İtirazın İptali Davası

İtirazın İptali Davası , Dilekçe Örneği, İtirazın İptali Davasında Görevli Mahkeme , İtirazın iptali davası süresi gibi konularda Tahancı Hukuk Bürosu olarak güncel bilgiler paylaştık. Bilindiği üzere cebri icra takibi, alacaklının icra dairesi nezdinde takip talebinde bulunması ile başlar. İcra müdürü takip talebinin kanunda öngörülen şartları içerdiğine karar verirse bir ödeme emri düzenler ve borçluya gönderir. 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun (İİK) 60’ ıncı maddesi uyarınca bu ödeme emri;

1. Alacaklının veya vekilinin banka hesap numarası hariç olmak üzere, 58 inci maddeye göre takip talebine yazılması lazım gelen kayıtları,

2. Borcun ve masrafların yedi gün içinde icra dairesine ait ödeme emrinde yazılı olan banka hesabına ödenmesi, borç, teminat verilmesi mükellefiyeti ise teminatın bu süre içinde gösterilmesi ihtarını,

3. Takibin dayandığı senet altındaki imza kendisine ait değilse yine bu yedi gün içinde bu cihetin ayrıca ve açıkça bildirilmesi; aksi halde icra takibinde senedin kendisinden sadır sayılacağı, Senet altındaki imzayı reddettiği takdirde icra mahkemesi önünde yapılacak duruşmada hazır bulunması; buna uymazsa vakı itirazın muvakkaten kaldırılmasına karar verileceği, Borcun tamamına veya bir kısmına yahut alacaklının takibat icrası hakkına dair bir itirazı varsa bunu da aynı süre içinde beyan etmesi, İhtarını,

4. Senet veya borca itirazını bildirmediği takdirde yukarda yazılı yedi günlük süre içinde 74 üncü maddeye göre mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapisle tazyik olunacağı; mal beyanında bulunmaz veya hakikate aykırı beyanda bulunursa ayrıca hapisle cezalandırılacağı ihtarını,

5. Borç ödenmez veya itiraz olunmazsa cebri icraya devam edileceği beyanını,

İçerir.

İşte bu ödeme emrini alan borçlu 7 günlük yasal süre içerisinde imzaya/borca itiraz etmezse takip kesinleşecektir. İtiraz ederse, takip duracaktır. Bu aşamadan sonra takibin kaldığı yerden devam edebilmesi için alacaklının yeniden harekete geçmesi gerekmektedir.

İşte tam bu noktada başvurulması mümkün iki yol vardır:

  1. İtirazın kaldırılması başvurusu
  2. İtirazın iptali davası

Bu iki başvuru yollarından birisine başvurmak konusunda alacaklı/vekili serbesttir. Fakat aralarında süre ve görev gibi hususlarda önemli farklar vardır. İnceleme konumuz itirazın iptali davası olduğu cihetle biz de bu yasal yollardan sadece itirazın iptali davasına temas etmekle yetineceğiz.

İcra avukatı ankara – icra ve İflas Hukuku

İtirazın İptali Davası Açma Süresi (İtirazın İptali Davası Süre)

Süre konusuna diğer tüm başlıklardan daha önce değinmemizin temel sebebi bu davanın açılması bakımından öngörülen sürenin hak düşürücü süre niteliğinde olmasıdır. Bir başka anlatımla eğer bu davada süre kaçırılmışsa dava açma hakkı kalmayacak, mahkemeler de bu hususu re’sen gözeteceklerdir.

Yukarıda ifade ettiğimiz üzere, borçlunun cebri icra takibine süresi içerisinde itiraz etmesi durumunda alacaklının başvurması mümkün olan iki yol bulunmaktaydı. Bunlardan birisi “itirazın kaldırılması” yolu iken, diğeri ise “itirazın iptali davası” idi.

İtirazın kaldırılması yoluna başvurulması hâlinde süre itirazın tebliğinden itibaren 6 aydır.

İtirazın iptali davasına gelince; 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 67 nci maddesinin ilgili hükmü şu şekildedir:

Takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir.”(İİK 67/I)

Buna göre itirazın iptali davası, borçlunun takibe karşı yapmış olduğu itirazın tebliğinden itibaren 1 (bir) yıllık hak düşürücü süreye tâbidir. Bu süre geçirilirse cebri icra takibine bağlı hak talebi bakımından geri dönülemez bir noktaya gelinmiş olur. Bununla birlikte alacak hakkı zamanaşımı süresi içerisinde talep edilebilir durumda olduğundan genel hükümlere göre dava açmak yolu mümkündür.

Birinci fıkrada yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır.” (İİK 67/V)

Fakat bu yol daha uzun ve zahmetli bir süreci ifade eder. Bu yüzden itirazın iptali davasına ilişkin sürenin kaçırılmaması büyük önem arz eder.

İtirazın İptali Davası Görevli Mahkeme

Borçlunun cebri icra takibine süresi içerisinde itiraz etmesi durumunda alacaklının başvurması mümkün olan iki yolunun bulunduğunu ifade etmiştik. Bunlardan birisi “itirazın kaldırılması” yolu iken, diğeri ise “itirazın iptali davası” idi.

İtirazın kaldırılması talebi ile yapılacak başvuru konusunda görevli yargı mercii icra mahkemeleridir.

İtirazın iptali davasına gelince, bu husus cebri icra talebine konu borcun ve bu borcun dayandığı hukukî ilişkinin biçimine göre değişiklik gösterir. Zira bu husus, göreve ilişkin genel hükümler çerçevesinde çözümlenir. Mesela kira bedeline ilişkin bir borça ilişkin olarak başlatılan bir cebri icra takibine karşı borçlu itiraz etmişse, alacaklı bu itirazın iptalini sulh hukuk mahkemesinden talep edecektir. Buna karşılık diğer davalarda konusuna göre Asliye Hukuk Mahkemeleri ya da Asliye Ticaret Mahkemeleri görevli olabilir. İfade ettiğimiz gibi, bu husus göreve ilişkin genel hükümler çerçevesinde çözümlenmek durumundadır.

İtirazın İptali Davası Yetkili Mahkeme

Yargıtay’ın bu konudaki içtihatları çerçevesinde ifade edebiliriz ki; itirazın iptali davasında yetkili mahkeme, icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bulunduğu yerdeki mahkemedir. (Bkz. Y. 13. HD. 06.10.2004 T. 4124/13816)

“…itirazın iptali davasının icra takibinin uzantısı olduğunu, iki dosyanın bir birlik oluşturduğunu, davalının (borçlunun) icra dairesinin yetkisine itiraz etmiş olması halinde, bu ‘hadise’nin çözümlenmeden davaya devam edilemeyeceğini, itirazın iptali davasında mahkemenin yetkisine itiraz edilmiş olsun veya olmasın, mahkemenin öncelikle -icra mahkemesinin yerine geçerek- icra dairesinin yetkisine yönelik itirazı incelemesi ve borçlunun bu itirazını yerinde bulması halinde, işin esasına girmeden ‘icra dairesinin yetkisiz olduğuna’ aksi halde ise işin esasına girip, toplanacak delillerle oluşacak sonuca göre karar vermesi gerekeceğini” (Y. 19. HD. 07.07.2003 T. 3531/7467)

İtirazın İptali Davası Arabuluculuk

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Dava şartı olarak arabuluculuk “ başlıklı 5/A maddesinde:

(1) Bu Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

(2) Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilir.” hükmü yer almaktadır.

İtirazın iptali davasına konu cebri icra takibinin konusu ticari iş mahiyetinde ise, dava da ticari dava mahiyeti kesbeder. Bu durumda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ticari davalara ilişkin genel hüküm niteliğindeki 5/A maddesi bu dava türü için de geçerli olur. Bir başka anlatımla, itirazın iptali davasına başvurulmadan önce itiraza ilişkin olarak arabuluculuya başvurulması gerekecektir. Bu bir dava şartıdır. Şayet alacaklı bu yola başvurmaksızın doğrudan doğruya itirazın iptali davası açma yoluna giderse 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince dava usulden reddedilecektir:

“…Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.” (6325 S.K; m. 18/A-2)

Taraflar zorunlu arabuluculuk müessesesine başvurmalarına karşın ardından herhangi bir anlaşmaya varamazlar ise, bu durumunda, dava açılması mümkün
olacaktır. Bu takdirde, anlaşmaya varılamadığına dair son tutanağın aslının/
arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğinin dava dilekçesine eklenmesi zorunludur.

İtirazın İptali Davası Dilekçe Örneği

..……SULH HUKUK/ ASLİYE HUKUK/ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE

İCRA DOSYA NO   : 

DAVACI        :

ADRES_____:

VEKİLİ ____:

ADRES_____:

DAVALI        :

ADRES_____:

DAVA KONUSU: …..İcra Müdürlüğünün …. sayılı dosyası kapsamında tarafımızdan başlatılan icra takibine davalının yapmış olduğu haksız tüm İTİRAZLARININ İPTALİ ile icra takibin devamına karar verilmesi, ayrıca davalının söz konusu itirazı kötü niyetle gerçekleştirdiği sabit olduğundan hakkında alacağın % 20 sinden aşağı olmamak üzere kötü niyet/icra inkâr tazminatına mahkûm edilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR       :

  1. Bu kısımda borçlu aleyhine girişilmiş bulunan icra takibi hakkında bilgi verilecek, borçlunun itiraz gerekçeleri ve dayanakları ele alınarak delillerle ilişkilendirilmek suretiyle bu itirazın neden haksız olduğu açıklanacaktır.

