Anlaşmalı Boşanma Protokolü 2024

Anlaşmalı boşanma protokolü örneği 2023 içeriğimizde, anlaşmalı boşanma protokolü nedir, nasıl yapılır, protokol örneği word ve pdf olarak yayınladık. Anlaşmalı boşanma, diğer boşanma sebeplerinden farklı olarak çekişmesiz gerçekleşmekte olup, bu davalarda eşler hakkında herhangi bir kusur değerlendirmesi yapılmaz. Evliliğin temelinden sarsılmış olduğu hususu, tarafların ortak beyanı çerçevesinde varsayımsal olarak doğru kabul edilir. Bu sebeple bu tür davalar oldukça hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bu boşanma türü, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda müstakil (bağımsız) bir başlık altında ele alınmamış olup, “Evlilik Birliğinin Sarsılması” başlıklı 166. Madde içerisinde düzenlenmiştir.

Son yıllarda artış gösteren boşanma dava türlerinden biri de anlaşmalı boşanma davasıdır. Bu içeriğimizde, anlaşmalı boşanma nasıl olur, anlaşmalı boşanma protokolü örneği 2023 yılı için nasıl hazırlanır, anlaşmalı boşanma dilekçe örneği nasıl hazırlanır, anlaşmalı boşanma şartları nelerdir, anlaşmalı boşanma ne kadar sürer, anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır gibi çokça gelen sorularınıza yanıt vereceğiz.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun boşanmayı düzenleyen hükümlerinden birisi de anlaşmalı boşanmaya ilişkindir. Medeni Kanunumuz eşlerin hür iradeleri ile kendi aralarında anlaşarak evlilik birliğini sona erdirmelerine olanak tanımaktadır. Bu yazıda anlaşmalı boşanma konusunu ele alacağız.

Kanunun ilgili madde hükmü şu şekildedir:

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin taraflarıbizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz

Buna göre evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olan çiftler, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında kendi aralarında anlaşma yapmış olmaları ve bu anlaşma çerçevesinde mahkemeye birlikte başvurmaları hâlinde anlaşmalı olarak boşanabileceklerdir. Uygulamada bu anlaşma metni “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” adı verilen bir protokole bağlanmakta ve taraflarca birlikte imzalanmaktadır.

Bu protokolün hazırlanmasından sonra boşanmak için mahkemeye başvuran çiftler, kendileri için belirlenmiş olan duruşma gününde mahkemede hazır bulunarak hakim huzurunda boşanma yönündeki hür iradelerini bizzat açıklarlar. Hâkim söz konusu protokolü aynen benimseyebileceği gibi, bu protokol üzerinde bir kısım değişiklikler yapma yetkisini de haizdir. Eğer hâkim bu protokol üzerinde bir kısım değişiklikler yaparsa tarafların da söz konusu değişikliklere razı olup olmadıklarının kendilerinden sorulması gereklidir. Eğer taraflar da bu değişikliklere razı olur ise hâkimin uygun görmesi ile birlikte haklarında boşanma kararı verilir. Ancak bu aşamada henüz gerekçeli karar hazırlanmamış olduğu için karar kesinleşmemiş, boşanma da gerçekleşmemiştir. Gerekçeli karar hazırlandıktan sonra taraflar söz konusu kararı tebellüğ ederek herhangi bir kanun yoluna başvurmazlar ise karar kesinleşmiş ve boşanma gerçekleşmiş olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma, diğer boşanma sebeplerinden farklı olarak çekişmesiz gerçekleşmekte olup, bu davalarda eşler hakkında herhangi bir kusur değerlendirmesi yapılmaz. Evliliğin temelinden sarsılmış olduğu hususu, tarafların ortak beyanı çerçevesinde varsayımsal olarak doğru kabul edilir. Bu sebeple bu tür davalar oldukça hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bu boşanma türü, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda müstakil (bağımsız) bir başlık altında ele alınmamış olup, “Evlilik Birliğinin Sarsılması” başlıklı 166. Madde içerisinde düzenlenmiştir.

Kanunun ilgili madde hükmü şu şekildedir:

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz

Buna göre evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olan çiftler, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında kendi aralarında anlaşma yapmış olmaları ve bu anlaşma çerçevesinde mahkemeye birlikte başvurmaları hâlinde anlaşmalı olarak boşanabileceklerdir. Uygulamada bu anlaşma metni “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” adı verilen bir protokole bağlanmakta ve taraflarca birlikte imzalanmaktadır.

