Kasten Yaralama Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 86-87-88

Kasten yaralama suçu ile ilgili kasten yaralama cezası 2024 , kasten yaralama şikayete bağlı suç mu, savunma dilekçesi, ceza hesaplama, zamanaşımı, etkin pişmanlık, haksız tahrik gibi konuları ele aldığımız detaylı makalemizle sizlerleyiz.

Kasten Yaralama Suçu Nedir?

Bu başlıkta 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 86-87. Maddesinde düzenlenen ‘Kasten Yaralama’ suçu özet olarak incelenmiştir.  Türk Ceza Kanunun 86/1 ve 2  Maddesin de Kasten Yaralama Suçunun basit şekli düzenlenmiş iken Türk Ceza Kanunun 86/3 Maddesinde  Kasten Yaralama Suçunun nitelikli şekli düzenlenmiştir.  Türk Ceza Kanunun 87. Maddesinde Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Suçu düzenlenmiştir. Makalemizde kasten yaralama suçu ve cezası incelenmiştir.

Kasten Yaralama Suçunun Madde Metni

Kasten yaralama
TCK 86/1 Madde 86- (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 86/2 (2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
TCK 86/3 (3) Kasten yaralama suçunun;

  • Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  • Silahla, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
Madde 87- (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
  • Konuşmasında sürekli zorluğa,
  • Yüzünde sabit ize,
  • Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
    Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.
    Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
  • Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
  • Yüzünün sürekli değişikliğine,
  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
    Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.

(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi

Madde 88- (1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.

Kasten Yaralama Suçunun Özellikleri

Soruşturma Usulü

Yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine mağdurun şikayeti üzerine soruşturma yapılmaktadır. Böyle bir yaralama fiili ile karşılaşan mağdurun yetkili makamlara şikayette bulunması gerekmektedir. Şikayet kural olarak bir şekil şartına bağlı değildir. Yetkili makamlara yazılı veya tutanağa geçirilmek şartı ile sözlü olarak yapılabilir. Şikayetin 6 ay içinde yapılması gerekmektedir. Kasten yaralama eyleminin basit tibbi müdahaleyi aşan yaralama ile yaralama fiilinin nitelikli halinin soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi değildir.

Kovuşturma Usulü

kasten-yaralama-sucu-ankara-ceza-avukati-tck-86-uzlastirma

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerinde basit tibbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte hafif bir yaralama eylemi gerçekleşmiş ise soruşturma ve kovuşturma şikayete tabi olması nedeniyle mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde mahkeme tarafından şikayet yokluğu nedeniyle düşme kararı verilecektir. Ancak Türk Ceza Kanunun 86/1 maddesi ile Türk Ceza Kanunun 86/3 maddesinde yaralama eylemi gerçekleşmiş ise savcılık tarafından re’sen soruşturma açılacak olup mahkeme tarafından mağdur şikayetten vazgeçmiş olsa dahi re’sen kovuşturma yapılacaktır.

Tutuklama Tedbiri

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesinde tutuklama nedenleri sayılmıştır. Bu maddeye göre Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez. Ancak Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.

Şüpheli veya sanığın davranışları;  Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma, Hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa, Bu kapsamda tutuklama kararı verilebilir. Keza yine madde metninde katalog suçlar sayılmıştır. Eğer gerçekleştirilen eylem katalog suç kapsamında ise direkt tutuklama kararını hakim verebilecektir.

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100/4 maddesine göre “Sadece adlî para cezasını gerektiren suçlarda veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç olmak üzere hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez”. Şeklinde hükme yer verilmiştir.

Türk Ceza Kanunun 86/2 kasten yaralama eyleminde mağdurun şikayetine bağlı olması ve cezasının dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olması göz önüne alındığında 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesinde yer alan şartları taşımaması nedeniyle hakim tutuklama kararı veremez .

Türk Ceza kanunun 86/1 maddesinde yer alan hali ile  ile 86/3 maddesinde yer alan kasten yaralamanın nitelikli halinde 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesinde yer alan şartları taşıması halinde hakim tutuklama kararı verebilir.

