Trafik Kazalarından Kaynaklı Rücu Davalarında Sigorta Sözleşmesinin Tarafı Olmayan Sürücü

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı 2024 içeriğimizde , araç sahibinin kusurlu sürücüye rücu hakkı , sigorta şirketinin açtığı rücu davası , sigorta şirketinin rücu ve icra takibine itiraz gibi konulara değiniyoruz.


Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı 202
4

Sigortacının en başta gelen yükümlülüğü rizikoyu taşıma yükümlülüğüdür. Korunan menfaat ile ilgili bir tehlike gerçekleştiğinde bu tehlikeden sigortacı sorumlu olacaktır. Bazı durumlarda sigortacı zarar gören üçüncü kişiye tazminatı öder, daha sonrasında motorlu araç işletenine rücu edebilir. Burada ki amaç zorunlu sigortalara olan güveni korumaktır.

 Motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu Genel Şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür. Sigortanın kapsamı üçüncü şahısların, sigortalının Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki sorumluluk riski kapsamında, sigortalıdan talep edebilecekleri tazminat talepleri ile sınırlıdır.

Demek ki maddi zararlar ve bedensel zararlar zorunlu trafik sigortası kapsamına girmektedir. Bunun dışında Yargıtay kararlarına baktığımız zaman araçta kaza sonrası meydana gelen değer kaybının da maddi zararlar kapsamında olduğu ve sigorta şirketi tarafından karşılanması gerekmektedir. Genel şartların A.5 maddesine göre;

Bu genel şart kapsamındaki teminat türleri aşağıda yer almaktadır.

  • Maddi Zararlar Teminatı (Değer kaybı dahil),
  • Sağlık Giderleri Teminatı,
  • Sürekli Sakatlık Teminatı,
  • Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı,(Ölen kişinin destekten yoksun kalan yakınlarına ölüm teminatı sağlanır.)

Sigortacının hangi durumlarda ve şartlarda sorumlu olacağı ve sigorta sözleşmesinde veya sigorta genel şartlarında açıkça belirtilir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları trafik kazalarında sigorta şirketinin bazı durumlarda sigortalıya rücu hakkına sahip olduğunu belirlemiştir.

Trafik Kazalarindan Kaynakli Rucu Davalarinda Sigorta Sozlesmesinin Tarafi Olmayan Surucu 3 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Trafik Kazalarından Kaynaklı Rücu Davalarında Sigorta Sözleşmesinin Tarafı Olmayan Sürücü 6

Rücu Ne Demek?

Rücu, kelime anlamı itibariyle “geri dönme, cayma” gibi anlamlara gelmektedir. Hukuki olarak rücu, bir kişinin diğer kişinin yerine geçerek hukuken üçüncü kişi/kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması anlamına gelmektedir. Yani rücûnun kelime anlamına baktığımızda, kişi başkasına verdiği şeyi, parayı daha sonra geri istediği taktirde bir üçüncü kişiden şeyi, parayı aldığında, verdiği şeyi rücu etmiş oluyor.

Rücu, hukuki bir terim olarak merak edilen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle sigorta hukuku alanında kullanımı itibariyle oldukça büyük öneme sahiptir. Bu nedenle sigorta hukukundaki anlamının bilinmesi ve idrak edilmesi bu alandaki problemlerin çözümünde etkili olacaktır. Rücu kelimesinin salt anlamından ziyade hukuken ne anlama geldiğinin öncelikle sigorta hukuku alanında çalışan avukatlarca bilinmesi gerekli önemli hususlardan birisidir. Bunun yanında problem sahibi olan kişilerce de asgari ölçüde de olsa bilinmesi hukuki süreçte atılan adımların daha kolay anlaşılabilmesi bakımından önemlidir. Rücu ne demektir sorusuna basit şekilde cevap verecek olursak; sigorta poliçesinin konusu olan şeye gelen maddi zararın kusurlu taraftan alınması şeklinde izah edilebilir.

Mal, araç, konut gibi sigorta poliçesinin konusunu oluşturan şeylere zarar geldiğinde kişiler sigorta şirketinde başvurarak zararlarının tazminini talep ederler. Sigorta şirketi zararı karşılar ve zararın oluşmasına neden olan kişi/kişiler yönelik olarak poliçenin tarafına ödediği meblağı kusurlu olan karşı taraftan tahsili için hukuk yollarına başvurur. Sigorta şirketinin kusurlu olan karşı taraftan alacağını tahsil etmek için hukuki yollara başvurması rücu imkânı ile mümkün hale gelmektedir.

Rücu kavramı son dönemlerde trafikteki araç sayısının artması sebebiyle, birçok vatandaşın başına gelen trafik kazasından sonra bir motorlu aracın işletilmesi, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa doğan zararın sigorta şirketi, şartları varsa motorlu aracın işletenine ve bağlı olduğu teşebbüs sahibine karşı ödediği tazminatı hukuk yollarına başvurarak tahsil eder. Bu duruma da sigorta şirketi sahip olduğu rücu imkanıyla kusurlu olan taraftan sigorta poliçesinin tarafına ödediği tazminatı karşı taraftan almaktadır.

Rücu Hakkı Nedir?

Rücu Hakkı Nedir? Bu soru, rücu hakkının farklı farklı hukuki disiplinlerde karşımıza çıkması ve haklı olarak merak edilen bir soru olması sebebiyle cevap verilmesi gereken bir sorudur. Rücu kelimesi “geri alma, cayma” gibi anlamlara gelen bir kavramdır. Hak ise hukuken bahşedilmiş ve sahibine bu korunmadan faydalanmasını sağlayan bir menfaattir. Rücu hakkı ise hukuki anlamda cayma hakkı, geri alma hakkıdır.

Rücu hakkı, başkasına ait bir borcu ödeyen kişi/kişilere tanınmış, borcun ödenmesi ile hukuk aleminden silinen alacaktan ayrı ve bağımsız bir haktır. Bu hak kanundan doğabileceği gibi sözleşmeden de doğabilmektedir. Bu hakkın doğması ile alacaklı olan tarafa borç konusu şeyi ödeyen kişinin yaptığı bu ödeme işlemi için asıl, esas borçluya başvurma imkanı veren yasal imkan, rücu hakkıdır.

Sigorta hukukunda gündeme gelen rücu hakkı, sigorta şirketinin sigorta poliçesinin tarafı olan yani sigortalının zararını tazmin etmesinden sonra, rücu imkanının doğması halinde kazadaki kusurlu olan karşı taraftan sigortalıya ödediği tazminatı talep edebilmesidir. Bu şekilde sigorta şirketinin sigortalı yerine “halefiyet ilkesi” gereğince geçmesi söz konusudur. Halefiyet ilkesi gereğince sigorta şirketinin üçüncü bir kişiye rücu eder ve ödediği meblağın tarafına ödenmesini talep eder.

Rücu hakkının gündeme geldiği günümüzde artan trafik kazalarından sonra sigortalı tarafın sigorta şirketinden zararın karşılanmasını için başvuru yapması, karşı taraftan yani trafik kazasında kusurlu olan taraftan zararının giderilmesi için başvuru yapmasını engeller. Bu engel sebepsiz zenginleşme yasağının bir gereğidir.

Sigorta Şirketinin Rücu ve İcra Takibine İtiraz

Sigorta şirketinin rücu imkânının doğması için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Şartların sağlanmaması halinde sigorta şirketinin rücu hakkı doğmamaktadır. Rücu hakkını haksız olarak ileri süren veya icra takibi başlatan sigorta şirketine karşı yasal yollarla itiraz etmek mümkündür. Bazen sigorta şirketinin rücu imkânı doğmuş olmasına rağmen rücu edilecek miktarın sigortalıya ödenen miktardan yüksek bir tutarın rücu etme talebi gündeme gelebilmektedir. Bu durumda da sigorta şirketinin rücu ve icra takibine itiraz mümkündür. Sigorta şirketinin rücu imkanının doğduğu hususları madde madde açıklamak konuyu daha anlaşılır kılacağı kanaatiyle aşağıda incelenmiştir.

1) Tazminat ödenmesini gerektiren olaydan sorumlu olan kişilerin kasıtlı veya ağır kusurlu hareket etmeleri sonucunda meydana gelmiş olması gerekir.

Motorlu araç işleten veya işleteni sorumlu olduğu kişilerin kasten hareket etmemeleri, kusurlu olmamaları sigorta şirketinin rücu imkanını ortadan kaldırmaktadır. Yargıtay kararları ışığında değerlendirmek yapmak gerekirse, sürücünün kasıtlı olmayan hareketi sonucu kaza meydana gelirse sigorta şirketinin rücu imkânı doğmamaktadır. Kırmızı ışıkta geçen sürücünün kusurunun %100 olduğunu söylemek mümkünse de yasağa uymama kapsamında olup kasıtlı ve ağır bir kusuru olduğunu söyleyebilmek için bu husus tek başına yeterli değildir. Bu nedenle sigorta şirketinin rücu imkânı doğmayacaktır.

2) Tazminat ödenmesini gerektiren olay, Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre sahip olması gereken sürücü belgesine (ehliyetine) sahip olmayan veya sahip olduğu sürücü belgesinin trafik kazasına sebep olana aracın kullanma hakkını vermemesine rağmen kimseler tarafından sevk ve idare edilmesi sonucunda meydana gelmiş olması gerekir.

3) Tazminat ödenmesini gerektiren olayın, aracın çalınması veya gasp edilmesi sonucunda olması halinde, sigorta ettirenin çalınma veya gasp edilme olayından kusurlu olarak sorumlu olması sonucunda meydana gelmiş olması gerekir.

4) Tazminat ödenmesini gerektiren olayın uyuşturucu, alkol ve benzeri maddelerin etkisi altında iken güvenli araç sürme yeteneklerini kısmen veya tamamen kaybetmiş sürücülerin kaza yapmaları sonucunda meydana gelmiş olması gerekir.

5) Tazminat ödenmesini gerektiren olayın, aracın yolcu taşımaya ruhsatının bulunmaması ancak yolcu taşıması veya Karayolları Trafik Yönetmeliği 128. maddesiyle belirlenmiş istiap hadlerinde fazla yolcu veya yük taşımaya veya patlayıcı ve tehlikeli maddeleri taşıma ruhsatı olmayan bu maddelerin patlaması gibi sonuçların meydana gelmiş olması gerekir.

Araç Sahibinin Kusurlu Sürücüye Rücu Hakkı

Trafik kazalarında bazı durumlarda araç sahibinin kusurlu araç sürücüsüne yada araç sahibine rücu hakkı bulunmaktadır. Hasar onarım işlemleri nedeniyle kullanılamayan aracın günlük ikame araç bedeli kusurlu araç sürücüsünden yada araç sahibinden talep edilebilir. Kusurlu araç sahibi yada sürücüsü vermiş olduğu zarardan müştereken sorumludurlar. 