İlgili: Ankara boşanma avukatı

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası için eşlerden biri ya da her ikisi birlikte Aile Mahkemesi’ne (Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne) anlaşmalı olarak boşanma istemini bildirir bir dilekçe ve kendi aralarında hazırlamış oldukları bir anlaşma protokolü ile başvurmalıdır. Boşanma davaları bakımından yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. (TMK; m. 168)

Anlaşmalı Boşanma Şartları 2023

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için şu şartların birlikte gerçekleşmesi gerekir:

  1. Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması

Bu süre resmî evlilik akdinin yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Tarafların bu tarihten daha önce ya da daha sonra fiilen birlikte yaşamaya başlamış olmalarının herhangi bir önemi olmadığı gibi, dinî nikah tarihinin de herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

  1. Eşlerin birlikte başvurması ya da eşlerden birisinin yapmış olduğu başvurunun diğeri tarafından kabul edilmesi
  2. Hâkim’in tarafları bizzat dinleyerek boşanma yönündeki kararın tarafların hür iradeleri ile alındığına (baskı yahut hile olmadığına) kanaat getirmesi
  3. Tarafların boşanmanın mâli sonuçları ve çocukların durumu hakkında kendi aralarında anlaşmış olmaları ve hâkimin bu anlaşmayı uygun bulması

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma, diğer boşanma sebeplerinden farklıdır. Taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bu sebeple hâkim taraflardan hangisinin kusurlu olduğu yönünde bir değerlendirme yapmayacaktır. Taraflar hür iradeleri ile evliliğin temelinden sarsılmış olduğunu iddia ettiklerinden, hâkimin yapacağı şey bu beyanın tarafların hür iradeleri ile verilip verilmediğini tespit ve boşanma şartlarını incelemekten ibârettir. Açıklanan nedenlerle bu tür davalar oldukça hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Uygulamada bu kararlar genelde aynı gün verilmekte, kararın yazılıp taraflara tebliğ edilmesinden sonra taraflarca kanun yoluna başvurulmaması üzerine de yine kısa süre içerisinde kesinleşmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Nafaka

Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere tarafların evlenmenin mâli sonuçları hakkında kendi aralarında anlaşmaya vardıkları bir boşanma türüdür. Nafaka da -gerek yoksulluk nafakası gerekse iştirak nafakası olsun- evlenmenin mali sonuçlarından birisidir. Bu sebeple bu konuda da tarafların kendi aralarında önceden anlaşmaları ve bu anlaşmanın bir protokole bağlanması gerekmektedir. TMK 166’ ncı maddesinin konuyla ilgili düzenlemeleri şu şekildedir:

Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin …boşanmanın malî sonuçları … hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.”

Boşanma sürecinin uzamaması adına evli çiftlerin bu hususu kendi aralarında kararlaştırarak bir uyuşmazlık konusu olmaktan çıkarması ve mahkemeye bundan sonra başvurması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde mahkeme, tarafların maddi durumlarının araştırılması için ilgili mercilere yazı yazmak zorunda kalacak, o makamların araştırmayı sonuçlandırması, mahkemeye göndermesi, mahkemenin ileri bir tarihe davayı ertelemesi ve neticesinde tarafları yeniden çağırarak dinlemesi gibi durumlar ortaya çıkacağından dava süreci uzayabilecektir.

Bununla birlikte yasa hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere taraflar kendi aralarında belli bir nafaka miktarında uzlaşmış olsalar bile hâkim –durumun gereklerine göre- eğer üzerinde anlaşılan bu miktarı uygun görmezse protokol üzerinde bir kısım değişikliklere gidebilecektir. Boşanmanın gerçekleşmesi söz konusu değişikliklerin taraflarca da uygun bulunması ile söz konusu olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?

Anlaşmalı boşanma davası açlması sürecinde taraflar kendi iradeleri ile boşanmak hususunda uzlaşmışlardır. Yine gerek ortak çocukların velayeti, gerek nafaka ve gerek mal paylaşımı gibi sair hususlar üzerinde bir mutabakata varmışlardır. Dahası bu mutabakatı birlikte hazırlamış oldukları bir protokole bağlamış ve birlikte imza altına almışlardır. Özetle hâkim bakımından çözüme kavuşturulması gereken birçok husus taraflarca çözüme kavuşturulmuştur. Bu yüzden bu davada hâkimin soracağı sorular bu temel çerçeve içerisinde söz konusu olacaktır. TMK 166’ nci maddesinin ilgili hükmü şu şekildedir:

“…Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”

Söz konusu yasal düzenleme çerçevesinde hâkimin taraflara şu soruları soracağı ifade edilebilir:

  1. Dava dilekçesi ve ek protokolün taraflarca hazırlanıp hazırlanmadığı sorulur.
  2. Bu protokolün içeriğinde yer alan hususların tarafların hür iradesi ile kabul edilip edilmediği sorulur.
  3. Tarafların müşterek çocuklarının velayeti hususunda kendi aralarında belirledikleri şartları kabul edip etmedikleri sorulur.
  4. (Eğer gerek görürse) belli maddeler hususunda tarafların neden bu şekilde bir düzenleme yaptıklarını sorabilir.

Örneğin taraflar çok düşük bir nafaka bedeli belirlemişlerse bu nafaka miktarının eşin ihtiyaçlarını karşılamaya yetip yetmeyeceği, nafaka yükümlüsünün ekonomik durumunun ne olduğunu vs. sorabilir.

  1. Eğer hâkim söz konusu protokol üzerinde bir kısım değişiklikler yapmayı uygun görürse, bu değişikliklerin taraflarca uygun görülüp görülmediğini de soracaktır.

Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir

Anlaşmalı boşanma talebi ve boşanmanın mâli sonuçları ile çocukların durumunu düzenleyen bir protokolle mahkemeye başvuran çiftler, kendileri için belirlenmiş olan duruşma gününde mahkemede hazır bulunarak hakim huzurunda boşanma yönündeki hür iradelerini bizzat açıklarlar. Yukarıda da ifade edildiği üzere hâkim taraflarca hazırlanmış bulunan söz konusu protokolü aynen benimseyebileceği gibi, bu protokol üzerinde bir kısım değişiklikler yapma yetkisini de haizdir. Eğer hâkim bu protokol üzerinde bir kısım değişiklikler yaparsa tarafların da söz konusu değişikliklere razı olup olmadıklarının kendilerinden sorulması gerekir. Eğer taraflar bu değişikliklere razı olur ise hâkimin uygun görmesi ile birlikte haklarında boşanma kararı verilir. Ancak bu aşamada henüz gerekçeli karar hazırlanmamış olduğu için karar kesinleşmemiş, boşanma da gerçekleşmemiştir. Gerekçeli karar hazırlandıktan sonra taraflar söz konusu kararı tebellüğ ederek (kararın taraflara tebliğ edilmesi) herhangi bir kanun yoluna başvurmazlar ise karar kesinleşmiş ve boşanma gerçekleşmiş olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Geçerlilik Süresi

Tarafların kendi aralarında hazırlamış oldukları anlaşmalı boşanma protokolünün belli bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Ancak bu protokolün geçerli olması için hakim tarafından uygun görülmesi ve bu protokol şartlarına uygun olarak verilen boşanma kararının kesinleşmiş olması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Örneği 2023

Aile Mahkemesi (olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi) nezdinde açılacak olan anlaşmalı boşanma davaları diğer tüm davalarda olduğu gibi bir dilekçeye ihtiyaç gösterir. Bu dilekçe taraflarca birlikte verilebileceği gibi, taraflardan birisinin vermiş olduğu dilekçe sonrasında diğer tarafın davaya katılması suretiyle de gerçekleşebilir, arada herhangi bir fark yoktur.

Bu dilekçede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tarafların kimlik bilgileri ve TC kimlik numaralarının, adreslerinin doğru yazılması, ayrıca dilekçe içeriğinde anlaşmalı boşanma iradesinin net bir şekilde ortaya konulmuş olmasıdır. Ayrıca bu dava dilekçesinin ekine taraflarca hazırlanmış boşanma protokolü de ilave edilmelidir. Dava dilekçesi ve boşanma protokolünün hazırlanması teknik bir konu olup, hukukî yardım gerektirdiğinden bu konuda uzman bir avukat yardımından faydalanılması yararlı olacaktır.

Aşağıda ana hatları ile anlaşmalı boşanma dilekçesinin nasıl hazırlanması gerektiğine ilişkin bir örnek sunulmuştur:

……. AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

ADRES:

DAVALI :

ADRES: :

DAVA KONUSU: Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi

AÇIKLAMALAR :

(Bu kısımda evlenme tarihi varsa müşterek çocuk/çocukların sayısı, yaş ve isimleri belirtilir, evlilik birliğinin sarsıldığı ifade edilerek anlaşmalı boşanma kararı alındığı açıklanır. Ek’te sunulan protokole atıf yapılarak evlenmenin mâli sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin varılan mutabakat vurgulanır ve mahkemeden boşanma kararı verilmesi talep edilir.)

HUKUKİ NEDENLER : HMK,TMK 166, 168 ve sair yasal düzenlemeler ile yargı içtihatları.

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği…

NETİCE ve TALEP :

Yukarıda arz ve ifade edilen açıklamalar, üzerinde mutabakat sağlanan ekli Protokol ve ilgili yasal mevzuat çerçevesinde anlaşmalı olarak boşanma talebimizin kabulü ile, Ek’te yer alan protokol hükümleri çerçevesinde müşterek çocuklarımızın velâyeti ve sair hususlarda varmış olduğumuz mutabakat metninin boşanma kararının eki olarak sayılmasına karar verilmesi hususunda;

Gereğini takdirlerinize saygılarımla arz ederim. …/…./……

DAVACI

(İsim – İmza)

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği 2023

Anlaşmalı boşanma protokol metnin de mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat, yoksulluk ve iştirak nafakası miktarının ne kadar olacağı ile ilgili mali konulara yer verileceği gibi boşanmadan sonra çocuğun velayetinin hangi tarafta kalacağı, velayet kendisinde kalmayan eş ile çocuk arasında ne şekilde kişisel ilişki kurulacağı ve çocuk için ödenecek iştirak nafakası ne kadar olacağı hususları ayrıntılı bir şekilde belirlenmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolü açık, net ve tereddüt oluşturmayacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Boşamak isteyen taraflar aralarında düzenlenen bu protokolün geçerli olabilmesi için mahkemeye sunularak hâkimin onayının alınması zorunludur. Dolayısıyla bu süreçte hukuki destek almakta büyük bir fayda bulunmaktadır.

