Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir?

Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir?; Hukuki bir uyuşmazlık yaşandığı durumlarda kendinizi garantiye almanın en iyi yolu işi ehline teslim etmekten geçmektedir. Yaşanan bir uyuşmazlıkta kendinizi güvende hissetmek istiyorsanız ya da bir suç işlemeniz sebebiyle ceza alma ihtimaliniz ufukta görünüyorsa yapılacak sağlam bir savunmaya ihtiyacınız olduğu aşikardır. Bu sebeple işinde iyi olan bir avukattan yardım almak ya da tüm süreci avukata devretmek en konforlu ve süreç açısından en güvenli yoldur.

Vekalet Ücreti Hesaplama 2024

Vekalet Ücreti Nedir?

Avukatların verdiği avukatlık hizmeti 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca ücretlidir. Hizmet, “vekalet ücreti” karşılığında verilmekte olup bu ücret paradan başka; bir işin yapılması, bir malın verilmesi vs şeklinde ödenemez.

İki farklı avukatlık ücreti bulunmaktadır. Bunlardan birisi avukat ile müvekkili arasında yapılan avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan “akdi vekalet ücreti” iken diğeri Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanan ve yargılama gideri sayılan vekalet ücretidir. Şimdi iki tür vekalet ücretini de farklı başlıklar altında inceleyelim:

Avukatlık Sözleşmesine Dayanan Vekalet Ücreti

Davada bir taraf kendisini avukat aracılığıyla temsil ettirmiş ise kendi vekiline bir ücret ödeyecektir. Söz konusu bu ücreti taraflar(avukat ile müvekkil) bir sözleşmeyle kararlaştırabilirler. İşte bahsedilen bu sözleşmeye “Avukatlık Sözleşmesi”, sözleşme gereği müvekkil tarafından almış olduğu hukuki hizmete karşılık olarak vekilliğini üstlenen avukata ödeyeceği ücrete “avukatlık ücreti” denir. Bu tür vekâlet ücreti yargılama giderlerinden sayılmamakta ve yalnızca avukat ile müvekkili arasında yapılan sözleşmeden kaynaklanmaktadır.

Kural olarak avukat ile müvekkil arasındaki ücret sözleşmesi serbestçe kararlaştırılabilir. Fakat bu ücretin Avukatlık Kanunu m.164 gereğince alt sınırı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında olamazken üst sınırı ise bulunmamaktadır. Yine Avukatlık Kanunu m164’e göre eğer avukatlık ücreti kararlaştırılmamışsa; değeri parayla ölçülemeyen dava ve işlerde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uygulanırken, değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi altında kalmamak koşuluyla davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre değişmek üzere mahkeme kararının kesinleştiği tarihteki dava değerinin %10 ila %20’si arasındaki bir miktar ücreti itirazlarını incelemeye yetkili mercii tarafından avukatlık ücreti olarak belirlenir.

Avukatlık Kanunun m.164 uyarınca, %25’i aşmamak üzere hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir. Örneğin 10.000 TL değerinde bir tazminat mahkeme tarafından hükmedilmiş ve avukatlık sözleşmesinde %25’inin avukatlık ücreti olacağı kararlaştırılmışsa 2500 TL avukata avukatlık ücreti olarak ödenecektir. Tavan sınırı olan %25’i aşan ücretler, Avukatlık Kanunu uyarınca %25 e kadar kabul edilse de fazlaya dair kısım eksik borç hükmündedir.

Avukat üzerine aldığı işi kanun hükümleri ve yazılı sözleşme olmasa bile davanın sonuna kadar takip eder. Aldığı bu işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret talep edemez ve peşin aldığı vekalet ücretini de iade etmek zorundadır.

Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti

Mahkemece davada kendisini bir vekil ile temsil ettirmiş olup da davayı kazanan taraf lehine diğer yargılama giderleri ile birlikte bir de vekalet ücreti ödenmesine hükmedilir. Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır. Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.

