Temyiz Nedir ? Temyiz Mahkemesi , Süresi, Dilekçe Örneği

Bu içeriğimiz, Temyiz nedir ne kadar sürer, Temyiz mahkemesi nedir , Temyiz kudreti , Temyiz süresi , Temyiz dilekçesi ve Temyiz Hakkı konuları hakkında olacaktır.

Hukuk sistemimizde yargılama süreci üç temel aşamadan geçerek sonuçlanmaktadır. İlk aşamada ilk derece mahkemeleri karar vermektedir. Bu karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulması durumunda, bu defa ilgili dosya istinaf mercii olan Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinâf incelemesine tâbi tutularak vakıa ve hukukîlik denetimi gerçekleştirilmektedir. Eğer Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara karşı temyiz kanun yoluna gidilirse bu defa son olarak Yargıtay nezdinde hukukîlik denetimine tâbi tutulmaktadır. Yargıtay tarafından da onanan kararlar, artık kesinleşmiş olmaktadır.

Bu yazımızda temyiz kanun yoluna ilişkin açıklamalarda bulunmaya çalışacağız.

Temyiz nedir, ne kadar sürer?

Girişte de ifade edildiği üzere temyiz kanun yolu, Bölge Adliye mahkemelerince verilmiş olan kararların hukukîlik açısından değerlendirildiği son aşamayı ifade etmektedir. Bununla birlikte temyiz incelemesi hukuk yargılaması ve ceza yargılamasında birbirinden farklılık göstermektedir. Temyiz kanun yoluna ilişkin hükümler ceza yargılaması bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 286-307. maddeleri arasında düzenlenmiş iken, hukuk yargılaması bakımından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 361-373. Maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Bu sebeple temyiz kanun yoluna ilişkin açıklamalar, bu ikili ayrım gözetilmek suretiyle gerçekleştirilmelidir.

Yargıtay: Sigorta Tahkim Komisyonu – Temyiz Sınırı

Temyiz Nedir Temyiz Mahkemesi Suresi Dilekce Ornegi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Temyiz Nedir ? Temyiz Mahkemesi , Süresi, Dilekçe Örneği 6

Ceza Yargılaması

Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Daireleri’nden verilip de Yargıtay nezdinde temyiz kanun yoluna başvurulan dosyalar hakkında 5271 sayılı CMK’nın hükümleri aşağıda açıklandığı şekilde uygulanır:

aa) Temyiz İncelemesinin Kapsamı (CMK 286)

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin bozma dışında kalan hükümleri kural olarak temyiz edilebilir. Ancak kanun koyucu bu genel nitelikli hüküm bakımından bir kısım istisnalar kabul etmiştir. Buna göre şu kararlar temyiz edilemeyecektir:

  • İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adlî para cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları,
  • İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezalarını artırmayan bölge adliye mahkemesi kararları,
  • Hapis cezasından çevrilen seçenek yaptırımlara ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen; seçenek yaptırımlara ilişkin her türlü kararlar ve istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar,
  • İlk defa bölge adliye mahkemesince verilen ve 272 nci maddenin üçüncü fıkrası kapsamı dışında kalan mahkûmiyet kararları hariç olmak üzere, ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dâhil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adlî para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları,
  • Adlî para cezasını gerektiren suçlarda ilk derece mahkemelerinden verilen hükümlere ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları,
  • Sadece eşya veya kazanç müsaderesine veya bunlara yer olmadığına ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararları,
  • On yıl veya daha az hapis cezasını veya adlî para cezasını gerektiren suçlardan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararları,
  • Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar,
  • Yukarıdaki bentlerde yer alan sınırlar içinde kalmak koşuluyla aynı hükümde, cezalardan ve kararlardan birden fazlasını içeren bölge adliye mahkemesi kararları.

