Vasi Tayini Dilekçesi , Vasilik Dilekçesi Örneği , Vasi Tayini İçin Gerekli belgeler

Vasi Tayini – Vasi Tayini Dilekçesi Örneği – Ne Kadar Sürer 2023 – Gerekli Belgeler – Yetkili Mahkeme – Nasıl Alınır. – Kaç Kişiye Verilir sorularına cevap verdiğimiz içeriğimizdesiniz.

“Vesayet”, küçüklerin ve kısıtlıların (mahcurların) korunması amacıyla, özel hukukta düzenlenen ve bir kamu hizmeti niteliği gösteren kurumdur. “Vasi” ise yasanın öngördüğü durumlarda, küçüklük ve kısıtlılık (hacir) nedeniyle bu tür kişilerin yararlarını korumak üzere sulh yargıcı tarafından atanan kanunî temsilciye denir (Ejder YILMAZ; Hukuk Sözlüğü, 2005, s.729 ve 739).

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesi şu şekildedir:

Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.” (TMK; m. 403/I)

Vesayet bir cihetten anne ve babanın velayet hakkına benzer gibi görünse de iki kurum arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Şöyle ki;

  • Velayet ana ve babaya tanınan bir yetki olup hısımlıktan doğmaktadır. Buna karşın vesayet ise mahkeme kararı ile doğar.
  • Velayet kural olarak küçükler içindir, kısıtlılar istisnaen velayet altına alınırlar. Vesayet ise kural olarak kısıtlılar içindir, küçükler istisnaen vesayet altına alınırlar.
  • Velayetin kapsamı geniş iken vesayetin kapsamı daha dardır.
  • Velayet yetkisinin malvarlığı değerleri üzerinde kullanımı bakımından izin alma/mahkemeye hesap verme gibi zorunluluklar yoktur. Vesayet yetkisi bakımından bu yetkilerin kullanımı denetime tâbi olduğu gibi, mahkeme nezdinde hesap vermek üzere defter tutmak yükümlülüğü de mevcuttur.
  • Velayet yetkisinin kullanımı ücrete tabi değildir, vesayet yetkisi ücrete tabidir.
  • Veli temsil yetkisi kullanırken kural olarak mahkemeden izin almaz, vasi ise bazı işlemler bakımından Sulh ve Asliye mahkemelerinin iznini almak zorundadır.
  • Velayet yetkisi kanundan doğmakta olup, velinin azledilmesi yahut istifa etmesi söz konusu değildir. Buna karşın vesayetten azil mümkün olduğu gibi vasinin kendisi de istifa edebilir.

Bu açıklamalardan sonra sırasıyla vasi kararının nasıl alınacağını, bu kararın alınması sürecinde ihtiyaç duyulan belgelerin neler olduğunu, vasi tayini için yetkili ve görevli mahkemenin hangisi olduğunu, atanacak vasinin niteliklerinin ne olması gerektiğini ve kaç kişinin vasi olarak atanabileceğini, hükümlülük durumunda vasi atanması hâlini, vasi tayininin ne kadar sürdüğünü, noterden vasi tayininin mümkün olup olmadığını, vasi kararı bulunan kişinin kredi çekip çekemeyeceğini ayrı başlıklar hâlinde ele alıp açıklayacağız.

Vasi Kararı Nasıl Alınır?

Vasi kararının alınması için bir kısım şartların birlikte gerçekleşmesi gereklidir. Bu şartları şu şekilde ifade edebiliriz:

Vesayeti gerektiren bir sebep olmalıdır.

Herhangi bir kimse hakkında ortada hiçbir sebep yokken vesayet kararı aldırılamaz. Bu durum kişi hürriyetlerinin ağır ihlali manasına gelir. Bu sebeple yasakoyucu kimler hakkında ve hangi sebeplerle vesayet kararının verilebileceğini sıkı şekil şartlarına bağlamış durumdadır. Bu kapsamda vesayet altına alınabilecek olan kişiler kanunda belirtilmiştir. Bu kişiler:

  • Velayet altında bulunmayan küçükler (m. 404)

Kural olarak küçükler ana ve babalarının velayeti altındadır. Ancak kimi durumlarda bazı küçüklerin ana ve babası vefat etmiş olabilir, haklarında gaiplik kararı verilmiş olabilir, kısıtlanmış olabilirler, velayet yetkileri ellerinden alınmış olabilir vs. İşte bu küçükler için bir vasi görevlendirilmesi yasal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler de bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

  • Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan ergin kişiler (m. 405)

Burada önemli olan husus şudur ki, akıl hastalığı ya da zayıflığı kişinin kısıtlanması için yeterli bir sebep değildir. Ayrıca kişinin bu sebeple işlerini göremeyecek durumda olması, korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokmakta olması gereklidir.

  • Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden ergin kişiler (m. 406)

Burada önemli olan husus şudur ki, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı ya da malvarlığını kötü yönetmek tek başına kısıtlama sebebi değildir. Kısıtlama kararının verilebilmesi için kişinin bu sebeple kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesi içerisinde bulunması, bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olması ya da başkalarının güvenliğini tehdit ediyor olması gereklidir.

  • Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan ergin kişiler (m. 407)

Bu kısıtlama sebebi için bir kişi hakkında sadece bir yıl ve daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezanın kesinleşmiş olması yeterlidir. Başkaca bir şart aranmamaktadır.

  • Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin (isteği üzerine- m. 408)
  • Bu kısıtlama sebebi için ilgilinin kendisi talepte bulunmalı,
  • Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı olmalı,
  • Bu sebepler kişinin işlerini gereği gibi yönetmesine engel olmalı,
  • Bu durum ilgili kişi tarafından ispat edilmelidir.

Görevli ve yetkili bir mahkeme kararı olmalıdır.

İdari bir kararla, sözleşme ile ya da tek taraflı irade beyanı ile kişiler kısıtlanamaz, haklarında vesayet hükümleri geçerli kılınamaz. Bir başka anlatımla kişiler vekil tayin eder gibi kendi kendilerine vasi tayin etme imkanına sahip değillerdir. Vasi tayini için mutlak surette bir mahkeme kararı bulunmalıdır.

Vasi tayini için yetkili ve görevli mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411 ve 413).

Vasi Tayini Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vasi Tayini Dilekçesi , Vasilik Dilekçesi Örneği , Vasi Tayini İçin Gerekli belgeler 6

Mahkeme usulen yapması gereken işlemleri yapmış olmalıdır.

Bir kişinin vesayet altına alınmasına ilişkin karar dikkatli bir incelemeyi gerektirir. Bu sebeple kanunda yazılı sebeplerin ve sosyal koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırmak, vasi olarak tayin edilecek kişinin niteliklerini araştırmak önemlidir. Bu sebeple mahkeme vesayete ilişkin kararını vermeden önce bir kısım usuli işlemleri yapmak zorundadır.

Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK m. 406) veya istek üzerine (m. 408) verilecek kısıtlama kararlarında mahkeme mutlaka ilgili kişiyi dinlemelidir (m. 409/I).

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle verilecek kısıtlama kararı (m. 405), ancak resmî sağlık kurulu raporu ile mümkündür. Bu raporun tanzimi için gerektiğinde TMK 436 ncı maddesi hükümleri uygulanır. Hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi de dinleyebilir (m. 409/II).

Mahkeme vesayet altına alına alınacak kişinin ve varsa ana babasının vasi talebini dikkate alır. Eğer haklı bir sebep engel teşkil etmiyorsa istenen kişi vasi olarak atanır.

Atamada yakın hısım ve eşe öncelik tanınır.

Kısıtlama kararı ilan edilmelidir.

Kısıtlama kararının hukuki işlem ehliyeti bakımından önemli sonuçları olacağından bu kararın ilan edilmesi gereklidir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesi şu şekildedir:

Kısıtlama kararı, kesinleşince hemen kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur.

