ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?;Boşanma davalarının ne kadar süreceği hususunu davanın türüne, davanın içeriğine ve somut olayın özellikleri gibi birçok etken belirlemektedir. Eğer evlilik birliği içerisinde olan tarafların her ikisi de boşanmak istiyorsa ve boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde mutabakata varmışlarsa anlaşmalı boşanma söz konusu olur. Taraflar hazırladıkları Anlaşmalı Boşanma Protokolünü mahkemeye sunarlar ve böylece anlaşmalı boşanma davası açılmış olur. Anlaşmalı boşanma davaları tarafların anlaşmaları üzerine kurulu olduğundan süreç oldukça hızlı işler ve 1 ila 3 ay gibi bir süre içerisinde dava sonuçlanır. Hatta bazı durumlarda boşanma, tek celsede bile gerçekleşebilmektedir. 

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜRER?

Evlilik birliği içerisinde olan taraflardan birinin boşanmayı istememesi durumunda veya tarafların boşanmanın fer’ileri adı verilen örneğin malların paylaşımı, nafaka miktarı, çocukların velayeti gibi husularda anlaşamamaları sonucunda dava, çekişmeli boşanma davasına döner ve çekişmeli boşanma davası süreci başlamış olur. Bu durumda dava süreci oldukça komplike hale gelmekte ve davanın sonuçlanması da haliyle oldukça gecikmektedir.

Taraflardan birisi veya her iki tarafın da başvurusu ile öncelikle dilekçelerin teatisi adı verilen aşama başlar. Bu aşamada taraflar, mahkemenin kendi lehine karar tesis etmesini hedeflediğinden, karşılıklı olarak dava, cevap, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçelerini mahkemeye sunarlar.  Dilekçelerin teatisi aşamasında boşanma davası süreci oldukça uzamakta ve zorlaşmaktadır. Bu süreç de tamamlandıktan sonra  ön inceleme duruşması  yapılır ve bu duruşmada dava şartları ve ilk itirazlara ilişkin hususlar hakim tarafından incelenir.

Herhangi bir eksik hususun bulunmaması durumunda tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat aşamasında yapılacak olan duruşmalarda eğer mevcutsa tanıklar dinlenir, tarafların sundukları deliller toplanır ve incelenir. Bir aksilik çıkmaması halinde ortalama 3-5 duruşmada tahkikat aşaması sonlanır. Fakat bu duruşmaların arasında birkaç ay gibi oldukça uzun süre zarfları bulunduğundan boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 3-5 yıl kadar sürebilmektedir.

Davanın görüleceği illerdeki mahkemelerin yoğunluğunun oldukça fazla olması da çekişmeli boşanma davasın sürecini etkileyen bir başka husustur. Aile Mahkemeleri; evlenme, boşanma, mal rejimi, nafaka, soybağı, babalık, velayet vb. tüm aile hukuku konularına bakmakla görevli mahkeme olduğundan oldukça yoğun mahkemelerdir. Konu itibariyle çok yoğun bir çalışma alanına sahip olan mahkemelerde özellikle büyükşehirlerde oldukça fazla dava dosyası mevcuttur. Örneğin İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerdeki mahkemelerde dava dosyası yoğunluğu çok fazladır. Bu yüzden bahsi geçen şehirlerde açılan bir boşanma davasının diğer illere nazaran daha uzun sürmesi muhtemeldir. 

Burada ayrıca davanın Adli Tatil dönemine denk gelip gelmemesi hususu da değerlendirilmelidir. Adli Tatil dönemi, Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun “Adli tatil süresi” başlıklı 102. maddesine göre 20 Temmuz-31 Ağustos arasında olup 1 Eylül’de yeni adli yıl başlamaktadır. Boşanma davaları da adli tatile tabi olduğundan boşanma davası, adli tatilin bitimi ile beraber en erken 7 Eylül’de görülür. Görüldüğü gibi bu durumda da boşanma davasının süresi uzayabilmektedir. 

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ CELSE SÜRER 

Çekişmeli boşanma davalarının kaç celse süreceği somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir. Haliyle, bir boşanma davasının kaç celsede sonuçlanacağı ve ne kadar süreceği dinlenecek olan tanık sayısına, talep edilecek olan bilirkişi raporunun tanzim edilmesinin ne kadar süreceğine ve incelenecek olan delillerin yoğunluğuna göre belirlenir. Kısacası yukarıda da değinildiği üzere bir davanın celse sayısı,  her somut olayın içkin özelliğine göre değişmektedir. 

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI BİTTİKTEN SONRA NE OLUR 

Hakim, tarafların boşanmasına hükmetmesi boşanma sürecinin sonlandığı anlamına gelmemekte, taraflar hala hukuki olarak evlilik birliği içerisinde kabul edilmektedir. Boşanma kararının kesinleştiği tarihe kadar kişiler, evlilik birliği içinde sayıldıklarından bu süre zarfı içerisinde bu husus göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Bu süre zarfı içerisinde eşlerin birbirine karşı sorumlulukları ve yükümlülükleri de devam etmektedir. Örneğin henüz hukuki olarak boşanmamış olan eşlerden birinin, üçüncü bir kişi ile ilişki yaşaması veyahut bu minvalde tavırlar sergilemesi durumunda eşlerin birbirlerine olan sadakat yükümlülüklerinin ihlali söz konusu olduğu anlamına gelemktedir. 

Hakimin bir karara varması ile birlikte, kesinleşme sürecini takiben tarafların davayı istinafa götürme seçenekleri mevcuttur. Taraflar, bu noktada istinaf yoluna başvurmamayı da seçebilirler. Eğer taraflardan biri, hakimin vermiş olduğu kararı iki hafta içerisinde istinafa taşırsa Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf mahkemesi), tarafların yapmış oldukları itirazları değerlendirir ve bir hüküm verir. Bu noktada Bölge Adliye Mahkemesinin vermiş olduğu karara göre ya son karar kesinleşmiş olur ya da diğer bir aşama olan temyiz aşaması başlar.

Eğer boşanma süreci temyiz ile devam etmişse Yargıtay, söz konusu dosyayı inceler ve buna göre bir hüküm tayin eder.  Yargıtay kararı ile beraber bu aşama da sonuçlandıktan sonra karar artık tamamen kesinleşmiş olur. Kararın kesinleşmesi ile birlikte tarafların boşanmaları da artık kesin hüküm halini alır. İşbu noktadan sonra tüm yollar tüketilir ve tarafların  herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmaz. Artık taraflar, mahkeme ilamını yerine getirmek zorundadır. Ve bu noktada da boşanma davası süreci bitmiş ve söz konusu dava kapanmış olur.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI İLK CELSEDE BİTER Mİ 

Anlaşmalı boşanma davalarında, taraflar hem boşanmada hem de boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde mutabakata vardığından davanın tek celsede bitmesi mümkündür. Fakat çekişmeli boşanma davalarında davanın tek celsede biteceğini söylemek o kadar da kolay değildir. Çekişmeli boşanma davaları, boşanmak isteyen tarafların öne sürdüğü delillerin incelenmesi, gösterilen tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporlarının sonuçlarının alınması gibi birtakım uzun soluklu hususları da içerdiğinden çekişmeli boşanma davalarının tek celsede sonuçlanması oldukça düşük bir ihtimaldir. Burada önem teşkil eden husus, söz konusu delillerin oldukça güçlü bir şekilde sunulup ispatlanmasıdır.

Tarafların sunmuş olduğu delillerin net ve tarafların iddialarını destekler nitelikte olması mahkemenin boşanmaya karar vermesinde ve taraflar arası mevcut olan ihtilafın neden olduğu hususların çözümlenmesinde oldukça önemlidir. Bu anlamda, tarafların lehine olan mevcut delillerin mahkemeye sunulması ve davanın süreç içerisindeki seyrinde usul ve esas yönünden herhangi bir problem çıkmaması adına, alanında uzman bir avukat ile beraber çalışmak davanın sonucunu büyük oranda etkilemektedir. Tüm bu durumların sağlandığı hallerde, çekişmeli boşanma davasının tek celsede sonuçlanması zor olmakla beraber imkansız olmadığı söylenebilir. 

Yorum yapın

Call Now Button