Bir davada haklı çıkan tarafın birden çok vekili olması halinde yargılama gideri olarak tek bir vekalet ücretine hükmedilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlık davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir sebepten ötürü öninceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleriyle belirlenen hükmün yarısına, öninceleme tutanağı imzalanırsa tamamına hükmolunur.

Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.

Yargılama gideri olarak hükmedilen avukatlık ücretini Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre mahkeme iki şekilde hükmedebilmektedir. Bunlar “maktu vekalet ücreti” ve “nispi vekalet ücreti” şeklindedir.

a) Maktu Vekalet Ücreti

Görülen dava konusunun parayla ölçülemediği ya da para olmadığı durumlarda hükmedilen vekalet ücretidir. Bu tür ücretler davanın görülmekte olduğu mahkemeye göre değişmekte ve o mahkemelerde görülen ve maktu ücrete tabi tüm davalar için aynı ücret kararlaştırılır. Maktu ücretler Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ikinci kısmında kararlaştırılmıştır. Örneğin 3 Eylül 2023’de yayınlanan AAÜT aşağıdaki gibidir.

image 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir? 7
image 2 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir? 8

b) Nispi Vekalet Ücreti

Görülmekte olan davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması durumunda değere göre hesaplanan, değere göre belli oranlarla artıp azalan ücrettir. Hangi oranların hangi miktar için hükmedileceğinin belirlendiği nispi vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin üçüncü kısmında gösterilmiştir

image 3 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir? 9

Karşı Vekalet Ücreti Nedir?

Karşı vekalet ücreti, yargı organları tarafından kurulan hükümlerde lehine karar verilen yan için maktu veya nispi vekalet ücretine hükmedilmesidir. Hükmedilen bu ücret yalnızca avukata aittir. Fakat avukat bu ücreti kendi adına ilamlı icraya konu yaparak takip başlatamaz. Karşı vekalet ücreti, yargılama giderleri içerisinde iş sahibi adına avukat tarafından ilamlı icraya konu edilir. Bu ücret iş sahibinin alacakları nedeniyle mahsup veya takas edilemez, hacze konu olamaz. 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 164/5. Maddesi şu şekildedir:

“Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.”

İcra Vekalet Ücreti Nedir?

İcra vekalet ücreti, İcra ve İflas Dairelerindeki takipler için baştan sona kadar yapılan işlemlerin bir karşılığıdır. Bu ücret nispi olarak belirli oranlar üzerinden belirlenmiştir. Yani takibe konu alacağın belirli bir yüzdesi icra vekalet ücreti olarak avukatın hak edişidir. Yine bu vekalet ücretine de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen oranlar üzerinden hükmolunur. Bu oranlar her sene değişmektedir.

image 4 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir? 10

“Vekalet Ücreti Hesaplama : Vekalet Ücreti Nedir?” üzerine 21 yorum

  1. Karşı vekalet ücreti bana pek adil bir uygula gibi gelmedi. Hem açtığınız davayı kaybediyorsunuz, hem kendi avukatınıza vekalet ücreti veriyorsunuz, mahkeme açma masraflarını karşılıyorsunuz üstüne bu yetmezmiş gibi dava açtığınız şahsın avukatına para veriyorsunuz, adeta neden dava açtın diye cezalandırma değilmidir bu? Benim olayımda, araç alacağım şahsa parasını peşin olarak yollamama rağmen taahüdünden vaz geçtiği için dava açtım , aracım için kredi çektiğim için faiz ödemem nedeniyle bunu karşı taraftan talep ettim. Tüketici mahkemesi red edince davayı mahkemeye taşıdım avukatım aracıyla, davayı kaybettim ve karşı vekalet ücreti de ödemek zorunda bırakıldım. Keyfi olarak dava açmadım, sistemi meşgul etmedim..ama maddi olarak cezalandırıldım..

