme günü daha yok yardımcı olursanız sevinirim iyi günler

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button