Avukata Vekaletname Nasıl Verilir?
Avukata Vekaletname Nasıl Verilir? Avukata nasıl vekalet verileceği merak edilen konulardan biridir. Öncelikle belirtmek gerekir ki vekaletname noter huzurunda hazırlanmalıdır. Vekaletnamede vekilin kim olduğu, hangi işlemlerde yetkili olduğu, vekalet süreli ise vekilin yetkilerinin ne zaman başlayıp ne zaman son bulacağı gibi bilgiler mutlaka yer almalıdır. Aynı zamanda vekaletname vermeden önce vekaletnamenin hangi yetkileri kapsamasını istediğinizin de belirlenmesi gerekmektedir. Genel vekaletnamede yetki tüm işlemler için verilmektedir ve süresizdir.
Özel vekaletnamede avukat belirli bir işlem için yetki verilmektedir ve süresi sınırlıdır. Süreli vekaletname ve süresiz vekaletname ayrımına da gidilebilir ve bu şekilde vekaletname verdiğiniz avukatın yetkilerini belirli bir süre ile sınırlayabilirsiniz. Vekaletnamede yer alması gereken bilgileri incelediğimizde ise vekalet verenin adı soyadı ve TC kimlik numarası bunula birlikte vekil edilen kişinin de adı soyadı ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere burada noter onayı önem teşkil etmektedir ve noter onayı olmayan vekaletname yargı ve diğer resmi organlar tarafından kabul edilmez. Noterde verilen vekaletnamede noter vekaletnamede yer alan bilgileri kontrol eder ve vekalet veren kişiye onaylatır. Burada yapılan işlemler karşılığında noter belirli bir ücrete hak kazanır.
Vekaletname Nasıl Verilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere vekaletname noter aracılığıyla verilmelidir. Bu husus önem teşkil etmektedir. Vekaletname verecek olan kişi kimlik bilgileri ve vekalet vereceği kişinin kimlik bilgileri ile notere gider. Öncesinde ise hangi konuda vekaletname vermek istediğini belirlemelidir. Örneğin genel vekaletname mi vermek istiyor, özel vekaletname mi vermek istiyor(belirli bir konu için), süreli vekaletname mi, süresiz vekaletname mi bunları belirlemelidir. Bundan sonraki aşamada noterde hazırlanmış olan sözleşme vekalet verecek olan kişiye imzalatılır ve birer nüshası noterde kalmak üzere verilir. Vekalet verirken gerekli olan belgeler ise vekalet verecek olan kişinin TC kimliği, vekaletin verileceği kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası aynı zamanda son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraf bulunmalıdır.
Vekaletname Nedir?
Vekaletname kelime anlamı olarak “bir kimsenin birinin vekil olduğunu bildiren ve noterlikçe onaylanmış belge” şeklinde tanımlanmıştır. Vekaletname kişilerin belirli durumlarda kendi işlemlerini kendilerinin yapamayacak olması nedeniyle kendi adına hareket edecek kişiyi yazılı olarak yetkilendirdiğine dair belgedir. Burada kişi farklı bir şehir ya da ülkede olabilir ve bu örnekleri arttırabiliriz. Avukata vekalet verilmesi durumlarında ise kişi hukuki sürecini yürütmesi için avukata vekaletname vermektedir. Borçlar kanunun 502. Maddesinde vekalet tanımlanmıştır.
A. Tanımı
MADDE 502- Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir. Vekâlete ilişkin hükümler, niteliklerine uygun düştükleri ölçüde, bu Kanunda düzenlenmemiş olan işgörme sözleşmelerine de uygulanır. Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır.
Aynı zamanda burada belirtmek gerekir ki vekalet verilecek olan kişinin akli dengesinin yerinde olması ve 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Vekaletname Ne İçin Verilir?
Vekalet kişilerin başka kişilere kendi adına iş yapabilmesi için verdiği yetkidir. Vekaletname genel yetki vermek suretiyle tüm işlemlerin yapılabilmesi için verilebileceği gibi özel yetki verilerek sadece bir konunun halledilmesi için de verilebilir.
Burada örnek niteliğinde saymak gerekirse;
- Tapuda yapılacak işlem için ,
- Veraset ve intikal işlemlerine ilişkin ,
- Tanıma ve tenfiz için ,
- Gayrimenkul alım ve satımına ilişkin ,
- Boşanma davası açmak için ,
- İpotek kurmak için ,
- Şirketler tarafından şirket işlerinin yapılması için ,
- Şirketlerde hisse devri için ,
- Satış vaadi yapmak için ,
- Araç satın alma ve araç satma için ,
- İşyeri idaresi için ,
- Vatandaşlık işlemlerine ilişkin ,
- Vergi ve muhasebe işlemleri için ,
- Bankacılık işlemlerine ilişkin ,
- Kredi almak ya da ipotek vermek için
vekaletname verilebilmektedir.
Vekaletname Türleri Nelerdir?
Vekaletname çıkartırken kişiler genel vekaletname çıkartabilecekleri gibi özel vekaletname de çıkarabilmektedirler. Genel vekaletnamede kişi herhangi bir özel yetkilendirme yapmamaktadır. Kişi burada vekaletname verdiği kişinin kendi adına birden fazla işin yapılması ve sonuçlandırılması için yetki vermektedir. Vekaletname verilirken yetki verilen işlem belirtilerek başka bir deyişle nitelik ya da özellikleri belirtilerek bir ya da birden fazla hukuki işlemin gerçekleştirilmesi için verilen yetki ise özel yetki olmaktadır.
