Hollanda Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi

Hollanda Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi, Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Sayılması makalemizdesiniz. Bu makalede Hollanda’da boşanan çiftler için Türkiye’de kararın tanınma prosedürü hakkında bilgi verdik.
Hollanda’da Alınan Boşanma Kararı Türkiye İçin Yeterli mi?
Hollanda mahkemeleri tarafından verilmiş ve bu doğrultuda kesinleşmiş bulunan boşanma davalarına ilişkin hükümlerin ülkemizde geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfizininin yapılması gerekmektedir.Hollanda’da yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çeşitli sebepler neticesinde evliliklerini sonladırmak isteyebilmekte ve bu doğrultuda Hollanda mahkemelerinde boşanma davası açarak evlilik birliklerini sona erdirebilmektedirler. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde tarafların vatandaşlık bağı ile bağlı bulunduğu ülkeye bakılmaktadır. Eğer taraflardan birisi Hollanda vatandaşı ise o zaman uygulama bulan hukuk, Hollanda Hukuku olacaktır.
Ancak tarafların ikisi de Türk Vatandaşı ise bu kişilerin boşanma davalarına ilişkin Türk Hukuku uygulanacaktır. Ancak her ne kadar kişilerin boşanmasına ilişkin hukuken geçerli bir mahkeme kararı olsa da bahse konu boşanma kararını Hollanda Mahkemeleri verdiği için kararın ülkemizde geçerli olabilmesi adına öncelikle tanıma tenfiz prosedürlerinin uygulanması gerekecektir. Nitekim tanıma tenfiz kararı verilmeden, Hollanda mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararları ülkemiz için yeterli olmayacaktır. Tanıma Tenfiz davası açabilmek için ise kişi davayı; Türkiyedeki yerleşim yerinde, yoksa sakini olduğu yer mahkemesinde, eğer bunlar da mevcut değilse Ankara, İzmir veya İstanbul mahkemelerinden birinde açabilmektedir.
Hollanda Boşanma Tanıma Tenfiz Davası İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunlu mudur?
Hollanda’da yaşamakta olan bir kişinin tanıma tenfiz davası için Türkiye’ye gelmesi ve işlemlerini takip etmesi, süreç olarak oldukça yıpratıcı ve yorucu olacağı için kişilerin merak ettiği önemli bir konu bulunmaktadır. Bu konu ise tanıma tenfiz davası için kişinin Türkiye’ye gelip gelmeme zorunluluğu olup olmadığına yöneliktir. Bilindiği üzere kişi kendisini vekille temsil ettirmediği durumda davasınının takibini dikkatli bir şekilde yapmalı ve süreçlere hakim olmalıdır aksi takdirde hak kaybına uğranılabilir.
Bu hak kaybı ise kişinin tarifi zor ve telafisi imkansıza yakın zararlara uğramasına sebep olabilmektedir. Nitekim uğranılan hak kaybı neticesinde kişiler her ne kadar davalarında haklı olsalar da süreç aleyhlerine gelişebilmektedir. Dava avukat aracılığı ile yürütülmekteyse kişilerin Türkiye’ye gelme zorunluluğu da bulunmayıp duruşmaya katılma gibi bir yükümlülükleri olmayacaktır. Vekaletnameyle yetkili kılınan avukat, kişinin davaya ilişkin süreçlerini takip edip duruşmalarına katılım sağlayacak, kişi ise sürekli olarak uzun mesafeler yolculuk yapma külfetinden kurtulacaktır.
Dava Açmak veya Nüfusa Kayıt İşlemleri İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ”Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili” başlıklı 27/A maddesi uyarınca, “Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına başvurması, verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir” hükmüyle birlikte yurtdışında verilen adli ve idari kararların nüfus kütüğüne tesciline ilişkin şartlar sayılmış olup “Nüfus kütüğüne yapılacak tescil işlemleri, yurt dışında kararın verildiği ülkedeki dış temsilcilikler, yurt içinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleri tarafından yapılır” hükmüyle birlikte ise tescil işlemlerine yetkili nüfus müdürlükleri gösterilmiştir.
Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hollanda’da verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizi için gerekli birtakım belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin teminiyle beraber kişiler, Hollanda mahkemelerinin vermiş olduğu boşanma kararlarının Türkiye Cumhuriyeti’nde de tanınmasına ve işleme konulmasını sağlayabilecektir. Hollanda mahkemelerinin vermiş olduğu boşanma kararların ülkemizde tanınamsı ve tenfizi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.
• Hollanda Mahkemesi tarafında nverilen boşanma kararının aslı veya onaylı sureti, kesinleşme şerhi ve apostil şerhi
• Hollanda mahkemeleri tarafından verilen mahkeme kararlarının kesinleşme ve apostil şerhinin konsolosluk onaylı veya noter onaylı Türkçe tercümesi yaptırılmalıdır.
• Ülkemizde açılacak tanıma ve tenfiz davası için avukata verilen ve içinde özel yetki bulunan vekaletname
Ayrıca diğer yabancı ülkelerin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için aranan şartlar aynı şekilde Hollanda mahkemeleri tarafından verilen boşanmaya ilişkin krarlar için de geçerlidir. Belgelerin eksiksiz olması durumunda Hollanda mahkemelerinin vermiş olduğu boşanmaya ilişkin kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi önünde yasal bir engel yoktur.
Yurtdışı Boşanma Tanıma ve Tenfiz Ne Kadar Sürer?
Tanıma tenfiz davalarının takibinde her iki taraf da aynı vekili tutarak dava takibini gerçekleştirememektedir zira avukatlar hem davacı hem de davalının vekilliğini yapamamaktadırlar. Bu yüzde tarafların ayrı ayrı avukat tayininde bulunmaları gerekmektedir.
Hollandada boşanan birisi Türkiye’deki mallarını nasıl paylaşılır?
Hollanda’da boşanan kişilerin, evlilik sırasında Türkiye’de edindikleri mal ve mülklerin paylaşılması için açılacak mal paylaşım davasının ön şartları bulunmaktadır. Bu ön şartlar boşanmanın gerçekleşmiş ve kararın kesinleşmiş olmasıdır. İşbu dava, boşanmasının kesinleşmesinin ardından 10 senelik bir süre zarfında açılabilmektedir. 10 seneden sonra açılacak alacaklar zamanaşımına uğramaktadır. Mal paylaşım davasında boşanmanın kesinleşme tarihi için Hollanda mahkemelerinde kararının kesinleşme tarihine bakılmalıdır.
Bu sebeplerden ötürü boşanan kişiler ülkemizde mal paylaşımına ilişkin işlemler yapmak isterlerse ilgili davanın Türkiye’de açılması zorunludur. Hollanda mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararlarının tanıma tenfizi ve mal paylaşım davalarının ez zamanlı olarak açılması gerekmektedir. Zira yurtdışında boşandıktan seneler sonra Türkiye’de bulunan malların paylaşımını takip etmek hak kayıplarına, belki de telafisi imkazına yakın zararların doğmasına sebebiyet verebilecektir. Boşanma davasının sonuçlanması ve kesinleşmesinden sonra tanıma-tenfiz işlemleri geciktirildiği takdirde boşanılmış olan eş ile irtibat ihtimalen kesileceğinden ötürü adresinin tespiti de zorlaşacak ve tebligat süreçleri de iyiden iyiye uzayacaktır. Bu duruma ise fazladan masrafa sebebiyet verecektir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.