SÖZLEŞMELİ SUBAY VE ASTSUBAY GİRİŞTE SAĞLIK ŞARTI SEBEBİYLE ELENME VE BU İŞLEME KARŞI AÇILABİLECEK DAVA

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli subay ve astsubay olarak görev yapmak isteyenler ‘’TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ’’ kapsamında sağlık muayenesine tabi tutulmakta, bu muayeneden olumlu rapor alanlar sözleşmeli subay ve astsubay adaylığına kabul edilmektedir. Olumsuz rapor alanların müracaatları ise kabul edilmemektedir.

Uygulamada subay ve astsubay olmak isteyenlerin alım muayeneleri Yönetmeliğin 26. Maddesine göre yapılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin 26. Maddesine göre adaylar ön muayeneye tabi tutulmakta, ön muayeneyi geçenler heyet muayenesi için hastaneye sevk edilmektedir.

Yapılan muayenede Yönetmeliğin EK-C kısmında sayılan Hastalık ve Arızalar Listesi’ne göre değerlendirme yapılmakta, yapılan değerlendirme sonucunda Hastalık ve Arızalar Listesinin (A) diliminde (+) işareti olanlar hakkında “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olur” kararı, (A) diliminde (-) ve (x) işareti olanlar ile (B) ve (D) diliminde olanlar hakkında ise “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olamaz” kararı verilir.

Ön muayene veya heyet muayenesi yapılırken tıbbi değerlendirme hatası sonucu kimi zaman adaylar hakkında olumsuz rapor verilmekte, bu sebeple kişilerin uzman erbaş ve sözleşmeli erbaşlığa kabulleri yapılmamaktadır.

SAĞLIK ŞARTLARINI SAĞLAYAMADIKLARI GEREKÇESİYLE ELENENLERİN BAŞVURACAKLARI DAVA YOLU

Sözleşmeli subay ve astsubaylık başvurusu kapsamında alınacak giriş raporlarında çeşitli tıbbi hatalar sebebiyle veya Yönetmelik hükümlerinin yanlış yorumlanması sebebiyle yanlış kararlar verilebilmekte dolayısıyla da subay ve astsubay adayları hakkında asker olamayacağına dair karar verilmekte ve ilişik kesme işlemi uygulanmaktadır. Söz konusu işlemler idari işlemler olup, söz konusu işleme karşı süresi içerisinde idari yargıda yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılması gerekmektedir. Dava açma süresi işlemin tebliğinden itibaren 60 gündür. Bu sürenin geçirilmesinden sonra iptal davası açmak ne yazık ki mümkün olmamaktadır.

Süresi içerisinde iptal davası açılması durumunda kişi idare mahkemesi tarafından hakem hastaneye sevk edilmekte ve hakem hastaneden olumlu rapor alınması durumunda dava kabul edilmektedir.

Açılacak idari dava hukuki özelliği ve doğuracağı sonuçlar bakımından son derece önemli olduğundan idare hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukatın yardımından faydalanmakta yarar vardır. Bu noktada TAHANCI HUKUK BÜROSU olarak uzman kadromuzla sizlere hizmet vermekten onur duymaktayız.

Yorum yapın

Call Now Button