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100/3 maddesine göre Silahla işlenmiş kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama halinde tutuklama nedeni var sayılıp hakim tarafından direkt tutuklama kararı verilebilir.

Uzlaşma Kurumu

kasten-yaralama-sucu-cezasi-unsurlari-ankara-avukat

Kasten yaralamada uzlaşma şu şekildedir. 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253’üncü maddesi gereğince soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar ile soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ceza Kanununda sayılı bazı suç tipleri için şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırma girişiminde bulunulur.

Türk Ceza Kanunun 86/2 Maddesi “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde” eylem şikayete tabi olması nedeniyle uzlaşmaya tabidir.

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253/1-b maddesine göre şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ceza Kanunun 86/1 ve 2. Maddesi ile Türk Ceza Kanunun 88. Maddesinde yer alan Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi hali uzlaşma kapsamındadır. Ancak Türk Ceza Kanunun 86/3 maddesinde yer alan Kasten yaralama suçunun; a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) Silahla işenmesi halinde uzlaşma kapsamı dışındadır.

Korunan Hukuki Değer

Korunan hukuki değer kişinin vücut bütünlüğü ve dokunulmazlığı hakkıdır. Vücut bütünlüğü esas itibariyle yaşama hakkı gibi kişilik hakkının bir parçasını oluşturmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğü ve dokunulmazlığı hakkı Anayasamınız kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığını düzenleyen 17. Maddesinde “…kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz…” hükmü gereğince güvence altına alınmıştır. Keza bu hak uluslararası sözleşmeler ile de güvence altına alınmıştır.

Kasten Yaralama Suçunun Unsurları 

Kasten yaralama suçunun maddi ve manevi özellikleri şunlardır;

Maddi Unsur

Fail

Bu suçtaa fail herkes olabilir. Suç tipinde sadece kişiden söz edilmiştir. Kasten yaralama da eylem başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişinin cezalandırılacağı hüküm altına alınması nedeniyle kişinin kendisine yönelmemesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle fail ile mağdur aynı kişi olamaz.

Mağdur

Kasten yaralama suçu mağdur açısından bir özellik taşımaz. Herkes bu suçun mağduru olabilir. Kişinin eşi, altsoyu veya üstsoyu eğer bu suçun mağdur olursa bu durum suçun nitelikli hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasten yaralama suçunda mağdur insan olmalıdır.

Fiil

Kasten yaralama suçunda eylem başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden her türlü hareket bu suçu oluşturur. Bu sebeple bu suç serbest hareketli bir suç tipi olarak karşımıza çıkar.

Manevi Unsur

TCK 86 – 87 kasten işlenebilen bir suçtur. Bu suç için genel kast yeterlidir. Failin eylemi gerçekleştirirken özel bir kast taşımasına gerek yoktur. Keza bu suç olası kastla da işlenebilir. Failin kastını hakim belirleyecektir. Kastın niteliği suçun vasıflandırılması açısından çok önemlidir. Mesela failin kastı mağduru öldürmeye yönelik ise ancak yaralama eylemi gerçekleşmiş ise bu durumda faile kasten öldürmeye teşebbüsten ceza verilecektir. Bu suçta gerçekleşecek eylemin başkasının vücuduna acı verilmesi, sağlının veya algılama yeteneğinin bozulması gerekmektedir bu hallerin varlığı halinde yaralama suçu oluşmuştur.

Kasten Yaralama Suçunun Özel Görünüş Şekilleri

Yaralama suçu ve cezası TCK 86-87 ve 88’de düzenlenmiştir. Suçun özel görünüşleri 3 şekilde olabilir. Bunlar;

Suça Teşebbüs

Kasten yaralama suçunda eylem başkasının vücuduna acı verilmesi, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulması halinde suç tamamlanmaktadır. Kasten yaralama suçunda meydana gelen zarar veya tehlikenin durumuna göre hakim ceza miktarını belirleyecektir.