Burada yetki verilen işlem ya da işlemler gerçekleştirildiğinde vekaletname geçerliliğini yitirmektedir. Vekaletname verilen kişiye belirtilen işlem dışında herhangi bir tasarruf yetkisi vermemektedir. Açıkça yetki vermeyi gerektiren işlemlerden bahsetmek gerekirse; sulh olmak, hakimi reddetmek, davayı ıslah etmek, yemin teklif etmek, yemin kabul, iade ya da reddetmek, tevkil verilmesi, haciz kaldırmak, iflas istemek, tahkim ve hakem sözleşmesi yapmak, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına başvurmak, davadan ya da konun yollarından feragat etmek, karşı tarafı ibra ve davasını kabul etmek, yargılamanın iadesi yoluna gitmek, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davaları açmak ve takip etmek.
Vekaletname Vermek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vekaletnamenin noter aracılığı ile verildiğinden bahsetmiştik. Kişiler tarafından merak edilen konulardan biri de vekaletname vermek için gerekli olacak bilgilerin neler olduğu konusudur. Öncelikle kişi vekaletname vermek için notere giderken vekaletname verecek olan kişinin TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ya da pasaportu yanında olmalıdır. Bununla birlikte vekaletin verileceği kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarasını da yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Son olarak son 6 ay içerisinde çektirilmiş 2 adet fotoğrafın da yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Vekaletname vermek için vekaletname verecek kişinin notere gitmesi yeterli iken kendisine vekaletname verilen kişinin notere gitmesine gerek yoktur.
Yurt Dışından Vekaletname Nasıl Verilir?
Yurt dışında yaşayan kişiler tarafından yurt dışından vekaletnamenin nasıl verileceği de merak edilen konulardan biridir. Yurt dışındaki kişi Türkiye’deki bir kişiye vekaletname verebilmek için bulunduğu bölgedeki Türk Konsolosluğu aracılığı ile vekaletname vermelidir. Burada kişi Türk konsolosluğunu aramalı ya da e devlet aracılığı ile en uygun olan zaman dilimi için noter işlemlerinin yapıldığı servisten randevu almalıdır. Vekaletin verilecek olduğu kişi Türkçe bilmiyor ise Türkçe yeminli olarak görev alan bir tercüman ile randevu alınmalı ve bu saat içerisinde konsoloslukta hazır olunması gerekmektedir. Burada dilerseniz Türkiye’de işlem yapılacak olan noterden bir vekaletname örneği almak suretiyle konsolosluktaki görevliye verebilirsiniz. Vekaletname belgeleri Türkçe bir şekilde onaylanacak ve düzenlemenin ardından kişiye teslim edilecektir.
Okuma Yazma Bilmeyenler Vekaletnameyi Nasıl Verir?
Okuma yazma bilmeyen kişilerin nasıl vekaletname vereceği konusu Noterlik Kanununun 87. Maddesinde düzenlenmiştir.
İlgilinin okuma ve yazma imkanına sahip olmaması:
Madde 87 – İlgili okuma ve yazma imkanına sahip değilse, hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan eder. Noter, bu beyanı yazdıktan sonra tutanak okunur. Ancak, işlemin tanık huzurunda yapılmasını emreden diğer kanunların hükümleri saklıdır. İlgili ve tanıklar, beyanın aynen yazıldığını ifade ettikten ve bu husus tutanağa geçirildikten sonra altını imza ederler.
Maddeden de anlaşıldığı üzere okuma yazma bilmeyen kişinin vekaletname verebilmesi için iki tanık bulundurmak gerekmektedir. burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulan iki tanığın önünde vekaletname verme maksadını notere beyan edecek, noter okuma yazma bilmeyen kişinin talebini yazıya geçirdikten sonra tutanağı okuyarak imzalayacaktır. Burada tanıklar ise okuma yazma bilmeyen şahsa ait beyan ve taleplerin kişinin arzusuna uygun olarak aynen tutanağa yazıldığını ve tutanağın şahsa okunduğunu, şahsın da okunan tutanağın beyan ve taleplerine uygun olarak tutulduğunu kabul ettiğine tanıklık etmelidirler.
Süresiz/Süreli Vekaletname Nedir?
Vekaletnameler süreli düzenlenebileceği gibi süresiz olarak da düzenlenebilmektedir. Burada süreli vekaletname düzenlenmek istenmesi durumunda süreyi vekil eden tayin edecektir. Örnek vermek gerekirse kişi yapacağı işleme göre süreyi 1 yıl gibi bir süre için tayin edebileceği gibi 7 aylık süre için de tayin edebilmektedir. Burada vekalet verenin vekaletnamede herhangi bir süre tayin etmemesi durumunda vekaletname süresiz olarak düzenlenmiş olmaktadır. Süresiz vekaletnamelerde vekalet ilişkisinin son bulabilmesi için vekalet verenin vekaletten vazgeçmesi, vekilin istifa etmesi veya vekalet veren kişinin vefat etmesi durumu gerçekleşmesi gerekmektedir. Burada süre belirtilmediyse vekaletnamenin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay Genel Kurulu kararlarında vekaletname süresi on yıl olarak kabul edilmektedir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.