Kısıtlama, iyiniyetli üçüncü kişileri ilândan önce etkilemez

Ayırt etme gücüne sahip olmamanın sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır.” (m. 410)

Vasi Tayini 2 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vasi Tayini Dilekçesi , Vasilik Dilekçesi Örneği , Vasi Tayini İçin Gerekli belgeler 7

Vasi Tayini İçin Gerekli Belgeler

Vesayeti gerektiren haller kanunda birbirinden farklı farklı düzenlenmiştir. Bu sebeple her bir sebebe göre istenen belgeler de değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte ifade etmek gerekir ki her durumda Mahkemeye bir dilekçe ile başvurmak şarttır. Mahkeme gerekli belgeleri bizzat getirtebileceğinden çoğu zaman ek belgelere ihtiyaç duyulmayabilir. Bununla birlikte;

Eğer yaş küçüklüğü sebebiyle başvuruluyorsa; küçüğün nüfüs cüzdan aslı ve fotokopisi, anne ve baba vefat etmiş ise bu durumu gösterir vukuatlı nüfus kayıt örnekleri, anne ve baba kısıtlanmışlarsa ya da velayet hakları kaldırılmışsa ilgili mahkeme kararının bir nüshası gerekli olacaktır.

Akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı sebebiyle başvuruluyorsa; Bu konuda –varsa- verilmiş sağlık kurulu raporu dilekçeye eklenmelidir. Eğer böyle bir rapor yoksa mahkeme bu konuda gerekli raporu aldırtacaktır.

Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebepleriyle başvuruluyorsa; bu durumu ispata yarar her tür delil, varsa tıbbî/adli raporlar, tutanaklar vs. dilekçeye eklenmelidir.

Özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlama durumunda, zaten cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlü olduğundan herhangi bir başvuru yapmaya gerek yoktur.

İstek üzerine kısıtlamada ise, kişi yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat etek yükümlülüğü altındadır. Bu sebeple hem bu sebeplerin varlığını ispatlayacak rapor vs. delilleri mahkemeye sunmalı hem de bu sebepler yüzünden işlerini gereği gibi yönetemediğini ispatlayacak deliller sunmalıdır. Kuşkusuz bu belgelerin neler olduğu duruma göre değişebilmektedir.

Vasi Tayini Yetkili Mahkeme

Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.

Vesayet altına alınan kişinin yerleşim yerinin değişmesi ancak Sulh Hukuk Mahkemesinin izni ile mümkündür. Bu durumda yetkiler yeni yerleşim yerindeki mahkemelere geçer. (m. 412)

Kaç kişi vasi tayin edilir?

Vesayet makamı (Sulh Hukuk Mahkemesi), vasilik görevini genel olarak tek bir kişiye vermektedir. Yeter ki bu kişi söz konusu görevi yapabilecek yetenekte bir ergin olsun. Bu belirleme sürecinde öncelik, durumun gerektirdiği ölçüde vasi atanacak kişinin eşi yahut yakınlarına verilir. Bunun yanında istek üzerine gerçekleşen vesayette kişinin isteği de göz önünde bulundurulur.

Fakat eğer gerekiyorsa, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi de atanabilir.

Ancak rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemez. (m. 413)

Vasi ile aynı yerleşim yerinde bulunanlar kural olarak vasilik görevini kabul etme yükümlülüğü altındadırlar (m. 416)

Bununla birlikte şu kişilerin vesayeti kabul etmeme hakları vardır:

  • 1. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
  • 2.Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
  • 3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
  • 4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,
  • 5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları (m. 417).

Şu kişiler ise vasi olarak atanamazlar:

  • Kısıtlılar
  • Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler
  • Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar
  • İlgili vesayet daireleri hâkimleri
  • Hükümlüye Vasi Tayini

Bir yıl ve daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı ceza mahkumiyetinin kanuni bir sonucu olarak yasakoyucu hükümlünün vesayet altına alınması kuralını getirmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili düzenlemesi şu şekildedir:

Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır.

Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür.” (m. 407)

Ancak Yargıtay’ın yerleşik uygulamalarına göre; “…şartla salıverme durumunda hükümlünün vesayet altında bulunması da sona erer ve bu kişi tekrar ehliyetli hale gelmiş olur.” (Yargıtay 2. H.D. 15.04.2002, 4326/5287.)

Vasi Tayini Ne Kadar Sürer

Vasi tayini, kişilerin fiil (hukukî işlem) ehliyetini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple son derece önemli bir karardır. Vasi tayini için gereken kimi işlemler de zaman alabilecek niteliktedir. Mesela akıl hastalığı veya zayıflığının tespitine ilişkin sağlık kurulu raporunun aldırılması sürecinin kendine özgü bir tıbbi prosedürü ve bunun neticesinde alacağı bir zaman vardır.

