Ceza Hukuku

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? Sabıka Kaydı Nereden Alınır?

adli sicil kaydi nereden alinir 3855 Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? Sabıka Kaydı Nereden Alınır?

Daha önceki yazılarımızda Adli Sicil Kaydına ilişkin genel bilgileri vermiştik ve Adli Sicil Kaydı Sildirme işlemini açıklamıştık. Şimdi ki yazımızda da adli sicil kaydı sildirmeye giden yolda adli sicil kaydı nereden alınır, Adli sicil arşiv kaydı nereden alınır, Yabancılar adli sicil kaydı nereden alınır, Çift sorgulu adli sicil kaydı nereden alınır, e devletten adli sicil kaydı nasıl alınır, savcılıktan adli sicil kaydı nasıl alınır sorularını yanıtlayacağız.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır ?

Adli Sicil kaydı nereden alınır sorusunun kısa cevabı e-devlet üzerinden veya bulunduğunuz yer adliyelerinden alınabileceğidir. E-devlet şifreniz ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile www.turkiye.gov.tr  linkine girerek “merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim” yazan arama bölmesine adli sicil kaydı yazarak aşağıda çıkan sekmelerden “Adli Sicil Kaydı Sorgulama (Adalet Bakanlığı)” sekmesini seçtikten sonra karşınıza çıkan bilgilendirme kutucuğunu onayladıktan sonra “Devam Et” butonuna basarak açılan sayfa üzerinden Adli Sicil Kaydı Sorgulama formuna ait belgenin verileceği Kurum Türünü (Resmi, Özel, Yabancı Ülke) seçip, Belgenin Neden Verileceğinin seçilmesi gerekmektedir. Bu durum aşağıdaki gibi seçeneklendirilmiştir. Aşağıda bulunan E-Devletten Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır? başlıklı videomuzu izleyebilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nerelere Verilir?

Özel kurum seçilmesi halinde:

  • Dernek Üyeliği
  • Ehliyet
  • İhale
  • İşyeri Açma
  • Konsolosluk
  • Okul Kaydı
  • Özel İş İşçi
  • Siyasi Parti Üyeliği
  • Ticaret Sicili
  • Ulaştırma Bakanlığı (Kara Taşıma Belgesi)
  • Yapı Denetim Kullanım
  • Yurt Kaydı

Resmi kurum seçilmesi halinde:

  • Silah Ruhsatı
  • Devlet Memuriyeti
  • Diğer 
  • Milletvekili adaylığı
  • Belediye Başkanı Adaylığı
  • Belediye Meclis Adaylığı
  • İl Genel Meclisi Üyeliği Adaylığı
  • Muhtar Adaylığı

Yabancı Ülke (Tercümeli)

  • Arşiv Kaydı içeren
  • Arşiv Kaydı İçermeyen

Yabancı ülke için seçimlerde farklı dil seçeneği bulunmaktadır. 

Daha Sonra “Sorgula” butonuna basarak adli sicili kaydınıza ulaşabilirsiniz.  İnternet Üzerinden Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? sorumuzun cevabını vermiş olduk. Peki Adliyeden Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? sorusuna cevap verelim.

Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?

Adli sicil kaydını almanın bir diğer yolu bulunduğunuz yer adliye saraylarından temin edebilirisiniz. Bunun için adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı’nın adli sicil bürosuna dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bizzat yapılan başvurularda nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgenizin veya pasaportunuzun yanınızda olması gerekmektedir. Başvuru vatandaşın kendisi tarafından yapılacağı gibi vekil aracılığıyla da yapılabilmektedir. Ancak vekil ile başvurularda 5232 sayılı Adli Sicil Kanununun yedinci maddesinin birinci fıkrasının a bendi gereğince vekaletnamede özel olarak Adli sicil bilgilerini talep etme ve alma yetkisinin bulunması gerekmektedir. Aksi Halde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereği adli sicil belgesi verilmemektedir.

Çift Sorgulu Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?

Adli sicil arşiv kaydının alınması da adli sicil kaydı ile benzerlik gösterir. Adli sicil arşiv kaydının, adli sicil kaydı ile birlikte yer aldığı adli sicil belgesine çift sorgulu adli sicil kaydı denilmektedir. Bunun için e-devlet aracılığıyla temin ederken Resmi kurum sekmesini seçmeniz gerekmektedir. Otomatik olarak adli sicil belgeniz adli sicil arşiv kaydı ile birlikte oluşturulacaktır. Yabancı ülke için sekmesinde işlem yaparken de Arşiv Kaydı içeren seçildiği takdirde arşiv kaydına ilişkin bilgilere de ulaşılmış olur. 

Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Alınır?

Adliye saraylarında evrak temini sırasında talep dilekçesinde açıkça Adli sicil arşiv kaydı bilgilerinin yer aldığı adli sicil kaydını talep ederim denilmesi gerekmektedir.

Yabancılar için adli sicil kaydı sorgulaması yaparken eğer Türkiye’de bir ikametgahınız varsa ve 99 sayısı ile başlayan yabancı vatandaşlara verilen bir kimlik numaranız var ise Türk Vatandaşları gibi e devlet üzerinden adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yer adliyesine giderek de adli sicil bilgilerinizi alabilirsiniz.

Adli sicil kaydınızı veya adli sicil arşiv kaydınızı incelediğinizde herhangi bir kayıtla karşılaştıysanız eğer bu kaydın silinmesi başka bir ifade ile ortadan kaldırılması sizin faydanıza olacaktır. Şöyle ki; adli sicil kaydında yani sabıka kaydınızda geçen suç ve cezalar verilen cezanın infazının gerçekleşmediği anlamına gelmektedir. Başka bir ifade ile mahkemece verilen adli para cezasının ödenmediği, aynı şekilde verilen hapis cezasının ceza infaz kurumunda infaz edilmediği ya da bir kısmı infaz edilse dahi denetim süresinin tamamlanmadığını ortaya koymaktadır. Bu da almış olduğunuz adli sicil kaydınızı verdiğiniz kamu kurumu, özel şirket veya konsolosluk – elçilik tarafından yaptığınız başvurunun reddine sebebiyet verecek bir durumdur.

İlginizi çekebilir: Kişi Güvenlik Belgesi

EDevlet Üzerinden Adli Sicil Kaydı Almak

Adli sicil kaydı, 5352 s. Adli Sicil Kanunu’nun 2. Maddesinde şöyle tanımlanmıştır:Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları da dahil tüm adlî sicil bilgileri; mahallinde bilgisayar ortamına aktarılmasını takiben, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki Merkezî Adlî Sicilde tutulur.

Adli sicil bilgileri, Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir.

E-devlet üzerinden alınan adli sicil belgeleri de resmi evrak statüsünde ve geçerli belgelerdir. Bunun için e-devlet sitesindeki arama kısmına “adli sicil belgesi sorgulama” yazarak belgeyi hangi kuruma (özel yahut resmi) ibraz edecekseniz ona göre seçim yapmak suretiyle alabileceksiniz. 

Adliyeden Adli Sicil Kaydı Alma

Adli sicil kaydını almanın bir diğer yolu da bulunduğunuz yer adalet sarayında bulunanCumhuriyet Başsavcılıklarındaki adli sicil bürosuna dilekçe vererek başvuruda bulunmaktır. Bizzat yapılan başvurularda Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı olması zorunludur. Vekil ile yapılacak başvurularda 5232 s. Kanun’un 7. Maddesi 1. Fıkrası (a) bendi gereğince vekaletnamede ‘adli sicil belgesini talep etme ve alma’ yetkisinin olması gerekmektedir. Aksi halde KVKK gereği adli sicil belgeleri verilemeyecektir.

Yabancı Dilde Adli Sicil Belgesi Talebi

Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet etmekte veya etmiş olan ve haklarında adli sicil kaydı talep edilen yabancılar, adli sicil kaydı istemine ilişkin dilekçeyi doldurup imzalayarak hangi yabancı dilde cevap, istediklerini de belirtmek suretiyle nüfus kâğıdı suretleri ile birlikte bulundukları yer Konsolosluğu vasıtasıyla başvuruda bulunabilirler.

Adli sicil kayıtları İngilizce, Almanca, Fransızca olarak 3 dilde hazırlanabilir. Dilekçe ile nüfus kâğıdı, pasaport yahut kimlik bildiren belge aslını ibraz etmek zorunludur. Dilekçe örneğine Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’nün İnternet sitesinden ulaşılabilir.

18 Yaş Altı Adli Sicil Kaydı Sorgulama

E-devlet üzerinden yapılan adli sicil kaydı sorgulama işlemlerinde 18 yaşından küçükler için sorgulama yapılamaz. Adli Sicil Kanunu’na göre küçükler için sadece savcılık soruşturmalarında ve mahkemelerdeki kovuşturma kapsamında Cumhuriyet başsavcılıkları, hâklimler veya mahkeme üyeleri sorgulama veya talepte bulunabilir. Bundan dolayı 18 yaş altı adli sicil kaydı sorgulaması kamuya açık değildir. Türk Ceza Kanunu’ndaki hükümden dolayı 18 yaş adli sicil kaydı nedeniyle işe alımlarda 18 yaşından önce işlenen suçlardan dolayı bir işe alım engellenmesi yapılamaz.

Arşivli Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

Arşivli Adli Sicil Kaydı yine e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Bunun için adli sicilinizi alırken RESMİ KURUM sekmesini seçmeniz gerekmektedir. Bunu yaptıktan sonra adli sicil belgesi otomatik olarak arşiv kayıtları ile birlikte oluşacaktır. 

Apostilli Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?

Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan “yabancı resmi belgelerin tasdiki mecburiyetinin kaldırılması sözleşmesi” ülkemiz bakımından 29/09/1985 tarihinde yürürlüğü girmiştir. Sözleşme ile bir akit devletin ülkesinde düzenlenmiş olup, diğer bir akit devletin ülkesinde ibraz edilecek olan resmî belgelerin, diplomatik ve konsolosluk memurları tarafından onaylanması zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır.

Ülkemizde, e-apostil projesi ile kâğıt ortamında yürütülen bir belgenin apostil işleminin sayısal ortamda güvenli e-imza ve zaman damgası ile gerçekleştirilmesine başlanmıştır. Adalet bakanlığı tarafından elektronik ortamda üretilen adli sicil kaydı belgeleri ve mahkeme kararları için www.eapostil.gov.tr adresinden e-apostil başvuruları alınmaya başlanmıştır. Kullanıcılar, e-devlet yönlendirmesiyle veya www.eapostil.gov.tr sitesinden adli sicil belgesi için apostil başvurusunda bulunabilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır ?

E-devlet üzerinden alınabilen adli sicil kaydının detaylarına yazımızda yer vermiş bulunmaktayız.

Çift Sorgulu Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı ile birlikte adli sicil arşiv bilgilerinin yer aldığı belgeye çift sorgulu adli sicil kaydı adı da verilmektedir.

Yabancılar Adli Sicil Kaydı Nasıl Alabilir ?

Yabancılar için adli sicil kaydı sorgulaması yaparken eğer Türkiye’de bir ikametgahınız varsa ve 99 sayısı ile başlayan yabancı vatandaşlara verilen bir kimlik numaranız var ise Türk Vatandaşları gibi e devlet üzerinden adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı sorgulaması yapabilirsiniz

Adli Sicil Kaydı Her Adliyeden Alınır mı?

Adli sicil belgeleri adliyelerde bulunan adli sicil istatistik müdürlüklerinden alınabilir. Bunun için bir yer kısıtı yoktur.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır? Sabıka Kaydı Nereden Alınır?” Makalemize 11 Yorum Yapıldı:

  1. Ramazan avatarı Ramazan dedi ki:

    18 yaşaltı çocuğum için e devletten sicil kaydı nasıl alırım

    1. E devletten alamazsınız savcılığa gitmeniz gerek.

      1. Saeed avatarı Saeed dedi ki:

        Merhaba ben yabanciyim adli seçil kaydi almak istiyorum, ama şuan kanadada yaşiyorum, 7 sene once turkiyede kaç sene yaşadim e-devlet şifremi unutmuşum ve açamiyorum başka bi yol yar mi?

  2. Hamdi Esen avatarı Hamdi Esen dedi ki:

    Ablam Bulgaristan vatandaşı,75 yaşında, dul ve iki çocuğu da TC vatandaşı, oğlu İstanbul ‘da. Ablam onun yanında süresiz kalmak zorunda. Bu durumda ablam sabıka kaydı belgesini nereden ve nasıl alabilir. Teşekkürler

    1. Merhaba,
      Danışma hizmetimiz ücretlidir.
      0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
      Saygılarımızla

  3. Özgür Sönmez avatarı Özgür Sönmez dedi ki:

    Merhaba,

    İngilizce olarak adli sicil kaydını Adliye Sarayı ndan alabilir miyim?

  4. sarah zaneti avatarı sarah zaneti dedi ki:

    merhaba, ben yabancıyım Türkiyedeyim 4 senedir öğrenci olara. adli sicil belgesi nereden alabilirim.e-devlet şifrem takıldı alamadım.

  5. Mert avatarı Mert dedi ki:

    Merhaba,
    E-devlet üzerinden alınan İspanyolca adli sicil kaydını, Kaymakamlıktan La Haye Apostili yaptırabilir miyim? Ve bu belge İspanya Başkonsolosluğu tarafından kabul ediliyor mu? Bilginiz var mı? Teşekkür ederim.

  6. Turan avatarı Turan dedi ki:

    Merhaba,
    Türkiyeye turist olarak gelen yabancı ve oturma izni olmayan birisi adli sicil alabilir mi?

  7. sercan avatarı sercan dedi ki:

    Merhaba, annem ve babam boşanmadı ama 15 yıldır ayrılar babamla görüşmüyoruz. astsubaylık kazandım ve toplamam gereken evraklar kısmında babanın adli sicil kaydı ile kimlik fotokopisi yazıyor. ben bu 2 belgeyi nereden alabilirim. yardımcı olursanız çok sevinirim. 28’ne kadar kışlaya teslim etmeliyim.

  8. Mehmet avatarı Mehmet dedi ki:

    Yabanci kisinin, 99 ile baslayan yabanci kimlik numarasi yoksa ve kendisi hali hazirda yurt disindaysa, o kisinin sicil kaydina nasil bakabiliriz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir