Aile Hukuku

Nafaka Artırım Davası Kaç Duruşma Sürer?

Nafaka Artırım Davası Kaç Duruşma Sürer?

Nafaka Artırım Davası Kaç Duruşma Sürer? Nafaka artırım davaları, boşanma davaları gibi uzun sürmemektedir. Boşanma davaları çekişmeli olarak gerçekleşmekte ve birçok önemli konu bu davalarda düzenlemek zorundadır. Nafaka artırım davası ise kamu düzeninden kaynaklanmaktadır ve kanun koyucu bu davanın daha kısa sürede sonuçlanması için düzenlemeler getirmiştir.

Nafaka Artırım Davası Kaç Duruşma Sürer?

Nafaka artırım davası, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu kanunumuzda dava süreleri öngörülememektedir. Ancak Davanın yargılama usulü kanunun 316. Maddesinde düzenlenmiştir.

Basit yargılama usulüne tabi dava ve işler 

MADDE 316- (1) Basit yargılama usulü, kanunlarda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki durumlarda uygulanır:

ç) Her çeşit nafaka davaları ile velayet ve vesayete ilişkin dava ve işler. 

….

İlgili maddede görüldüğü üzere nafaka artırım davası basit yargılama usulüne tabiidir. Peki bu ne anlama gelmektedir? Basit yargılama usulüne tabii davalar dava ve cevap dilekçesi üzerinden sonuçlanabilmektedir. Kanun koyucu kısa sürede sonuçlanmasını istediği davalar için bu yargılama usulünü uygun görmüştür. Taraflar mahkemeye cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi sunmamaktadır. Hakim uygun görürse dilekçeler üzerinden talebi değerlendirecek ve delilleri ve talepler üzerine yapılan açıklamaları yeterli bulursa duruşmaya gerek olmaksızın davayı sonuçlandırabilecektir. Bu durum ancak dilekçelerin yeterli beyanları, delilleri ve istekleri barındırmasıyla sağlanabilir. Talepler miktarın belirtilmesi gibi açık şekillerde belirtilmelidir.

Hakim dilekçelerin yani beyanların ve delillerin mevcut durum hakkında yeterli bilgi vermediği kanısına varırsa tarafları duruşmaya çağıracaktır. Bu duruşmalarda hakim, ekonomik olarak nafaka borçlusunun durumunun iyileşip iyileşmediğini, nafaka alacaklısının ise hala yoksulluk durumunda olup olmadığını tespit eder. Müşterek çocukların ekonomik durumu da bu duruşmalarda tespit edilir. Gerekli görüldüğü takdirde hakim, dosyada bilirkişi incelemesinden veya müzekkere yazma yoluyla ilgili kurum ve kuruluşlardan aldığı bilgilerden yararlanarak nafaka artırımına karar verir. 

Bu duruşmalar genellikle iki veya üç kez gerçekleşmektedir.

Kural olarak duruşmalar arasında en fazla 1 ay olmalıdır. 

İlgili Makale: Nafaka Artırım Davası Reddi

Nafaka Artırım Davası Kaç Ayda Sonuçlanır?

Nafaka artırım davaları, boşanma davaları gibi çok fazla uyuşmazlığın çözüme kavuşturulduğu ve uzun süren davalar değildir. Boşanma davaları karmaşık davalardır. Nafaka artırım davası ise basit yapıda bir davadır ve tek talep üzerine dosya incelenir: nafaka ücretinin artırılması talebi. Nafaka artırım davaları için yazılacak dilekçede bu talebin gerekçeleri kuvvetli gerekçeler olarak belirtilmelidir. 

Ayrıca boşanma davasından farklı olarak Türk Medeni Kanunu 316. Maddesinde düzenlendiği üzere nafaka artırım davaları basit yargılama usulüne tabiidir. Basit yargılama usulü uygulanan davaların kanun koyucu tarafından kısa sürede sonuçlanması istenmiştir. Bu yargılama usulüne tabii davalarda cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri mahkemeye sunulmaz. Yalnızca dava dilekçesi ve cevap dilekçesi ilgili mahkemeye sunulacaktır. Yani taraflar yalnızca birer dilekçe sunma hakkına sahiptir.

Hakim bu dilekçelerdeki talepleri, beyanları, nafakanın artırılmasına ilişkin nedenlerin belgelendirilmesi üzerine dosyaya eklenmiş evrakları yeterli görürse dosyayı yalnızca dilekçeler üzerinden sonuçlandırabilir. Bu ihtimalde tarafları duruşmaya hiç çağırmayacaktır ve dava çok kısa bir sürede sonuçlanacaktır.