Boşamak isteyen taraflar aralarında düzenlenen bu protokol genel olarak her iki eşe hak ve borçlar yükler. Eşlerin hayat öyküsü farklı olacağından, her anlaşmalı boşanma protokolünün de kendine özgü bir yapısı ve içeriği olacaktır. Boşanma protokolünde mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat, yoksulluk ve iştirak nafakası gibi konular olacağı gibi evlilik birliğinin sona ermesi hâlinde eşlerin düzenlemesi gereken başka konular olması da doğaldır. Dolayısıyla her anlaşmalı boşanma protokolü eşler bazında değerlendirileceğinden özel olacaktır.

(Anlaşmalı Boşanma Protokolü Mal Paylaşımı Örneği)

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşler, aşağıda bir örneğine yer vermiş olduğumuz protokole benzer bir protokolü kendi aralarında hazırlayıp birlikte imzalayarak mahkemeye başvuracaklardır.

…….. AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

DAVACI : …………………. (TC……………….. )

DAVALI : …………………. (TC………………. )

Davacı eş ………………..ile davalı eş ………………………….., …… yıldır devam eden evliliklerini ortak olarak almış oldukları karar neticesinde boşanarak sonlandırma hususunda mutabık olup, bu boşanmanın gerek müşterek çocuklara ilişkin ve gerekse mâli neticeleri konusunda iş bu protokolde yer alan hükümlere uymayı karşılıklı olarak kabul etmişlerdir.

HÜKÜMLER :

I- BOŞANMA KONUSU : Her iki taraf da evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu fikrinde mutabık olup, boşanmak hususunda ortak bir karara varmışlardır.

II- VELAYET VE İŞTİRAK NAFAKASI : Taraflar, müşterek çocukları olan ….yaşındaki….. ile … yaşındaki…..’nın velayetinin davacı/davalı anne …………………..’e verilmesi hususunda anlaşmışlardır. Baba müşterek çocukları için aylık ….’şer TL iştirak nafakası ödemeyi kabul etmiştir.

III- NAFAKA VE TAZMİNAT HUSUSU:Tarafların birbirlerinden hiçbir surette nafakave maddi-manevî tazminat talebi bulunmamaktadır. Gerek bu dosya kapsamında ve gerekse ileriye dönük olarak bu taleplerinden gayrı kâbil-i rücu olarak feragat etmişlerdir.

IV- ORTAK MAL PAYLAŞIMI ve KİŞİSEL EŞYALAR KONUSU:Taraflar ortak mal ve her türlü kişisel eşyalar ile ziynet eşyası (takılar) konusunda kendi aralarında yapmış oldukları anlaşma çerçevesinde paylaşımı gerçekleştirmiş olup, tarafların bu konuda birbirlerinden gerek bu davada gerekse ileriye dönük olarak hiçbir hak talepleri bulunmamaktadır. Bu kapsamda tarafların ortak mallarından;

  1. ……….. (Bu kısım altında madde madde –varsa- ortak mallar konusundaki paylaşıma ilişkin ayrıntılı açıklamalarla, bu malların eşlerden hangisine bırakıldığı yazılacaktır.)
  1. …………

V- VEKALET ve YARGILAMA MASRAFLARI KONUSU : Tarafların birbirlerinden vekalet gideri ve yargılama masraflarına ilişkin hiçbir talebi bulunmamaktadır.

VI- (Altı) madde ve iki nüshadan müteşekkil iş bu protokol, kendi içerisinde bir bütün olup tarafların hür iradesi ile hazırlanmıştır. Taraflar arasında anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmemesi durumunda hiçbir hükmü bulunmamaktadır.

SONUÇ : Taraflar yukarıda madde madde yazılı hususlarda ortak ve hür iradeleri ile mutabakata varmış olup, iş bu protokol mahkemeye arz edilmek üzere taraflarca birlikte imza altına alınmıştır.

DAVACI DAVALI

İmza İmza

Sıkça Sorulan Sorular

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi hükmüne göre birtakım şartların bulunması halinde eşler anlaşmalı olarak boşanabilmektedirler. Ankara Boşanma Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası konusunu ele aldık.  Anlaşmalı boşanmada eşler arasındaki kusur oranı önemli değildir. Önemli olan eşlerin boşanma sonrası meydana gelen hukuki sonuçlar ile ilgili olarak hür iradeleriyle anlaşmalarıdır. Eşler arasında yaşanan cinsel uyumsuzluk veya yetersizlik, sosyal ve kültürel düşünce farklılıklarının bulunması, psikolojik bozukluklar, çocuklara ve eşe karşı tahammül sınırlarını aşan ilgisizlik, zina boyutuna varmayan sadakatsizlik niteliğindeki davranışlar anlaşmalı boşanma uygulamasını gerektiren olaylardandır.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ MAL PAYLAŞIMI ÖRNEĞİ 2023

(Anlaşmalı Boşanma Protokolü Mal Paylaşımı Örneği)

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşler, aşağıda bir örneğine yer vermiş olduğumuz protole benzer bir prokolü kendi aralarında hazırlayıp birlikte imzalayarak mahkemeye başvurabilirler.