Bununla birlikte bazı özel suç tipleri de vardır ki, bunlar yukarıda madde madde sayılan istisnalar kapsamında dahi olsalar, temyiz edilebilirler. Bu suç tipleri şunlardır:

a) Türk Ceza Kanununda yer alan;

  1. Hakaret (madde 125, üçüncü fıkra),
  2. Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit (madde 213),
  3. Suç işlemeye tahrik (madde 214),
  4. Suçu ve suçluyu övme (madde 215),
  5. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama (madde 216),
  6. Kanunlara uymamaya tahrik (madde 217),
  7. Cumhurbaşkanına hakaret (madde 299),
  8. Devletin egemenlik alametlerini aşağılama (madde 300),
  9. Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama (madde 301),
  10. Silâhlı örgüt (madde 314),
  11. Halkı askerlikten soğutma (madde 318),

suçları.

b) Terörle Mücadele Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci ve dördüncü fıkrası ile 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlar.

c) Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrası, 31 inci maddesi ve 32 nci maddesinde yer alan suçlar.

Yargıtay: Sigorta Tahkim Komisyonu, İstinaf, Temyiz

bb) Temyiz Dilekçesinin Verilmesi

Temyiz kanun yolu başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; bu beyan tutanağa geçirilir ve tutanak da hâkime onaylattırılır. (CMK m. 291)

cc) Temyiz Başvurusunun Etkisi

Temyiz kanun yolu başvurusu, eğer süresi içerisinde yapılmış ise hükmün kesinleşmesini engeller. (CMK m. 293/1)

dd) Temyiz Başvurusunda Gerekçe

“CMK’nın Temyiz başvurusunun içeriği” başlıklı 294’ üncü maddesi, temyiz edenin, temyiz başvurusunda hükmün hangi sebeplerden ötürü bozulmasını istediğini göstermek zorunda olduğunu ifade etmektedir.

Yine aynı maddeye göre temyiz sebebi, ancak hükmün hukukî yönüne ilişkin olabilecektir.

Eğer temyiz başvurusunda temyiz sebepleri gösterilmemişse temyiz başvurusu için belirlenen sürenin bitmesinden veya gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde hükmü temyiz olunan bölge adliye mahkemesine bu nedenleri içeren bir ek dilekçe verilmelidir. Temyiz, eğer sanık tarafından yapılmış ise, ek dilekçe kendisi veya müdafii tarafından imza edilerek verilecektir. Müdafii (avukatı) yoksa sanık, tutanağa bağlanmak üzere zabıt kâtibine yapacağı bir beyanla gerekçesini açıklayabilir; bu tutanak hâkime onaylatılır. (CMK, m. 265)

Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar. (CMK 301)

ee) Muhtemel Kararlar

Yargıtay ilgili Ceza Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesince verilmiş olup da temyiz incelemesine konu edilmiş kararlar hakkında red, esastan red, bozarak esastan karar verme, düzeltme kararları vermek yetkisini hâizdir.

ff) Kararın Gönderileceği Merci

Bu konuda CMK 304 üncü madde hükmü şu şekildedir:

(1) Yargıtayca 302 nci maddenin birinci fıkrası veya 303 üncü madde uyarınca verilen kararlara ilişkin dosya ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.

(2) Yargıtay, dosyayı 303 üncü maddede belirtilenlerin dışında kalan hâllerde yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere hükmü bozulan bölge adliye mahkemesine veya diğer bir bölge adliye mahkemesine gönderir. (Ek cümleler:20/2/2019-7165/8 md.) Ancak bozma kararı,

a) İstinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine,

b) Hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine ya da bozma kararının içeriği doğrultusunda Yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge adliye mahkemesine,

gönderilir. Dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.

(3) Hüküm, mahkemenin hukuka aykırı olarak kendisini görevli veya yetkili görmesinden dolayı bozulmuşsa, Yargıtay aynı zamanda dosyayı görevli veya yetkili mahkemeye gönderir.

(4) İlk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz yolu açık bulunan hükümlerle ilgili olarak verilen karara ilişkin dosya, hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.”

İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer ?

b) Hukuk Yargılaması

Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Daireleri’nden verilip de Yargıtay nezdinde temyiz kanun yoluna başvurulan dosyalar hakkında 6100 sayılı HMK’nın hükümleri aşağıda açıklandığı şekilde uygulanır:

aa)Temyiz İncelemesinin Kapsamı

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlar kural olarak temyiz kanun yoluna tâbidir (HMK m. 361). Bununla birlikte kanun koyucu bazı kararlar bakımından temyiz kanun yolunu kapatma yoluna gitmiştir. HMK 362’nci maddeye göre bu kararlar:

  • Miktar veya değeri 72.070 Türk Lirasını (bu tutar dâhil) geçmeyen davalara ilişkin kararlar. (2020 yılı için)
  • Kira ilişkisinden doğan ve miktar veya değeri itibarıyla temyiz edilebilen alacak davaları ile kira ilişkisinden doğan diğer davalardan üç aylık kira tutarı temyiz sınırının üzerinde olanlar hariç olmak üzere 4 üncü maddede gösterilen davalar ile (23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup taşınmazın aynına ilişkin olan davalar hariç) özel kanunlarda sulh hukuk mahkemesinin görevine girdiği belirtilen davalarla ilgili kararlar.
  • Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemelerinin görev ve yetkisi hakkında verilen kararlar ile yargı yeri belirlenmesine ilişkin kararlar.
  • Çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar.
  • Soybağına ilişkin sonuçlar doğuran davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarla ilgili kararlar.
  • Yargı çevresi içindeki ilk derece mahkemeleri hâkimlerinin davayı görmeye hukuki veya fiilî engellerinin çıkması hâlinde, davanın o yargı çevresi içindeki başka bir mahkemeye nakline ilişkin kararlar.
  • Geçici hukuki korumalar hakkında verilen kararlar.
  • 353 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında verilen kararlar.

(2) Birinci fıkranın (a) bendindeki kararlarda alacağın bir kısmının dava edilmiş olması durumunda, 72.070 Türk Liralık kesinlik sınırı (2020 yılı için) alacağın tamamına göre belirlenir. Alacağın tamamının dava edilmiş olması hâlinde, kararda asıl talebinin kabul edilmeyen bölümü 72.070 Türk Lirasını (2020 yılı için) geçmeyen tarafın temyiz hakkı yoktur. Ancak, karşı taraf temyiz yoluna başvurduğu takdirde, diğer taraf da düzenleyeceği cevap dilekçesiyle kararı temyiz edebilir.

Ceza İstinaf Dilekçesi

Temyiz Nedir Temyiz Mahkemesi Suresi Dilekce Ornegi 2 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Temyiz Nedir ? Temyiz Mahkemesi , Süresi, Dilekçe Örneği 7

bb) Temyiz Dilekçesinin Verilmesi

Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtayın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.

Temyiz dilekçesi, kararı veren mahkemeden başka bir mahkemeye verilmişse temyiz defterine kaydolunur ve durum derhâl kararı temyiz edilen mahkemeye bildirilir. Temyiz edene ücretsiz bir alındı belgesi verilir. (HMK, m. 365)

cc)Temyiz başvurusunun etkisi

Ceza yargılamasından farklı olarak hukuk yargılamasında temyiz kanun yoluna başvurulması, kural olarak kararın icrasını durdurmaz. Bununla birlikte İcra ve İflas Kanununun icranın geri bırakılmasıyla ilgili 36 ncı maddesi hükmü saklıdır. Ancak nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez.

Öte yandan ifade etmek gerekir ki tıpkı ceza yargılamasında olduğu gibi, kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez. (HMK; m. 367)

dd) Temyiz Başvurusunda Gerekçe

HMK her ne kadar temyiz dilekçesinde “Temyiz sebepleri ve gerekçesi” nin bulunması gerektiğini ifade etmiş ise de (HMK m. 364/2-f), temyiz dilekçesinin, temyiz edenin kimliği ve imzasıyla temyiz olunan kararı yeteri kadar belli edecek kayıtları taşımasını yeterli görmüş, diğer şartlar bulunmasa bile sırf bu sebeple temyiz talebinin reddolunamayacağını ifade etmiştir (HMK, m. 364/3). Zira Yargıtay, tarafların ileri sürdükleri temyiz sebepleriyle bağlı olmayıp, kanunun açık hükmüne aykırı gördüğü diğer hususları da incelemek yetkisini hâizdir. (HMK, m. 369/1)

ee) Muhtemel Kararlar

Temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay temyiz istemi hakkında usulden Red kararı verebileceği gibi, “Onama”, “düzelterek onama” veya “Bozma” kararı da verebilir. Bozma kararı neticesinde dosyayı göndereceği merci bir alt başlık içerisinde değerlendirilmiştir.

ff) Kararın gönderileceği merci

HMK’nın konuya ilişkin 373. madde hükmü şu şekildedir:

(1) Yargıtay ilgili dairesinin tamamen veya kısmen bozma kararı, başvurunun bölge adliye mahkemesi tarafından esastan reddi kararına ilişkin ise bölge adliye mahkemesi kararı kaldırılarak dosya, kararı veren ilk derece mahkemesine veya uygun görülecek diğer bir ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.