Özetle ifade etmek gerekir ki, vesayet altına alma kararının kendi içerisinde duruma göre değişen bir yasal prosedürü gerektirdiği açıktır. Ancak buna rağmen kanun söz konusu kararın bir an önce alınması lüzumunu ifade etmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili düzenlemesi şu şekildedir:

Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür.” (m. 419/I)

Kimi durumlarda bir küçüğün kısıtlanması gerektiği kesin olduğu hâlde henüz ergin olmadığı için bu mümkün olamayabilir. İşte bu gibi durumlarda kanun:

Gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğurur” (m. 419/II) hükmüne yer vermek suretiyle erginlikten sonra sonuç doğurmak üzere kısıtlılık kararı verilebilmesini mümkün kılmaktadır. Bu durum bilhassa velayetin yasal olarak son bulması sonrasında kanunî temsil bakımından bir kesinti olmaması açısından büyük önem taşır.

Vasinin atanma sürecinin uzaması bir kısım sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kanun mahkemeye tedbir mahiyetinde bazı kararlar alabilme yetkisi vermektedir. İlgili yasal düzenleme şu şekildedir:

Vesayet işleri zorunlu kıldığı takdirde vesayet makamı, vasinin atanmasından önce de re’sen gerekli önlemleri alır; özellikle, kısıtlanması istenen kişinin fiil ehliyetini geçici olarak kaldırabilir ve ona bir temsilci atayabilir. Vesayet makamının kararı ilân olunur.” (TMK; m. 420)

Noterden Vasi Tayini

Yukarıda da açıklanmış olduğu üzere kişilerin vesayet altına alınmasına ilişkin karar ancak ve ancak yetkili Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından verilebilir. Noterlerin ya da sair kurum ya da kuruluşların bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır.

Kanun, görevlerini yaparken vesayeti gerektiren hallerin varlığını öğrenen Noter’lere bu durumu derhal yetkili vesayet makamına bildirmek yükümlülüğü getirmiştir. (m. 404/II, 405/II)

Vasi Kararı Olan Kişi Kredi Çekebilir mi?

Bu soruya cevap vermek için “kredi çekme” işleminin hukukî niteliği üzerinde durak gerekir. Uygulamada adına “kredi çekme” denilen işlem, hukuken “tüketim ödüncü (karz) sözleşmesi” olarak adlandırılmaktadır.

Vasi Tayini 3 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vasi Tayini Dilekçesi , Vasilik Dilekçesi Örneği , Vasi Tayini İçin Gerekli belgeler 8

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi şu şekildedir:

Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.” (TBK; m. 386)

Faize ilişkin olarak ise:

Ticari olmayan tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmış olmadıkça faiz istenemez.

Ticari tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmamış olsa bile faiz istenebilir.” (TBK; m. 387) hükmünü içermektedir.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere söz konusu sözleşme her iki tarafı borç altına sokan bir sözleşmedir. Vesayet altına alınmış kişilerin ise fiil ehliyetinin kısıtlanmış olduğu kuşkusuzdur. Bu sebeple söz konusu işlemi bizzat yapması söz konusu olamaz. Bu işlem vasi tarafından yapılabilir. Ancak vasinin de bu işlemi yapabilmesi için vesayet makamından (Sulh Hukuk Mahkemesi) izin alması gereklidir. Zira kanuna göre şu vasinin şu işlemleri yapması için vesayet makamının izni gerekir:

Aşağıdaki hâllerde vesayet makamının izni gereklidir:

1. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması,

2. Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,

3. Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,

4. Ödünç verme ve alma,

5. Kambiyo taahhüdü altına girme,

6. Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,

7. Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,

8. Acele hâllerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere, dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,

9. Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,

10. Borç ödemeden aciz beyanı,

11. Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,

12. Çıraklık sözleşmesi yapılması,

13. Vesayet altındaki kişinin bir eğitim, bakım veya sağlık kurumuna yerleştirilmesi,

14. Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilmesi.” (m. 462)

Yukarıda anılan maddenin 14 numaralı bendinde ödünç alma işlemlerinin vesayet makamının iznine bağlı olduğu açıkça yazılıdır. Bu sebeple kredi sözleşmesi, ancak vesayet makamından izin alınmak ve vasi tarafından yapılmak suretiyle geçerli olacaktır.