…….. AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

DAVACI : …………………. (TC……………….. )

DAVALI : …………………. (TC………………. )

Davacı eş ………………..ile davalı eş ………………………….., …… yıldır devam eden evliliklerini ortak olarak almış oldukları karar neticesinde boşanarak sonlandırma hususunda mutabık olup, bu boşanmanın gerek müşterek çocuklara ilişkin ve gerekse mâli neticeleri konusunda iş bu protokolde yer alan hükümlere uymayı karşılıklı olarak kabul etmişlerdir.

HÜKÜMLER :

  1. BOŞANMA KONUSU : Her iki taraf da evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu fikrinde mutabık olup, boşanmak hususunda ortak bir karara varmışlardır.
  1. VELAYET VE İŞTİRAK NAFAKASI : Taraflar, müşterek çocukları olan ….yaşındaki….. ile … yaşındaki…..’nın velayetinin davacı/davalı anne …………………..’e verilmesi hususunda anlaşmışlardır. Baba müşterek çocukları için aylık ….’şer TL iştirak nafakası ödemeyi kabul etmiştir.
  1. NAFAKA VE TAZMİNAT HUSUSU: Tarafların birbirlerinden hiçbir surette nafaka ve maddi-manevî tazminat talebi bulunmamaktadır. Gerek bu dosya kapsamında ve gerekse ileriye dönük olarak bu taleplerinden gayrı kâbil-i rücu olarak feragat etmişlerdir.
  1. ORTAK MAL PAYLAŞIMI ve KİŞİSEL EŞYALAR KONUSU: Taraflar ortak mal ve her türlü kişisel eşyalar ile ziynet eşyası (takılar) konusunda kendi aralarında yapmış oldukları anlaşma çerçevesinde paylaşımı gerçekleştirmiş olup, tarafların bu konuda birbirlerinden gerek bu davada gerekse ileriye dönük olarak hiçbir hak talepleri bulunmamaktadır. Bu kapsamda tarafların ortak mallarından;
  1. ……….. (Bu kısım altında madde madde –varsa- ortak mallar konusundaki paylaşıma ilişkin ayrıntılı açıklamalarla, bu malların eşlerden hangisine bırakıldığı yazılacaktır.)

2-…………

V- VEKALET ve YARGILAMA MASRAFLARI KONUSU : Tarafların birbirlerinden vekalet gideri ve yargılama masraflarına ilişkin hiçbir talebi bulunmamaktadır.

VI- (Altı) madde ve iki nüshadan müteşekkil iş bu protokol, kendi içerisinde bir bütün olup tarafların hür iradesi ile hazırlanmıştır. Taraflar arasında anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmemesi durumunda hiçbir hükmü bulunmamaktadır.

SONUÇ : Taraflar yukarıda madde madde yazılı hususlarda ortak ve hür iradeleri ile mutabakata varmış olup, iş bu protokol mahkemeye arz edilmek üzere taraflarca birlikte imza altına alınmıştır.

DAVACI DAVALI

İmza İmza

Anlaşmalı boşanma protokolü örneği word indir

Anlaşmalı boşanma protokolü örneği pdf indir

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Geçerlilik Süresi

Tarafların kendi aralarında hazılamış oldukları anlaşmalı boşanma protokolünün belli bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Ancak bu protokolün geçerli olması için hakim tarafından uygun görülmesi ve bu protokol şartlarına uygun olarak verilen boşanma kararının kesinleşmiş olması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanmayla kanun eşlere basit, kendileri tarafından belirlenen kurallara uyularak, hızlı bir şekilde evlilik birliğini sonra erdirme imkânı tanımaktadır. Anlaşmalı boşanmada eşler, mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat, nafaka konuları, çocukla kişisel ilişkinin nasıl kurulacağı gibi hususları tamamını kendi aralarında yapacakları bir anlaşma metni veya protokolü ile karara bağlayabilirler. Hâkim, söz konuşu anlaşmada tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Hâkim tarafından yapılan bu değişikliklerin taraflarca kabulü halinde boşanmaya karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Hukuki Dayanağı

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi hükmüne göre anlaşmalı bir şekilde boşanmak için;

  • Evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması, bir yıldan daha az süren evliliklerde anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için öncelikli olarak bu dava çekişmeli olarak açılır, daha sonra anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülebilir.
  • Eşlerin boşanmak için birlikte başvurmaları veya bir eşin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi,
  • Hâkimin tarafları bizzat dinlemesi,
  • Hâkimin tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin yaptıkları düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.