Bu dilekçelerdeki mali değişikliklerin ispatlanmasına yönelik deliller ve tarafların ne talep ettiklerine ilişkin beyanlar yeterli değil ise, hakim duruşmalar yoluyla bu delilleri ve talepleri tespit edecek, nafaka artırımını bu tespitlere uygun olarak yapacaktır veya yapmayacaktır. Gerekli görürse hakim ilgili kurum ve kuruluşlardan müzekkere yoluyla bilgi alacak veya bilirkişi incelemesi ışığında dosyayı sonuçlandırcaktır. 

Bu duruşmalar iki veya üç defa gerçeklemektedir. Genellikle iki veya üç duruşma sonucunda dava hakimce sonuçlandırılır. Bu davaların arasında 1 ay bulunmalıdır. Aile mahkemelerinin konumu nedeniyle yoğunlukları da çok değişmektedir. 4 ay ile 10 ay gibi geniş zaman aralıkları söz konusu olabilir ve bu yelpazede dava süresi değişebilmektedir.

Nafaka Davasında Hakim Ne Sorar?

Birçok ayrı uyuşmazlığa ve duruma çözüm getirme zorunluluğunun bulunduğu boşanma davalarının aksine nafaka artırım davalarında tek bir talep mevcuttur. Bu talepli davalar basit yargılama usulüne tabii olarak çözümlenecektir. Basit yargılama usulünde tarafların mahkemeye tek dilekçe sunma hakkı bulunur. Kanun koyucular nafaka artırım davalarının kamu düzenine ilişkin olmaları sebebiyle hızlı sonuçlanmasını amaçlamış ve yargılama usulündeki aşamaları kısa tutmuştur. 

Hakim, davacı tarafından sunulan dava dilekçesi ve davalı tarafından sunulan cevap dilekçesi üzerine tarafları duruşmaya çağırmadan da inceleme yaparak davayı sonuçlandırabilir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi için dilekçede beyan edilen taleplerin çok açık olması, taleplerin dayandırıldığı gerekçelerin çok açık, tutarlı ve makul olması, gerekçelerin dayandırıldığı delil niteliğindeki belgelerin hakimin görüşünü belirlemeye yetecek açıklıkta olması gerekmektedir. Bu koşullar sağlandığında hakim dilerse duruşmaya gerek olmaksızın davayı neticelendirir ve nafaka artırımına hükmeder. 

Eğer ki, deliller yeterince açık değilse veya hiç sunulmamışsa, gerekçeler tutarsız ve dayanaksızsa, talepler hakimin anlayabileceği ve kabulüne hükmedebileceği açıklıkta değil ise, taraflar duruşmaya çağrılacaktır. Bu duruşmalarla hakim tarafların taleplerini tespit eder. Bu taleplerin gerekçelerini araştırır. Gerekli görürse bilirkişi incelemesine veya ilgili kurum ve kuruluşlardan müzekkere yazarak elde ettiği bilgilere başvuracak ve talepleri bunların ışığında değerlendirecektir.

Hakim, yukarıda belirttiğimiz delillerin ışığında talepleri değerlendirirken diğer delillerden de yardım alabilecektir. Bunlardan biri tarafların beyanlarıdır. Taraflara, güncel mali güçlerinin, yaşam şartlarının, giderlerinin belirlenebilmesi için sorular yöneltilebilir. Nafaka artımını talep eden nafaka alacaklısı davacının yoksulluk durumunun devam edip etmediği, bu durumuna sebep olan durumun hale mevcut olup olmadığı, geçimini hükmedilen miktardaki bu yoksulluk nafakası ile sağlayıp sağlamadığı duruşma sırasındaki hakimin yönelttiği sorulara vereceği cevaplar aracılığıyla tespit edilmeye çalışılır. İştirak nafakasının artırım talebinde ise çocuğun eğitim, gıda, sosyal, barınma masrafları, yaşına bağlı olarak bu giderlerin artıp artmadığı, bu giderlerin enflasyona bağlı artışı ise tarafların beyanı ışığında tespit edilecektir. 

Tarafların bu ekonomik durumunlarının tespiti ve daha önce hükmedilen nafaka ile nafaka alacaklısının giderlerini karşılayamaması durumu tanık beyanlarıyla da delillendirilebilir. Hakim tanığa nafaka alacaklısının yaşam koşulları hakkında soru yöneltebilecektir. 

Aynı şekilde nafaka borçlusu davalının da mali durumunun değişip değişmediği tanık beyanlarıyla tespit olunabilir. 

Nafakanın, hem nafaka borçlusunun geliriyle hem de nafaka alacaklılarının giderleriyle orantılı olması sağlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir