Yargıtay: Pert Araç, Rayiç Farkı, Kasko, Ticari Kazanç (İş) Kaybı

17. Hukuk Dairesi         2018/1878 E.  ,  2018/4981 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasında görülen tazminat davasının yapılan yargılaması sonucunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabul kısmen reddine dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R
Davacı vekilinin 10/07/2014 havale tarihli dava dilekçesinde; Davalı … şirketince 63730450 nolu kasko … poliçesi ile sigortalanan ve müvekkilinin maliki olduğu …plakalı aracın, 10/07/2013 tarihinde karıştığı maddi hasarlı trafik kazası neticesinde pert total olduğunu, 99.225,00 TL üzerinden … edilen ve piyasa değeri 100.000,00 TL’den daha fazla olan bu araç nedeniyle davalı … şirketinin, tam hasarlı kabul ettiği kazalı aracın (sovtaj) değerini 16.580,00 TL olarak belirleyip müvekkiline bırakmış, ayrıca ve sadece 43.420,00 TL tazminat ödeyerek müvekkilinin zararını tam olarak karşılamadığını, davalı şirket tarafından gerekli işlemler 15 gün içinde neticelendirilmediğinden çalışamayan müvekkilinin 2,5-3 aylık iş kaybı olduğunu ve zarara uğradığını, bu nedenlerle, müvekkile ait …plakalı aracın pert-total olması nedeniyle, müvekkiline eksik ödeme yapılması ve işlemlerdeki gecikme nedeniyle iş kaybına uğratılması nedeniyle uğranılan 1.000,00 TL zararın davalı …Ş.’den 01/08/2013 tarihinden itibaren ticari reeskont faizi ile birlikte tahsili ile müvekkiline ödenmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin de davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir. Davacı vekili, bilirkişi raporundan sonra talebini 24.482,96 TL’ye yükseltmiştir.

Davalı vekili, gerçekleşen kaza sonrası müvekkili şirket tarafından görevlendirilen bağımsız … eksperlerince araç üzerinde ekspertiz çalışması yapıldığını, kazanın oluş şeklinin var olan hasar ile uyumlu olduğunun tespit edildiğini, araçta oluşan hasar incelendiğinde hasarlı parçalara işçilik ücretleri de dahil edildiğinde pert total işlemine tabi tutulduğunu, aynı model ve hasarsız ikinci el temiz aracın 70.000,00 TL civarında olduğunu, ancak kazaya karışan aracın daha önceden geçirmiş olduğu ağır hasar kayıtları, yıpranmışlığı ve lastiklerinin durumu göz önüne alındığında kaza öncesi hali ile azami 60.000,00 TL’yi bulabileceğini, yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde aracın sovtaj bedelinin 16.580,00 TL olarak belirlendiğini, aracın belirlenen değerinden sovtaj bedeli düşülerek 43.420,00 TL’nin davacıya ödendiğini, müvekkili şirket tarafından eksper raporu doğrultusunda sigortalının gerçek zararının ödendiğini, davacının ticari faiz talebinin reddi gerektiğini, faizin başlangıç tarihinin dava tarihi olması gerektiğini belirterek haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davanın reddine, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.


Mahkemece, iddia, savunma, yapılan yargılama, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davacının davasının dava dilekçesi ve ıslah dilekçesi de nazara alınarak kısmen kabulü ile, 6.750,00 TL araç değer farkının davacının talebi de nazara alınarak 01/08/2013 tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, davacının geç ödeme nedeniyle oluşan 16.125,00 TL ikame araç bedeli zararının dava tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine dair karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.


1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde, dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı kasko … şirketinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


2-Dava, kasko … sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, 02/03/2013 başlangıç ve 02/03/2014 bitiş tarihli 63730450 numaralı maksimum ticari kasko … poliçesi 02/03/2013 tarihinde düzenlenmiştir.
Somut olayda araç pert olmuş ve bu tarafların kabulündedir. Mahkemece aracın pert olması nedeniyle tazminat miktarını belirledikten sonra, davacının talebinde bulunan iş kaybı zararı (ikame araç) olarak 16.125 TL’ye de hükmedilmiştir. Taraflar arasındaki sözleşmede prim ilavesi ile sözleşme kapsamına dahil edilebilecek hususlar arasında 4.8. maddesinde “Taşıtın … kapsamına giren kısmi bir zarara uğraması nedeniyle kullanım ve gelir kaybından doğan zararlar” düzenlenmiştir. Bu haliyle prim ilavesi durumunda taşıtın … kapsamına giren kısmi bir zarara uğraması nedeniyle kullanım ve gelir kaybından doğan zararlar teminat kapsamına alınabileceği belirtilmiş olup, somut olayda araç pert olduğuna göre kısmi hasardan söz edilemeyeceği ve madde başlığı uyarınca ek prim ödendiği de poliçeden anlaşılamadığına göre, davacı tarafça da bu husus iddia edilip kanıtlanmadığından, poliçe teminat kapsamına girmeyen iş kaybı nedeniyle uğranılan zararlar (ikame araç bedeli) talebinin reddedilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere poliçe şartları tartışılmadan kabulüne dair karar verilmesi doğru görülmemiştir.


3-Bozma sebeplerine göre davalı vekilinin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir. 


SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (3) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 14.05.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi. 

“Yargıtay: Pert Araç, Rayiç Farkı, Kasko, Ticari Kazanç (İş) Kaybı” üzerine 24 yorum

  1. Merhaba,

    Benim aracım 2018 model Toyota Auris henüz 5.000 km iken bir kaza yaptık. Karşı taraf %100 kusurlu. Kasko şirketi bana ödeme yaptı ancak bu tutarın eksik olduğunu düşünüyoruz. Biz parayı almak için ne verdilerse de imzaladık. Dava açabilir miyiz?

    Yanıtla
    • Merhaba Hidayet Bey,

      Kasko rayiç bedeli hesaplaması yapılırken aracın kazadan bir dakika önceki rayiç bedelinin hesaplanması önemlidir. Kasko sigortacısı olan şirketler fazla ödeme yapmamak adına ne yazık ki rayiç hesaplamasını düşük tutarak aracın gerçek değerinin altında ödeme yapmaktadırlar. Bu durumda açılacak bir davada bilirkişi marifetiyle belirlenecek olan rayiç sonucunda rayiç farkının da sigorta şirketinden tahsil edilmesi mümkündür. Ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.

      Saygılarımla

      Yanıtla
  2. Merhaba,
    Aracım ile ticari taksi arasında %100 kusurlu olduğum kaza meydana geldi. Bu kaza sonrası taksici tarafıma kazanç kaybı davası açtı ve davayı kaybederek ödeme yaptım. Bu ödemeyi kaza tarihinde bulunan kaskomdan karşılayabilirmiyim. hukuksal koruma teminatından sadece dava harçlarını tahsil edebildim.

    Yanıtla
    • Merhaba Mert Bey,

      Ticari kazanç kaybı, ikame araç bedeli, iş kaybı gibi davalar hasar dışındaki yansıma zararlar olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak poliçe teminat limitleri dışında bırakılmıştır. Eğer kaskonuzda özel bir kloz yoksa belirttiğimiz üzere teminat dışında kalmış olacaktır.

      Hukuksal koruma teminatı, yargılama giderleri bağlamında bir koruma sağlamaktadır.

      Saygılarımızla

      Yanıtla
  3. Fatih bey merhaba ,
    2 hafta önce yaptığım kaza sonrası aracım pert-total olarak değerlendirildi. Ve bana rayiç bedel mutabakatı , hasar tazminat ödemesi makbuzu ,ibraname belgesi gönderildi. Burada yazılan cümleler kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz duruyor. Araç rayiç bedeli 105 bin, sovtaj bedeli 75.778 lira,kalan bakiye 29.222 lira gösterilmiş. Ve koyu harflerle şöyle bir cümle kullanılmış.
    ” Hasarlı aracın satışına engel durumları ortadan kaldıramadığım ve/veya sonradan satışa engel bir durum çıkması halinde yukarıda yazan sovtaj bedeli üzerinden tarafıma terk edilmesini hür irademle beyan ve kabul ederim. ” Sonraki paragrafta ise ” Bu hasardan dolayı tarafımca da mutabık kalınarak tespit olunan ve tutarı yukarıda belirtilen hasar tazminatının *** sigorta A.ş tarafından nakden ve tamamen ödenmesi kaydıyla bu hasardan dolayı *** Sigorta A.Ş nin poliçeden doğan mesuliyetini tamamıyla yerine getirmiş olması nedeniyle ,her türlü hak ,alacak ,talep ve davadan kayıtsız şartsız ,kesin ve geri dönüşsüz şekilde feragat edeceğimi…” diye devam eden bir ibare var. Şimdi sormak istediğim buna imza atmam sonucu bana ödeyecekleri tutar 105 bin midir? Burdaki sovtaj nedir? Satışa engel durumlar neler oluyor. Aracımı kasko şirketi satamadığında bana hasarlı haliyle geri mi verecek? İmzalarsan ve bana 105 bin ödenmezse dava açma hakkım bu yazılanlar üzerine olmayacak mı? Şimdiden teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba Onur Bey,

      Kazanız için geçmiş olsun.
      Sigorta şirketinin bu süreçte imzalatacak olduğu evraklar hukuken geçersiz sayılacak niteliktedir. Öncelikle panik yapmanıza gerek yok. Sovtaj bedeli aracın hurda parası demektir. Sigorta şirketi sizden bu aracın satılması için vekaletname isteyebilir ya da kendisi alıp daha sonra ihale ile satacaktır. Sizin sigorta şirketinden alacak olduğunuz rakam totalde 105.000TL’dir. Buradaki önemli olan husus sizin aracınızın kazadan 1 dakik önceki halinin piyasa rayiç bedelinin 105.000,00TL olup olmadığı meselesidir. Bu çerçevede eğer size ödenecek tutarın az olduğunu düşünüyorsanız dava hakkınız her zaman mevcuttur. Bu çerçevede detaylı bilgi ve danışmanlık almak için 03122203630 numaralı telefondan tarafımla iletişime geçebilirsiniz.
      Saygılarımla

      Yanıtla
  4. Merhaba,

    3 Temmuz 2019 da Toyota hilux marka aracımla kaza yaptım. Araç eksper raporlarında pert edildi. sigorta şirketi aracımın 124.000 TL’ye piyasada mevcut olduğunu bu sebepten bu kadar ödeme yapılacağını söylüyor. Benim aracım piyasada 145-150.000 TL ye kadar mevcut. Kasko rayiç bedelide listede 136.000 TL. olarak karşımıza çıkıyor.
    Bir diğer husus da sigorta acentesi aracımı manuel vites olarak tanımlamış ama araç otomatik vites. 50 gün geçmesine rağmen hiç bir yetkiliye ulaşamıyorum. Bir mutabakat yolladılar mail olarak onuda imzalamadım. Acente sürekli kabul et işte fazla vermezler diyor. bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Şirketler devletin belirlediği rayiç bedelin altında ödeme yapabilirmi ?

    Yanıtla
  5. Merhaba, 2013 model a5 sline araçımla kaza yaptım , araçımın kasko değeri 248bin artı 22 binde ekstre aksesuar vardı , bunuda kaskolattırmıştım , araçımda daha önceden 55 bin tl hasar kaydı vardı , araçımın eşdeğeri hatasızı 220bin civarlarında , kasko bana 160bin teklif ediyor , ne yapmam gerek , gerçek değeri nasıl hesaplatıcaz

    Yanıtla
  6. Fatih bey merhabalar. 2020 temmuz ayında aracımla kırmızı ışıkta beklerken arkadan gelen aracın çarpmasıyla zincirleme kaza yaptım ve kazada burnum kırıldı.Aracım da perte çıktı, kaskodan paramı aldım ancak tüm haklarımdan feragat ediyorum diyerek imzalattılar. Aynı model aynı marka arabadan bir ay içinde yeniden aldım ama piyasa koşulları sebebiyle kaskodan aldığım paranın üzerine 20000 daha kredi çekmek zorunda kaldım. Sorum şudur, yaralanma sebebiyle maddi manevi tazminat davası açabilir miyim, açarsam muhatap karşı taraf mı karşı tarafın sigorta şirketi mi her ikisi de mi? Bir de piyasadan kaynaklı 20000 tl zararım için ne yapabilirim ? Özellikle 20000 lira zarar benim için önemli. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  7. İyi günler aracım ile kaza yaptım. Sigorta şirketi ile anlaşamadık. Arabuluculuk süreci uyuşmazlık ile sonuçlandı.Dava açmayı düşünüyorum. Dava sonrası sigortanın aracın pertini bana bırakıp, mahkemenin belirlediği rayiç değerden hurda bedelini ďüserek bana eksik ödeme yapabileceğini öğrendim. Sorum şu sigorta bedeli mahkemenin biçecegi rayiç bedeli ödemek zorunda mı ? Yoksa bu bedelden hurda bedelini düşüp bana eksik ödeme yapabilir mi?
    Dava sonrası aracın hurdası kime ait oluyor?

