Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara | Memur Hukuku ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara | Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bağlamında Memur Hukuku başlığı altında memurluğa giriş, istifa ve çıkış, disiplin soruşturması, disiplin davası konularını anlatmaya çalıştık.

Memur Hukuku ve 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu Memur Davalarina Bakan Avukatlar Ankara Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara | Memur Hukuku ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 4

Memur Hukuku ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

Memurluk bir meslek olup tanımı, hak ve ödevleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Bu durum anayasanın amir hükmüdür çünkü memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Memur, Kanunun 4-A maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır; “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.”

Ayrıca maddenin ikinci fıkrasında Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Mesela 399 sayılı KHK kapsamında çalışılan KİT gibi kamu kurumlarında yönetim denetim birimlerinde çalışanlar da memur olarak kabul edilmektedir.

Kanunda memurlar dışında “sözleşmeli personel” (bilinen adıyla 4-B’liler) ve “işçilerin” de tanımı yapılmıştır. Ancak bu kanundaki hükümlerin hepsi 4-B li personele yahut işçilere uygulanmaz, sadece bu Kanunda belirtilen özel hükümler uygulanır.

, Yani 657 sayılı Kanunda yer alan atama, izin, mali ve sosyal haklar, disiplin vs. hükümler bu kişilere doğrudan değil özel bir kural var ise uygulanacaktır. Mesela 4-B li personel bakımından Bakanlar Kurulu Tarafından 1978 yılında çıkarılan ve zamanla güncellenen “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” çerçevesinde atama izin vs. haklar düzenlenmiştir. İşçiler bakımından ise “İş Kanunu” hükümleri çerçevesinde hak ve ödevler belirlenmektedir.

Memurluğa Giriş, Memurluktan İstifa ve Çıkarma

Devlet Memurları Kanununda memurluk mesleğine giriş şartları açıkça belirlenmiştir. Yaş, öğrenim, askerlik, ceza mahkûmiyetinin bulunmaması gibi genel şartların yanında ilgili kamu idarelerinin aradığı özel şartlar var ise bunlar da aranmaktadır.

Mesela 2016 yılı sonrası genel şartlar arasına güvenlik soruşturmasının olumlu olması şartı yer almış ancak bu koşul Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. ( Anayasa Mahkemesinin Güvenlik Soruşturması İptal Kararı ve Mevcut Davalara Etkisi ) Memuriyete giriş şartları diğer kamu görevlisi alımları bakımından da önem taşımaktadır.

Çünkü akademisyen, hâkim, savcı, asker gibi memur olmayan kamu görevlilerinin alımı bakımından da 657 sayılı Kanuna atıf yapılmaktadır.

Devlet memurluğuna alım gibi memurluktan çıkarma yahut görevden uzaklaştırma işlemleri de yine bu Kanunda düzenlenmiştir.

Memurluktan çıkarma bir disiplin soruşturmasının sonucu olarak 125. madde uyarınca yapılabileceği gibi, memuriyete giriş koşullarının sonradan kaybedilmesi yahut bunun sonradan anlaşılması nedeniyle 98. madde uyarınca da yapılabilir.

Mesela memurluğa girebilmek için kasten işlenen bir suç nedeniyle 1 yıl ve üzeri hapis cezası almamış olmak gerekmektedir. Şayet memur iken işlenen bir suç nedeniyle 1 yıl hapis cezası alınırsa ve bu ceza kesinleşir ise o zaman girişte aranan koşul sonradan yitirildiği için 98. madde uyarınca memuriyetten ilişik kesilecektir. Bu durum ayrıca disiplin cezası olarak memuriyetten çıkarmaya engel değildir.

Öte yandan memurların kendi isteğiyle ayrılabilmesi de mümkündür. İstifa (Çekilme) etmenin koşulları ve türleri Kanunda düzenlenmiştir. Ayrıca istifa ettikten sonra yeniden memuriyete dönmenin de yine mümkün olduğu kurala bağlanmıştır. Bu konuda idarelere bir takdir yetkisi tanınmıştır. Ancak idarelerin takdir yetkisi sınırsız değildir.

Devlet memurlarının yükselme ve özlük işlemleri de bu Kanun uyarınca yapılmaktadır. Öncelikle bir Kanunda memurlar için Kariyer ve Liyakat İlkelerinin geçerli olduğu açıkça kurala bağlanmıştır.

Bu bağlamda memurların yükselmesi bakımından iki tür ilerleme öngörülmüştür. Yatay ilerleme (kademe ilerlemesi) ve dikey ilerleme(derece ilerlemesi veya rütbe yükselmesi). Kanunda hangi süre ve koşullarda bu ilerlemelerin sağlanacağı belirtilmiştir.

Yine disiplin soruşturması ve cezaları da 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Hangi fiiller için hangi suçların verileceği tek tek belirlenmiştir. Bunun yanında soruşturma ve ceza zamanaşımı süreleri, verilecek cezalara karşı yapılacak itiraz başvuruları da düzenlenmiştir.

Bunların haricinde izin, emeklilik, sendika hakkı, mali ve diğer sosyal haklar bakımından da temel bazı düzenlemeler bu Kanunda düzenlenmiştir. Ancak idareler tarafından bu Kanunda düzenlenen haklara göre işlem yapılmayıp memurun hukuku ihlal edilebilmektedir.

Bu durumda memur da bir vatandaş olarak idari işlem ve eylemlere karşı dava açma hakkına sahiptir. Bu davalar kural olarak idare mahkemelerinde görülmektedir.

İstisnaen mesela SGK mevzuatından kaynaklanan sosyal haklar gibi haklar adli yargıda görülmektedir. Bunlar da ayrıca ve açıkça ilgili mevzuatta yer almaktadır.

Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara

Memuriyete ilişkin herhangi bir ihlalin olması durumunda yapılan işlem nedeniyle tebliğden itibaren 60 gün içinde dava açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü olduğu için kaçmamasına çok dikkat edilmelidir.

Öte yandan dava açılırken doğru mahkemenin seçilebilmesi de önem arz etmektedir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda kamu görevlileri hakkında tesis edilen işlemler bakımından hangi idare mahkemesinin yetkili olacağı ayrıca belirtilmiştir.

Bunun yanında yazılacak bir dava dilekçesinin 2577 sayılı Yasanın 3. ve 5. maddelerine uygun olması gerekir. Aksi halde dava dilekçesi yeniden yazılmak üzere reddedilecektir. Şayet ikinci dilekçede de aynı hatalar bulunursa bu defa davanın reddedilmesi söz konusu olacaktır.

Bu tarz usuli hak kayıpları yaşamamak için memur davalarını bilen bir uzman avukattan yardım almak her zaman avantajlı olacaktır. Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara | Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız.

Bu yazılarımızı okudunuz mu?

“Memur Davalarına Bakan Avukatlar Ankara | Memur Hukuku ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu” üzerine 27 yorum

  1. Avukatım,
    Ben Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara İl Müftülüğü, Çankaya İlçe Müftülüğü nezdinde imam olarak görev yapıyorum. Geçtiğimiz sene cami cemaatinden birisi ile kavga ettik. İlk karşı taraf bana vurdu buna rağmen ankara asliye ceza mahkemesi bana 1 yıl 1 ay ceza verdi. Ben şimdi memur olduğum için 657 sayılı devlet memurları kanununa göre 1 yıl ve üzeri ceza alınca memuriyetten çıkartılıyormuşum. Ceza davam şu an istinafta ben ne yapmalıyım? Eğer bu ceza kesinleşirse ben memurluktan çıkartılırsam biterim. Bana lütfen yardımcı olur musunuz? Memur davalarına bakan avukatlar yazınca da sizi buldum lütfen yardımcı olunuz.

    Yanıtla
    • Merhaba Rasim Bey,
      Öncelikle geçmiş olsun. Büromuzda memur davalarına bakılmaktadır. Avukatlarımızla birlikte tarafınıza hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız.
      Somut olayla ilgili olarak takdir edersiniz ki detaylı bilgi ve belgeye ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu çerçevede büromuza gelerek hizmet alabilirsiniz. Öte yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde bakıldığında memurluktan çıkarılmanız sonucu ile karşılaşmamanız için bir avukat meslektaşımdan kesinlikle yardım almanızı öneririm.
      Saygılarımla