Vasi Tayini Yargıtay Kararları

Vesayet konusu bir çok yargı kararına konu olmaktadır. Bunların hepsine burada yer vermek imkanı bulunmamaktadır. Ancak biz burada birkaç Yargıtay kararına kısaca yer vermek istiyoruz:

Mahkemece küçük G…’nün babasının belli olmadığı da dikkate alınarak velayet durumunun araştırılması, sağ ve ergin olduğu anlaşılan annesinin kısıtlılık halinin devam edip etmediğinin veya velayetinin kaldırılmasına ilişkin bir karar bulunup bulunmadığının tespit edilmesi, vasi atanması konusunda haklı sebeplerin olup olmadığının değerlendirilmesi sonunda, velayetin anneden alınması gerektiği yönünde bir kanaatin oluşması halinde, Medeni Kanun hükümlerine göre re’sen yasal prosedürün işletilerek velayet konusunda bir hüküm alınması, oluşacak sonuca göre vesayet konusunun değerlendirilmesi gerekirken, bu incelemelere girilmeksizin vesayet altına alınmasına ve İ… A…..’un vasi olarak tayinine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.” (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; 24.11.2011 tarih, E. 2011/4715 K. 2011/19616 sayılı kararı)

Medeni Kanununun 411. maddesi; vesayet işlerinde yetkinin küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet daireleri olduğunu, 412. maddesi de vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilemeyeceğini, yerleşim yerinin değişmesi halinde yetkinin yeni vesayet dairesine geçeceğini hükme bağlamıştır. Bu yetki kesindir. Mahkemece kendiliğinden dikkate alınması gerekmektedir. Bora ve Metin Bandırma Sulh Hukuk Mahkemesinin (vesayet makamının) 31.7.2002 gün ve 2002/346 sayılı kararı ile vesayet altına alınmıştır. Bu karar kaldırılmamıştır. Bir kişinin birden fazla vesayet dairesi bulunamaz. Mahkemece; daha önceki 2002/346- 706 sayılı dosyanın incelenmesi, bu dosya ile birleştirilmesi, deliller birlikte değerlendirilip sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir. Açıklanan husus üzerinde durulmaması usul ve yasaya aykırıdır.” (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; 30.03.2006 tarih, E. 2005/19686, K. 2006/4477 sayılı kararı)

Vasi Tayini Dilekçe Örneği

……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI          :

ADRES :

DAVALI          : Hasımsız

DAVA KONUSU  : Vasi Atanması Talebi

VASİ TAYİNİ İSTENEN :

HUKUKÎ NEDENLER : TMK, HMK ve diğer ilgili mevzuat hükümleri.

DELİLLER : Nüfus kaydı, sağlık kurulu raporu, tanık ve her türlü yasal delil.

AÇIKLAMALAR                  :

1) Annem ………… hakkında …………….. Hastanesi tarafından …………….. tarih ve ……….sayılı sağlık kurulu raporu tanzim edilmiş ve kendisinin ……… olduğu tespiti yapılmıştır. Annemde mevcut bulunan sağlık sorunu kendisini ve işlerini idare etmekten kendisini men etmektedir. Anılan rahatsızlık sebebiyle tarafı olduğu hukukî işlemlerin sorumluluğunu taşıma ve mahiyetini anlama yeterliliğinden uzaktır.

2) Annemin yukarıda anılan sağlık sorunları nedeniyle kendisi yerine bu işlemleri yapacak bir vasiye ihtiyacı bulunmaktadır. Benim bakım ve gözetimim altında bulunan annem ………’ vasi olarak atanmam için mahkemenize başvuru zorunluluğu doğmuştur.