    Yanıtla
    • Mahkemenin hatalı kararı nedeniyle Karşı tarafa Avukatlık ücreti ödedim, Üst mahkeme Kararı bozdu Tekrar ilk mahkemeye iade etti, Sonra ben Kazandım mahkemeyi. Ne oldu şimdi boş yere ödediğim paraya, hak mı bu! İş mahkemesi, herşey belgeli şaka mı bu hukuk arkadaş.

      Yanıtla
  2. Merhabalar arabulucuk sistemi ile anlaşıldı 30 bin TL tazminat dedi içinden 5bin TL vekalet ücreti dedi 1 hafta sonra baktım karşı taraftan 10 bin TL de vekalet ücreti almış burda yanlışlık varmıdır? hukuk bürosunu aradığımda 30 bin TL ödemesi gerek dedi

    Yanıtla
  3. merhaba,asliye ceza mahkemesinde davayı kaybettim,karşı taraf kamu görevlisi.hagb aldım ve karşı tarafın 9200 TL lık avukatlik vekalet ücreti tarama yüklendi..itiraz ettim.uyaptan sorgulamdigimda itirazimin reddedilip tarafıma tebliğ edildiğini görüyorum..tarafıma tebligat ulaşmadan avukat bu vekalet ücretini icraya koyabilir mi.?

    Yanıtla
  4. hükmün açıklanmasının geri birakilmasinda sonlanan dava da av ücreti nekadar belirlenir benmi ödeyeceğim karşının av Tına

    Yanıtla
  5. merhabalar ben kardeşlerimi tabutescil davasıyla mahkemeye verdim kardeşlerimle anlaşmaya gittim ve feragatname imzalamak istedim fakat avukat beni tehdit etti icra açarım size diye fakat daha mahkeme görülmedi bana nasıl icra açacak bana bir sözleşme imzalatmıştı ben okumadan imzaladım %15 hisseli şekilde aldığım mala ortak olmak için fakat ben kardeşlerimle anlaştım avukat yüzünden feragatname imzalayamıyorum

    Yanıtla
  6. Twitter’dan benim hesabımdan bir kişiye hakaret edildi bunu yapmadığımı savcılık tarafından IP adresi araştırılmasını talep ettim dinlemediler beni haksız buldular karşı tarafın avukat vekalet ücretini ödemek zorunda bırakıldım 9200 lira. İtiraz ettim Reddedildi. Buna tekrar itiraz edebiliyor muyum? Ayrıca bu parayı ödemem gereken son tarihi bilmiyorum icraya düşer mi düşerse ne olur bilmiyorum. Elim kolum bağlı avukatım da yok

    Yanıtla
  7. merhabalar. geçen yıl açmış olduğum velayet davasını kaybettim. karşı vekalet ücreti olarak 9 bin TL dedi avukatım . bana yüksek geldi . şüphe ettim acaba doğru mu söylüyorlar

    Yanıtla
  8. Merhaba üzerimde icra takibi vardı bende menfit tesbit davası açtım karşı taraf hiç ödeme yapmadığımı tanıklar beyanıyla mahkemeye sunmuş ve icra takibi ile istediği miktar 18 bin TL fakat benim banka dökümanlarımı mahkemeye sundum bilirkişi istedi ve raporun sonucu geldi sadece 3 bin TL borcum olduğu ortaya bilirkişi raporu ile çıktı sorum şu ben bu dava sonucunda karşı tarafın avukaltlık ücretini ödeyecekmiyim yoksa sadece 3 bin TL borcumu ödeyeceğim yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
  9. ceza mahkemesinde davayi kaybettim karşı tarafın avukatının vekalet ücretini nereye ödeyeceğiz avukat iban vermiyor icra açmadan ödemek istiyorum birde mahkeme bana avukat vekalet ücretini tam bildirirmi miktarını ne kadar zaman içinde ödemem gerektiğini v.s.

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button