Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği ile Sigorta şirketine başvuru yapılmasında veya sigorta şirketince ödeme yapılmaması halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmak isteyenler hem teknik hem de hukuki destek almaları gerekmektedir. Çünkü destek almadan yapmış oldukları değer kaybı başvurularında ya sigorta şirketleri değer kaybı konusunda ödeme yapmadıkları yada yaptıkları ödemenin yeterli olmadığı ortaya çıkmaktadır. 

İlginizi Çekebilir: Araç Değer Kaybı Davası

Öncelikle araç değer kaybının ne kadar olduğunun bağımsız bir eksper tarafından belgelendirilmesinde hukuki fayda bulunmaktadır. Söz konusu belge ile birlikte kazada kusuru bulunan aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine araç değer kaybı başvuru dilekçesi ile ihtar çekilmelidir. Sigorta şirketi başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemeyi kabul etmezse veya yaptığı ödeme sizin için yeterli değilse Sigorta Tahkim Komisyonuna araç değer kaybı başvuru dilekçesi ve gerekli evraklarla başvuru yapmak gerekmektedir. Avukat ile yapılacak başvurularda vekaletname verilmesi gerekmektedir.

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunurken dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar yerine getirilmediğinde talebimiz sonuçsuz kalabilmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu Sigortacılık kanunun 30. maddesi kapsamında oluşturulmuş bir komisyon olup, sigorta sözleşmesinde kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde daha basit bir hukuki yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Araç değer kaybı başvuruları ile ilgili olarak 5.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesin olup, itiraz edilememektedir. 5.000 TL ve üzerinde olan talepler ile ilgili olarak verilen hakem kararlarına karşı ise,  taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabilirler, 40.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise itiraz üzerine verilen kararlar için taraflarca istinaf yoluna gidilebilmektedir.

Arac Deger Kaybi Basvuru Dilekcesi Ornegi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği 5

Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği 2023

Sigorta Tahkim Komisyonuna araç değer kaybı başvuru dilekçesi ile ilgili olarak başvuru ve sonuçlandırılma süreçlerini iyi takip edilmesi ve kazada haklarını aramaktan vazgeçmemeleri gerekmektedir.   Bu konu teknik ve hukuki bir konu olduğundan bir uzman desteğinden yardım alınmasında fayda bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Araç Değer Kaybı Hesaplama

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Formu Örneği aşağıda gösterilmiştir.

DxvzyqR K1Mwxzh2DVv1ws2fiJ2aj eS4pcn0qISNwZwz0o9H5R1BW8HS3Y2tyBcaDFHGcx57gc5WxnCyOAc71Km6LgF AtOPoeD6Hs6MwTdnpE20BkFFdTyFbMPVxxbu UMK1A Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara AvukatBaşvuru No :
Başvuru Tarihi :
Bu bölüm Komisyon tarafından doldurulacaktır.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU

BAŞVURU FORMU

I – Başvuru Sahibi Gerçek Kişi ile İlgili Bilgiler Eğer başvuruyu bir gerçek kişi sıfatı ile yapıyorsanız aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Adı

:

Cinsiyeti

:    ☐ Kadın

☐ Erkek

Soyadı

:

T.C.Kimlik Numarası

:
Mesleği (Eğer emekli iseniz önceki işiniz)
:
Öğrenim Durumu:
Doğum Tarihi:
Bildirim Adresi
İkamet Edilen İlçe:İkamet Edilen İl:
İş Telefonu:Cep Telefonu:
Ev Telefonu:E-posta Adresi  :                           @
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Adresi                                     @
II – Başvuru Sahibi Tüzel Kişi ile İlgili Bilgiler Eğer başvuruyu bir şirket, dernek vakıf veya bir başka tüzel kişi adına yapıyorsanız aşağıdaki bilgileri doldurunuz ve söz konusu tüzel kişiliği temsil yetkiniz bulunduğuna dair imza sirküleri ve / veya yetki belgelerinizi ekleyiniz.
Tüzel Kişinin Resmi Unvanı :
Vergi Dairesi ve Vergi Numarası:
Bildirim Adresi:
Tüzel Kişiyi Temsilen Başvuran KişininAdı Soyadı ve Unvanı:
İrtibat  NumarasıE-posta Adresi  :                        @
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Adresi                                    @
III – Vekile İlişkin Bilgiler (Başvuru vekaleten yapılıyor ise bu bölüm de ayrıca doldurulacaktır.)

Vekil Adı Soyadı 

T.C.Kimlik Numarası     : 
Bildirim Adresi:
İrtibat Telefonu:E-posta Adresi                          @
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Adresi                                @
* Tahkim sürecindeki tüm bildirimler bu alanda belirtilen posta adresine veya elektronik posta adresine yapılacaktır. (Vekaleten yapılan başvurularda bildirimler vekilin adresine yapılacaktır.) Posta adresindeki bir yanlışlıktan, elektronik posta adresinin yanlış yazılmasından veya herhangi bir sebeple çalışmamasından doğacak zararlardan Komisyonumuzun ve hakemlerin sorumluluğu bulunmamaktadır. 
IV – Başvuru Konusuna İlişkin Bilgiler
Hakkında Başvuru Yaptığınız  Davalı Sigorta Kuruluşunun Adı / Ticari Unvanı :
Poliçe Türü                     (Trafik, Kasko, Yangın vs.)  
Poliçe No                 :

Hasar Dosya No                   :
Plaka No                          :(Kendi Aracınız )
Hasarın / Rizikonun              :Gerçekleşme Tarihi
Uyuşmazlık/ Dava Tutarı :(Talep Edilen Tutar)  
Sigorta Kuruluşuna : Talebinizle ilgili Yapılan Başvuru TarihiSigorta Kuruluşu Kısmi ödeme   yapmış ise belirtiniz :                    TL
Poliçe Başlangıç Tarihi  :Poliçe Bitiş Tarihi         :

Sigorta Kuruluşu başvurunuzla ilgili olarak nihai cevabını verdi mi?
   ☐  EVET
☐  HAYIR
Başvuru konunuz ile ilgili olarak mahkemeye veya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat ettiniz mi?  ☐  EVET
☐  HAYIR
Başvuru konusuna ilişkin devam eden bir ceza davası veya savcılık soruşturması mevcut mudur?   ☐  EVET
☐  HAYIR
Başvuru konunuz ile ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı’na veya başka bir şikâyet merciine müracaat ettiniz mi?   ☐  EVET
☐  HAYIR
Daha önce aynı uyuşmazlık ile ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapıldı mı ?   ☐  EVET
☐  HAYIR
Aynı uyuşmazlık ile ilgili olarak daha önce başvuru yapıldı ise başvuru numarası ve sonucunu lütfen aşağıda belirtiniz. 
“Evet” seçeneğini işaretlediğiniz sorulara ilişkin belgeleri ekleyiniz.  
V – Komisyona Başvuru Ücretine İlişkin Bilgiler

Uyuşmazlıkta tutarına göre yatırılması gereken başvuru ücretiUyuşmazlığa Konu Miktar (TL)Başvuru Ücreti (TL)0 – 5.0001005.001 – 10.000250                 10.001 – 20.00035020001 -…Uyuşmazlık tutarının %1,5’u ( En az 350 TL olmak üzere
EFT yoluyla yatırılan ücretlerde açıklama alanına kimin adına başvuru yapılıyorsa Ad Soyadı bilgisi veya tüzel kişi ise kuruluş adının yazılması gerekmektedir. Başvuru ücretleri T.C. Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinden Kurumsal tahsilat üzerinden yatırıldığında, hiçbir şekilde masraf alınmayacaktır. Ücret yatırırken bankaya “Kurumsal tahsilat” menüsünden yatırılacağını belirtiniz. Dekontu Başvuru formunun ekinde göndermeyi unutmayınız.
☐  ………………  TL tutarındaki başvuru ücreti T.C Ziraat Bankası’nda bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu hesabına yatırılmıştır.

 İnternet üzerinden yatırılacak başvuru ücretlerinin IBAN: TR080001000824502567015015 no.lu Komisyon hesabına yatırılması mümkündür.
Başvuru ücretinin tarafınıza iadesi halinde kullanacağınız bankanın hesap bilgileri:  
Hesap Sahibi: Banka Adı    Banka
IBAN: 
VI –  Başvuru Konusu İhtilafın Nedenine İlişkin Beyanlarınızı ve      Sigorta Kuruluşundan Olan Talebinizi Açık Olarak Belirtiniz  



Bu bölüm mutlaka doldurulmalıdır. Bu bölüme  sığmayacağını düşündüğünüz beyanlarınızı, imzalı bir ”ek beyan” ile başvurunuza ekleyebilirsiniz.
Netice Ve Talep (Talebinize konu miktarın mutlaka açıkça belirtilmesi gerekmektedir):
VII- Önemli Hatırlatmalar

