Ceza İstinaf Dilekçesi

Ceza İstinaf Dilekçesi Örneği 2023 başlıklı içeriğimizde sizlerden çokça gelen taleplerden olan ceza istinaf dilekçesi nedir nasıl yazılır ve diğer konular hakkında bilgiler verdik.

Ceza yargılaması temelde soruşturma ve kovuşturma evrelerinden oluşur. Soruşturma evresi, suç şüphesinin Cumhuriyet Savcısı’na ulaşması ile başlayıp iddianamenin kabulüne kadar devam eder. Kovuşturma evresi ise, iddianamenin kabulünden itibaren başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. İşte ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararların kesinleşme sürecindeki ilk basamağı da “istinaf kanun yolu” olarak adlandırılmaktadır.

İlginizi çekebilir: Vasi Tayini

Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesi ile birlikte ilk derece mahkemelerinin kararlarının doğrudan temyiz edilmesi süreci artık sona ermiştir. Buna ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlara karşı, tefhim/tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Süresi içerisinde usulüne uygun başvuru yapılmazsa karar kesinleşmiş olur. Ancak yasaya göre:

  1. Hapis cezasından çevrilen adlî para cezaları hariç olmak üzere, sonuç olarak belirlenen üçbin Türk Lirası dâhil adlî para cezasına mahkûmiyet hükümlerine,
  2. Üst sınırı beşyüz günü geçmeyen adlî para cezasını gerektiren suçlardan beraat hükümlerine,
  3. Kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümlere,

Karşı istinaf yoluna başvurulamaz. Bunun dışındaki kararlara karşı başvurulabilir.

İstinaf kanun yoluna başvurma hakkı olan kişiler ise şunlardır: Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık, katılan ve suçtan zarar görmüş bulunanlar (katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş olsa bile katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş olan kişiler). (CMK m. 260)

Gerek katılan vekili ve gerekse sanık müdafii olsun avukatlar da – müvekkilin açık arzusuna aykırı olmamak koşuluyla – müvekkilleri namına kanun yoluna başvurabilirler. (CMK m. 261)

Yine şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi ve eşi de şüpheli veya sanığa açık olan kanun yollarına süresi içinde kendiliklerinden başvurabilme hakkına sahiptirler. (CMK m. 262)

İstinaf kanun yoluna başvurduktan sonra bu talepten vazgeçmek de mümkündür. Ancak bu vazgeçmenin merciince karar verilmeden önce gerçekleşmesi gerekir.Ceza Avukatları ise ancak bu konuda özel olarak yetkilendirilmişlerse vazgeçme yetkisine sahiptirler. (CMK m. 266)

İstinaf istemi, hükmün açıklanmasından, hazır olmayanlar bakımından ise kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır. (CMK m. 273/1)

Ceza Istinaf Dilekcesi 2 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Ceza İstinaf Dilekçesi 5

İlginizi çekebilir: Tenkis Davası

Usulüne göre yapılan bir istinaf başvurusu üzerine görevli ve yetkili Bölge Adliye Mahkemesi hem vaka incelemesi hem de hukukî inceleme yapma yetkisini hâizdir. İnceleme neticesinde aşağıdaki kararlardan birisini vermesi mümkündür:

  1. Esastan red kararı:

Eğer Bölge Adliye Mahkemesi yapmış olduğu inceleme neticesinde, ilk derece mahkemesinin kararında usule veya esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını, delillerde veya işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığını, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu saptarsa istinaf başvurusunun esastan reddine karar verecektir.

  1. Düzelterek esastan red kararı:

Bazı durumlarda ise ilk derece mahkemesinin kararında ispat bakımından değerlendirme doğru yapılmıştır, yine delillerde veya işlemlerde de herhangi bir eksiklik yoktur. Fakat bazı hukukî eksiklikler söz konusudur. Bununla beraber söz konusu hukukî eksiklikler kararın bozulmasını gerektirmemektedir. Özetle karar doğrudur, fakat bazı eksikliklerin düzeltilmesi gerekli ve yeterlidir. İşte bu durumda Bölge Adliye Mahkemesi “düzelterek esastan red kararı” verir.

  1. Bozma ve ilk derece mahkemesine gönderme kararı:

Aşağıda yer verilen durumlardan birisi varsa,Bölge Adliye Mahkemesi kararı bozar ve dosyayı ilk derece mahkemesine geri gönderir. Yani davayı duruşma açarak bizzat çözmez.

  • Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması.
  • Hâkimlik görevini yapmaktan kanun gereğince yasaklanmış hâkimin hükme katılması.
  • Geçerli şüphe nedeniyle hakkında ret istemi öne sürülmüş olup da bu istem kabul olunduğu hâlde hâkimin hükme katılması veya bu istemin kanuna aykırı olarak reddedilip hâkimin hükme katılması.
  • Mahkemenin kanuna aykırı olarak davaya bakmaya kendini görevli veya yetkili görmesi.
  • Cumhuriyet savcısı veya duruşmada kanunen mutlaka hazır bulunması gereken diğer kişilerin yokluğunda duruşma yapılması.
  • Duruşmalı olarak verilen hükümde açıklık kuralının ihlâl edilmesi.
  • Hükmün hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delile dayanması.
  1. Davanın yeniden görülmesi ve duruşma hazırlığı işlemlerinin başlatılması kararı:

Yukarıda sayılanların dışındaki durumlarda eğer Bölge Adliye Mahkemesi ilk derece mahkemesi kararının hatalı olduğu kanaatinde ise, davanın yeniden görülmesine karar verir ve duruşma hazırlığı işlemlerini başlatır.

Sanık, müdafii, katılan ve vekilinin davetiye tebliğ edilmesine rağmen duruşmaya gelmemesi hâlinde duruşmaya devam edilerek sanığın sorgu tutanakları anlatılmak suretiyle dava yokluklarında bitirilebilir. Ancak, sanık hakkında verilecek ceza, ilk derece mahkemesinin verdiği cezadan daha ağır ise, sanığın mutlaka dinlenmesi gerekir. (CMK m. 282/1-f)

Yapmış olduğu duruşma sonrasında bölge adliye mahkemesi istinaf başvurusunu:

  • Esastan reddedebilir.
  • İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararı kaldırarak yeniden hüküm kurabilir.

Eğer istinaf kanun yoluna yalnız sanık lehine başvurulmuşsa, yeniden verilen hüküm, önceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır olamaz. (CMK m. 283)

İlginizi çekebilir: İştirak Nafakası

CEZA MAHKEMESİ İSTİNAF SÜRE TUTUM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Yukarıda istinaf kanun yolunu ana hatları ile izah ettik. İstinaf dilekçesi ceza yargılamasının en önemli adımlarından birisini teşkil etmektedir. Öyle ise şimdi söz konusu dilekçenin nasıl hazırlanıp verileceği konusuna geçebiliriz. İstinaf cevap dilekçesi örneği de bu dilekçeler incelenmek suretiyle gerekli uyarlamalar yapıldıktan sonra hazırlanabilecektir.

Mahkemede aleyhine karar verilen sanık, sadece 7 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak zorundadır. Peki, bu kadar kısa süre içerisinde ayrıntılı bir istinaf dilekçesi nasıl hazırlanabilir? Dahası henüz gerekçeli karar da yazılmamış olacağından bu süre zarfında mahkemenin delilleri nasıl değerlendirdiğine ilişkin elde bir veri de bulunmamaktadır. Bu sebeple istinaf süresinin kaçırılmaması için 7 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurma iradesini içeren bir dilekçenin verilmesi gerekli ve yeterlidir. Uygulamada bu dilekçeye “İstinaf Süre Tutum Dilekçesi” denmektedir. Bu dilekçenin ardından istinaf gerekçelerini açıklayan bir ek bir dilekçe verilmesi elbette önemlidir. Ancak böylesi bir dilekçe verilmemiş de olsa istinaf başvurusu geçerli olacaktır.

Sanık ve bu Kanuna göre katılan sıfatını almış olanlar ile katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş veya katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanların dilekçe veya beyanında, başvuruya ilişkin nedenlerin gösterilmemesi inceleme yapılmasına engel olmaz.” (CMK m. 273/4)

( CEZA İSTİNAF DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ )

…… BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ CEZA DAİRESİNE

Gönderilmek Üzere

 …. ASLİYE/AĞIR CEZA MAHKEMESİNE

DOSYA NO : (Bu kısma kararın Esas Numarası Yazılmalıdır)

İSTİNAF YOLUNA BAŞVURAN KATILAN/SANIK : (Bu kısma TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adres yazılmalıdır)

VEKİLİ : Av. Fatih TAHANCI

Çukurambar Mahallesi 1480. Sokak No:2 Besa Kule İş Merkezi A Blok Kat:14 Daire No:52, 06570 Çankaya/Ankara

SANIK/KATILAN: (Bu kısma –varsa- karşı tarafın TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adresi yazılmalıdır)                                                        

SUÇ : (Bu kısma sanık hakkında hükmolunan cezaya konu suç yazılmalıdır)

KONU : ……. Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi’nin ……… Esas…… sayılı dosyasıyla devam eden yargılamanın ……… tarihli …. celsesinde sanık hakkında verilen kararın, Sayın Dairenizce yapılacak istinaf incelemesi neticesinde bozulması için SÜRE TUTUM  dilekçemizin arzıdır. 