Sigortacı yada sigorta şirketi trafik kazası sonrası araçta meydana gelen gerçek zarardan teminat limiti kapsamında sorumludur. Sigorta tazminatı tehlikenin gerçekleşmesi sonucunda sigortalının uğradığı zararı gidermek için ödenmesi gereken tazminattır.

Bu oluşan zarar sigorta teminat limitini geçse bile sigortacı sigorta teminat limiti ile sorumludur. Çünkü sigortacının teminat limiti sigorta bedeli ile sınırlıdır. Meydana gelen zarar sigorta teminat limitinden düşükse sigortacı sigorta ettirenin uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. Sigorta Teminat Limiti aşan zararlara da ise araç sahibi aşan miktara göre kusurlu araç sürücüsüne yada sahibine rücü hakkı bulunmaktadır.

Örneğin, sigorta teminat limiti  41.000 TL olan zorunlu trafik sigorta sözleşmesinde sigorta ettirenin aracında 50.000 TL hasar meydana geldiğinde geriye kalan 9.000 TL bakiye fark için kusurlu araç sahibine rücu edilebilir.

Sigorta Şirketinin Açtığı Rücu Davası

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı bütün sigorta türleri için geçerlidir. Rücü hakkının en çok kullanıldığı sigorta türü ise kasko sigortaları ile zorunlu trafik sigortalarıdır. Sigorta şirketi rücu hakkını sizin adınıza karşı taraf için kullanabileceği gibi, rücu hakkını size karşı da kullanabilir. Hatta bazı durumlarda mirasçılara karşı da rücu davası açılabilmektedir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4. Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması Ve Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı başlıklı maddesinde yer alan durumlarda sigorta şirketi sigortalıya rücu davası açabilmektedir. Söz konusu madde kapsamında sayılan her durumda sigorta şirketi rücu hakkını kullanmaz. Belirtilen nedenlerle kaza arasında uygun bir illiyet bağı bulunmak zorundadır. Örnek olarak Aracın, uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlarda sigortacı sigortalıya ödediği miktar kapsamında rücü edebilmektedir.  Fakat Yargıtay kararlarında Sigorta şirketinin sigortalıya rücü edebilmesi için kaza ile alkollü araç kullanımı arasında illiyet bağı bulunması gerektiği ortaya koymuştur. Alkollü araç kullanmaya bağlı olarak meydana gelen kazanın Trafik Sigortası kapsamı dışında kabul edilebilmesi için, kaza ile alkollü araç kullanımı arasında uygun bir illiyet bağı bulunmalıdır. Şöyle ki, kazaya sebep olan davranış alkollü araç kullanmaktan kaynaklanmalıdır. Aradaki illiyet bağının varlığı sigortacı tarafından öne sürülerek kanıtlanmalı ve mahkemece bilirkişi marifetiyle değerlendirilerek olay ile sürücünün alkollü oluşu arasındaki bağ değerlendirilerek bir sonuca varılmalıdır. 

Trafik Kazalarindan Kaynakli Rucu Davalarinda Sigorta Sozlesmesinin Tarafi Olmayan Surucu 2 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Trafik Kazalarından Kaynaklı Rücu Davalarında Sigorta Sözleşmesinin Tarafı Olmayan Sürücü 7

Zorunlu trafik sigortası rücu şartları

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanun 91. maddesine göre; İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur. Esas olarak bu trafik sigortası için zorunluluk konulmasının nedeni, trafikte üçüncü kişilerin sıklıkla zarara uğramaları ve karşı tarafın yani motorlu araç işletenin bu zararı karşılayacak maddi gücünün olmaması durumunda üçüncü kişilerin mağdur olmamalarıdır. İşte bu mağdur olama durumunu engellemek için bir zorunluluk olarak trafik sigortası karşımıza çıkar. Zarar gören üçüncü kişiler böylece en azından parasal anlamda kendilerini güvende hissederler.

Bu sigortanın başka özelliği de teminat limiti olması ve bu limit kapsamında yer alan zararların karşılanmasıdır. Bu teminat limitleri her yıl Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlıkça belirlenir ve ilan edilir. 2020 yılı için baktığımızda araç başına 41.000 TL, sağlık giderleri, sakatlanma ya da ölüm durumunda ödenecek tazminatlar içinde kişi başı 410.000 TL olarak belirlenmiştir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4. Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması Ve Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı başlıklı maddesine göre;

Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.

Sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir:

  1. Tazminatı gerektiren olay, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise,
  2. (Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali (2)(11)(16) sonucunda meydana gelmiş ise (3)(5)(7)(13)(14),
  3. Aracın, uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
  4. Tazminatı gerektiren olay, yolcu taşımaya ruhsatlı olmayan araçlarda yolcu taşınması veya yetkili makamlarca tespit edilmiş olan istiap haddinden fazla yolcu veya yük taşınması veya patlayıcı, parlayıcı ve tehlikeli maddeleri taşıma ruhsatı bulunmayan araçlarda, bu maddelerin parlama, tutuşma ve infilakı yüzünden meydana gelmiş ise,
  5. Sigortalının rizikonun gerçekleşmesi halinde bu genel şartların B.1. maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesinden dolayı zarar ve ziyan miktarında bir artış olursa,
  6. Tazminatı gerektiren olayın aracın çalınması veya gasp edilmesi sonucunda olması halinde, çalınma veya gasp edilme olayında sigortalının kendisinin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kusurlu olduğu tespit edilirse,
  7. Bedeni hasara neden olan trafik kazalarında sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin,  tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma gibi zorunlu haller hariç olmak üzere, olay yerini terk etmesi veya kaza tutanağı, alkol raporu vb. kazanın oluş koşullarına ilişkin gereken belgelerin düzenlenmesi yükümlülüğüne aykırı davranması halinde,

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı Sigortacı üçüncü kişi konumunda bulunan şahısların zararını karşılar. Karşıladığı miktarda sigortalıya rücu hakkına sahiptir. Fakat yukarıda sayılan her durumda sigorta şirketi rücu hakkını kullanmaz. 

Sigorta rücu davalarında görevli mahkeme

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmeden önce Yargıtay’ın yerleşik kararlarında Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası, yönünden yaşanan uyuşmazlık ve rücu davalarında Asliye Ticaret Mahkemeleri görevli mahkeme olarak kabul edilmekteydi.  Ancak 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar yönünden görevli mahkeme tüketici mahkemeleridir.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3. Maddesine göre “ tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık, ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder. Yine 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı davalarında görevli mahkemenin Tüketici Mahkemesi olabilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekmektedir. Eğer taraflardan en az biri tüketici değil ise söz konusu uyuşmazlıkta Asliye Ticaret Mahkemeleri görevli mahkemedir.

Karayolları Trafik Kanunu sigortacıya zarar görenlere ödemiş olduğu tazminatı belli durumlarda sigortalıya rücu edebilme imkanı tanımıştır. Başka bir ifade ile sigortalının üçüncü kişilere vermiş olduğu zararı sigortacı karşılarken, karşılamış olduğu zararı daha sonra sigortalıdan rücu ederek alma hakkı vermiştir. Bu yazımızda sigortalı ile araç sürücüsünün farklı kişiler olduğu başka bir ifade ile sigortacının sigortalının aracını kullanan üçüncü kişilere karşı giriştiği rücu durumlarında ortaya çıkan hukuki mesele izah edilmeye çalışılacaktır.

Trafik kazaları sonrasında sigortacının sigortalıya karşı açtığı rücu davalarının dayanağını Karayolları Trafik Kanunu madde 95/2 oluşturmaktadır.  Kanun maddesi aşağıdaki gibidir.

Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene başvurabilir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4 bölümünde “Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması ve Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı” başlığı altında sigortacının sigortalıya rücu hakkı düzenlenmiştir. Düzenleme aşağıdaki şekildedir:

Sigorta sözleşmesinden veya sigorta sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller zarar görene karşı ileri sürülemez.

(Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1)Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.

Yukarıda Genel Şartlarda açıkça belirtildiği üzere sigortacının belirli durumlarda sigortalıya rücu edebilme hakkı mevcuttur. Sigortalının hem araç işleteni hem de aracın sürücüsü konumunda olduğu durumlarda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Ancak araç işleteni ile araç sürücüsünün farklı kişiler olduğu durumlarda bir takım hukuki karışıklıkların ortaya çıktığı görülmüştür.

Örnek 1

trafik-kazasi-davasi-avukati-ankara-rucu-sofor

Örneğin Ankara – Eskişehir yolunda gerçekleşen bir kazada A kişisi 06AB001 plakalı aracın hem işleteni hem de sürücüsüdür.  B ve C gerçekleşen kazada maddi zarara uğrayan kişilerdir. B ve C’nin gerçekleşen kazada müterafik bir kusuru bulunmamaktadır yani kusursuzdurlar. A, gerçekleşen kazaya kullanmış olduğu uyuşturucu madde neticesinde sebebiyet vermiştir. A, gerçekleşen kazada tam kusurludur.

X Sigorta Anonim Şirketi kaza sonrasında B ve C’nin uğramış olduğu maddi zararları karşılamıştır. X Sigorta Anonim Şirketi kazanın oluşumunda A’nın tam kusurlu olması ile birlikte Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4-c düzenlemesi çerçevesinde A uyuşturucu madde kullanması neticesinde kaza oluştuğundan rücu hakkını kullanmak üzere dava açmıştır. Rücu davasında davacı sigorta şirketi, davalı olarak A’yı gösterecektir. Bu konuda bir tartışma yoktur.

Örnek 2

Örneği biraz değiştiriyoruz. Ankara – Eskişehir yolunda gerçekleşen bir kazada A kişisi 06AB001 plakalı aracın işletenidir. Ş kaza anında 06AB001 plakalı aracın şoförüdür.  B ve C gerçekleşen kazada maddi zarara uğrayan kişilerdir. B ve C’nin gerçekleşen kazada müterafik bir kusuru bulunmamaktadır yani kusursuzdurlar. Ş, gerçekleşen kazaya kullanmış olduğu uyuşturucu madde neticesinde sebebiyet vermiştir. Ş, gerçekleşen kazada tam kusurludur.

X Sigorta Anonim Şirketi kaza sonrasında B ve C’nin uğramış olduğu maddi zararları karşılamıştır. X Sigorta Anonim Şirketi kazanın oluşumunda Ş’nin tam kusurlu olması ile birlikte Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4-c düzenlemesi çerçevesinde Ş’nin uyuşturucu madde kullanması neticesinde kaza oluştuğundan rücu hakkını kullanmak üzere dava açmıştır. Rücu davasında davacı sigorta şirketi, davalı olarak hem A’yı hem de Ş’yi göstermiştir. Rücu davasında A’nın davalı konumunda olmasında bir sorun yoktur ancak sigorta şirketinin Ş’ye karşı rücu davası açması husumet tartışmasına sebebiyet vermektedir.

Sonuç

Yukarıda izah edildiği üzere hem kanundaki hem de genel şartlardaki düzenleme sigortacının sigortalıya (sigorta ettirene) şartların oluştuğu durumlarda rücu etme hakkını tanımıştır. Kanun sigortalının aracını üçüncü kişilerin kullandığı durumlarda üçüncü kişilere rücu edilmesine cevaz vermemiştir. Başka bir ifade ile sigortacıya sigortalının aracını kullanan şoföre karşı rücu etme hakkı tanımamıştır. Sigorta şirketi ile sigorta ettiren arasında bir sözleşme ilişkisi bulunmakta iken sigortalının aracını kullanan üçüncü kişi şoför arasında herhangi bir sözleşme ilişkisi bulunmamaktadır. Sigortacının sigortalıya karşı giriştiği rücu eylemlerinin dayanağı aralarındaki sigorta sözleşmesidir.

Sonuç olarak sigortacının sigortalının aracını kullanan üçüncü kişi şoföre karşı girişmiş olduğu icra takibi ve davalarda husumet yokluğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda sigortacının üçüncü kişi şoföre karşı açmış olduğu davanın mahkemece husumet yokluğundan reddedilmesi gerekmektedir. Nitekim Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları da bu yöndedir.

İşletenin, sigorta sözleşmesinin tarafı olmayan sürücüye karşı rücu hakkı şartları oluştuğu halde genel hükümlere göre çözülecek olup bu konu başka bir yazımızın konusunu teşkil etmektedir.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısının, araç davalı sürücünün yönetiminde iken alkollü olarak 3. kişiye çarpması sonucu ölüme neden olması sebebiyle ödediği tazminatı, sigorta ettirenine (genel şartların 4/d maddesi gereğince) def’i hakkı sebebiyle rücu etmesi mümkünse de; akitten doğan bu rücu hakkını akit dışı sürücü aleyhine de kullanması pasif husumet ehliyeti bulunmadığından mümkün değildir. Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 05.06.2001, E.2001/2805 K.2001/5164

Dava konusu olayda, sigorta konusu aracın ehliyetnamesiz kimseye kullandırılırken rizikonun gerçekleşmiş bulunmasına göre, KTK.nun 95 inci ve Poliçe Genel Şartları’nın 4 üncü maddesi hükmü uyarınca sigortacının ödediği tazminatın tamamı bakımından davalı sigorta ettirene rücu etmesi mümkün ise de, sigortacının mevcut düzenlemeler uyarınca akidi olmayan ehliyetnamesiz sürücüye yönelmesi mümkün değildir. Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 16.01.2006, E.2005/12 K.2006/119

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nın B.4.2. maddesinde, ödemede bulunan sigortacının, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre tazminatın kaldırılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene rücu edebileceği hükme bağlanmıştır. Bu durumda, davacı sigortacı, bu davayı ancak kendi akidine karşı açabilecektir. Oysa Halis, sigorta ettiren olmayıp, sözleşmenin de tarafı değildir. Sadece, zarara neden olduğu iddia edilen sigortalı aracın sürücüsü konumundadır. Bu durum karşısında, mahkemece, davalı sürücü hakkında açılan davanın pasif sıfat (husumet) yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın davalı Halis yararına bozulması gerekmiştir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 30.10.2008, E.2008/3721 K.2008/4991

Somut olayda, davacı zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi kapsamında 3.kişiye ödediği tazminatı sigorta ettiren davalı İ.T. ile sigortalıya ait aracın sürücüsü olan davalı İ.Ö.’tan tazminini talep etmiş olup, davalı (sürücü) İ.Ö. sigorta sözleşmenin tarafı değildir. Bu durumda, mahkemece bu davalı hakkındaki davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş ve kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 11.03.2013, E.2012/11451 K.2013/3128  

Ancak, sigortacının mevcut düzenlemeler uyarınca böyle bir durumda akidi olmayan sürücüye yönelmesi mümkün değildir. Somut olayda poliçe kapsamı ve sigortalı araca ait ruhsat bilgilerinden sigorta ettirenin davalı S. Teks. İm. Ve Tic. Ltd. Şti. olduğu, davalı M.. B..’nun ise sürücü sıfatının bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında, M.. B..’nun sürücü olduğu dikkate alınıp, bu kişi hakkındaki davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde aleyhine hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 15.01.2014, E.2013/21175 K.2014/333

Bu yazımızda sigorta sözleşmesinin tarafı olmayan sürücüye sigortacı tarafından rücu edilemeyeceği hususu üzerinde durduk. Ankara Avukat | Tahancı Hukuk Bürosu, trafik kazalarından kaynaklı destekten yoksun kalma tazminatı, ölüm tazminatı, kalıcı sakatlık, geçici iş göremezlik, araç değer kaybı, hasar bedeli, pert – tam hasarlı araç, ticari kazanç kaybı, ikame araç bedeli davalarında müvekkillerine hukuki danışmanlık ve trafik kazası avukatlık hizmetleri sağlamaktadır.

Rücu Nedir ?

Sigorta sözleşmesi kapsamında rücu, trafik kazası sonrası meydana gelen zarar neticesinde bazı durumlarda kusurlu taraftan sigorta şirketinin sahip olduğu hak üzerinden talep edilmesidir. Sigorta şirketi rücu hakkını kullanabilmesi için meydana gelen zararı gidermesi ve halefiyet ilkesinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Rücu Davası Nedir ?

Sigorta şirketi rücu hakkının ortaya çıkmasından hemen sonra, ilgili mahkemelerde rücu davası açabilir. Halefiyet ilkesi gereği sigorta şirketi rücu davasını meydana gelen zararın sebebinin durumuna göre sigorta ettirenin adına üçüncü tarafa açabildiği gibi kusurlu gördüğü sigorta ettirene de açabilmektedir. Hatta mirasçılara yönelik de rücu davası açılabilir.

Rücu Oranı Nedir ?

Sigorta şirketi hasara sebebiyet veren kişini kusuru oranında ve ödediği tazminat doğrultusunda karşı taraftan talepte bulunabilir. Sigorta şirketinin rücu oranı her dosyanın içreğine göre değişebilir. Mağdurun yaşı, çalışıp çalışmadığı, maluliyet oranı veya aracın marka ve modeli rücu oranını veya değerini belirleyen unsurlardır.

Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı Zamanaşımı

Karayolları Trafik Kanunu 109. Maddesine göre; Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar. İki yıllık sürenin başlangıcı araç sahibinin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren başlamaktadır. Zarar ve sorumludan hangisi daha sonra öğrenilirse, zamanaşımı süresi son öğrenme gününden itibaren başlar. Bunla birlikte kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren her hâlükârda en geç 10 yıl içinde bu talepte bulunulması gerekmektedir.

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı 2024 – araç sahibinin kusurlu sürücüye rücu hakkı – sigorta şirketinin açtığı rücu davası burada sona eriyor. Aşağıdaki içerikler ilginizi çekebilir:

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır

Adli Sicil Kaydı Silinmesi Ne Kadar Sürer

İmm Değer Kaybı Öder mi?

17. Hukuk Dairesi         2017/5249 E.  ,  2018/6478 K.
(Yargıtay: İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası – Sigorta Tahkim Komisyonu – Bilirkişi Raporu – Trafik Kazası – Hasar Bedeli – Bozma)

  •  

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki tahkim davası hakkında Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından verilen 24.01.2015- 2015/E.6773.9 başvuru, 19.11.2015-2015/K.12258 sayılı kararı ile başvurunun kısmen kabul kısmen reddine dair verilen kararın davalı … AŞ vekilinin 11.12.2015-2015/İ.1849 itirazı neticesinde İtiraz Hakem Heyetinin 15.02.2016, K -2016/İHK-298 kararı ile itirazın da reddine dair verilen kararın, süresi içinde davalı … AŞ vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-
Davacı vekili dilekçesinde; IMMS poliçesi … Sigorta AŞ tarafından tanzim edilmiş sürücüsü %100 kusurlu … plakalı araç ile başvurana ait … plaka sayılı tankerin 03.09.2014 tarihinde karışmış olduğu trafik kazası neticesi uğramış olduğu ve … teminat limitleri üstünde kalan hasar bedeli, değer kaybı, çekici ve kurtarıcı masrafları ile ekspertiz ücreti talebine ilişkin 100.000,00 TL’nin temerrüt tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile tahsilini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili söz konusu başvurunun haksız ve yersiz olduğunu beyan ederek talebin reddini talep etmiştir.

Hakem heyetince toplanan delillere göre başvurucunun talebinin kısmen kabul kısmen reddine karar verilmiş, söz konusu karara karşı davalı … AŞ tarafından Uyuşmazlık Hakem heyetine itiraz edilmiş, itirazın reddedilmesi sebebi ile hüküm, davalı … AŞ vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava … teminat limitleri üstünde kalan hasar bedeli, değer kaybı, çekici ve kurtarıcı masrafları ile ekspertiz ücreti talebine ilişkindir.

Davalı … AŞ. davalı aracının İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortacısıdır. İMSS.; Motorlu Kara Taşıt Araçlarıİhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının, “Sigorta Teminatının Kapsamı” başlığını taşıyan 1. maddesine göre, sigortacı aracın işletenine yüklenebilecek hukuki sorumluluğun poliçe teminatı kapsamında olmak şartıyla Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası haddi üstünde kalan kısmını poliçede yazılı azami miktara kadar temin eder.

Hakem heyetinde hükme esas alınan sigorta eksperi tarafından düzenlenen bilirkişi raporu hüküm kurmaya elverişli değildir.

Talep eden başvurucu dilekçesinde; meydana gelen kaza sebebi ile aracında meydana gelen bakiye 87.085,60 TL hasar bedeli, tamir süresince iş kaybı, 10.044,40 TL değer kaybı söz konusu hasara ilaveten 590,00 TL ve 1.300,00 TL olmak üzere çekme kurtarma ücreti, 980,00 TL ekspertiz ücreti olmak üzere toplam 100.000,00 TL zararın temerrüt tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir.

Dosyadan alınan raporda; yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda … plakalı araçta, işçilik bedeli hariç 73.185,38 TL tutarında hasar tespit edildiği, 26.800,00 TL … poliçesinden tahsil edildiği, sigortalıya ödenmesi gereken KDV hariç ek tutarın 46.385,38 TL olduğu, aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş piyasa değeri ile onarılmış haldeki piyasa değeri arasındaki fark kriteri esas alınarak araçtaki değer kaybının 8.500,00 TL olduğu, aracın onarımının 25 günde tamamlanabileceği, aracın günlük brüt 500,00 TL iş kaybınınolabileceği, yakıt ve genel giderler düşüldüğünde günlük net 250,00 TL iş gücü kaybı olabileceği,25 günde toplam 6.250,00 TL iş kaybına uğrayabileceği belirtilmiştir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Dosya Hakem kararında hasar bedelinin 79.337,51 TL + 13.250,00 TL+ çekme +kurtarma +işçilik +kazan onarım masrafı olmak üzere 92.587,51 TL olarak hasar bedelinin belirlendiği, 8.500,00 TL değer kaybı ve 92.587,51 TL araç hasarından kaynaklı zarar ve 500,00 TL eksper ücreti olmak üzere talep edilebilecek meblağın 101.587,51 TL olacağı, … kapsamında ödenen 26.800,00 TL ödemenin tenzili ile IMMS kapsamında 74.787,51 TL nin talep edebileceği, 25.212,49 TL lik kısmının ise reddine karar verilmiştir.