Suça İştirak

kasten-yaralama-silah-suc-ceza-tck-ankara-avukat

Türk Ceza Kanunun 86 . Maddesinde yer alan suç bakımından iştirak bir özellik taşımamaktadır. Ancak Tür Ceza Kanunun 87. Maddesinde sayılan Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama halinde iştirak özellik gösterir. Türk Ceza Kanunun 40. Maddesine göre “Suça iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı yeterlidir. Suçun işlenişine iştirak eden her kişi, diğerinin cezalandırılmasını önleyen kişisel nedenler göz önünde bulundurulmaksızın kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılır.” Hükmü gereğince her fail kendi kusurundan sorumludur.

Suçların İçtimai

Kasten yaralama suçundan aynı nitelikte birde fazla hareketin bulunması suçun içtimai sonucunu doğurmayacaktır. Mesela failin mağdura birkaç yumruk atması halinde tek suç oluşacaktır. Veya yumruk ile başlayan eylem kesici veya delici alet ile devam etmesi halinde de tek bir eylemden hakim ceza verecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus hakim tehlikenin ağırlığına, mağdura verilen zarar ve eylemin niteliğine göre cezanın alt sınırından uzaklaşarak ceza tayini yoluna gidecektir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise failin mağdura yöneltmiş olduğu eylemin hangi süreler zarfında gerçekleştiği hususudur. Bu durumda tek bir suç değil birden fazla yaralama eylemi gerçekleşebilir.

Kasten Yaralama Suçunun Hukuka Aykırılığı

kasten-yaralama-sucu-turk-ceza-kanunu-silah-ankara-avukat-86-87-88

Türk Ceza Kanununda yer alan hukuka uygunluk nedenleri kasten yaralama suçu içinde geçerlidir.  Bu kapsamda Meşru savunma, hakkın kullanılması veya spor karşılaşmalarında kurallar çerçevesinde gerçekleşen yaralanmalar gibi hukuka uygunluk nedenleri kasten yaralama içinde geçerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus mağdurun rızasının olması suçu ortadan kaldırmayacaktır.

Ancak mağdurun rızasının olması Türk Ceza Kanunun 82/2 maddesinde sadece sonuç doğurur. Bu kapsam da rıza ve şikayetten vazgeçme halinde dava düşer. Ancak yaralamanın diğer hallerinde rıza suçu ortadan kaldırmaz. Evrensel hukuk sistemine göre hiç kimse beden bütünlüğü ve ilgili haklar üzerinde sınırsız tasarruf yetkisine sahip değildir. Kasten yaralamada etkin pişmanlık hükümlerine dair herhangi bir düzenleme yoktur. Öyle ki suç işlendiği anda mağdur zarar gördüğü için telafisi de mümkün olmayacağı için mağdurun kişisel çıkarları ön planda tutulmuştur.

Kasten Yaralama Suçu Görevli Mahkeme

5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemeleri Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunun 14. Maddesine göre “Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur”. Hükmüne yer verilmiştir. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunun 86 maddesi,87maddesi ve 88. Maddesi bakımından cezaların üst sınırı on yıldan fazla olmaması nedeniyle Asliye Ceza Mahkemesi görevlidir.

Ancak Türk Ceza Kanunun 87/4 Maddesine göre “Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur”. Hükmü gereğince cezanın üst sınırı on yıldan fazla olması nedeniyle bu maddeye göre görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Kasten Yaralama Suçu Yetkili Mahkeme

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 12 Maddesine göre davaya bakmak yetkisi suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.

Kasten Yaralama Suçunun Cezası

Kasten yaralamanın cezası şu şekilde düzenlenmiştir:

Kasten Yaralama Suçu TCK 86

Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Yaralama suçunda cezayı arttıran haller 86/2, 86/3 ve 87’dir.

Kasten yaralamanın nitelikli hali nedir? sorusunun cevabı TCK 86/2 – TCK 86/3 ve TCK 88’dir.

Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Hali TCK 86/3

Kasten yaralama suçunun;

  • Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  • Silahla, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama TCK 87

TCK 87 (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
  • Konuşmasında sürekli zorluğa,
  • Yüzünde sabit ize,
  • Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
    Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
  • Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
  • Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
  • Yüzünün sürekli değişikliğine,
  • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
    Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.

(3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi TCK 88

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur. İhmali davranışla İşlenmesi durumunda TCK 88 uygulanır.

Kasten Yaralama ve Suçu Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)

ankara-ceza-avukati-kasten-yaralama-es-cocuk-kardes-anne-baba-ankara-avukat

5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 231 . Maddesine göre Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması, b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir. Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.

Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl (2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.

Hakim tarafından sanığa verilecek olan ceza iki yıl veya daha altında ise veya sanığa adli para cezası verilmiş ise sanığın kabul etmesi halinde ve daha önceden sanığın kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması halinde hakim sanık hakkında verilen cezayı geri bırakabilir. Bu durumda sanık 5 yıl boyunca denetime tabi tutulur. Sanık 5 yıl boyunca herhangi bir şekilde kasıtlı bir suçtan mahkum olmadığı taktirde hükmün açıklanması geri bırakılması kararı silinir. Ancak sanık 5 yıl içinde yeniden bir suç işlediği ve mahkumiyet aldığı taktirde önceden verilen hükmün açıklanması geri bırakılması kararı açıklanması kararı açıklanır.

Web sitemizde yer alan tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Tahancı Hukuk Bürosuna aittir. Sitemizde yer alan makalelerin kopyalanması veya başka web sitesinde yayınlaması halinde hukuki ve cezai işlem uygulanacaktır. Tahancı Hukuk Bürosu olarak uzman avukat kadromuzla müvekkillerimize her türlü hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunulmaktadır.

Hafif Darpın Cezası

Halk deyişiyle darp etmek olarak kullanılan fiilden kasıt aslen ceza hukukundaki kasten yaralama eylemidir. Kasten yaralama ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 86’da düzenlenmiştir. Kasten yaralama TCK madde 86/1 de ‘’ (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’ şeklinde açıklanmıştır. Kasten yaralamanın hafif olması hali ise madde 86/2’de ‘’ (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunurSuçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’ şeklinde belirtilmiştir. Bu durumda kasten yaralamanın hafif sayılabilmesi için basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde olması gerekmektedir. Onun dışında maddeden anlaşılacağı üzere hafif darp halinde ceza mağdurun şikâyeti üzerine dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olacaktır. Bu fiilin kadına karşı işlenmesi halinde ise ceza altı aydan az olamayacaktır.

Eşe Karşı Darptan Alınan Cezalar 

Yukarıda belirttiğimiz üzere darp etmek ceza hukukunda kasten yaralama anlamına gelmekteydi. Kasten yaralamadan alınan ceza TCK madde 86/1’de belirtildiği üzere bir yıldan üç yıla kadar hapistir. Fakat kasten yaralama suçunun eşe karşı işlenmesi madde 86/e’te belirtilen cezanın arttırılması halini oluşturacaktır.

TCK madde 86/3 e göre ‘’ (3) Kasten yaralama suçunun;

  • a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
  • b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  • e) Silahla,
  • f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.’’ demektedir. Burada görüldüğü üzere eşe karşı kasten yaralama suçunun işlenmesinin cezasını arttırıcı hallerden a bendine girmektedir. Kasten yaralama fiilinin cezayı arttırıcı hal alması sonucunda ise fiili işleyen kişiye verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. Maddede belirtildiği üzere eşin boşanmış olması önem arz etmeyecek ve fiili gerçekleştiren kişiye verilecek cezayı değiştirmeyecektir.