NETİCE ve TALEP:

Yukarıda açıklanan nedenler ve mahkemenizce resen nazara alınacak hususlar çerçevesinde;

Annem ……………………………. için vasi olarak tayin edilmem yönünde karar verilmesini arz eder, saygılarımı sunarım. …./…./2021

DAVACI

Adı ve Soyadı

İmza

EK:

1- Sağlık Raporu,

2- Nüfus Kayıt Örneği

3- Kimlik Fotokopisi

“Vasi Tayini Dilekçesi , Vasilik Dilekçesi Örneği , Vasi Tayini İçin Gerekli belgeler” üzerine 20 yorum

  1. Bir yıl veya üzeri ceza söz konusu ise bir birey için kısıtlanması 1 yıl ise ve bu kişi yıl Devlet ne kadar süre gözlem altında tutma yetkisi vardır hastanede veya ceza evinde lütfen cvp

    Yanıtla
  2. Merhaba mahkum gozuken bir insan (tahrik altında cinayet ) 2 buçuk yıldır denetimli serbest ve düğün için kendi tarlasını satması gerekiyor mahkum olduğu için satilamaz demişler ayriyetten kredi çekmek için dilekçe verdi mahkum kişi çekebilir mi lütfen cevaplayın düğün yapicaz mağduruz

    Yanıtla
    • İyi günler ben 23 yıldır evliyim fakat eşim aralıklarla 23 yıl borç yapmakta ama bu borcun altında eşi olarak ben ezilmekteyim çoğu zaman benim paralarla ödendi fakat bana su son 4 sene önce DenizBank’tan yine bir borç çıkardı onu da yine ödedim sonrasında büyük yeminler bana söyledi bir dahi yapmayacağını aradan 4-4,5 yıl geçti şu an elimde bayağı bir büyük borcu var icra tebligatı geldi fakat bilmiyorum bundan sonra nasıl olur çünkü ben de sağlık sorunlarım sıkıntı şu an ben bunun vasiliğini almak istiyorum artık hiçbir yerde borç edilmemesi adına nasıl edebilirim nasıl başlayabilirim nerelere gitmem gerekiyor beni aydınlatırsanız çok sevinirim

      Yanıtla
  3. eşimden boşandım çocuklarımın velayeti bende fakat çocuklar kendi annem ve babamla yaşıyorlar bununla ilgili vasi davası nasıl açabilirim

    Yanıtla
  4. benim oğlum Maraş’ta depremzede velayeti babada ama benim yanımda kalacak bir süre ben depremzede değilim oğlum deprem zede geçici vesayet nasıl alınır e devlet üzerinden babası baş vurabilir mi benım yanımda okula gidecek ne yapmamız gerek bilgi verebilirmisiniz

    Yanıtla
  5. merhaba ben annem için % 94 engelli raporu aldım ancak hastane vasi gerektirir ibaresi yazmıştır. araç almak için mah. dava açmam gerekiyor. ancak ennem kendi ev yeme, içme işlevini dahi görmede sıkıntı yaşıyor kaldı ki dışarıdaki işlerini zaten ben görüyorum. benim sizden sorduğum öğrenmek istediğim mahkemeden vasi davası açmak yerine velisi olarak /ben ve kardeşim var/ bundan sonraki kamu kurum ve kuruluşlarındaki üzerine kayıtlı taşınır-taşınmaz tüm işlerinin takibi yerine imza atmak için dava açmak gibi bir durum olur mu.

    Yanıtla
  6. Babam vefat etti babamın nikâhını taşıyan Güler şanlı Sönmez engelli kardeşim Vedat Sönmez haklarının ihlal ederek Adalet yanıltıcı ifade vermiştir Tunceli valiliği tarafından el birliğiyle babamın mirasına sahip çıkmaktadırlar yazmadım yer kalmadı mal paylaşımı yapılmadığı kardeşim vasi tayin edilmedi nasıl hareket etmem gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim Saygılarımla

    Yanıtla
  7. siz insanların sorularına karşın ”merhaba danışma hizmetlerimiz ücretlidir. 0 312 ……….. arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz saygılarımla”.
    şeklinde cevap veriyorsunuz. bu sizce adilmi. herşey paramı. paran varsa öğrenirsin. madem para ile cevap veriyorsunuz o zaman yorumları kapatın insanlarda bir umut yazmasınlar dertlerini. yorumlar maden açık o vakit en azından insanlara kısmende olsa bilgi vermelisiniz. diyeceksinizki herkese bilgi verirsek biz o zaman nasıl kazanacağız. yorumlara en azından kısmende bilgi verirseniz birşey kaybetmessiniz. bilhakis tam tersi kazananırsınız. bu durumda eksik kalan bilgiler doğrultusunda size zaten ulaşılacağı gibi bu itici otomatik cevabıda vererek de insanları uzaklaştırmassınız.

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button