      Yanıtla
  2. Avukat Fatih Tahancı’ya ve ekibine ne kadar teşekkür etsem azdır. Hakkımda atılan çok kötü bir iftira nedeniyle çok sevdiğim mesleğimden ve üniformamdan uzunca bir süre uzak kaldım. Mesleğimden çıkarıldım. Açtığımız iptal davasında soruşturmacının açıklarını hemen yakalayıp yürütmeyi durdurma talep etti ve çok şükür mesleğe geri döndüm. Bürolarında anladığım kadarıyla genelde memur davalarına bakıyorlar. İptal kararını da aldık bu arada. Emniyet dosyayı temyize taşıdı inşAllah bir sorun sonunda da çıkmaz…

    Yanıtla
  3. AVUKAT BEY MERHABALAR,
    2010 YILINDA KENDİ İSTEĞİM İLE 1 AY BEKLEYEREK ASALETİMİ TAMAMLADIĞIM MEMURİYET GÖREVİMDEN İSTİFA ETTİM. ŞUAN GERİ DÖNMEK İÇİN BÜTÜN BAKANLIKLARA DİLEKÇE GÖNDERDİM. 4 BAKANLIK HARİÇ HEPSİNDEN CEVAP GELDİ. TABİKİ OLUMSUZ ANCAK NEDEN OLARAK NET BİR GEREKÇE YAZILI DEĞİL ”AÇIKTAN ATAMA İÇİN SINIRLI SAYIDA KADRO OLDUĞUNDAN ATAMANIZ YAPILAMAMIŞTIR. ” ŞEKLİNDE BİR CEVAP HEPSİNDE AYNI. YARGI YOLU İLE DÖNÜŞ YAPMA İMKANIM VAR MIDIR? NASIL YARDIMCI OLURSUNUZ?

    Yanıtla
  4. Merhaba
    Bir kamu kurumunda memur olarak görev yapıyorum. Müdür kişisel nedenle beni başka bir yere geçici görevlendirme ile görevlendirdi. Yaklaşık 3 yıl oldu. Kadromun bulunduğu yere dönebilmem için ne yapabilirim

    Yanıtla
  5. Merhaba egm de memurum evlilik arifesi dogudan batıya tayin oldum, tayin oldugum ilin en berbat ilcesine atandım dogunun en ucundan buraya gelmek beni üzdü gidip gorustum bir toki bir lojman çarsi oazar olan biere verin bari dedim dinlemediler.kınama cezan var die gecistirmeye calisan memura ne feti ne baska bi sucum sorusturmam 2kinama cezamdan baska cezam yok deyince kararliligimi anladı beni maasimin %40-50 sine anca kiralik ev bulabilecegim yere verdi. Daha sonra bi ust makama gittim sadece ayakkabilarimi begenmeyip benle gorusmediler bunu soforü soyledi. Akabinde nisanim evlenme durumum bozuldu esyalarim memleketimde kaldi bukundugum yerde evde bulamadim nasil olur demeyin gercekten kux bir tatil ueri ev yok. Akabinde babam gidip gorusmus nisanimin iptal oldugunu moralimin alt ust oldugunu zaten doguda mahrem ve kısıtlı imkanlar olan biryerde olup 1.5 yildir evliligi erteledigimi anlatmis onada oglun kendi istedi demis ve simdi beni psikologa gonderdiler yani anladigim şu bu kadar zulmettik haftada 1-2 meslektasi intihar ederken nie bu etmedi bi gitsin demis;;) sizden istedigim buraya yazamayacagim konuları gorüşme mailimden ulasirsaniz telefonla gorusmek isterim, haklıyım saglıklı işini severek yaoan bir memurum sadece kimsem yok torpilim yok die bu kadar acımasız davranılmayı haketmedim yardimci olursaniz sevinirim

    Yanıtla
  6. Merhaba, sözleşmeli personel olarak atandım. Asker eşiyim ve eşim başka bir şehirde yer değiştiremeyecek bir görevde, bu yüzden 1 yılımı doldurmadan eşimin yanına tayinim yapılabilir mi?

    Yanıtla
  7. merhaba avukatım ben 30 yıllık memuriyeim sonunda bir idari soruşturma sonucun da (sorusturma konusunun üzerenden 4yıl gecmişti) idarece herhangi bir disiplin cezası veremediğinden 2017 yılın da (1) dereceli amir kadrosundan (5) dereceli memur kadrosouna indiriiip Hakkari Üzümlüye gecici görev çıkarılıp emekliye zorlandım bir gün dahi çalışmaksızın emekli dilekcei verip izne ayrıldım. ve emekli oldum ; mevcut 1 dereceli amir kadrusuna tanınan harcsız silah bulundurma ve taşıma , yeşil pasaport alma hakkı gibi o kadronun sağladıgı hakları kullanamayacak oldugumu başvurum neticesinde y farkına vardım nasıl bir sürec izleyebilrim dava acabilirmiyim acarsam hangi mahkeme