(2) Bölge adliye mahkemesinin düzelterek veya yeniden esas hakkında verdiği karar Yargıtayca tamamen veya kısmen bozulduğu takdirde dosya, kararı veren bölge adliye mahkemesi veya uygun görülen diğer bir bölge adliye mahkemesine gönderilir.”

Temyiz mahkemesi nedir?

Temyiz mahkemesi nedir? 1982 Anayasası’nın 154’üncü maddesi:

Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.”

Anayasa’nın ilgili hükmüne paralel olarak 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 1’ inci maddesinde de aynı yönde bir hüküm bulunmaktadır.

Yine gerek 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve gerekse 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) temyiz incelemesi bakımından Yargıtay’ın görevli olduğu belirtilmiştir.

Buna göre adli yargı düzeni içerisinde temyiz mahkemesi Yargıtay’dır.

  1. Temyiz incelemesi ne kadar sürer?

Yukarıda ayrıntılarına yer vermeye çalıştığımız temyiz kanun yolu nitelikli bir hukukî değerlendirmeyi gerektiren kapsamlı bir yargılama sürecidir. Bu sebeple dosya incelemesi, Dairelerin iş yüküne, dosyanın niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Yasada temyiz incelemesinin yapılma süresine ilişkin açık bir düzenleme mevcut değildir. Bununla birlikte bilhassa tutuklu yargılanan sanıklara ilişkin dosyalar ile zamanaşımı yaklaşmış olan dosyalara öncelik verildiği ifade edilebilir.

Araç Değer Kaybı Şartları

Temyiz süresi nedir ?

Temyiz süresi nedir ? Temyiz süresi, temyiz kanun yoluna başvurma hakkı bakımından hak düşürücü nitelikte bir süredir. Bir başka anlatımla, bu süre kaçırılır ise, temyiz talebi reddolunacaktır. Bu sebeple süreye azami riayet gösterilmesi gereklidir. Bu süre ceza yargılaması ve hukuk yargılamasında farklılık gösterir.

  1. Ceza Yargılamasında:

Temyiz süresi hükmün tefhim/tebliğinden itibaren 15 (on beş) gündür. Konuya ilişkin hüküm şöyledir:

“(1) Temyiz istemi, hükmün açıklanmasından itibaren on beş gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır.

(2) Hüküm, temyiz yoluna başvurma hakkı olanların yokluğunda açıklanmışsa, süre tebliğ tarihinden başlar.” (CMK, m. 291)

  1. Hukuk Yargılamasında:

Hukuk yargılamasında ise, temyiz süresi iki hafta olarak belirlenmiştir. İlgili hüküm şu şekildedir:

“…tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.” (HMK, m. 361)

Temyiz hakkı nedir ?

Temyiz hakkı nedir ? Temyiz hakkı, temyiz kanun yoluna başvurabilme hakkıdır. Kanun, kimlerin bu hakka sahip olduğunu açıkça düzenlemiştir.

  1. Ceza Yargılamasında:

Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık, katılan ve suçtan zarar görmüş bulunan kişiler (katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş olsa bile katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş olan kişiler) temyiz kanun yoluna başvurma hak ve yetkisine sahiptirler (CMK m. 260). Ancak sanığın yararına olan hukuk kurallarına aykırılık, sanık aleyhine hükmün bozdurulması için Cumhuriyet savcısına bir hak vermez. (CMK m. 290)

Bunun yanında gerek katılan vekili ve gerekse sanık müdafii olsun avukatlar da – müvekkilin açık arzusuna aykırı olmamak koşuluyla – müvekkilleri namına temyiz kanun yoluna başvurma hak ve yetkisine sahiptirler (CMK m. 261). Ayrıca şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi ve eşi de şüpheli veya sanığa açık olan kanun yollarına süresi içinde kendiliklerinden başvurabilme hakkına sahiptirler. (CMK m. 262)

Temyiz kanun yoluna başvurduktan sonra bu talepten vazgeçmek imkânı da mevcuttur. Ancak bu vazgeçme, inceleme mercii tarafından karar verilmeden önce gerçekleşmelidir. Avukatların temyiz başvurusundan vazgeçmeleri için ise bu konuda özel olarak yetkilendirilmiş olmaları şarttır (CMK m. 266).

