Gümrük Hukuku

Gümrük kavramı egemen bir devletin ülke sınırları üzerinde eşya ve malların giriş ve çıkışını kolluk elemanlarınca denetlenmesini ifade etmektedir. Gümrük hukuku, özellikle ulus devletin ortaya çıkışı ile birlikte sınır kavramının öne çıkması ve nihayet uluslararası ticaretin artması ile devletin ekonomik alandaki düzenleyici ve denetleyici faaliyetlerinin karmaşıklaşması sonucunda son şeklini almıştır. Günümüzde liberal ekonomi politikaları ile birlikte kürselleşen piyasa sistemleri sonucunda gümrük hukukunun önemi artmıştır.

Gümrük hukuku, özellikle gümrük vergileri açısından, hukuk fakültelerinde dahi eğitimi verilmeyen, buna karşılık uyuşmazlıklarının çözümünde hukuki uzmanlığın şart olduğu bir alandır. 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile alana ilişkin diğer mevzuat hükümleri başta olmak üzere, hem ceza yargısını hem idari yargıyı ilgilendiren çok yönlü bir uyuşmazlık türüdür.

Alanının uzmanı olmayanlar tarafından gerçekleştirilen gümrük işlemleri neticesinde, gereğinden fazla veya yanlış oran ve tutarlarda vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalınabilmekte, ek olarak Gümrük Kanunu’nda öngörülen yüksek para cezalarının kesilmesi, eşyanın müsaderesi, nakliye vasıtalarına el konulması gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte, ceza hukukunu da ilgilendiren sonuçlar doğabilmekte, kişilerin hürriyetinden yoksun kalmasına sebep olan mahkûmiyet kararları verilebilmektedir. Yıkıcı etkilere sahip bu yaptırımlar, ticaretle uğraşanların ticari hayatının nihayete ermesine dahi sebep olabilmektedir.

Eşyanın menşei, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP),  eşyanın kıymeti, gümrük rejimleri (dahilde işleme rejimi, hariçte işleme rejimi, transit rejimi vb.) gibi gümrük uyuşmazlıklarının çözümü için, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği başta olmak üzere tüm Gümrük Mevzuatına hakimiyet şart olduğu gibi, birçok dosyada, EPDK Mevzuatı, Gelir Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu, idari Yargılama Usulü Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümlerinin de birlikte yorumlanması gerekmektedir.

Call Now Button