Kadına Darpın Cezası

Daha önce belirttiğimiz üzere darp etmek ceza hukukunda kasten yaralama anlamına gelmekteydi. Kasten yaralamadan ötürü fiili işleyen kişinin alacağı ceza Türk Ceza Kanunu madde 86/1’de belirtildiği üzere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Türk Ceza Kanunu madde 86/2 ise bu kasten yaralama suçunun hafif halinin olması ve kadına karşı işlenmesi halini ele almıştır. Bu durumda ise madde 86/2’de ‘’ (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’ şeklinde belirtilmiştir. Yani normalde kasten yaralamanın basit halinin cezasının alt sınırı 4 ay olabilecekken bu fiilin kadınlara karşı işlenmesinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamayacaktır. Aynı zamanda kasten yaralama fiili için Türk Ceza Kanunun madde 86/1’inde böyle bir ayrım gözetilmemiştir ve cezanın direkt suçu işleyen kişi için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olacağı belirtilmiştir.

Kasten Yaralama Şikayete Tabi Midir?

Türk Ceza Kanunu madde 86/1 e göre: ‘’ (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’ demektedir yani 86/1’ deki kasten yaralama suçunun belirtilen halinin takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde tutulmamıştır. Bu durumda yaralama suçunun bu hali şikayete tabi değildir. Ve suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Türk Ceza Kanunu madde 86/2 ‘’ (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’demektedir. Yani burada görüldüğü üzere kasten yaralama suçunun basit hali şikayete tabi suçlar kategorisinde tutulmuştur. Ve bu şikayetin süresi de 6 aydır. Mağdur 6 ay süresi içinde şikayette bulunabilecektir. Ayrıyeten 86/3 içinde şikayet durumundan bahsedilmemiş olup şikayete tabi suçlar kategorisinde tutulmamıştır.

Silahla Kasten Yaralama

Kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi durumu Türk Ceza Kanunu’nun madde 86/3’te belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu madde 86/3’e göre ‘’(3) Kasten yaralama suçunun;

  • a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
  • b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  • e) Silahla,
  • f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi

bakımından ise bir kat artırılır.’’ demektedir. Bu maddede görüldüğü üzere kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi hali madde 86/3 de e bendinde belirtilmiştir.  Türk Ceza Kanunu madde 86/3’e göre kasten yaralamanın silahla işlenmesi hali cezayı artırıcı bir sebep olarak bu maddede sayılmıştır. Kasten yaralama suçunun cezası bu maddeye göre şikayet aranmaksızın yarı oranında artırılacaktır. 

Tck 86/3 Şikayetten Vazgeçme

Türk Ceza Kanunu madde 86/3’te suçun nitelikleri halleri belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu madde 86/3 ’(3) Kasten yaralama suçunun;

  • a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
  • b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  • e) Silahla,
  • f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi

bakımından ise bir kat artırılır.’’ demektedir. Suçun nitelikli halleri şikayet aranmaksızın diyerek suçun takibini şikayete bağlı suçlar kategorisinde tutmamıştır. Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Bu durumda kasten yaralama suçunun 86/3 hali için şikayetten vazgeçme kamu davasını düşürmeyecektir. Örnek olarak, kardeşine karşı kasten yaralama suçu işleyen bir kişi için kardeşinin şikayetinden vazgeçmesi, kamu davasının devam ederek kasten yaralayan kişinin cezalandırılmasına engel olmayacaktır. Katen yaralama suçunun 86/3’teki hali için en az dava zamanaşımı süresi 8 yıldır ve savcı bu zamanaşımı süresi içinde re’sen soruşturma yapabilecektir.

Basit Yaralamada Savunma

Kasten yaralama suçunun basit hali Türk Ceza Kanunu madde 86/2 de belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu madde 86/2 göre: (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz’’ demektedir. Açıklandığı üzere kasten yaralamanın basit hali, basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek durumdaki yaralamalardı. Bu durumda savunma için genel meşru müdafaa ve zorunluluk hali, eğer şartlar gerçekleşmişse, kasten yaralama suçunda da uygulanır. Bu iki halde işlenen kasten yaralama eyleminden dolayı kişiye ceza verilmeyecektir. Meşru müdafaa, kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı o anki durum ve imkanlarla saldırı ile orantılı bir şekilde saldırıyı engellemek amacıyla eylemin işlenmesidir. Türk Ceza Kanunu madde 25’e göre meşru müdafaa, bir hukuka uygunluk nedenidir. Türk Ceza Kanunu madde 25/2’ye göre zorunluluk hali; kişinin kendisinin veya başkasının bir hakkına yönelik ağır ve muhakkak bir tehlikeye karşı başka suretle korunma olanağı bulunmaması şartıyla tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak amacıyla fiilin işlenmesidir.