Hakem heyeti kararında hasar bedeli işçilik hariç hasar bedelinin 73.185,38 TL olduğu, gerekçeli kararda ise hasar bedelinin 79.337,51 TL, olduğu, 13.250,00 TL’lik işçilik bedeli haricine işçilik kalemi adı altında bir kalem daha eklendiği, söz konusu masraf kaleminin hangi işçilik ücreti ile ilgili olduğu anlaşılamamıştır.

Gerekçeli karar ile bilirkişi raporundaki çelişkilerin giderildiği, denetime açık, üçlü makine mühendisinden alınan rapora göre hüküm kurulması gerekirken rapor ve gerekçeli karardaki çelişkiler giderilmeksizin yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

2- Bozma neden ve şekline göre davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan sebeplerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle bozma neden ve şekline göre davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 27/06/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.

“Trafik Kazalarından Kaynaklı Rücu Davalarında Sigorta Sözleşmesinin Tarafı Olmayan Sürücü” üzerine 134 yorum

  1. Fatih bey bu güzel ve bilgi içerikli yazınızdan dolayı kullanıcıları çok iyi şekilde bilgilendirdiğiniz den dolayı sigortacı olarak teşekkür ederim. Rücu konusu kazalarda insanların anlayamadığı sigorta literatüründe çok önemli bir konu.

    Yanıtla
    • Sayın ilgili,

      Güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz. Bilimsel ve mesleki yazılarımız ile kamuoyuna ve müvekkillerimize fayda sağlamaya çalışıyoruz. Bizi takip etmeye devam edin.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
    • Merhaba Fatih bey martta trafik kazası geçirdik 2 çocugumun dalakları alındı eşimin dalagı akcigeri parçalandı ve kaburgasında kırık var çocukların birindede kafa tasında çatlak var size sorum bize kamyon çarptı ve trafik polisi yüzde 50 bize yüzde 50 de kamyona suçlu buldu tutanakta ve aracı eşim kullanıyordu ve ehliyetsiz kendisi peki biz çocuklara tazminat alsak karşı tarafın sigortasından eşime rucu davası açarlarmı kamyonun sigortasından tazminat alma hakkına sahipmiyiz bilgi verirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler

      Yanıtla
      • Merhaba Emine hanım,

        Kazanız için geçmiş olsun. Maddi ve manevi tazminat alınabilir ancak teknik kısımlar mevcuttur. Bazı hususlara çok dikkat etmek gerekiyor. Lütfen 0 543 65 65 905 numaralı telefondan iletişime geçiniz.

        Saygılarımla

        Yanıtla
      • İyi günler 2014 yılında kaza geçirdim arkamdaki çocuk sakat kaldı bana 1000000 TL dava açmışlar ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

        Yanıtla
  2. Ben kargo şirketinde şoförken 2015 yılında kamyonetle giderken farkında olmadan bir otomobilin yan aynasına vurmuşum ama bundan haberim yoktu. Araç sahibi daha sonra bizi kameradan bulup karakola başvurdu. Bizim ifademizi aldılar. Adamın arabası yapıldı. O zaman hiç bir şey olmadı ama geçenlerde bana mahkemeden yazı geldi. Kamyonetin sigortası bana ve araç sahibine rücu davası açmış. Ne yapmamız gerekiyor? Bana yardımcı olabilir misiniz.

    Yanıtla
    • Merhaba Burak Bey,

      Öncelikle geçmiş olsun. Kaza mahallinden ayrılmak Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları’na göre sigortacı tarafandan sigortalıya rücu edebilme imkanı sağlamaktadır. Ancak sizin olayınızda sizin olay yerini terk etme eyleminizin kasten olmadığının ispatlanması halinde sigortanın rücu hakkın ortadan kalkacaktır.

      Size sigorta şirketince açılan rücu davasının husumet yokluğundan mahkemece reddedilmesi gerekmektedir. Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları sigortacıya yalnızca sigortalısına rücu etme hakkı vermiştir. Gerçekleşen kazalarda sigortacı, sigortalı olmayan üçüncü kişilere rücu edemeyecektir.

      Ayrıntılı bilgi için ofisimize gelerek hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

      Saygılarımla

      Yanıtla
  3. Merhabalar Fatih Bey;
    2015 in şubat ayında başka birine ait bir araçla alkollü bir trafik kazasına karıştım. Sigorta şirketi hem bana hemde araç sahibine rücu davası açtı. Çıkan tazminatı bizzat ben ödedim. Daha sonraları mağdur olan tarafın yaptığı itirazda ödenen tazminat miktarı yetersiz bulunmuş ve mahkemede haklı bularak ekstra bir tazminat bedeli daha çıkarıldı. Ve bana herhangi bir bildirim yapılmadan bu tazminatın üzerine diğer masraflarda eklenerek icraya verilmiş ve 1 hafta içinde ödemem istenmekte. sorum şu mahkemenin hükmettiği bu ek tazminat tutarına itiraz etme hakkımız var mıdır?

    Yanıtla
    • Merhaba Can Bey,

      Zararın oluşumuna sebep olan taraf siz olduğunuz takdirde Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç sahibi ve şoför olarak siz müştereken ve müteselsilen sorumlusunuz. Ancak zararın niteliği, zararın miktarının ne olduğunun ne sebeple ve ne kadarlık bir icra takibi başlatıldığı bu zararın gerçek zararı yansıtıp yansıtmadığı gibi hususların incelenmesi gerekmektedir. Ofisimize gelerek hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

      Saygılarımla

      Yanıtla
  4. iyi günler 2019/5 ayda bir trafik kazası yaşadım. frenim bir anda boşaldığı için önümdeki arabaya çarptım sigorta şirketi 1073 tl olarak masrafı ödemiş ama rücu etme hakkını kullandığını söyleyerek yetkisiz ehliyet sahibi olduğunuz için bu miktarı ödeyin dediler dava açarız dediler bir hafta geçti sonra miktarı iki katına çıkarmışlar bu normal mi bunda yapabileceğimiz itiraz edebileceğimiz bişey yok mu

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Kazanın oluşumunda sizin bir kusurunuzun olup olmadığı? Kazanın aracın fren tertibatından kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılması gerekmektedir. Bu çerçevede ofisimizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
  5. A firmasına kayıtlı treylere(çekiciye) takılı B firmasına kayıtlı damperli römork ile şantiye sahasında yük boşaltırken zeminin yumuşak ve engebeli olmasından kaynaklı damperli römork devrilir. Damperli römork tamamen devrilir treyler (çekici) ise düz bir vaziyette kalır römork hasarlanır treyler hasar almaz römork kendi kaskosundan hasarını yaptırır onarım sonrasında römorkun kasko şirketi treylerin kayıtlı olduğu firmaya römorkun hasarı için ödediği miktarı rücu etmek için bir belge gönderir konunun hukuka intikal edeceğini belirtir treylerin kayıtlı olduğu firma bunun üzerine treylerin trafik sigortasına rücu bedelini ödemesi için girişimde bulunur ama red edilir bu gibi durumda rücu etmesi yasalmıdır böyle bir hakkı varmıdır var ise treylerin trafik poliçesi bunu karşılaması gerekmezmiydi.
    Treylerin kayıtlı olduğu firma bu durumda ne yapmalı.
    Not: A firmasına kayıtlı treyler B firmasına kayıtlı römorkun firmasında kiralık olarak çalışmaktadır aralarında düzenlenmiş sözleme vardır treyler römorkun firmasının taşıt kartına kayıtlıdır kaza anındaki sürücü römorkun kayıtlı olduğu firma çalışanıdır. teşekürler

    Yanıtla
  6. merhaba Fatih Bey, 2 ay önce arkadaşım, benim aracımla kaza yapıp olay yerinden kaçmış, ben ertesi gün öğrendim, tutanak tuttuk. sigorta şirketim ödediği ücret için bana ve arkadaşım olan kişiye rücu davası açmış.
    arkadaşımda panik atak rahatsızlığı var, bu yüzden olay yerini terk ettim diyor.(raporu var ilaç kullanıyor)

    sizce dava açsak rücu davası düşer mi?
    teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba Serkan Bey,

      Öncelikle belirtmemiz gerekirki sigorta şirketi arkadaşınıza dava açamaz eğer ki açtıysa bu davanın husumet yokluğundan reddi talep edilmelidir.
      Davanın esasına girildiği takdirde panik atak hastalığının belgelendirilmesi ve sürecin detaylı incelemesi sonrasında çıkar bir yol aranabilir.
      Detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti için ofisimizle iletişime geçiniz.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  7. Merhabalar fatih bey
    2015 yılında bana ait olan motorla dayım kazaya karışmış. (motoru alıp kullanmasindan haberim yok) dayım hem ehliyetsiz hemde alkollü olduğundan 100 de 100 kusurlu bulundu. (kazada çarptığı kişinin ayağı kırılmış bildiğim kadarı ile) sigorta sirketi karşı tarafa ödedigi 132 bini benden istiyor. bu konu hakkında ne yapabilirim davayı kazanabilir miyim yardımcı olursanız memnun olurum.

    Yanıtla
  8. Merhaba ben 6 ay önce bir trafik kazası geçirdim kırmızı ışık ihlali sonucu hafif maddi hasarlı bir kaza oluştu sigorta şirketi karşı aracın zararını karşılayıp zararı benden geri istiyor. Yargıtayın kararlarına göre kırmızı ışık ihlali ağır kusur olarak geçiyor ama kasten yapılan bir suç teşkil etmediğinden sigorta şirketi tarafından rücu edilemez deniliyor. 15 gün içinde ödememe durumunda mahkemeye verip faizi ve masraflarına beraber alacağını söylediler bu durumda ne yapmam gereklidir. Lütfen yardımcı olur musunuz

    Yanıtla
  9. Fatih bey meraba bi kaza geçirdim ışık ihlali yaptım ama istemeden sigorta şirketi rücu baslatmış ve icralık oldum 17500 tl masraf cıkarttılar mahkemeye versem sonuc ne olabilir

    Yanıtla
    • Merhaba Turan Bey,

      Sigorta poliçesinin tarafı siz misiniz? Başka bir ifade ile araç sizin üzerinize ait ise ve kırmızı ışıkta geçmişseniz trafik kuralının ağır ihlali sebebiyle ortaya çıkan zarar için sigorta şirketi tarafınıza rücu edecektir. Bunun istisnası kırmızı ışıkta beklerken ambulans, itfaiye için yol vermiş olmanızdır.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  10. Fatih bey merhaba. Ben istanbul şile yolu üzerinde özel otobanda gişelerdeki açılır kapanır bariyere çarptım. aracımı saga çekip aracımdan inip gişelere doğru koştum baktım bariyer kırılmış ama aracımda hiç bir hasar yoktu orada olan görevli arkadaşa ne yapıcaz dediğimde devam edin burda durmayın yasak dedi bende aracıma binip devam ettim yoluma yaklaşık 20 gün sonra bana özel karayolu şirketinden dönüş sağlandı. bariyere çarpmışsınız ve kırılmış 4000 tl gibi bir masraf var trafik sigortanızdan karşılanır siz evrakları yollayın dediler bende yolladım. Sigorta şirketi zarar verdiğim şirketin zararını karşılamış ama bana bunu rücu etti geri istiyor bu parayı. Sebepte şu ben o gün tutanak tutmamışım veya bir karakola gidip ifade vermemişim. Bu parayı dava açsak kazanırmıyız.O güne ait kamera görüntüleri ellerinde var. yardım ederseniz çok sevinirim tşkler.