    Yanıtla
  8. Merhaba Fatih Bey, aracım pert oldu, 22.09.2021 tarihinde kaza bildirimi yapıldı, 09.11.2021 de pert aracı satın alan firma bir kısım ödeme yaptı, kalan 50.000-TL lık kısmı henüz kasko firması ödemedi.
    Hatasız kazasız aracımın piyasa değeri 170 bin civarları iken 156 teklif edildi sonra 159 a çıktılar süreç dahada uzamasın diye (küçük çocuğum var sabahın 6.30 unda onu soğuklarda arabasız götürüp daha fazla rezil etmemek için) 159 bini kabul ettim.. Bugün itibariyle hala dosya incelemede daha ödemeyle ilgili bir tarih yok diyorlar.. Aracımın noter satışında kasko bedeli 163 bin TL piyasada ise şu an 180-190 bin liradan aşağı bulunamıyor… Ben süreç dahada uzamasın diye biran önce muvafakatnameyi imzaladım (şerh düşmedim) ama malesef süreci yinede uzatıyorlar.. Yargı yoluna gitsek lehimize bir sonuç çıkarmı acaba, Saygılarımla

    Yanıtla
  9. Merhabalar
    Ticari Aracımla şehirlerarası seyahat esnasında, duran bir araca çarpmak suretiyle aracımı perte çıkardılar. Yaralamalı kaza olarak kayıtlara geçti. Yaralılar ayakta tedavi görerek, iş görememezlik raporu yazılmadan taburcu edildi. Aracın ve benim belgelerimde hiçbir eksik yok. Bugün 41 gün oldu ve herhangi bir teklifte bulunmadılar.
    Benim sorum; bu ticari aracın iş kaybından doğalı bana açtığı zararı kasko karşılarmı. Kasko yaptığım şirket yetkilisi, ticaret araçlarda ikame araç ve iş kaybı karşılanmıyor dedi. Sizin yönlendirmenize göre davranacağım. Teşekkürler

    Yanıtla
  10. Mahkemeye intikal etmiş eski tabirle pert ödemesinde esas alınan kazadan 1 dakika önceki sigprta rayiç bedeli mi, yoksa bilirkişinin belirlediği piyasa fiyatı mı geçerli?

    Yanıtla
  11. Fatih bey merhaba iyi çalışmalar , 15 kasım 2023 tarihinde şirketimize ait aracım ile sürücü koltuğunda arkdaşım otururken kaza yaptık araç yüzde 58 oranında hasarlı çıktı . Kaza otobanda meydana geldi başka bir araca çarptık ve polis tarafından tutanak tutuldu. Yapılan tutanakta alkol muaynesi yapıldı ve sıfır promilde çıktı. Devam eden süreçte dosyaya dedektif atandı ve bir sebep söylenmeksizin dosya reddi geldi. Daha sonra arabulucu süreci başladı ve bugün arabulucudan olumsuz sonuç geldi . Arraç kasko poliçesinde yeni değer klozu var ve şuan bana deniyorki dava sonuçlanınca bu değer üstünden yasal faiz işlenicek ancak bu durumda aşırı bir zarar çıkıyor bununla ilgili bir çözüm varmıdır, davanın karar aşamasında munzam zarar istenebilirmi yada direk aracın o günkü değeri istenebilirmi konuyla ilgili bilgi almak istedim.

    Yanıtla
  12. Merhabalar. 28 nisan tarihinde anadolu sigorta ile 635 bin tl ile mutabakat imzaladık. Fakat bana ödemeleri 18 mayıs tarihinde oldu. bu süre zarfında hem araç fiyatları arttı, hem de kasko değerleri arttı.
    Bu durumda zararımız için sigortaya dava açılabilir mi ?

    Yanıtla
  13. selamın aleyküm iyi çalışmalar hayırlı cumalar 100 de 100 haklı olkugumuz bir kazada eksper rapuru dogrultusunda arac tamir bedeli sigorta tutarının üzerinde cıktıgı sebebiyle araca ihaleye cıktı ve bize sunulan rayiş bedel düşük oldugundan kabul etmedik şimdi ise aracı cekme belgeli ve agır hasar kayıtlı olarak işlenip sigortanın odeyecegi bedeli alıp kendimiz yaptırmamız icin mutabakat belgesi gönderiliyor arak kaydı bizde iken nasıl çekme belgeli olacak ve bu konuyu bilgilerinize sunarım saygılarımla

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button