Hukuki Makaleler, İdare Hukuku

İhaleden Yasaklama Kararına İtiraz | İptal – Tam Yargı Davası | Süresi – Şartları

ihaleden yasaklama kararina itiraz iptal tam yargi davasi suresi sartlari 3186 İhaleden Yasaklama Kararına İtiraz | İptal - Tam Yargı Davası | Süresi - Şartları

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu Uyarınca İhaleden Yasaklama Kararına İtiraz ve Bu İşlemlere Karşı Açılacak İptal ve Tam Yargı (Tazminat) Davaları

Bu yazımızda 2886 sayılı kanun çerçevesinde ortaya çıkan ihaleden yasaklama kararına itiraz konusu üzerinde durulacaktır. Konunun özeline girmeden önce kısaca şu hususlara değinmekte önem vardır. Devlet ve yerinden yönetim kuruluşları mal veya hizmet alırken satarken, kiralarken yani geniş anlamda bir kişiyle sözleşme yaparken özel şahıslar gibi serbestçe hareket edemez. Bu işlemler için takip edilmesi gereken bir takım usuller ve kurallar vardır. İşte sözleşme yapmadan önce kimlerle ve hangi koşullarda sözleşme yapılacağının kuralları ihale yöntemi çerçevesinde yürütülmektedir. Devlet ihale kuralları içinde kalarak sözleşme yapabilmektedir.

Ülkemizde ihale işlemlerine dair temel kurallar 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu çerçevesinde yürütülmektedir.

2886 sayılı Kanunun kapsamı şudur; Genel bütçeye dâhil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri bu Kanunda yazılı hükümlere göre yürütülür.

4734 saylı Kanununda belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu Kanun hükümlerine göre yürütülür.

Bu iki kanun karşılaştırıldığında 4734 sayılı Kanunda sayılan idarelerin konu itibariyle bir sınırının olduğu yani mal ve hizmet alımı ile yapım ihalelerini bu kanun kapsamında yapacağı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla genel olarak bu Kanun daha çok devletin harcama yaptığı durumlarda gündeme gelmektedir. Öte yandan 2886 sayılı Kanunda ise alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri ihaleyle yapılmaktadır. Dolayısıyla genel olarak devletin kazanç elde ettiği ihalelerde bu Kanun gündeme gelmektedir.

Türk ihale hukukuna ilişkin bu özet bilgiden sonra 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihaleden yasaklama kararları incelenecektir. İhaleye katılan, ihale kendi üzerinde kalan daha sonra sözleşme imzalayan kişiler bakımından bu süreçte meydana gelebilecek bir takım hukuksuzlukların önlenmesi ve ihalenin açıklık ve rekabet ilkeleri uyarınca sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi sonuçta hedeflenen kamu yararının gerçekleşebilmesi için bir takım müeyyideler öngörülmüştür. Bunlardan biri de “ihaleden yasaklama” kararıdır.

2886 Sayılı Kanun Çerçevesinde İhaleden Yasaklamanın Şartları

2886 sayılı Yasanın 83. ve 84. maddelerinde yasaklamanın koşulları tek tek sayılmıştır. Buna göre aşağıdaki fiilleri işleyen kişiler ihaleden yasaklanacaklardır;

  1. Hile, desise, vait, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek,
  2. Açık teklif ve pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde isteklileri tereddüde düşürecek veya rağbeti kıracak söz söylemek ve istekliler arasında anlaşmaya çağrıyı ima edecek işaret ve davranışlarda bulunmak veya ihalenin doğruluğunu bozacak biçimde görüşme ve tartışma yapmak,
  3. İhale işlemlerinde sahte belge veya sahte teminat kullanmak veya kullanmaya teşebbüs etmek, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmemek, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapmak veya işin yapılması veya teslimi sırasında hileli malzeme, araç veya usuller kullanmak,
  4. Üzerine ihale yapıldığı halde usulüne göre sözleşme yapmayan istekliler ile sözleşme yapıldıktan sonra taahhüdünden vazgeçen ve mücbir sebepler dışında taahhüdünü sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirmeyen müteahhit veya müşteriler hakkında da, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili bakanlık tarafından, bir yıla kadar ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir.

Yukarıdaki eylemlerin ilk üçünün, ihale aşamasında yani sözleşme imzalanmadan önceki süreçte tespit edilmesi halinde bu kişilerin ihaleye katılmaları o idare tarafından engellenir. Bunun yanında sayılan fiilleri işleyenler haklarında bir yıla kadar bütün ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir.