Temyiz kanun yoluna başvuran kişinin buna hakkı yoksa, hükmü temyiz olunan bölge adliye veya ilk derece mahkemesi bir karar ile temyiz istemini reddeder. (296/1)

Buna karşılık temyiz eden, ret kararının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde Yargıtay’dan bu hususta bir karar vermesini isteyebilir. Bu takdirde dosya Yargıtay’a gönderilir. Ancak, bu nedenden dolayı hükmün infazı ertelenemez. (296/2)

  1. Hukuk Yargılamasında

Hukuk yargılamasında durum görece daha basittir. Buna göre aleyhine karar verilen taraf bizzat, yasal temsilcileri veyahut avukatları aracılığı ile temyiz kanun yoluna başvurma hakkına sahiptir. Ancak;

Davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak şartıyla temyiz yoluna başvurabilir.” (HMK; m. 361/2)

Temyiz kudreti nedir ?

Temyiz kudreti nedir ? Uygulamada “temyiz kudreti” kavramının da temyiz kanun yolu ile doğrudan bir ilişkisi bulunduğu düşünülerek bu yönde bir kısım sorular sorulduğuna tanık olunmaktadır. Ancak “temyiz kudreti” ifadesi, fiil ehliyetinin önemli bir unsurunu teşkil eden “ayırt etme gücü”nü ifade ederdi ve Eski (Mülga) Medeni Kanunu’nun 13. Maddesinde yer alırdı. Bu kavram 4721 sayılı Medeni Kanunu’nda yine 13. Maddede fakat bu defa “Ayırt etme gücü” olarak ifade edilmiştir.

Bu kavram kişilerin fiil ve işlemlerinin sebep ve neticelerini, önem ve kapsamlarını anlayabilmeleri için gerekli olan bilinç, idrak ve iradeye sahip olmalarını ifade eder.

Dava ehliyeti, fiil ehliyetinin usul hukukundaki görünümü olduğuna göre, ayırt etme gücü, yani temyiz kudreti de dava ehliyetinin olmazsa olmaz bir şartı olmaktadır. Konumuz ile dolaylı ilişkisi bağlamında ifade edecek olur isek, bir kişinin –diğer tüm davalarda olduğu gibi- temyiz kanun yoluna başvurması ancak temyiz kudretine (ayırt etme gücüne) sahip olması ile mümkündür. Eğer kişi bu melekeyi hâiz değil ise, yasal temsilcisi ve avukatları aracılığı ile bu hakkını kullanmalıdır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü Trafik Sigortası Genel Şartlarında Yapılan Değişiklikle Değişti

Temyiz Nedir Temyiz Mahkemesi Suresi Dilekce Ornegi 3 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Temyiz Nedir ? Temyiz Mahkemesi , Süresi, Dilekçe Örneği 8

Temyiz dilekçesi nedir ?

Temyiz dilekçesi nedir ? Temyiz dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk/ceza dairesince verilen kararın tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde Yargıtay’a gönderilmek üzere kararı veren makama sunulan temyiz talepli dilekçeyi ifade eder.

Aşağıda biri Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi kararına biri ise Hukuk Dairesi kararına karşı yazılmış iki dilekçe örneği sunulmaktadır:

  • Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairelerince Verilen Kararlara Karşı Temyiz Dilekçe Örneği

YARGITAY İLGİLİ CEZA DAİRESİNE

Gönderilmek Üzere

 …. BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ ….CEZA DAİRESİNE

DOSYA NO : (Bu kısma kararın Esas ve Karar Numarası Yazılmalıdır)

TEMYİZ YOLUNA BAŞVURAN KATILAN/SANIK : (Bu kısma TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adres yazılmalıdır)

VEKİLİ : Av. Fatih TAHANCI

Çukurambar Mahallesi 1480. Sokak No:2 Besa Kule İş Merkezi A Blok Kat:14 Daire No:52, 06570 Çankaya/Ankara

SANIK/KATILAN: (Bu kısma –varsa- karşı tarafın TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adresi yazılmalıdır)                                                        

SUÇ : (Bu kısma sanık hakkında hükmolunan cezaya konu suç yazılmalıdır)

KONU : ……. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Ceza Dairesi’nin ………tarih, Esas……, Karar…… sayılı dosyasıyla sanık hakkında verilen karara ilişkin gerekçeli temyiz dilekçesinin arzıdır.

AÇIKLAMALAR:

…… Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık hakkında … tarih .. Esas ve … Karar sayılı kararı ile vermiş olduğu karara karşı tarafımızca süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.

……. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Ceza Dairesi ….tarih ….. Esas ve … Karar sayılı kararı ile …….. yönünde karar vermiştir. Söz konusu karar, tarafımıza ….. tarihinde tebliğ edilmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Ceza Dairesi’nin gerekçeli kararı incelendiğinde bahse konu kararın aşağıdaki gerekçelerle usul ve yasaya aykırı olduğu açıkça görülmektedir:

  1. (Burada kararın hangi gerekçelerle yasaya aykırı olduğu açıklanacaktır)

2-

3-

NETİCE ve TALEP: 

Yukarıda gerekçeleri izah edildiği üzere; Bölge Adliye Mahkemesi ….. Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu karar usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple,

  • Temyiz başvurumuzun kabulüne,
  • Hükmün bozularak dosyanın yeniden incelenmek üzere görevli mercie gönderilmesine;

Karar verilmesi hususunda,

Gereğini saygılarımızla arz ederiz …./…./……

Katılan Vekili/ Sanık Müdafii

Av. Fatih TAHANCI

  • Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairelerince Verilen Kararlara Karşı Temyiz Dilekçe Örneği

YARGITAY İLGİLİ HUKUK DAİRESİNE

Gönderilmek Üzere

 …. BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ ….HUKUK DAİRESİNE

DOSYA NO : (Bu kısma kararın Esas ve Karar Numarası Yazılmalıdır)

TEMYİZ YOLUNA BAŞVURAN DAVACI: (Bu kısma TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adres yazılmalıdır)

VEKİLİ : Av. Fatih TAHANCI

Çukurambar Mahallesi 1480. Sokak No:2 Besa Kule İş Merkezi A Blok Kat:14 Daire No:52, 06570 Çankaya/Ankara

DAVALI: (Bu kısma –varsa- karşı tarafın TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adresi yazılmalıdır)

VEKİLİ:                                                        

DAVA KONUSU : (Bu kısma sanık hakkında hükmolunan cezaya konu suç yazılmalıdır)

KONU : ……. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Hukuk Dairesi’nin ………tarih, Esas……, Karar…… sayılı dosyasıyla davalı hakkında verilen karara ilişkin gerekçeli temyiz dilekçesinin arzıdır.

AÇIKLAMALAR:

…… Hukuk Mahkemesi’nin davalı hakkında … tarih .. Esas ve … Karar sayılı kararı ile vermiş olduğu karara karşı tarafımızca süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.

……. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Hukuk Dairesi ….tarih ….. Esas ve … Karar sayılı kararı ile …….. yönünde karar vermiştir. Söz konusu karar, tarafımıza ….. tarihinde tebliğ edilmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi ….. Hukuk Dairesi’nin gerekçeli kararı incelendiğinde bahse konu kararın aşağıdaki gerekçelerle usul ve yasaya aykırı olduğu açıkça görülmektedir:

  1. (Burada kararın hangi gerekçelerle yasaya aykırı olduğu açıklanacaktır)

2-

3-

NETİCE ve TALEP: 

Yukarıda gerekçeleri izah edildiği üzere; Bölge Adliye Mahkemesi ….. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu karar usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple,

  • Temyiz başvurumuzun kabulüne,
  • Hükmün bozularak dosyanın yeniden incelenmek üzere görevli mercie gönderilmesine;

Karar verilmesi hususunda,

Gereğini saygılarımızla arz ederiz …./…./……

Davacı Vekili

Av. Fatih TAHANCI

“Temyiz Nedir ? Temyiz Mahkemesi , Süresi, Dilekçe Örneği” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Call Now Button