    Yanıtla
  8. Merhaba Fatih Bey, 2014-2016 seneleri arasında memurdum. Elimde olmayan sebeplerden ötürü istifa ettim. 657 sayılı devlet memurları kanununa güvenerek istifa etmiştim.Yani idare nin boş kadrosu varsa tekrar dönerim zannediyordum. Bir çok yere başvurdum ancak dönüşler hep olumsuz oldu. Araştırdığımda ” idarenin takdir yetkisi var ” denilerek sonuç alınamadığı belirtiliyor hep. Siz bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba . Teşekkürler

    Yanıtla
  9. merhaba hocam ben memurum daha göreve geçmeden önceden bir arkadaş ile aramızda bir konu oldu ve bana nitelikli yağma suçundan dosya açıldı lakin beraat aldım ama memur olduktan yıllar sonra tekrar bana Yargıtay’dan geri döndü 3 üye ceza istemiş yargtay ilgili başkanı ve başka bir üyesi beni suçsuz bulmuştu lakin yerel mahkeme Yargıtay’dan gelmiş diye bana 4 yıl ceza verdi şimdi onandı ama bir çözümü var mı görevden uzaklaştırma olur mu olmaz mı bunu öğrenmek istiyorum sizden dönüş beklerim gerekli şartlari uygun olursa davayı size verebiliriz

    Yanıtla
  10. merhaba.emekli öğretmenim.öncesinde 4 yıl ssk lı çalıştım. öğretmenlikte son derece kademem 2/3 .ama bütün kayıtlarda (sgk maaş bildirimi,sgk kartı,milli eğitim müdürlükleri ,e devlet …)derece kademem 1/4 yazıyor(ssklı yılları birleştirmiştim).ek göstergem 2200 idi.bugün 3000 olduğunu öğrendim.öğretmenlere verilen 3600 ek göstergeden yararlanma imkanım var mı?

    Yanıtla
  11. 7433 SAYILI KANUN İLE 657 sayılı DMK.’nın 4/B maddesi son paragrafına “(Ek paragraf: 19/1/2023 – 7433/2 md.) Sözleşmeli personelin görevden uzaklaştırılması ile disipline aykırı fiil ve hâllerin gerçekleşmesi durumunda bu personele verilmesi gereken disiplin cezaları, disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları ile disipline dair diğer hususlar hakkında Devlet memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması ve üstü ceza verilmesini gerektiren fiil ve hâllerde disiplin kurulunun kararı alınarak sözleşmeli personelin görevine atamaya yetkili amirin onayı ile son verilir. ” İBARESİ eklenmiştir.
    1. GÖRÜŞ : Disiplin hükümlerinin uygulanmasında kanunun yayım tarihi olan 25.01.2023 ve öncesindeki 4/B liler için uygulanmaz, 25.01.2023 tarihinden sonra 4/B olarak atananlara uygulanır.
    1. GÖRÜŞ DAYANAK: 7433/3. MADDE “Bu maddenin … (a) bendinin (1) numaralı alt bendine göre memur kadrolarına atanma talebinde bulunmayan sözleşmeli personel hakkında dördüncü paragrafı hariç 4 üncü maddenin (B) fıkrasının değiştirilen hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

    2. GÖRÜŞ: Disiplin hükümleri bir özlük hakkı olmadığından ve yukarıdaki atıfla özlük haklarına işaret edip DEĞİŞTİRİLEN maddelere atıf yaptığından, oysaki disiplin hükmü olan ve 657 4/B ye 8. paragraf olarak eklenen hükmün 4/B olarak görev yapan tüm personel için geçerli olacağı, öncesi sonrası gibi eşitlik ilkesine aykırı şekilde yorumlanamayacağı.

    Yanıtla
  12. Merhaba ben İstanbul Büyükşehir belediyesinde itfaiye eriydim. 657 ye tabi devlet memuruydum. Asaletim onaylandıktan sonra istifa etmek zorunda kaldım. Tekrar göreve dönmek istedim fakat hep olumsuz yanıt aldım. Personel ihtiyacım bulunmamaktadır. Siz görevime döndürebilirmisiniz hocam teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button