Medeni Kanun evliliğin en az bir yıl sürmüş olmasını ve eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halini evlilik birliği temelinden sarsıldığına yönelik bir karine olarak sayar. Bu durumda boşanma kararı verilebilmesi için, hâkim tarafları bizzat dinleyerek, iradelerini serbestçe açıklandığına dair kanaat getirmesi gerekmektedir. Dolayısıyla tarafların anlaşmalı bir şekilde boşanabilmeleri için yukarıda sayılan şartların hepsinin yerine getirilmesi gerekir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları

1. Evliliğin En Az Bir Yıl Sürmüş Olması

Eşlerin anlaşmalı boşanabilmeleri için kanunun aradığı ilk koşul, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereğidir. Eşlerin bu bir yıllık süreyi aynı çatı altında ve birlikte geçirmeleri zorunlu değildir. Bu koşulun gerçekleşip gerçekleşmediği hâkim tarafından re’sen araştırılacak ve bir yıllık süre dolmamış ise anlaşmalı boşanmaya karar verilemeyecektir. Kanun evliliğin en az bir yıl sürmesini aradığından, bir yıllık sürenin başlangıcı, en erken nikâh töreninin gerçekleştirildiği tarihten itibaren işleyecek olan süreyi ifade eder. Örneğin eşlerin 01.01.2020 tarihinde evlendikleri, anlaşmalı boşanma davasının ise 01.05.2020 tarihinde açıldığı bir durumda evliliğin en az bir yıl sürmüş olması koşulunun gerçekleşmemesi nedeniyle anlaşmalı olarak boşanmak mümkün değildir. Varsa diğer özel nedenlere örneğin zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı gibi nedenlere dayanılarak boşanmak mümkündür.

Kanun koyucunun anlaşmalı boşanma için bir yıllık süre öngörmesinin sebebi, evliliğin ilk günlerde yaşanabilecek anlaşmazlıklar nedeniyle hemen boşanmaya karar vermenin önüne geçmek için yapmıştır. Çünkü evliliğin ilk günlerinde aynı evi paylaşan eşlerin birbirlerini tanıması ve tanıdıktan sonra problemlerini çözme ihtimalinin bulunması söz konusudur.

2. Eşlerin Boşanmak için Birlikte Başvurmaları veya Bir Eşin Açtığı Davayı Diğerinin Kabul Etmesi

Anlaşmalı boşanmadan bahsedebilmek için eşlerin boşanma hususunda irade birliğine sahip olması gerekir. Bu durum en başından eşlerin boşanma davasını birlikte açmaları şeklinde olabileceği gibi, bir eşin açtığı bir boşanma davasını diğerinin kabul etmesi şeklinde de olabilir.

Eşler boşanma dilekçesinin altını birlikte imzalayıp mahkemeye sunmaları halinde anlaşmalı boşanma davasının başlaması söz konusu olacaktır. Başka bir anlatımla boşanma davasını beraberce açabilirler. Ya da eşlerden birinin medeni kanunun 166/3. maddesine göre açmış olduğu boşanma davasının herhangi bir aşamasında diğer eş tarafından kabul edilmesi halinde de anlaşmalı olarak boşanmak mümkündür.

Eşlerden birinin açtığı davayı diğer eşin hür iradesine dayanarak kabul etmesi gerekir. Duruşma da eşlerden bir tanesinin isteksiz davranması, üzüntüsünü dile getirmesi, duruşmada ağlaması, eşim boşanmak istediği için ben de boşanmak istiyorum gibi beyanda bulunması durumlarında eşlerin hür iradesinin bulunduğu kabul edilemez. Bu hususu duruşma hâkimi tarafından denetlemesi gerekmektedir.

Boşanma davası devam ederken, boşanma davasının herhangi bir kısmında taraflar boşanmanın hukuki sonuçları ile ilgili anlaşmaları mümkündür. Bu durumda başından beri çekişmeli devam eden dava anlaşmalı boşanma durumuna dönüşecektir. Boşanma davasının her aşamasında tarafların bu iradesini açıklayabilirler.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, özel boşanma sebeplerinden birine dayalı olarak açılmış olan boşanma davasının devamı sırasında davalının davanın herhangi bir aşamasında davayı kabul etmesi ve usulüne uygun bir şekilde yapılacak bir ıslah durumunda davanın anlaşmalı boşanma davası şekline dönüşeceğini kabul etmiştir.

3. Hâkimin Tarafları Anlaşmalı Boşanma Davasında Bizzat Dinlemesi 

Anlaşmalı olarak boşanabilmenin bir diğer koşulu ise tarafların hâkim tarafından bizzat dinlenilmesidir. Hâkim tarafından dinlenilmeden anlaşmalı olarak boşanmak mümkün değildir.

Hâkim, eşlerin anlaşmalı olarak boşanmak istedikleri yönünde imzalarını almalı ve tarafların iradelerini her türlü etkiden uzak kendi hür iradesiyle beyanda bulunduğuna yönelik kanaate sahip olmalıdır.

Hâkim tarafları ayrı ayrı değil aynı anda bizzat dinlemesi gerekir, talimat yoluyla dinleme anlaşmalı boşanmada bizzat dinleme yerine geçmez. Kanun tarafların bizzat dinlenmesini öngördüğünden avukatının beyanıyla anlaşmalı boşanma yoluna başvurulamaz. Avukatın vekâletnamesinde özel yetkisinin olması durumu değiştirmez.

4. Hâkimin tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin yaptıkları düzenlemeyi uygun bulması

Anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için tarafların anlaşma metninin tüm ayrıntıları üzerinde fikir birliğine varmaları ve yaptıkları anlaşmanın her türlü etkiden uzak kendi hür iradeleriyle gerçekleştirdikleri yönünde hâkimin onayı olmalıdır.

Eşlerin hazırladıkları anlaşmalı boşanma protokol metnini yazılı ya da sözlü olarak hâkime sunmaları mümkündür. Önceden hazırlanmaması halinde ise mahkemece duruşma tutanağına yazılması gerekmektedir. Fakat anlaşmalı boşanma metninin önceden yazılı olarak düzenlenmesi daha uygundur. Yazılı olarak hazırlanan anlaşma metni dikkatli bir şekilde incelemek açısından önemlidir. Metinden yer alan maddelerin avantajlarını ve dezavantajlarını düşünmek gerekmektedir. Ayrıca yazılı metin sözlü metne göre hâkim tarafından daha iyi denetlenip kontrol edilebilir.

Hâkim anlaşma planının da yer alan hususlar ile ilgili hakkaniyete uygun olarak müdahale edebilir. Bazen eşler bir an önce boşanalım duygusuyla hareket ederek tüm mal varlığını karşı tarafa bırakabilmektedirler. Bu husus hakkaniyete uygun olmadığından hâkim tarafından tekrardan incelenmesi gerekmektedir. Örneğin anlaşma metninde annenin ya da babanın çocuklarını bir daha göremeyeceği şeklindeki bir madde hakim tarafından hakkaniyete uygun değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişiklik sonrası oluşan yeni anlaşma metni taraflarca kabul edilmesi gerekmektedir.  Örneğin ev eşyalarının kimde kalacağı hususunda bir anlaşmazlık varsa artık anlaşmalı boşanma kararı verilemeyecek dava çekişmeli boşanma davası olarak devam edilecektir.

Maddi ve manevi tazminat ile nafaka miktarlarının ne kadar olacağı ev eşyalarının kimde kalacağı tarafların oturdukları evin kim de kalacağı gibi hususlar ayrıntılı bir şekilde anlaşma metninde yer alması gereklidir. Taraflar maddi ve manevi tazminat ile nafaka miktarlarını belirlemede özgürdürler. Örneğin bir eş eşime 125.000 TL manevi tazminat ödemeyi kabul ediyorum derse. Mahkeme bu miktarın az veya fazla olduğuna yönelik değerlendirme de bulunup bir değişikliğe gidemez.

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi Örneği

Her insan biriciktir. Bu çerçevede her evlilik sona da erecek olsa özeldir ve kutsaldır. Evlilik birliği içerisinde çok özel olaylar yaşanmış olmakla birlikte her evlilik bir başkasından da farklılık arz edecektir. Bu çerçevede düşünüldüğünde her boşanma davasının kendi dinamikleri, tarafların beklentileri mevcuttur. Bu bağlamda da her bir boşanma davasının farklılık içereceği muhakkaktır. Bu durum anlaşmalı boşanma davası dilekçesi örneği üzerinde de aynıdır. Bu sebeple her kapıyı açacak herkese uyacak mahiyette bir anlaşmalı boşanma davası dilekçesi örneği bulunmamaktadır. Bu dilekçe her vaka için özel olarak dikkatle hazırlanmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Feragat

Hukuk yargılamalarında davacı tarafın istem ve sonucundan vazgeçmesi feragat olarak adlandırılır. Çekişmesiz yargı kapsamında bir dava olarak görülen anlaşmalı boşanma davalarında da feragat mümkündür. Anlaşmalı boşanma davasından feragat edebilmek için davacı tarafın mahkemeye sunacağı bir dilekçe ile veya duruşma sırasında bu yöndeki beyanıyla davadan feragat edebilir. Söz konusu dava kesinleşinceye kadar feragat etmek mümkündür. Feragat ettikten sonra feragatten vazgeçmek mümkün değildir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Aile Hukukundan doğan tüm dava ve işlere, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenecek Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmakla görevlidir.

Medeni Kanun Boşanma davalarında yetki konusu ile ilgili olarak özel bir düzenleme getirmiştir. Medeni Kanun 168. maddesinde “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” ifadesi yer almaktadır. Dolayısıyla eşlerden herhangi birinin ikametgah (yerleşim) yeri mahkemesi veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi boşanma davalarında yetkilidir.

Davacı yetkili mahkeme huşunda seçimlik hakka sahip olup, davalı eşin, davanın diğer yetkili mahkemede açılması yönünde yetki itirazında bulunma hakkı yoktur. Öte yandan taraflar anlaşarak hiç ikamet etmedikleri bir yerde de dava açabilirler. Mahkeme yetki itirazı olmadıkça bu konuyla ilgilenmeyecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Eşler irade beyanlarını ortaya koyarak açıkça anlaşarak boşanmak istedikleri takdirde boşanma davası süreci de o denli kısalacaktır. Burada önemli olan boşanma protokolünün tarafların ortak iradesiyle hazırlanması, her madde üzerinde uzlaşmanın sağlanmış olmasıdır. Bu hususlarda bir sorun olmadığı takdirde dosya yoğunluğu az olan bir yer mahkemesinde dava açılarak yakın bir tarihe gün alınarak tek celsede tarafların boşanması sağlanabilir. Boşanma kararı verildikten sonra gerekçeli kararın taraflara tebliği sağlanır ve nihayet kesinleşme ile nüfus kayıtlarına boşanma kararı işelenecektir. Sonuç olarak anlaşmalı boşanma davasını 7 gün ile 45 gün arasında mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak tamamen sonuçlandırmak mümkündür. Tabi ki bu durum ancak bir avukat eliyle mümkündür. Avukat eliyle açılmayan davalarda 3 ay sonrasına gün verilecek, tebligatlar ve kesinleşme süreleri uzayıp gidecek ve tüm bu süreç belki de 6 ayı bulacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücreti | Harçları – Masrafları 2023