    Yanıtla
    • Merhaba Özkan Bey,

      Öncelikle geçmiş olsun.
      Olay yerini terk, Trafik Sigortası Genel Şartları’na 2015 yılında rücu sebebi olarak sayılmıştır. Ancak bu durumda dahi sigortacının bu durumu açıkça ortaya koyması gerekmektedir. İspat yükü sigortacıdır. Somut vakada kesin olmamakla birlikte bahsettiğiniz durumun ortaya koyulması halinde rücudan kurtulunulabilir ancak kesin kurtulunur demek mümkün değildir. Bu konu mahkemenin takdirindedir. Bu çerçevede büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  11. Fatih bey öncelikle merhaba her yerde araştırdım ancak bir cevap bulamadım bir türlü acaba trafik kazalarında karayolları ve sigorta şirketi müteselsil mi sorumludur yoksa müştereken mi sorumludur?

    Yanıtla
    • Sayın Hilda,

      Burada iki farklı durum söz konusudur. Kazaya karışan araç idarenin aracı ise idare ve sigorta şirketi müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.
      İkinci husus ise idarenin yol bakım, onarım ve güvenliği konularından ortaya çıkan hizmet kusuru meselesidir. Bu durumda idarenin hizmet kusuru idare mahkemesinde tespit edilecektir. İdarenin kusur sorumluluğuna gidilecek olduğu için idare kusuru oranında sorumlu olacaktır. Başka bir ifade ile idarenin hizmet kusurundan kaynaklı sorumluluğunda müştereken ve müteselsilen sorumluk söz konusu değildir. Kusurlu aracın sigortası ilgili aracın kusuru oranında sorumlu olup, karayolları da hizmet kusuru bağlamında kendi kusurundan sorumlu olacaktır.

      Saygılarımla

      Yanıtla
      • Cevabınız için öncelikle teşekkür ederim. Kısacası kusur sorumluluğuna dayandığı için ayrıca talep edilmeli diye düşünüyorsunuz anladığım kadarıyla. Hizmet kusurunun varlığında idare mahkemeleri görevlidir ancak KTK’ya göre bu kanundan doğan bütün sorumluluk davaları adli yargıda görülür dolayısıyla kanuna dayalı özel bir görevlendirme söz konusu olduğu için idare mahkemeleri değil asliye hukuk mahkemeleri yetkilidir diye düşünüyorum.

        Yanıtla
  12. Merhaba Fatiy Bey gecenlerde kaza yaptım motorla çarpıştım polis raporuna göre 8/8 kusurluyum aramızda anlaşma yaptık hiçbir şekilde maddi ve manevi davacı olmayacagına dair ama sigorta şirketine dava açarız diyor sigorta sirketi bana rucu eder mi ?

    Yanıtla
  13. Merhabalar Fatih bey hayırlı akşamlar öncelikle bundan bir yılı aşkın süre önce talihsiz bir olayla karşılaştık babam adres sormak için kaldırıma doğru yaklaşıp adres sorup daha sonra geri manevra yapıp yoluna devam etmek istediği sırada adres sorduğu şahsa babamın kullanmış olduğu araç(Araç sahibi) adres sorduğu adama çarpıyor, babam çöp kutusuna çarptığını zannediyor öyle hafif bir darbe ile arabadan indiğinde adamın yerde oturduğunu görüyor adam da gidin gidin birşeyim yok iyiyim diyor babam kalk bir sandalye çekelim otur diyor su felan alıyorlar esnaftan adam tökezleyerek yürüyünce ambulansı arıyor babam Ve birlikte hastaneye gidiyorlar polis tutanak tutuyor şahıs şikayetçi olmuyor 4. Derecede kalça kemiğinde kırık olmuş ameliyat olmuş babam ameliyattan çıkıncaya dek beklemiş bir gün sonrasında yine ziyarete gitmiş hastanede yeme içme hastane gereçleri vs karşılaşın diye bir miktar da para vermiş aradan 4 ay kadar zaman geçti mahkemeye vermiş trafik cezasından şikayet etmişti istediği meblağ 300bin₺ dava 1 yıl sonra sonuçlandı istediği miktarı alamadı 4.500₺ para cezası verildi ama 5 yıl denetim şartı ile ve 806 küsur₺ mahkeme giderleri keşif ücreti vs.
    Şimdi ise Fatih bey hukuk davasından manevi tazminatı babama maddi tazminatı sigorta şirketine açmış arabulucu avukat büro görüşmesinde 6bin₺ söyledi az dediler babam emekli sigortadan, kasti olan bir durum asla yok tanımayız etmeyiz alacabileceği miktar ne olur ve sigorta şirketi rücu açabilir mi(trafik kurallarını ihlal etmez babam sigorta borcu yoktur)

    Yanıtla
    • Merhaba Aybüke Hanım,

      Sigorta şirketi maddi zararı karşılayacaktır. Anlatımlarınızdan rücu sebebi gözükmemektedir.
      Manevi tazminat babanızca karşılanacaktır ancak bu süreci avukatla takip etmeniz oldukça önemlidir.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  14. Merhaba Fatih bey benim zirai traktorum vardı 5 ay kadar çalışmadı bu süre zarfında sigortasız di aracı kullanmaya başlamak için tekrar sigorta yaptırıp yola çıktım alçak 3 saat sonra kaza yaptım.tutanak tuttuk karşı taraf kendi kaskomdan karşılarım dedi bana rücu eder mi sigortam karşılar mi

    Yanıtla
    • Merhaba Emre Bey,

      Kaza anında trafik sigortanız mevcutsa trafik sigortanız ortaya çıkan zararları karşılayacaktır. Teminat aşımının söz konusu olduğu hallerde kasko şirketi size rücu edecektir. Haricinde bir sorun yaşamayacağınız kanaatindeyim.

      Trafik sigortanız ise kazadan hemen 3 saat önce poliçe yapıldığı için suistimal var mı yok mu diyerek soruşturmacı atayabilir.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  15. Fatih bey kolay gelsin kırmızı ışıkta geçip kaza yaptım ehliyetim vardı alkollü değildim sigortamda vardı sigorta şirketi tarafıma rücu etti bende tahkim komisyonuna verdim bilirkişi atandı raporda trafik kurallarına aykırı ve dikkatsiz davranışıyla olayda asli ve tam kusurludur yazıyor bu nedenle agır kusur sayılıyormu sonuç ne olabilir teşekkürler

    Yanıtla
  16. Fatih Bey selamlar, 2011’de abimin adına araçla tek taraflı kaza yaptık. Kazada vefat ve yaralanmalar oldu. Yolcular davacı olmadılar ancak sigortadan tazminat aldılar.
    Tutanağa göre istiap haddi aşımından dolayı % 100 kusurlu bulundum. Şimdi ise sigorta bize rücu etmiş bulunuyor ve süreç devam etmektedir.
    İki sorum var:
    – İstiap haddi aşımı asli kusur mudur?
    – Rücu için kazanın istiap aşımından kaynaklanması gerekir mi?
    – Abime rücu ettikleri gibi bana da rücu edebilirler mi?
    Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba Enes Bey,
      Sigorta şirketi yalnızca sigorta sözleşmesinin tarafına rücu edebilir. Aksi durumlarda dava husumet yokluğundan reddolunacaktır. Rücu sebebi sayılan istiap haddi konusunun davaya sebebiyet verip vermediğinin araştırılması gerekmektedir. Eğer kazanın oluşumunda istiap haddi aşımının bir etkisi yoksa rücu da söz konusu olmayacaktır. Hukuki danışmanlık için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

      Yanıtla
  17. Fatih Bey selamlar 2 ay önce bi kazaya karıştı oğlum 1.79 alkollü kırmızı ısık ihlali yapıyor maddi hasarlı kaza gerceklısıyor karsı tarafın hasarı 51bin tl sigorta şirketi bunun hepsini bize rucu edermi araç sahibi murat buyuk oglan süren kücük oglan taner taner çalısmıyor bi maddi geliri yok araç sahibindenmi rucü edecekler bu konuda biz bişeler yapabilirmiyiz bize açık kapı varmı

    Yanıtla
    • Merhaba Fatih Bey,
      Gerçekleşen kazada kırmızı ışık ihlalinden dolayı öncelikle oğlunuz %100 kusurludur.
      Alkol bir yana kırmızı ışık ihlali ağır kusur statüsünde olduğundan rücu sebeplerinden birisi olarak sayılmaktadır.
      Sonuç olarak kırmızı ışık le birlikte 1.79 ki oldukça yüksek bir alkol oranı rücu kesin olarak gözüküyor.

      Sanıyorum ki araç sizin üzerinize sizin trafik sigortanız ancak ve ancak poliçe teminat limitleri dahilinde 39.000TL veya 41.000TL’ye kadar size rücu edecektir. Çünkü sigorta şirketi de ancak o kadarlık bir zararı karşılayacaktır. Trafik sigortası rücu edebileceği hallerde ancak sigorta ettirene rücu edecektir. Başka bir ifade ile araç sahibi kimse ona rücu edecektir. Sizin olayınızda da araç size aitse eğer size rücu edecektir. Eğer araç sizin üzerinize ise trafik sigortası oğlunuza rücu edemez.

      Karşı tarafın aracının eğer kasko poliçesi varsa kasko şirketi sizin trafik sigortasından poliçe teminatını alacak bunun üstünde bir tutar var ise de onu araç sahibinden ve hatalı olan sürücüden halefiyet ilkesi çerçevesinde alacaktır.

      Kusursuz olan karşı tarafın açacak olduğu dava ve takiplere karşı ise araç sahibi ve sürücüsü müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır. Bu ne demektir; araç değer kaybı, ikame araç bedeli, hasar bedeli başta olmak üzere varsa yaralanma maddi-manevi tazminatlardan da sorumluluğunuz doğacaktır.

      Oğlunuz hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan ayrıca ceza davası açılacaktır.

      Tüm bu anlattıklarımız çerçevesinde hukuki destek ve avukatlık hizmeti almanızı öneririm. Bu çerçevede 03122203630 numaralı telefondan büromuzun ilgili departmanı ile iletişime geçebilirsiniz.