Tck 86/2 Şikayetten Vazgeçme

Kasten yaralama suçunun basit hali için Türk Ceza Kanunu madde 86/2’ye göre:(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’ demektedir. Burada belirtildiği üzere kasten yaralama suçunun basit hali şikayetetabidir. Kasten yaralama suçunun tıbbi müdahaleyle giderilebilecek basit hali için şikayetsüresi 6 aydır ve bu şikayet süresi içinde kasten yaralama suçundan zarar gören şikayette bulunmazsa, kasten yaralama suçundan zarar gören kişinin şikayet hakkı düşecektir. Kasten yaralama suçunun basit hali için şikayetten vazgeçme, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine yol açacakken, kasten yaralamanın basit hali için şikayetten vazgeçme kovuşturma aşamasında ise ceza davasının düşmesine yol açacaktır.

Kör Etme Cezası

Kasten yaralama fiili için duyu veya organlardan birine zarar verilmesi neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama suçunu oluşturacaktır. Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama Türk Ceza Kanunu madde 87’de belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu madde 86’ya göre ‘ (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  • a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
  • b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
  • c) Yüzünde sabit ize,
  • d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
  • e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.

(3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına

veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya

çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci

fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki

yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.’’ demektedir. Bu durumda bir insanı kasten yaralayarak kör etmenin cezası 87/1 de belirtilen cezanın iki kat artırılmasıyla olacaktır.

Bıçaklama Cezası

Kasten yaralamanın bıçakla gerçekleşmesi hali kasten yaralamanın 86/3 deki silahla işlenmesi halinden sayılacaktır ve bıçak bir tür silah olarak kabul edilecektir. Türk Ceza Kanunu madde 86/3’e göre ‘’(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi

bakımından ise bir kat artırılır.’’ demektedir. Bu maddede görüldüğü üzere kasten yaralama suçunun bıçakla işlenmesini barındıran silahla işlenmesi hali madde 86/3 de e bendinde belirtilmiştir.  Türk Ceza Kanunu madde 86/3’e göre kasten yaralamanın silahla işlenmesi hali cezayı artırıcı bir sebep olarak bu maddede sayılmıştır. Kasten yaralama suçunun bıçakla işlenmesinin cezası bu maddeye göre şikayet aranmaksızın yarı oranında artırılacaktır.

Kasten Yaralama Şikayet Süresi

Türk Ceza Kanunu madde 86/1 e göre: ‘’ (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’ demektedir yani  86/1’ deki kasten yaralama suçunun belirtilen halinin takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde tutulmamıştır. Bu durumda yaralama suçunun bu hali şikayete tabi değildir. Ve suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Türk Ceza Kanunu madde 86/2 ‘’ (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’ demektedir. Yani burada görüldüğü üzere kasten yaralama suçunun basit hali şikayete tabi suçlar kategorisinde tutulmuştur. Ve bu şikayetin süresi de 6 aydır. Mağdur 6 ay süresi içinde şikayette bulunabilecektir. Bu şikayet süresi içinde kasten yaralama suçundan zarar gören şikayette bulunmazsa, kasten yaralama suçundan zarar gören kişinin şikayet hakkı düşecektir. Kasten yaralama suçunun basit hali için şikayetten vazgeçme, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine yol açacakken, kasten yaralamanın basit hali için şikayetten vazgeçme kovuşturma aşamasında ise ceza davasının düşmesine yol açacaktır. Ayrıyeten 86/3 içinde şikayet durumundan bahsedilmemiş olup şikayete tabi suçlar kategorisinde tutulmamıştır.

86/2 Uzlaşmaya Tabi mi

Uzlaşma, kanunda uygulanması gerekliliği belirtilen hallerde suçtan zarar gören ile suçu işleyen kişinin uzlaştırmaya yetkili bir kişinin aracılık yapması suretiyle anlaşması anlamına gelmektedir. Basit nitelikteki kasten adam yaralama suçu da uzlaşmaya tabi suçlardandır. Yanitaraflar arasında uzlaşma prosedürünün uygulanması gerekmektedir. Bu prosedür için de uzlaştırmaya tabi bir suç varsa kural olarak, soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısı veya onun talimatı ile kolluk görevlileri suçtan zarar gören kişi veya suçu işleyen kişiye ya da şüpheliye uzlaştırma teklifinde bulunur. Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören kişi uzlaştırmaya yönelik olan bu teklife 3 gün içerisinde yanıt vermediği taktirde uzlaşmayı reddetmiş sayılır. Fakat bir anlaşma sağlanamaz ise soruşturma aşamasında soruşturmaya, kovuşturma aşamasında uzlaşmaya başvurulmuş ise kovuşturmaya devam edilir.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçun cezasında indirim sebebidir. Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi Türk Ceza Kanunu madde 88’de ele alınmıştır. Türk Ceza Kanunu madde 88’e göre: (1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.’’demektedir. Buna göre ise kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi cezayı üçte ikisine kadar  azaltabilecektir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulması gerektiğinden bu koşulları inceleyecek olursak Türk Ceza Kanunu madde 83’e göre kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir. İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;

a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması, gerekir.

Eşe Karşı Basit Yaralamada Uzlaşma

Uzlaşma yolunun kullanılacağı suçlar kanunda uzlaşmaya tabi olarak belirtilen suçlardır. Kasten yaralama suçunun basit hali uzlaştırmaya tabi bir suç iken kasten yaralama suçunun cezayı artıran nedenlerinin bulunmasında uzlaştırmaya gidilemeyecektir. Kasten yaralama suçunun eşe karşı işlenmesi Türk Ceza Kanunu madde 86/3’e göre suçun cezasını artıran niteliktedir. Türk Ceza Kanunu madde 86/3: ‘’ (3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi

bakımından ise bir kat artırılır.’’ şeklindedir.

Bu nedenle eşe karşı işlenen kasten yaralanma suçunun basit halinde uzlaşma yoluna başvuru yolu kanunen bulunmamaktadır.

Yumruk Atmanın Cezası 

Bir kişiye yumruk atmak, tekme atmak, tokat atılmak, bir kişiyi bıçaklamak ya da kesici, delici aletlerle zarar vermek gibi eylemlerle kişinin vücut bütünlüğüne verilen zarar ile bir kimsenin acı duymasına neden olunması kasten yaralama suçu oluşturmaktadır. Kasten yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/1 de belirtilmiştir. Buna göre Türk Ceza Kanunu madde 86/1: ‘’ (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’ demektedir. Türk Ceza Kanunu’na göre bir kişiye yumruk atmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis olacaktır.

Burun Kırma Cezası 

Burun kırmak sadece kasten yaralama olmayarak neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama olmaktadır. Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış kasten yaralama Türk Ceza Kanunu madde 87’de belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu madde 87/3 ‘(3)Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.’’demektedir. Burun kırılması buradaki kemik kırılmasına neden olması haline girecektir. Türk Ceza Kanunu’na göre burun kırmanın cezası madde 87’ye göre yarısı kadar artırılacaktır.

Basit Yaralama Sicile İşler Mi?

Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2’ye göre: ‘ (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunurSuçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.’’ şeklindedir. Hapis cezasına mahkumiyet kararları adli sicil kaydına işlenir. Eğer bu hapis cezası adli para cezasına çevrilirse de adli para cezası aynı mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyecektir. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam edecektir. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.

Kasten Yaralama Suçu Nedir?

Kasten yaralama suçu, kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olma eylemidir.

TCK 86 Nedir?

TCK 86’da kasten yaralama suçu düzenlenmiştir.

TCK 86 şikayete tabi mi?

TCK 86/1-2 şikayete tabi iken 86/3 şikayete tabi değildir.

TCK 86/3 uzlaşmaya tabi mi?

TCK 86/3 uzlaşmaya tabi değildir.

Kasten Yaralama Hangi Mahkemede Görülür?

Kasten yaralama suçunda görevli mahkeme suçun işlendiği yerdeki asliye ceza mahkemesidir.

Kasten Yaralama Para Cezası Ne Kadar?

Kasten yaralama suçunda sabit maktu bir para cezası bulunmamaktadır. Cezanın bireyselleştirilmesi sürecinde hakimin takdir etmesi halinde hapis cezası adli para cezasına dönüştürülür.

“Kasten Yaralama Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 86-87-88” üzerine 26 yorum

  1. Bir kavgada BIÇAKLA ADAMIN 2 gözünü kardeşim kör etti ilk.bıçakla saldıran benim kardeşim 2 göz görmüyor VE kör oldu acaba benim kardeşim kac yil hapis alir . Ayrica kardeşimin SABIKASI YOK tahminen kaç yil ceza alir . SAYGILARIMLA

    Yanıtla
  2. iki sorum olacak,
    1- TCK86 madde kapsamında yargılanan sanık hakkında şikayetim 2017 yılındadır,
    ancak savcılık iddianameyi 2020 kasten yaralama, tehditten hazırlamıştır, ceza ise 15.02.2022 hüküm olarak 5ay hapis kararı ile sınırlanmıştır, tazminat hakkım var mı,
    2-aynı olay için tazminat hakkım ve müşteki olarak istinaf hakkım mevcut mudur, teşekkür ederim,

    Yanıtla
  3. Sitenizi çok beğeniyorum ve faydalanıyorum . Açıklayıcı ve öğretici makaleleriniz meslek çalışmamda aradığımı bulmama neden oluyor. Çalışmanızda başarılar dilerim

    Yanıtla
  4. md.88 ihmali davranışla yaralama kanunda açıkça yazmıyor ama şikayete tâbi nasıl oluyor. 86/2 ye kıyasla mı, kıyas da yasak ?!

    Yanıtla
  5. Avukat bey iki tarafta alkollü tartışıyorlar ağır hakaret sonrası taraflardan biri ruhsatsız silah ile ateş ediyor bir dizinden ve bir kaval kemiğinden şahsı yaralıyor 1-3 yıla mı tabi vuran arkadaş

    Yanıtla
  6. TCK 86/1, 86/3.e, 87/1.a, 37/1 . Yaralanma sucunda magdur tazmınat alabılır mı ? Tazminat için ayrı dosya acmak mı gerekır ?

    Yanıtla
  7. Merhaba avukat bey BTM ile giderilemeyecek şekilde kasten silahla yaralama suçu işledim ağır tahrikle 1 yılın altında ceza alabilirmiyim ? ağır tahrik ve iyi hal indirmi ile

    Yanıtla
  8. Sokakta yürürken bana köpek saldırdı bende kendimi koruma amaçlı taş attım köpeğin sahibi gördü kolumdan sıkarak tuttu bahçesine götürdü abisi tokat attı kulağımın zarı patladı darp raporu aldım BTM ile giderilemez yazıyor fail kaç yıl ceza alır

    Yanıtla
  9. suç asten yaralama

    Hagb şartlarında biri olan

    Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir. .

    savunmam da

    olaya ilişkin zarar gideriminde bulunmadığını, uzlaşma teklif yada talebi olmadığını beyan etmiş, sanığa hakkında suç sabit görülüp şartları da bulunduğu taktirde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesini istediğini beyan etmiştir.

    mağdur ise savunmasında şikayetçi olmadığını
    bu olay nedeni ile bir zararı olmadığını, hiçbir maddi ve manevi zarar talebi olmadan sanıkla uzlaşmayı kabul ettiğini beyan etmiştir.

    Hagb alır mıyım

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button