2-

3-

HUKUKİ SEBEPLER:  İİK, HMK, TBK ve sair yasal mevzuat ile emsal yargı kararları

DELİLLER    :

1-

2-

3-

NETİCE VE TALEP       :

Yukarıda arz ve izah olunan ve re’sen takdir edilecek sebeplerle;

  1. Davalının yapmış olduğu haksız ve mesnetsiz İTİRAZIN İPTALİ ile TAKİBİN DEVAMINA,
  1. Borçlunun bu itiraz başvurusu bakımından kötü niyeti sabit olduğundan yasa gereği takip konusu alacağın %20’ sinden az olmamak üzere hakkında icra inkâr tazminatına/kötü niyet tazminatına MAHKÛM EDİLMESİNE,
  1. Vekâlet ücreti ve sâir yargılama giderlerinin davalıya YÜKLETİLMESİNE,

Karar verilmesi hususunda;

Gereğini bilvekâle saygılarımızla arz ve talep ederiz…./…./…..

Davacı Vekili

EKLER             :

“İtirazın İptali Davası” üzerine 8 yorum

  1. 15 yıl sigortalılık 3600 prim günü şartından yararlanıp işverene sgk yazısını noter aracılığıyla yollayıp kodem tazminatımı ödemesi için belli bir süre verdim ama ödemediler. Taksitlendirme teklif ettiler kabul etmedim, zaten 16.000 gibi bir meblağ.Ödemeyince ilamsız icra takibi başlattım ve borcumuz yoktur diyerek itiraz ettiler ve takibi durdurdular. İtirazın iptali davası açacağım. Hangi mahkemeye başvurmam gerek, icra mahkemesimi, iş mahkemesimi? Cevaplarsanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba Murat bey,
      Bu süreci tek başına devam ettirdiğiniz takdirde hak kaybı yaşamanız söz konusudur.
      İşçilik alacaklarında zorunlu arabuluculuk sürecinin bulunduğunu unutmayınız. Görevli mahkeme iş mahkemesi olacak.
      Zaman kaybetmeden bir avukatla görüşünüz.
      03122203630 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. cevapladığınız için teşekkür ederim. Siz Ankarada ben İzmirdeyim. İtirazın iptali davası açacağım, neden arabulucuk sekmesine dönsünki? Görevli mahkeme iş mahkemesi diyorsanız oraya itirazın iptali dava dilekçesini veririm. orada çalıştığım ve kıdemi hakettiğime dair tüm belgeleri sunacağım dilekçe ekinde.

    Yanıtla
    • Arabulucuculuk sürecine gitmezseniz usulden reddedilecektir. Türkiye’nin dört bir tarafından ilgilendiğimiz müvekkillerimiz ve dosyalarımız mevcuttur. İletişim İçin 0312 220 36 30 arasanız yardımcı olabiliriz.

      Yanıtla
  3. Merhabalar bizim bir komşu 20 bin tl borç vermiş birisine karşı taraftaki kişi borcu ödememiş komşumuz icraya vermiş karşı taraf itiraz etmiş komşumuz itirazın iptali için dava açmayı düşünüyor komsunun elinde havale dekontu var(5 agustosta) 8 bin tl ama açıklama yazmamış adama gönderirken geri kalanı (6 agustosta)10 bin tl kendi kredi kartından beraber Kuyumcuya gitmişler altın alıp başka bir kuyumcudan bozdurup parayi elden teslim etmiştir geri kalanı ertesi gün (7agustosta)elden nakit vermiş şimdi sorum şu bütün bu işlemler birer gün arayla yapılmış agustos ayının 5-6-7- tarihlerinde yapılmış itirazin iptali için dava açarsa acaba kazanma ihtimali varmı kredi kartının ekstresinde kuyumcunun bilgileri kuyumcunun guvenlik kamerasi var beraber gittiklerine dair elden para vermiş bunları hakim kabul edermi itirazin iptali nasıl sonuçlanır sizce DELİL OLARAK (HAVALE DEKONTU-KREDİ KARTI EKSTRESİ VAR Birer gün aralıklarla olmuş bu işlem dava red olursa itiraz hakkımız varmı

    Yanıtla
  4. Bir gayrimenkuldeki hissemi, Otel işletmesi yapan bir A.Ş.ye yazılı kira kontratıyla kiraya verdim.Ödenmeyen kiralar için yaptığım icra takibine AŞ. itiraz etti. İmzaya itiraz yok.. Kira kontratını,borcu kabul etmiyoruz denmiş.
    Mahkemeye müracaat edecektim ki, arabulucuya gitmem gerektiğini birisi söyledi. Yanlış birşey yapmak istemiyorum..Sizce hangi yolu takip etmeliyim.. Hangi Mahkemeya müracaat etmeliyim veya arabuluculuğa mı?
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button