Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Şartları

Anayasa mahkemesine bireysel başvuru şartları, anayasa mahkemesine bireysel başvuru nasıl yapılır, anayasa mahkemesi bireysel başvuru şartları, anayasa mahkemesine başvuru harcı gibi sorularınıza detaylıca yanıtlar verdiğimiz makalemizle sizlerleyiz.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nedir?

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek olarak Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki hak ve hürriyetlerin herhangi birisinin kamu gücü tarafından ihlalinden kaynaklı olarak başvuru yapılabilir. Bu kapsamda mesela yaşama hakkı, kişi hürriyeti ve güvenliği, işkence ve eziyet yasağı , hak arama hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti mülkiyet hakkı, temel hak ve hürriyetlerin korunması gibi hakların ihlal edilmesi halinde kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanabilir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Şartları
ı

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Mevzuat

1982 tarihli Anayasa’nın 148 maddesine göre “…Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz. Bireysel başvuruya ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir…” Hükmüne yer verilmiştir.

6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun bireysel başvuru hakkı 45 ve 51 maddelerinde ayrıntılı olarak bireysel başvuru yöntem ve usulleri gösterilmiştir.

12/7/2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü de bireysel başvurunun işleyişi konusunda hükümlere yer verilmiştir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakkı

6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun bireysel başvuru hakkı 45. Maddesine göre:
(1) Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.
(2) İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir.
(3) Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakkına Sahip Olanlar

6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun bireysel başvuru hakkı 46. Maddesine göre:
(1) Bireysel başvuru ancak ihlale yol açtığı ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal nedeniyle güncel ve kişisel bir hakkı doğrudan etkilenenler tarafından yapılabilir.
(2) Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişileri sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilir.
(3) Yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan haklarla ilgili olarak yabancılar bireysel başvuru yapamaz.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Olağan Kanun Yollarının Tüketilmesi

bireysel-basvuru-ankara-avukat-anayasa-mahkemesi

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru için ihlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem yada ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir. Kesin olarak verilen mahkeme kararlarına karşı kararın tebliğ veya tefhiminden itibaren 30 gün içinde Anayasa mahkemesine başvurulabilir.

Eğer birey maruz kaldığı hak ihlaline ilişkin olarak söz konusu hak ihlali ortadan kaldırılmış veya zarar giderilmiş ise kişinin mağdur sıfatı kalmayacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmasında hukuki yarar bulunmamaktadır. Ancak kişinin uğradığı zarar giderilmemiş ve aykırılıkta ortadan kaldırılmamış ise kanun yolu tüketilmesi nedeniyle kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulanabilir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Süre

6216 sayılı Kanun’un 47. maddesinin beşinci fıkrasına göre Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi 30 gündür.

Ancak mücbir sebep veya ağır hastalık gibi haklı bir mazereti nedeniyle süresi içinde bireysel başvuruda bulunamayanlar, mazeretin kalktığı tarihten itibaren on beş gün içinde, mazeretiyle ilgili açıklamalara başvuru formunda yer verip mazeretini ispatlayan belgeleri başvuru formuna ekleyerek Anayasa Mahkemesine başvurabilirler. Anayasa Mahkemesi, öncelikle başvurucunun ve mazeretinin geçerli görülüp görülmediğini inceleyerek mazereti kabul eder veya reddeder.

Madde gerekçesinde anılan fıkraya ilişkin olarak “Bireysel başvurunun kişisel ve güncel bir temel hak ihlâlinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir anayasal kurum olması, başvuruların belirli bir sürede yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bireysel başvurunun gerçek bir güvence teşkil edebilmesi, ihlâlin ve sonuçlarının ortadan kaldırılabilir nitelikte olmasıyla yakından ilintilidir. Bu nedenle başvurunun, kanun yollarını tüketen nihai işlemin başvurucuya tebliğ edildiği tarihten veya kanun yolu öngörülmemişse ihlâlin öğrenildiği tarihten başlayarak otuz gün içinde yapılması öngörülmüştür.” ifadeleri yer almaktadır.

Başvuru süresi, bireysel başvurunun ön şartlarından biri olup, incelemenin her aşamasında dikkate alınması gereken kamu düzeninden kaynaklanan usul kuralıdır. Bu nedenle bu süreler geçtikten sonra yapılan başvurular ise süre aşımı nedeniyle incelenemeyecektir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Yerleri

6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun bireysel başvuru hakkı 47/1. Maddesine göre; Bireysel başvurular, bu Kanunda ve İçtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.

12/7/2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü 63. Maddesine göre Usulünce hazırlanan başvuru formu, harç tahsil makbuzuyla birlikte yukarıda belirtilen yerlere teslim edildiğinde başvurucu ya da temsilcisine alındı belgesi verilir ve bu tarih, başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul edilir.