AÇIKLAMALAR:

……. Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi’nin ………. Esas sayılı dosyasına ilişkin olarak ……. tarihinde sanık/katılan ve/veya müdafiinin/vekilin yüzüne karşı verilmiş olan karar usul ve yasaya aykırıdır.

Gerekçeli karar tarafımıza henüz tebliğ edilmediğinden, ayrıntılı istinaf dilekçemizi bilahare arz etmek üzere iş bu Süre Tutum dilekçesini arz etmek zarureti hasıl olmuştur.

TALEP: 

Yukarıda izah edildiği üzere; ilk derece mahkemesinin usul ve yasaya aykırı verilen karar gerekçesi tarafımıza tebliğ edildiğinde ayrıntılı istinaf dilekçemizi sunma hakkımızı saklı tutarak, iş bu süre tutum dilekçesi kapsamında bilvekale istinaf kanun yoluna başvurduğumuzu belirtir,

Gereğini saygılarımızla arz ederiz…./…./……

Katılan Vekili/ Sanık Müdafii

Ceza Istinaf Dilekcesi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Ceza İstinaf Dilekçesi 6

ASLİYE CEZA İSTİNAF DİLEKÇESİ / AĞIR CEZA İSTİNAF DİLEKÇESİ

Asliye/Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı ayrıntılı istinaf dilekçesi temelde aşağıdaki gibi hazırlanır:

…… BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ CEZA DAİRESİNE

Gönderilmek Üzere

 …. ASLİYE/AĞIR CEZA MAHKEMESİNE

DOSYA NO : (Bu kısma kararın Esas ve Karar Numarası Yazılmalıdır)

İSTİNAF YOLUNA BAŞVURAN KATILAN/SANIK : (Bu kısma TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adres yazılmalıdır)

VEKİLİ : Av. Fatih TAHANCI

Çukurambar Mahallesi 1480. Sokak No:2 Besa Kule İş Merkezi A Blok Kat:14 Daire No:52, 06570 Çankaya/Ankara

SANIK/KATILAN: (Bu kısma –varsa- karşı tarafın TC Kimlik Bilgileri, İsim ve Adresi yazılmalıdır)                                                        

SUÇ : (Bu kısma sanık hakkında hükmolunan cezaya konu suç yazılmalıdır)

KONU : ……. Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi’nin ………tarih, Esas……, Karar…… sayılı dosyasıyla sanık hakkında verilen karara ilişkin gerekçeli istinaf dilekçesinin arzıdır.

AÇIKLAMALAR:

……. Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi’nin … tarih .. Esas ve … Karar sayılı kararına ilişkin olarak ……. tarihinde vermiş olduğu karar tarafımıza ….. tarihinde tebliğ edilmiştir. Gerekçeli karar incelendiğinde bahse konu kararın aşağıdaki gerekçelerle usul ve yasaya ayır olduğu açıkça görülmektedir:

  1. (Burada kararın hangi gerekçelerle yasaya aykırı olduğu açıklanacaktır)

2-

3-

NETİCE ve TALEP: 

Yukarıda gerekçeleri izah edildiği üzere; ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple,

  • İstinaf başvurumuzun kabulüne,
  • Hükmün bozularak dosyanın yeniden incelenmek üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine;
  • Eğer hükmün bozulması yerine, davanın Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde incelenerek yeniden görülmesine karar verilirse; ilk derece mahkemesinin hükmü KALDIRILARAK duruşmalı olarak yapılacak istinaf incelemesi neticesinde YENİDEN HÜKÜM KURULARAK müvekkilin beraatine / sanık hakkında daha ağır bir cezaya hükmolunmasına karar verilmesi hususunda,

Gereğini saygılarımızla arz ederiz …./…./……

Katılan Vekili/ Sanık Müdafii

Yorum yapın

Call Now Button