Her yıl mahkeme harçları ve tarifeleri Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. Bu çerçevede güncel bir hesaplama içerisinde dava açılış harçları ve gider avansı toplamının 500,00TL ile 750,00TL arasında değişiklik gösterecektir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayınlanmaktadır. Bunun yanı sıra her yıl Ankara Barosu tarafından da Tavsiye Niteliğinde Avukatlık Tarifesi hazırlanarak yayınlanmaktadır. Tüm bu tarifelerde avukatın asgari olarak alması gereken ücret belirtilmektedir. Avukatın ayıracağı mesai, harcayacağı efor dikkate alınarak avukat tarafından ayrıca bir ücret politikası güdülmektedir. Bu çerçevede somut vaka incelenerek avukat bu yönde avukatlık ücreti talep edecektir. Ayrıca belirtilmelidir ki avukatlık ücretine yargılama masrafları – harçlar dahil değildir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir

Boşanmak isteyen çiftlerin belirli konularda anlaşmaya vararak boşanma talep etmesidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası için eşlerden biri ya da her ikisi birlikte Aile Mahkemesi’ne (Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne) anlaşmalı olarak boşanma istemini bildirir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ?

Anlaşmalı boşanma protokolü boşanmak isteyen çiftler arasında gerçekleştirilen protokoldür.

“Anlaşmalı Boşanma Protokolü 2024” üzerine 12 yorum

  1. Merhabalar boşanma aşamasında adli para cezası gelirse (200 bin)bu cezaya eş te ortak olur mu?acaba mal ortak borcada ortak olur mu?
    İyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
  2. EŞİMLE KONUŞTUK ANLAŞTIK BOŞANACAĞIZ 2 ÇOCUĞUN VELAYETİNİ VERECEĞİM 1500 TLDE NAFAKA ÇOCUKLAR İÇİN
    EŞİME NAFAKA YERİNE 1 MİLYON TL NAKİT VERİP AYRILMAK İSTİYORUM SON DAKİKA BENDEN DAHA FAZLASINI İSTERSE BUNU ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMAM GEREKİR NOTERDEN BİR YAZI İMZALASAK YADA ARAMIZDA ANLAŞMA TUTANAĞI TUTSAK
    EŞİM EV HANIMI ÇALIŞAN KAZANAN BENİM PARAYA ÖNEM VERMEYEN BİR EŞİM VAR 1 MİLYONA ANLAŞTIK SON DAKİKA BİRİ KAFASINA GİRER BOŞANMA VEYA DAHA FAZLA İSTE DERSE BUNUN ÖNLEMİNİ ALMAK İSTİYORUM
    BİZİM BOŞANMAMIZ BİRAZ İNATTAN OLUYOR BENİM GİBİ ADAM ÜLKEDE YOK KENDİME GÜVENİYORUM ARTIK EŞİMDEN UZAK KENDİ HALİMDE HAYATIMI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUM ÖN ANLAŞMA YAPIP SONRADAN KIVIRMASINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİM

    Yanıtla
  3. Eşimle tartıştık avukatı arayıp anlaşmalı boşanma dilekçesi yazdırdı çocukların önünde bana imzalattı ben evde sorun çıkmasın diye imzaladım bende öfkeyle üç defa boşol dedim daha sonra beni evden çıkardı ilk duruşmaya gitmedim ikinci duruşmaya gittik boşandık çocukların yanımda kalmasına izin vermiyor e devletten bakıyorum karara çıkmış yazıyor eşim çalışmıyor sosyal güvencesi yok çocuklar para lazım olduğu zaman yanıma geliyorlar hakim ne çocuklara nede kendisi için nafaka bağlamadı ben ne yapmalıyım

    Yanıtla
  4. Eşimle anlaşmalı boşanma kararı aldık duruşma oldu ve onaylandı bosanmamiz 1 ay içerisinde dilekce almaya gidilcek dediler eşim davadan vazgeçme ihtimali oluyor mu ? Yoksa dilekce alındığından sonra direk boşanmış sayılıyoruyuz
    Simdiden teşekkür ederim cevaplarsanız

    Yanıtla
  5. mrb eşim benim üzerime işyeri açarak sgk ve vergi borcu altına soktu boşanmada nasıl konu edebilirim bu druumu tamamen yüklenilir mi yoksa ortak bölüşüm mü olur

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button