Mahkemeler ya da yurt dışı temsilciliklerine teslim edilen başvuru formu ve ekleri gerekli kayıt işlemleri yapılıp fiziki ve elektronik ortamda Mahkemeye gönderilir. Dava ve diğer yargılama işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiği hallerde UYAP kullanılarak veriler kaydedilir ve saklanır.

Cezaevinde bulunan hükümlü veya tutuklular cezaevi idaresinden isteyecekleri formları doldurduktan sonra cezaevi idaresi kanalı ile başvuru yapabilirler.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Harç

Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular harca tabidir. Başvuru formuna harcın ödendiğine dair belgenin eklenmesi zorunludur.

Ancak kişinin bireysel başvuru harcını ve yargılama giderlerini ödeme gücü bulunmaması halinde adli yardım yardım talebinde bulunabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus adli yardım talebi başvuru formunda açık bir şekilde  yazılmalıdır. Kişi adli yardım talebine ilişkin olarak mali durumuna ilişkin belgeleri (muhtardan alınan fakirlik belgesi, aile nufüs kaydı,  geliri gösteren belge, bakmakla yükümlü olunan çocuk sayısı…vb ) eklemesi gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Yer Alan Bilgiler ve Ekler

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru formu öncelikle temin edilmelidir. Bu kapsamda  6/11/2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İçtüzük değişikliğiyle bireysel başvuru formu yenilenmiştir. Başvuru formunun örneği, İçtüzük ekinde (EK-1) bulunmaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde (www.anayasa.gov.tr) yer almaktadır.

Bu başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Başvurucu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Eğer Avukat ile temsil durumu var ise avukat bilgileri de ayrıca doldurulmalıdır. Başvuruya konu olan olaylar ve başvuru yollarının tüketilmesine ilişkin olaylar tarih sırasına göre anlatılmalıdır.

bireysel-basvuru-nasil-yapilir-ankara-avukat-anayasa-mahkemesi

Başvuru bizzat yapılmış ise başvurucunun kimliğini tespite yarar resmî belgenin onaylı örneği (Başvurucunun kimliğini tespite yarar herhangi bir resmî belgenin suretinin olması  yeterlidir.).

Nihai karar ya da işlemi öğrenme tarihini gösteren belge (Tebliğ veya tefhim edilmeyen kararlara ilişkin olarak öğrenme tarihinin bildirilmesi yeterlidir. Bu durumda belge eklenmesine gerek bulunmamaktadır.)

Tazminat talebi varsa uğranılan zarar ve buna ilişkin belgeler.

Başvuruda ileri sürülen hak ihlali iddialarını temellendirecek belgelerin onaylı örnekleri (İlgili mevzuat gereği suret çıkarma yetkisi bulunan kişi veya makamlarca onaylı örneklerinin başvuru formuna eklenmesi yeterlidir.)

Eğer bir hukuki uyuşmazlığının çözümü sürecinde temel hak ve hürriyetinizin ihlal edildiğini ve bu hak ihlalilinin de bir çözüme kavuşturulmadığı kanaatindeyseniz siz de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna giderek hak ihlalinin tespiti ile uğranılan zararın giderilmesini talep edebilirsiniz. Bu çerçevede Ankara Avukat | Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktan onur duyarız.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Anayasa mahkemesine bireysel başvuru doğrudan kişinin kendisi veya vekili olan avukatı aracılığıyla yapılabilir. Anayasa mahkemesinin bireysel başvuru formu doldurulması zorunludur.

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Şartları Nelerdir?

Olağan kanun yollarının tamamlanmış olması verilen kararın kesin olması gerekmektedir. Sonrasında öğrenme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bireysel başvuru yapılabilir.

“Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Şartları” üzerine 16 yorum

  1. Sayın Avukatım,
    Benim 8 senedir devam eden bir ceza davam mevcut. Karşı taraf beni bıçakla yaraladı ancak davam halen sonuçlanmadı. Dosya halen asliye ceza mahkemesinde sürekli 6 ay sonrasına gün veriyor. Bu dosyayı sonuçlandırmak için ben ne yapmalıyım? Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaparsak sonuç alırmışız dediler. Hatta anayasa mahkemesi tazminat veriyormuş. Doğru mudur? Cevap verirseniz sizinle çalışmak isterim.

    Yanıtla
    • Merhaba Rasim bey,
      Öncelikle başınızdan geçenlerle ilgili olarak geçmiş olsun dileklerimizi sunmak isteriz. Türkiye’nin ne yazık ki yargılama süresi sıkıntısı mevcut. Dava dosyaları ne yazık ki bir türlü bitmiyor. Sürekli olarak uzuyor ve uzuyor. En son yargıda hedef süre uygulamasına geçildi ancak bu da bir çözüm değil tabi ki…
      Somut olayınızla ilgili olarak ofisimizle iletişime geçtiğiniz takdirde tarafınıza avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktan onur duyarız…

      Yanıtla
  2. merhaba beyefendi 2023 aralık ayında anayasa mahkemesine dava actık .yerel mahkeme görevi kötüye kullnmaktan 2 ay 15 gün hapis verdi zimmet sucundan 1.68 kuruş yüzünden verdi benimde sucum olmadığı için avukatımla istinaf mahkemsine gönderdik dosyayı aleyhine bozma yaparak ağır cezaya zimmetten yargılanması için davayı gönderdi ve ben 2 ay 15 gün aynı cezayı onadı ağır ceza mahkemsi ve zimmet konusundan verdi bende 25 yıllık memurluk görevimi istifa ettim anayasa mahkemsine dava actık ama hala sonuc cıkmadı

    Yanıtla
  3. merhaba fatih bey sorum bizim delil olarak sundugumuz delil incelenmeden baska celp gelmesi nedeniyle o delil bakildi adli hata nedeniyle davam kesin bireysel basvuru yapmayi dusunuyorum donermi sizce

    Yanıtla
  4. Merhaba Sayın Avukatım, öncelikle iyi çalışmalar dilerim.sizin bir konuda bilginize başvurmak istiyorum.Şoyle ki; İdari davamda ilk derece mahkemesi olumlu karar verdi, Bakanlık istinafa taşıdı İstinaf ilk derece mahkemesinin kararını bozdu ve aleyhimize bir karar verdi.Karar UYAP’ta 09/05/2022 tarihinde yayınlandı, ben aynı gün UYAPtan kararı okudum.Ancak karar avukatına 30/05/2022tarihinde tebliğ edildi.Ben bireysel başvuruyu 28/05/2022 tarihinde yaptım.Teblig tarihine bakarsak süresi içerisinde başvuru yapmış oluyorum, ancak öğrendiğim tarih diye bir durum söz konusu ise -ki UYAP doküman kütüğüne bakılıyormuş- bir ay süreyi gecirmisim gibi bir durum söz konusu.Bireysel başvurumda şu an son durum komisyonlar önünde incelemede deniyor Acaba süre bakımından bireysel başvurunun reddedilme durumu var mi? Bir diğer konu ise şu; aynı konuda istinafın kararını değişen bir durum sebebiyle yargılanmanın yenilenmesi için dava açarak talepte bulundum, sonuç talebim ilk derece mahkemesi ve istinaf tarafından reddedildi.Bunu ilk bireysel başvurumun süre sıkıntısı sebebiyle reddedilme ihtimaline karşı bireysel başvuru konusu yapsam bu hakkı kötüye kullanmış olur muyum.

    Yanıtla
  5. Merhaba, AYM Bireysel başvurumdan sonraki gelişmeleri bildirme yükümlülüğüm olduğunu biliyorum, bunun belli bir süresi varmıdır? Çünkü savcılık dosyasına eklediğim, AYM’ne de bildireceğim itirazımın ilgili hakimlikten sayı almasını bekliyorum. İyi çalışmalar,

    Yanıtla
  6. MERHABALAR BENE DEVLET MEMURUYUM ÇALIŞTIĞIM KURUMDA DİSİPLİN CEZASI ALDIM KURUM BENİMLE UĞRAŞIR DİYE MAHKMEYE VERMEDİM HUZURUM KAÇMASIN DİYE AMA ŞİMDİ PİŞMANIM ANAYASA MAHKMESİNE BİREYSEL BAŞVURU YAPABİLİRMİYYİM

    Yanıtla
  7. merhaba sayın avukatım benim kardeşimi tutukladılar mağdur kendisini 3 kişi tarafindan kasp edildiğini beyan etmiş ifadede vermiş ama çok serhosken ne dediğini bilmiyormuş ama benim kardeşim suçsuz mağdur olan kişi adlieye gelerek ben çok serhostum ne dediğimi yaptığını hatirlamiyorim die dilekçe verdi kesinlikle yağma ve kasp yoktur ama benim kardeismi ve 2 kişi daha tutukladılar ceza da yok bişey demeden götürdü ler acaba ne olacak sayın avukatım şuan kardeşim suçsuz yere içerde 😥

    Yanıtla
  8. iyi günler avukat bey 16 yılında sosyal medyada yazmış olduğum sözler aradan 7 8 sene geçmesine rağmen karşıma çıkıyor 2019da hakaret davası açılmış nedense devamlı avukatlar geriyedonuk araştırıp bulup mahkemeye veriyor 7. 8mahkeme gördüm bunun birsonuda gelmiycek budurumda neyapmaliyim habire biryerlerden birşeyler cikartoyorlar

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button