Yargıtay: Hakaret – HAGB – Manevi Tazminat

Ankara Tazminat Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda; Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin manevi tazminat konulu davada, davalının hakkında daha önce hakaret ve tehdit suçlarından açılan ceza davasında HAGB kararı verildiği ve verilen bu kararla da suçun sabit olduğunun ortaya konmasından dolayı huzurdaki davada davalı aleyhine manevi tazminat verilmesi gerektiği yönündeki kararını paylaştık.
T.C.
Yargıtay
4. Hukuk Dairesi         
2016/14832 E.  ,  2019/508 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı … tarafından, davalı … aleyhine 30/06/2015 gününde verilen dilekçe ile haksız eylem nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 17/06/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

Dava, hakaret ve tehdit eylemleri nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş, hüküm; davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, davalının kendisine karşı hakaret ve tehditte bulunduğunu, ceza yargılaması sonunda mahkumiyetine karar verildiğini belirterek, olay nedeniyle oluşan manevi zararının tazmini isteminde bulunmuştur.

Davalı, davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, dosya kapsamına göre dava konusu eylemlerin sabit olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Her ne kadar dava konusu olay nedeniyle davalı hakkında açılan kamu davası sonucunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilmiş ve bu karar hukuk hakimini bağlamaz ise de dosyada mevcut deliller ve özellikle ceza yargılamasında toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde; davalının, davacıya yönelik hakaret ve tehdit eylemlerinin sabit olduğu anlaşılmakla; olayın oluş şekli de gözetilerek mahkemece davacı lehine uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.

Şu halde, mahkemece açıklanan olgular gözetilerek, uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile istemin reddine karar verilmiş olması doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 06/02/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Tazminat Hukukuna ilişkin Diğer Emsal Kararlar İçin Tıklayınız

 

“Yargıtay: Hakaret – HAGB – Manevi Tazminat” üzerine 2 yorum

  1. Hagb verilen davada 5yillik süre bitince ,olay tarihinden 6 yıl geçmesine rağmen karsi taraf tazminat davasi açabilir mi?

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button