      Saygılarımla

      Yanıtla
  18. Fatih bey merhaba kirmizi isik ihlalim sonucu maddi hasarli bir kaza sonrasi sigorta sirketim rucu icin icra odeme emri gondermis.zorunlu karayolu mali sorumluluk sigortasinin genel sartlarinda kirmizi isik ihlali rucu sebeplerinden gosterilmemekte 02 haziran 2016 değişen genel sartlar maddesinde de agir kusur da kasit aranmaktadir.ki ben acil bi hastama dortlu ikaz isiklarimla ikaz ederek korna marifetiyle uyararak gidiyodum rucu durumu hakkinda goruslerinizi bekliyorum tskler.

    Yanıtla
  19. İyi günler 2012 yılında ruhsatı bana ait olan motorsiklet satışını almadılar kaza yaptı şoför vefat etti küsür 8/2 iki taraf alkollü karşı araçta ki bayan hastane masraflari için motorsiklet sigortası olmadığı için güvence hesabından 4950 tl para almış güvence hesabı bana rucu etti bende vefat eden kişinin ailesine söyledim ailesinin avukatı benden vekalet aldı itiraz etti davayı kaybettik ödeme şimdi 12 bin tl ben bu parayı ödesem mirasçı larına rücu edebilirmiyiz bunlar karşı taraftan 220 bin tl gibi para aldilar

    Yanıtla
  20. Fatih Bey Annem bir kazaya karıştı ve %100 kusurlu bulundu karşı tarafın kaskosu mevcut ancak bizim tarafta sadece zorunlu trafik sigortası mevcut. Yapılan ön çalışmalara göre karşı tarafın zararı bizim sigorta kapsamını epeyce bir aşıyor. Sigorta şirketi rücü davası açsa Kusurlu tarafın bu maddi sorumluluğu elinde bulunan maddi imkanların elverişsizliği nedeniyle ödeyememesi halinde hukuken ne olacaktır ?

    Yanıtla
  21. Merhaba ben 2019 senesinde trafik kazası yaptım kaza kusurum kırmızı ışık ihlali sigortam bana rücu etti ve 24600 TL para kopardı benden icra yoluyla ama policemde maddi kaza başına 7200000,maddi araç başına 3600000 yazıyor.peki bunun sigorta şirketinin karşılaması gerkmiyormu.karsi tarafın aracına plakasindan hasar kaydına bakıyorum 14000 TL gözüküyor ,sigorta bu parayı bosyeremi benden talep etti ettiyse ne yapmam gerekiyor

    Yanıtla
  22. kaza yaptık yardım toplarken ama ben kamyonet in arakasındaydım ondan sonra kafadan amaliyat oldum kemikler kırılmış benim bide epilepsi hastasıyım o da kazada cıktı o gün

    Yanıtla
  23. iyi akşamlar fatih bey ben şirket arabasıyla kaza yaptım yuzde yuz suç bende karşı taraf mavevi tazminat açtı yerel mahkeme 25 bin tazminata karar verdi dosya şimdi istinafa gitti ben ihbar olunan sigorta şirketi ihbar olunan şirket davalı eger mahkeme biterse bu parayı şirket mi öder sigorta şirketi mi bunlar bu parayı ödedıkten sonra şirket sana dava açar bu parayı alır dediler böyle bir şey var mı

    Yanıtla
  24. Merabalar, oncelikle yardimlariniz icin cok Tesekurler. Kaza yaptim zincirleme 2 araca carptim yuzde 100 kusurlu benim. A araca 5 bin B araca 85 bin odemis sigorta. Benden rücu ederler mi yada ne kadar eder. Zincirleme kazada limit artiyor mu.

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Araç başına trafik sigortası 2020 teminat limiti 41.000TL olup, kaza başına ise toplam 82.000TL’dir. Hal böyle iken eğer aracınızın kasko poliçesi – ihtiyari mali mesuliyet sigortası yoksa tarafınıza rücu işlemi yapılacaktır.
      Saygılarımızla

      Yanıtla
  25. Fatih bey merhabalar,

    21 kasımda kontrolsüz kavşakta maddi hasarlı trafik kazasına karıştık eşim yaralandı ( kafasını cama çarptı ) ama herhangi bir hayati tehlikesi olmadı. Benim zorunlu trafik sigortası karşı araç da kasko vardı arabası perte çıktı sağdan geldiği için bize o çarpsa da %100 biz kusurlu bulunduk. Alkol vs hiç bir şey yok kasko şirketi 230bin tl ödeme yapmış karşı tarafa. Kasko şirketi bize rücu yapabilir mi ?
    Ağır kusura giriyormu bu. Ve rücu işlemi yapılırsa asgari ücretle çalışan insanlarız bu ücreti nasıl talep ederler ? Teşekkürler.

    Yanıtla
  26. Merhabalar
    Yaklaşık 1 ay önce trafik kazası geçirdim.Kaza raporunda %100 kusurlu bulundum.Karşı tarafın aracının pert olma durumu söz konusu.Mağdur araç ruhsat sahibi benden şahsımdan sigortanın ödeyeceği rakam 41 bin tl araç ise belli bir rakama satılacak sovtaj yapılarak rayiç bedelden kalan rakamıda siz tarafıma ödeyeceksiniz diyerek benden para tahsil etmek istiyor.Normalde bu tutarı sigorta şirketi maģdura ödemesi sonrasında sigortamın benden istemesi gerekmez mi? Araç ruhsat sahibinin belirttiği rayiç fiyat piyasaya göre çok fazla bir rakam .Eğer sigorta şirketi rayiç bedeli yüksek tutması durumda teminat dısındaki rakamıda benden istemesi durumunda benim bu belirlenen rayiç fiyatına itiraz etmem mümkün mü ? Mümkünse bu itirazı hangi yolla yapabilirim?Zarar gören araç kiralanmış bir araç.Aracın perte ayrılma süresi ve ödemesinin yapılması süresi boyunca geçen zamanda benden kazanç kaybı isteme hakları var mı ?Varsa bu sürenin bilinçli olarak uzatılmış olabileceği konusunda itirazım mümkün olur mu acaba ?Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • İtiraz hakkınız mümkündür ancak bir şey çıkmayacaktır. Sigorta şirketi 41.000TL öder kenara çekilir.
      Aracın 100.000TL olduğunu varsayalım.
      41.000 Sigorta öder.
      Pert sovtaj bedeli 30.000 olsun,
      29.000TL sizin ödemeniz beklenir.

      Ayrıca araç kiralama bedeli veya ticari kazanç kaybını da ayrıca ödemeniz beklenir.

      Yanıtla
  27. Öncelikle iyi görevler dilerim 3 ay evvel bir kazaya karıştık aracımı hem ehliyetsiz hemde yüksek derecedeki alkollü bir vatandaş sürmek istedi ve sürerken bir araca çarptı benim aracımda pert oldu karşı araçta 40 bin civarında bir hasar meydana geldi kendi kaskosunu kullanarak yaptırmışlar aracı araç benim üzerimeydi lakin ben beyin kanaması geçirdiğim için hiç bir şeyi hatırlamıyorum bu konudan bana doğacak birşey varmı şoför kesin ben değilim eğer sigorta ödemesse bunu benden mi talep edecek yoksa araç sürücüsündenmi bu konuda yardımcı olurmusunuz saygılarım ile…

    Yanıtla
  28. Merhaba 2017 de şahsım a ait aracımı acil ihtiyaç i olması nedeniyle arkadaş ima verdim ve kendisi de arkadan bir araba ya çarpması sonucu kaza meydana geldi ve karşı tarafin ayakları kırıldı arkadaş im ehliyet iyeterliydi ve alkolsüz du resmi tutanak tutularak karşı taraf için ambulans çağrıldı.bana aracı kullanan arkadaş a ve sigorta şirketi ne maddi ve manevi tazminat davası açti karşı taraf çıkan maddi tazminat i sigorta şirketi nin benden veya arkadaş tan rücu etmesi gibi bir durum olur mu olursa ne yapmalıyım teşekkürler.

    Yanıtla
  29. Fatih bey merhaba 2020 yılında benim aracım ile abim alkollü kaza yaptı sigorta şirketi bana icra açmış kazayı yapan ben değilim bu icradan nasıl kurtulabilirim

    Yanıtla
  30. merhaba, sürücü kendisine ait olmayan araçla tek taraflı trafik kazası yapıyor. Savcılık; yol engebeli, hava yağışlı olduğu için sürücünün kastı olmadığından trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan takipsizlik kararı veriyor. Sürücünün de ehliyeti yok. Araç maliki sürücüye dava açabilir mi ? havanın yağışlı, yolun engebeli olması sürücünün kusur oranını azaltır mı ?

    Yanıtla
  31. Merhaba Fatih bey
    5 ay önce bir kazaya karıştım kazada can kaybı olmayıp benimde ÖSYM sınavım olduğu için sınava gitmek zorunda kaldım haliyle olay yerini terk ettiğim için sigorta şirketi bana rücu etti
    Bu durumda ne yapmam lazım

    Yanıtla
  32. Merhaba Fatih Bey, ben kendi üzerime kayıtlı ve şoförü olduğum araçla kaza yaptım. Kaza raporunda benim park yerinden kontrolsüz çıkış yaptığım yer aldı. Karşı taraf için de hız limitine uymamak ve kavşağa girerken yavaşlamamaktan dolayı kusur yazdı. Bu durumda karşı tarafın maddi hasarı için sigorta şirketi bana rücu edebilir mi? Teşekkürler.

    Yanıtla
  33. Sigorta tahkime 15.000,00 TL’lik değer kaybı başvurusu yaptıktan sonra, sigorta şirketi kaskoma 37.000,00 TL ödediğini teminat limiti kapsamında en fazla 6.000,00 TL ödeyebileceğini beyan etmektedir. Ancak kaskom ile yaptığım görüşmede bir ay önce 35.000,00 TL daha ödediğini tespit ettim. En fazla 6.000,00 TL mi alabilirim şimdi.

    Yanıtla
  34. Merhabalar öncelikle konuyla alakalı en detaylı bilgi paylaşımını yaptıgınız için teşekkür ederim. Benim sorum kiralık araba ile kazayla ilgili. Ben aracımı bir rent a car firmasına kiralama amaçlı vermiş bulunmaktayım. Endişem aracım ölümlü kazaya karısırsa kendimi mahkeme ve tazminat ortasında bulmak. Olası bir hatalı ölümlü kaza durumunda sigorta şirketi bana tazminatı rücu ederse aracın işleteni aslında rent a car firması olduğundan ben ücreti ödemeden firmaya mı rücu etmeliyim yoksa sigorta şirketi benden her türlü tazminatı alır ve ben sonrasında firmadan mı almaya çalışırım? firma da uzun süreli kiralamaysa sürücüden almaya mı çalışır ? Hatalı olan sürücü öldüyse nasıl bir durum ortaya çıkar? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim çünkü başka ildeyim bizzat gelip danışma durumum yok maalesef..