MUTLAKA OKUYUNUZ;Başvuru ile ilgili olarak Başvuru Formunu eksiksiz olarak doldurduğunuzdan emin olunuz.Sigorta kuruluşundan talebinize karşılık verilen cevabi yazı, sigorta poliçesi ve başvuru ücreti ödeme dekontu örneği başvurunuz ekinde ibraz edilmelidir. Başvuru sahibi gerçek kişilerin geçerli bir kimlik belgesinin (Nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) fotokopisi eklenmelidir.Başvuru Formu,  istenilen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra ıslak imzalı olarak, ekleri ile birlikte şahsen ya da posta yolu ile gönderilmelidir.    İhtilaf konusu talebinize ilişkin mevcut diğer tüm belgeler de başvurunuz ekinde ibraz edilmelidir.Tahkim yeri Komisyon merkezidir. Ancak taraflar aralarında yapacakları yazılı bir sözleşmeye aksini kararlaştırabilirler.Tahkim sürecinde yapılacak bildirimler Tebligat Kanunu hükümlerine tabi değildir.Tahkim sürecinde meydana gelecek adres değişikliklerinin derhal Komisyona bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde bildirim yalnızca başvuru formundaki ilgili alanda belirtilen adrese yapılacak olup, bildirimin yapılamaması başvuranın sorumluluğundadır.Ödenmesi gereken Komisyon Başvuru ücreti, uyuşmazlığa konu miktara göre formda yer alan “Komisyona başvuruya ilişkin bilgiler” alanında belirtildiği gibidir:Tahkim sürecindeki tüm bildirimler iş bu formda beyan etmiş olduğunuz  posta adresine veya elektronik posta adresine yapılacaktır. (Vekaleten yapılan başvurularda ise bildirimler vekilin adresine yapılacaktır.) Posta adresindeki bir yanlışlıktan, elektronik posta adresinin yanlış yazılmasından veya herhangi bir sebeple çalışmamasından doğacak zararlardan Komisyonumuzun ve hakemlerin sorumluluğu bulunmamaktadır.Nihai kararlar formda belirtmiş olduğunuz adrese gönderilecektir. (KEP bildirimleri sadece KEP adresine yapılabilmektedir. Bu sebeple, yetkili servis sağlayıcısından KEP adresi temin etmeniz gerekmektedir.)Kişisel Verilerin Korunması Kanunun 10’uncu maddesi çerçevesinde oluşturulan Aydınlatma Metnine http://www.sigortatahkim.org.tr/files/aydinlatmametni.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
VIII – Sigorta Tahkim Komisyona Müracaata İlişkin Başvuru Sahibinin İmzalı Beyanı

Sigorta Tahkim Komisyonu Başkanlığı’na,Başvuru formunda yer alan tüm açıklamaları dikkatlice okuyup anladığımı,Başvuru konusuna ilişkin sahip olduğum tüm bilgi ve belgeleri işbu başvuru formu ve ekinde doğru ve eksiksiz olarak ibraz ettiğimi, 5.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarının kesin olduğunu, 5.000 TL ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebileceğini, 5.000 TL ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarının süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşeceğini, 40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebileceğini bildiğimi,Uyuşmazlığın sigortacılıkta tahkim mevzuatı çerçevesinde neticelendirilmesini ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ilgili hükmü uyarınca hakem/hakem heyeti kararında taraflara yükletilebilecek yargılama giderlerini kabul ettiğimi,İşbu uyuşmazlığın mahkemeye, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre Tahkime veya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne intikal etmediğini, Sigorta Tahkim Komisyonu veya hakemler tarafından, tarafıma yapılacak tüm bildirimlerin yukarıda beyan etmiş olduğum yazışma adresime veya elektronik posta (e-posta) adresime veya 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/a maddesi ve 09.01.2013 tarihli Elektronik Tebligat Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uyarınca, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresime yapılmasını, bu şekilde yapılacak bildirimlerin tarafıma yapılmış yasal bir tebligat olduğunu ve tüm sonuçları ile tarafımı bağlayacağını,
    beyan eder, işbu başvurumun Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından işleme konulmasını arz ve talep ederim.
TARİH                      :
İSİM                          :(Tüzel kişi başvurularında mutlaka tüzel kişiliğin tam unvanını belirtiniz.)
İMZAVekilsiz Tüzel Kişi başvurularında imza ile beraber Kaşe vurulması da gerekmektedir.



SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUBAŞVURU SAHİPLERİNİN VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN RIZA METNİ
Veri Sahiplerinin Açık Rızası Doğrultusunda İşlenecek Kişisel ve Öz nitelikli Kişisel Veriler ve İşleme Amaçları
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5 ve 6’ıncı maddeleri uyarınca aşağıda belirtilen amaçlar kapsamında uyuşmazlığın taraflarından alınan T.C. Kimlik Kartı fotokopisi ile elde edilen bilgiler, Hukuk Muhakemeleri Kanunun ve diğer mevzuatın öngördüğü dava şartına ilişkin diğer bilgiler ve uyuşmazlığa konu dosyada yer alan sağlık verileri, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleri gibi bilgiler, kişisel ve öz nitelikli kişisel veriler kapsamında olup,  
5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 30’uncu maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında yargılama faaliyetlerinin yürütülmesi ve uyuşmazlığın çözümü,

Süreçlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine dönük iç ve dış veri işleyenlerin sistem girişlerinin sağlanabilmesi,  Verilerin yedeklenebilmesi,Başvuru sahipleri, davalılar veya yasal temsilcilerinin dosya süreçlerini takip edebilmesi
amacıyla işlenecektir.
Kişisel Verilerin Aktarılabileceği Taraflar ve Aktarım Amacı :
Başvuranlara ilişkin kişisel ve öz nitelikli kişisel veriler, 6698 sayılı Kanunun 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları çerçevesinde, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 30’uncu maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında yargılama faaliyetlerinin yürütülmesi ve uyuşmazlığın çözümü için hakemlere, bilirkişilere yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına,İstinaf ve temyiz süreçleri kapsamında yüksek yargı mercilerine, Süreçlerin sisteme girişi ve yedeklenmesi maksadıyla iç ve dış veri işleyenlere,  Başvuruların takip edilebilmesi, istenilen bilgi ve belgelerin temin edilebilmesi maksadıyla başvuru sahipleri, davalılar veya yasal temsilcileri/vekilleri ilepaylaşılabilecektir.  
Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebiİş bu başvuru formu ve ekinde gönderilen veriler kişisel ve öz nitelikli kişisel veri olup, başvuru sahipleri veya davalılardan elektronik veya fiziki ortamda toplanmaktadır. Yukarıda 1 numaralı madde belirtilen sebepler doğrultusunda 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 30’uncu maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde yürütülen yargılama faaliyetleri kapsamında başvuru sahiplerinden ve davalılardan temin edilen kişisel ve öz nitelikli kişisel veriler 6698 sayılı Kanunun 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel v eri işleme şartları ve amaçları kapsamında bu Rıza Metni’nin 1’inci maddesinde belirtilen amaçlarla işlenmekte ve aktarılmaktadır. Aşağıda imzası bulunan ben …………………………………………………………… bu metni imzalayarak herhangi bir etki altında kalmaksızın işbu Rıza Metni’nin 1’inci maddesinde belirtilen kişisel/öz nitelikli kişisel verilerimin işlenmesine açık bir şekilde rızamı verdiğimi kabul, beyan ve taahhüt ederim.◻ Kabul ediyorum.                   ◻  Sağlık verisi/bilgisi bulunmamaktadır.

TARİH                             :

İSİM                          : (Vekalette yasal temsilcinin açık rıza vermeye yetkilendirilmesi halinde bu alan başvuran vekili tarafından doldurulabilecektir.)
İMZA




Komisyon Başvuru Adresi  :   SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU 

Altunizade Mahallesi Kuşbakışı Caddesi No:4 Rainbow Plaza Kat :3 Üsküdar / İstanbul

EK : Başvuru Formu  Eki  Belgeler ( Başvuru Formu hariç toplam …… sayfa) 

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği yazımız bu noktada sona eriyor.

“Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği” üzerine 2 yorum

  1. Fatih bey iyi günler yazınızı okudum. Tahkim komisyonuna şahsen başvuru yaptıktan ve 5000 tl üzeri değer kaybı mesela 20 bin tl yaptınız komisyon 15 bin tl karar kıldı.Sigorta itiraz etti tekrar komisyon kuruluyor çıkan karar 15 bin veya mesela 13 bin tl sigorta bunu direk ödüyor mu; yoksa kararı tekrar bir üssüne yani mahkemeye taşıya biliyor mu? Teşekkür ederim. Saygılar…

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button