    Yanıtla
    • 1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince avukatların ücretsiz iş görmesi yasaktır. Bu çerçevede de danışmanlık ve avukatlık hizmetimiz ücrete tabidir. Ücreti mukabilinde danışmanlık hizmeti almak istediğiniz takdirde tarafınıza hizmet sağlayabiliriz. 0312 220 36 30 numaralı telefondan danışma hizmeti alabilirsiniz.

      Yanıtla
  35. Fatih bey öncelikle verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Ben oto kiralama işiyle uğraşıyorum, müşterim alkollü kaza yaptı ve yabancı plakalı araca çarpmış. Bi kaç ay sonra karşı tarafın masraflarını bana rücu ettiler. Yazınızdanda anladığım üzere normalde sigorta şirketi 3. Kişilere dava açmıyo( müşteriye) acaba oto kiralamadada bu kanun aynı mı. Elimizdeki sözleşme vs herhangibi işe yararmı? Kiralama sektöründr olduğum için Açılan rücu dosyasını iptal ettirebilirmiyim ?

    Yanıtla
  36. Amcamın oğluna ait araçla kaza yaptık kaburga kemiklerim ve sırtımda kürek kemikleri mde kırık var sigorta şirketinden tazminat alırmıyım sigorta şirketi amcamın oğlundan benim alacağım tazminatı talep edermi

    Yanıtla
  37. ölümlü bir trafik kazasında A kişisi %100 sorumlu .sigorta şirketi ölen kişinin yakınlarına Tazminat olarak sigorta şirketi 300.000 tl ödüyor.Kanunen sigorta şirketinin sigortalısına rücu hakkı var.Sigorta şirketi ödediği miktarın % kaçını sigortalısına rücu edebilir?

    Yanıtla
  38. aracın sürücüsü olan ve Yüzde 75 suçlu bulunan şahıs( alkol veya ehliyetsizlik vs durumları yok) kazadan 1 hafta sonra kaza dısı bir sebebpyen öldüğünde, kaza da yaralanan sahsın aldığı sigorta ücreti ölen sahsın esi ve çocuklarına rücü eder mi

    Yanıtla
  39. Merhaba fatih bey babam tir şoförü yük yükleme yerine yaklaşırken oradaki bir yöneticinin aslında arabasını tirin dönme noktası olan yere çekmesinden sebep yan taraftan hafif hasar almasına sebep olmuştur tutanak tutulup sigortadan aracin hasarı karşılanmıştır hatta rüzgarliği için ekstra ücret talep etti onuda gönderdik şimdi sigorta şirketi babama değer kaybı adı altında yüklü bir miktar borç göndermiş bu durumda ne yapabiliriz

    Yanıtla
  40. Merhaba Fatih bey 7 ay önce kırmızı ışık ihlali yapan araç karşı şeritten bize vurdu. Sigorta şirketi toplamda 38.500 bin lira ödeyeceğini söyledi. Şimdi ise motorun yatak sardığını ve toplamda 20.000 tlye yapılacağını söyledi ve bu parayı bizden talep ediyorlar. Kusurlu bulunan şahısın sigortası kabul etmiyormuş. Sigorta şirketi bizden böyle bir şey talep edebilir mi?

    Yanıtla
  41. Merhabalar Fatih bey ben 2018/8 ayında bir trafik kazası yaptım ehliyetsiz bir şekilde sigorta 3. Kişilere tazminat ödemiştir ben bu ruculari ödedim fakat tekrardan davacı olacaklarını söylediler yaptığım kazada motosikletlerin önleri çarpışti %75 kusur verildi illiyet bağı söz konusu olduğu söyleniyor ehliyetsiz olmam konusunda yapacagim itirazda hakkım varmıdır yada kazanma şansım teşekkür ederim.

    Yanıtla
  42. Merhaba fatih bey İst da zicirleme bı kazaya karıştım önümdeki arac anı bisekikde durdu ve frene basmama rahmen duramayip öndeki araca vurdum benim vurmakla diğer araçlar birbirine vurdu mesefe ihlali olarak gösteriliyor raporda %100 hepsinden sorumlu ben gozukuyorum sigorta şirketim bana rücu davası açabilir mi cevaplarsaniz çok sevinirim

    Yanıtla
  43. Merhaba fatih bey ben 2023-04_14
    Tarihin de iş makinası ile Park halindeki araca çarptım
    Ve benim ehliyetim yetersiz olduğu için sigorta şirketi bana
    İlk seferde araç masrafı 6300 lira
    İkinci seferde 2650 lira değer kaybı diye rüju etti
    Bunları ödedim şu anda 13.500 lira daha rüju ediyor ne yapmalıyım

    Yanıtla
  44. Merhabalar fatih bey ben bir kazaya karıştım ana yolda seyir halinde iken kırmızı ışık yandı durdum tekrar yeşil ışık yanması sonucu kalkış yaptım ve soldan aniden önüme çıkan araca çarptım karşı taraf dönüş yapan tır ın geçişini engellediğini söylüyor ve tır dönüş yapınca geçmeye çalışıyor bende yesil ışıkta kalkış yaparak çarpıyorum fakat benim trafik policemin süresi geçmiş kendi aramızda tutanak tuttuk karşı tarafın sigorta şirketi bu olaya %50 kusur yansıtıyor nasıl bir yol izlemeliyim yardım edermisiniz olay daha yeni

    Yanıtla
  45. Merhabalar ben bir trafik kazasi gecirdim kullanmis oldugum ticari arac ile seyir halinde iken tahli yoldan kontrolsuzce cikan bir araca carptim ben alkolluydum ehliyetim alindi 6 ay ve cezasini odedim ama kaza raporlarinda kusurlu taraf olarak karsisi idi bundan dolayi isten istifa etmek zorunda kaldim tazminat hakkimi yaktim vede calistigim sirketin sigortasi bana rucu etti kaza raporlarinda meydana gelen kazanin alkolden oturu olmadigi karsi tarafin 8de 6 onda oldugu benim kavsaklara ve gecitlere yaklasirken hizimi dusurmesigimden %2kismi hatam olarak gecti tutanaklara ama genede sadece soforu oldugum aracin ruhsat sahibi sirket olsada police sirket adina olsada bana rucu ettirildi maasimdan icra yolu ile kesinti yapiliyor ne yapabilirim

    Yanıtla
  46. Merhabalar kolay gelsin bunda 1 sene önce bir kazamiz oldu benim adıma olan araçla babam kaza yapti ve kazada şikayetçi oldular davayı vazgeçildikten ama sigortada para alacaz diyorlar ama karşı taraf ehliyetsiz motorsiklet kullanıyordu sadece ayağı kazada kırıldı platin takmışlar %100 tutanakta u donusu yaparken trafik kurallarına uymamaktan yazmışlar sigorta bu ödediği ödemeyi bizde talep edermi

    Yanıtla
  47. Merhaba,
    7 Ocak 2023’de çarpışmalı kaza yaptım. Kusur yüzde yüz karşı tarafa verildi. Arabam pert olabilir. Kasko poliçemde arabamın değerinin %35 eksiği ödenir yazıyor. Ayrıca, rüculu durumlarda muafiyet uygulanmaz diye bir madde var. Ben aracının değerini alabilecek miyim?
    Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Yanıtla
  48. Merhaba, 4 ay önce 2. Viteste sola dönüş alırken bir yayaya çarptım, yaya yere düşerken yüzü yere değdi ve burnu kırıldı, araç benim değildi, karşı taraf sigortaya dava açtı, alkol veya madde kullanımı yoktu, eğer sigorta ödeme yaparsa ne kadar öder ve benden rücu eder mi?

    Yanıtla
  49. 8 yıl önce servis aracıyla kaza yaptım
    Bir firmaya ait sğk lı çalışınaydım
    %25 kısurluyum ve şirket evraklarını getir bizim avukat takip edicek dedi
    Geçen sürü zarfında bana icralar geldi sgk da servis aracında yaralanan lara ödeme yapılmış bunların benim ödemem gerekiyomuş şirket şirket kabul etmiyo nasıl bi yol izlemeliyim

    Yanıtla
  50. Selamünaleyküm fatih bey ben kaza yaptım kontrolsüz kavşakta 50 cc sigortasız motor bana önden çarptı bana 57-1c ona 52-1a vermişler çocuğunda ayağında çatlak olmuş şikayetçi olmuş tabiki bende şikayetçi oldum bu davadan ne olur?

    Yanıtla
  51. merhaba benim babam 2016 yılında bı arkadaşının aracinda yolculuk yaparken kaza yaptılar babam 3 organından ameliyat oldu 1hafta yoğun bakımda kaldı arabanın sahibi sigortadan ücretini almış bizde yeni şikayetçi olduk sizce alacağımız miktar nekadar olur

    Yanıtla
    • merhabalar benim sahibi olduğum araç başkası tarafından ehliyetsiz olarak kullanıldı.kullanan kişi kaza yaptı iki kişi öldü.arac sigortasizdi ölen kişinin yakınları dava açtılar sigortadan ödenek aldılar sigorta sirketide bize rücu etti yani ödeme talep etti ve icra yoluyla dava açıldı.Şimdi merak ettiğim şey ben bu ödemeyi yapmazsam sigorta şirketine hakkımda ne gibi şeyler olur veya bir süre sonra bu dava Zaman aşımına uğrayıp ta dava kapanır mı . TEŞEKKÜRLER

      Yanıtla
  52. Merhaba bir kaza yaptık araç sahibi benim ama kullanan arkadaşımdı ehliyeti vardı alkollü değildi tali yoldan çıkarken ana yoldan hızlı bir şekilde gelen araç çarptı bizim aracımızda ki kişi vefat etti. Biz 75 kusurlu bulunduk. Sigorta ölen kişiye ölüm parası ödedikten sonra bizden rücu edebilir mi

    Yanıtla
  53. hocam baba adıma kayıtlı aracımla 28.01.2022 kış günü kaza yaptı 57/1.a kusurlu tutanak var pandemi dönemi cihaza uflemeyi red etmiş belkide alkolü idi cihaz red çıktısı var sigorta şirketi alkollü diye hasar tutarı ve değer kaybını rücu etti hayitin başında ve üniversite öğrencisi olduğum için dedem fazla uzaması hasarı ve değer kaybini sigorta avukatı ile anlaşarak ödedim.simdi tekrar diğer tarafa sigorta tahkim kurulu yolula değer kaybı ödedik diye bizde ek rücu istiyorlar alkol çıktısı red var ihtiraz etsem öder miyim

    Yanıtla
  54. Merhabalar,

    Arkadaşın iş yerinde yeni tanıştığım bir kişiye araçlar hakkında bilgisi olması nedeni ön takımdan sesi bulmak için test sürüşü yapması için aracımı verdim.
    Aracım sağ şeritte ilerlerken aynı yönde sol şeritten hızla ilerleyen bir aracın önüne (sola dönüşte ) önüne kırması nedeni ile ağır kusurlu olarak sola dönüş yaptı. 200 bin civarında benim aracımda hasar oluştu.(kasko karşıladi). Karşı tarafta çok fazla hasar oluşmadi. Aracın sahibi olarak aracımı süren kişiye değer kaybı için dava açabilir miyim?

    Yanıtla
  55. Ben 2018 trafik kazası yaptim alkol metreye ufleyemedim icindoktor alkollü kanatı vermektedir DİE not düşmüş dosyaya 220 bin lira haciz yolladılar şimdi kesilecek mis konuyla alakalı bilgisi olan Allah rızası bicin Bi yardımcı olabilirmi 05070021377

    Yanıtla
  56. Merhabalar aracıma park halindeyken çarptılar baya bi hasar oluştu perte çıkması söz konusu trafik polisi tarafından tutanak tutuldu
    Aracımda zorunlu trafik sigortası mevcut çarpan aracında kaskosu varmış ve rent a car aracıymış
    Aracımın değeri sigorta poliçesinde gösterilen değerden daha fazla bu durumda karşı tarafın kaskosu sigortamda yazan bedeli karşılaması durumunda mağdur oluyorum ne yapmam gerek

    Yanıtla
  57. kolay gelsin 2023 yılın motorlu kaza geçirdim olay yerinde baygınlık geçirdum o ara kolanya sürdüler yüzüme sonra polis geldi alkol Metre iletti alkol çıktı 0.60 promil hastane ye gittim hemen etonol tetsi yaptırdım alkol 0.0 çıktı ondan sonra mahkeme ye başvurdum mahkeme sonucu 40 sürdü ondan sonra ehliyet geri aldım mahkeme kararıyla alkol olmadığı tespit edildi sigorta şirketi bu beden tazmit icra tabiki başlattı 4.750 TL alkollü olduğum görünüyor onlar bu mahkeme kağıdı var elimde kazandığına dahil itiraz edince iptal olur mu dava dusermi ne yapmam gerek

    Yanıtla
  58. merhaba 31 Mayıs 2023 tarihinde hastaya yatismek için kırmızı ışıkta geçerek kaza yaptım karşı taraf arabayı perte çıkarmış sigorta şirketinin rücu hakkı olurmu

    Yanıtla
  59. Fatih Bey Merhaba,
    Öndelikle aydınlatıcı bilgileriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim
    Size sormak istediğim bir konu var şahsıma ait sigortalı ve kaskolu aracım var, Eşim kullanıyor, olası bir kaza durumunda eşim kaza yapsa sigorta haklarından yararlanabilir mi yoksa bana mı rucu ettirilir? yada bunu önlemek için eşim aracımı kullanmaya yetkilidir gibi bir belge vs. düzenlemem mi gerekir?
    2. sorum ise şahsıma ait araçla 3. kişi maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştı bunun akabinde bana sigorta şirketi tarafından 50000 tl gibi bir rakam rücü ettiriliyor ve tutarın karayollarına ödendiği söylendi fakat karayollarına ait bir fatura yada herhangi birsey iletilmedi bu durumda yapmam gereken birsey var mıdır? tutarı ödeyeceğim fakat gerçek tutar mı emin olmak istiyorum ne yabilirim?

    Yanıtla
  60. Fatih bey merhaba ,

    Gıda taşımacılığı yapan bir kamyonette maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiş sigorta şirketi hasarı karşıya ödeyip , sırf psikoteknik raporu olmadığı için kendi müşterisine hasarı rücu edebilir mi ? Saygılar

    Yanıtla
  61. Merhaba Fatih Bey,
    A, B, C araçları olarak sol şeritte giderken önümde A aracının durması sebebiyle B aracı olarak ben de durdum. Ona carpmadim. Sonrasında arkamdaki C aracı bana çarptı ve ben onun etkisiyle önümdeki A aracına çarptım. Sadece maddi hasar var. Bence benim kusurum yok ancak bugün sigortacıyla görüştüm yüzde 50 kusur sayilabilir bilmiyorum dedi. Araç ve sigorta benim üstüme, ehliyetim yeterli, alkol vb herhangi bir ihlal yok. Olay yerini terk etmeden tutanak tuttuk. Bende kusur çıktığı takdirde herhangi bir ücret öder miyim yoksa sigortam karşılar ve cebimden hiç para çıkmaz mı? Sigortam ödediği takdirde sonrasında benden para isteyebilir mi?

    Yanıtla
  62. merhaba
    hukuk öğrencisiyim cevabından emin olamadığım bir soru sormak istiyorum.
    kiralık araç çalınırsa kiracıya karşı ne gibi taleplerde bulunulabilir?
    teşekkürler

    Yanıtla
  63. Merhaba Fatih bey,

    Kardeşim ehliyetsiz kaza yaptı suç tamamen bizde araç eşimin üstüne iki taraftada sağlık açısından sorun yok araçlarda ufak hasar var benim sigorta şirketim karşı tarafın aracını yaptırırmı yaptırırsa bize rücu edermi

    Yanıtla
  64. Merhaba tır şoförünün mal indirmek için tırı yaklaştırdığı sırada bina panellerine çarparak zarar verdiği bu zararın karşılanıp daha sigorta şirketi tarafından tır sahibine rücu edilerek icra takibi başlatıldığı bir durumda tır sahibi tüketici konumunda mıdır?

    Yanıtla
  65. Merhaba Fatih bey geçen yıl iş makinesi ile otomobile çarpmak suretiyle kaza geçirdim sigorta şirketi benden psikoteknik belgesi istemekte aksi takdirde rücu işlemi başlatacaklarını söylediler fakat iş Makinesi kullanmak için src veya psikoteknik belgesi talep edilmemekte. Bu durumda sigorta şirketinin benden devletin zorunlu tutmadığı bir belgeyi talep etme yetkisi varmıdır

    Yanıtla
  66. selamunaleyküm Fatıh bey.
    işyeri araci ile servis yaparken arkadan başka bi arac kullandigim iş yerine ait araca çarparak maddi hasara neden oldu. Trafik tespit tutanağı tutuldu, netice olarak 100de 100 kusurlu ben bulundum.
    kullandigim aracın tamir masrafı bana mi ait yoksa çalıştığım şirkete mi ait, bu durum ile ilgili sizden bilgi alabilir miyim.
    saygılarımla Memet Ucar

    Yanıtla
  67. merhaba bilgilendirme için teşekkürler.
    benim ismim de Fatih. motosiklet tamir işi yapiyorum bir kaç adet motosikletim var. şahısların kiralama işi yapmasının yasal olmadığını ciddi sorunlar yaşandığını görüyoruz
    bir arkadasimin bu işi yaptığını KABİS sistemine sahip olduğunu söyleyerek şahsıma ait bir motosikleti kiralama yapabileceğini beyan ettiği için bir sözleşme ile teslim ettim. verdiğim kişi memleketine gezmeye gideceği gün kiralayana aracı teslim ediyor. kiralayan ehliyetinin yanında olmadığını daha sonra getireceğini veya resmini atacağını bildiriyor. yaklaşık 10 gün sonra bir kazaya karışıyor ehliyetinin olmadığını daha doğrusu kurstan sertifikasını alıp emniyetten teslim alınmadığını karakoldan aranarak öğreniyorum. o esnada ehliyetini temin edip bir süre daha aracı kullanıyor. kaza yaptığı kişi taksici. bana, kiralayan kendi aralarında anlaştıklarını rapor tutulduğunu fakat işleme alınmayacağını sözel olarak bildirdiği için motosikletide görüp eksiklerini kendim yaptığım için üzerine düşmedim. yaklaşık 2 3 ay sonra adıma bir dava açıldığını öğrendim karşı tarafın 30binin masraf yaptığını sigorta şirketinin 15 bin ödediğini kalanını benden talep ettiklerini kendi imkanlarımla ulaşarak öğrendim. taksi sahibi avukatına bize karşı zorluk cikarmamasini iletişim kurup anlaşılmasını iletmis avukat bey zaten bana ulaşmadan dava acmis ve telefon da da bozuk ve asagilayici bir uslup ve hitap kulandigi için anlaşmamız mümkün olmadi. fakat şöyle bir durum daha var kaza da karışan araçların durumuna göre o kadar hasar alması mümkün görünmüyor. aracın sol tarafı komple boyanmış ve bazı parçalar değişmiş. mesela direksiyon kutusu kazada bozuldu tamir yaptırdım ama olmadı denildi. kaza ile ilgilenen expertiz firmasida bu hasarın bu kazada meydana gelemeyeceğini tespit ederek ödeme yapilmamasini uygun görmüş. (motor küçük scooter) ben karşı tarafla iyi niyet babında anlaşmak istedim araç sahibi verdiğim teklifi kabul etti fakat avukatı kendi masraflarini göz önünde bulundurarak mahkeme yolunu tercih ettiler. ve karşı avukat benim sigorta sirketime verdiği bir evrakta sürücünün ehliyetsiz olmasından dolayı şirketin kendi lehine araç sahibine rucu hakkının olduğunu hatırlatan birşeyler yazmış. ( belki haklarını kullanmayabilirdiler)
    benim sigorta sirketim 17 18 bin bir rakam için benden 15bin ve 3 taksit ödememi istedi. karşı taraf 5 bin masraf için 15 bin talep ediyor masraflar vs vs..
    bu durumda sigorta sirketinin kiralayan ve kullanan ben olmasam dahi rücu Hakki bulunurmu iptali söz konusu olabilir mi?
    diğer taraftan aracı kiralayan kişiye ulaşılamıyor şehir değiştirmiş motoru da bir binanın garajına terkedip gitmiş 1 ay aradıktan sonra bulabildik.
    kiraya veren kişi ile yapılmış bir sözleşmem mevcut fakat oda şu an trafikte bir tartışma sonucunda ceza aldı ceza evinde. kısacası ruhsat sahibi olduğum için herşey bana kaldı.
    telefonda değerli vaktinizi almamak adına mümkün olduğu kadar bilgi vermeye çalıştım. bir iki ay sonra mahkeme var eğer bu durumda sigorta şirketine iptal etme şansımız ve karşı tarafa ödeme yapilmamasi gibi bir durumumuz var ise onlara ödeme yapmaktansa size yapmayı tercih ederim. yanıltıcı ve dolaylı müşteri cekme gayesi olmayan o kadar güzel ve açıklayıcı bir anlatm yapmışsınız ki her kafadan farkli bir ses çıkan RÜCU konusu ve diğer yazılarınızı okuyup anlamamak mümkün değil. Allah razı olsun

    Yanıtla
  68. Fatih bey merhaba , geçenlerde %100 kusurlu olduğum kazada (aracı ben kullanıyorum) karşı tarafın çarpması sonucunda araç ruhsat sahibi eşimde kırıklar oluştu. Sigortam karşı tarafın maddi masraflarını karşılayacak,fakat biz eşimde oluan kırıklardan dolayı sigorta şirketime dava açabilir miyim?

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button