 

İhaleden Yasaklama Kararını Vermeye Yetkili Makamlar Kimlerdir

Kanunda yasaklılık kararlarının ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili bakanlık tarafından yapılacağı belirtilmektedir. Buna göre bir ihaleyi bir bakanlık yapıyorsa bu süreçte verilecek yasaklılık kararlarını da bu bakanlık verecektir. Şayet bir bakanlık değil bir kamu kurumu yahut bir belediye veya il özel idaresi yapıyorsa ilgili bakanlık tarafından yasaklılık kararı verilecektir. Mesela bir üniversitenin yaptığı ihalede yasaklılık kararı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecektir. Bir belediye ihalesi bakımından da İçişleri Bakanlığının yetkili olduğu söylenebilir.  İhaleden yasaklama kararı verilecek ise bu kararın mutlaka Kanunda belirtilen makam tarafından verilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu kararlar idare mahkemesi tarafından iptal edilecektir. Uygulamada yasaklılık kararının bir form şeklinde düzenlendiği ve burada ilgili bakanlığın bilgisine de yer verildiği görülmektedir. Formun bu bölümüne bakarak yetkili merciin doğru olup olmadığı anlaşılabilir.

Öte yandan “İhale işlemlerinde sahte belge veya sahte teminat kullanmak veya kullanmaya teşebbüs etmek, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmemek, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapmak veya işin yapılması veya teslimi sırasında hileli malzeme, araç veya usuller kullanmak” fiili nedeniyle haklarında ceza kovuşturması yapılanlar hakkında da “hükmolunacak ceza ile birlikte bir yıldan üç yıla kadar bütün ihalelere girmekten mahkeme kararı ile yasaklama kararı” verilmektedir.  Bu yasaklama kararı idari bir karar olmayıp ceza mahkemesi tarafından verilmektedir.

İhaleden Yasaklama Kararı Nasıl Verilir?

İhaleyi yapan idareler, ihalelere katılmaktan yasaklamayı gerektirir bir durumla karşılaştıkları takdirde, gereğinin yapılması için bu durumu ilgili bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler. İlgili bakanlık da ihaleden yasaklılık kararını verir ve bu durumun ilan edilmesi için Resmi Gazete’ye gönderir. Bundan sonra yasaklılık kararının ayrıca ilgili kişiye de tebliğ edilmesi de gerekmektedir. Resmi Gazete’de ilan edilmesi ilgili kişi için bir tebliğ sayılmaz. Dolaysıyla dava açma süresi de başlamamış olur.

İhaleden Yasaklama Kararına İtiraz | İptal ve Tam Yargı Davası

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca yasaklama kararına karşı bu kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde ilgili bakanlığa itiraz edilebilir yahut bu işleme karşı 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası da açılabilir.

İhaleden yasaklama kararları ivedi yargılama kapsamında olmadığı için dava açma süresi tebliğden yahut öğrenmeden itibaren 60 gündür. İdare mahkemeleri tarafından verilen yasaklılık kararının doğru yetkili makam tarafından verilip verilmediği araştırılır. Şekli koşullara uyulup uyulmadığı da incelenecek konulardan birisidir. Öte yandan 83 ve 84. Maddede sayılan fiiller dışında başka bir fiil nedeniyle yasaklılık kararı verilmesi durumunda da işlem hukuka aykırı olacaktır. Bunun yanında Kanunda 1 yıla kadar yasaklılık kararı verilebileceği belirtilmektedir. Bu durumda mahkeme işlenen fiil ile verilen ceza süresinin orantılı olup olmadığını da irdeleyecektir. Mesela 6 aylık bir yasaklama süresi ile amaç gerçekleşebilecek iken 1 yıl süreyle yasaklılık kararı verilmesi hukuka aykırıdır. Ayrıca bu yaptırımın maksadı tüm işlemlerde olduğu gibi kamu yararıdır. Kişisel saiklerle verilen yasaklama kararlarının da idare mahkemesinin incelemesine tabi olacağı açıktır. Bu sayılan hususlar bakımından tespit edilecek bir hukuka aykırılık yasaklılık kararının iptaline neden olacaktır.

İptal kararından sonra bu yasaklama nedeniyle uğranılan maddi veya manevi (ticari itibarın zedelenmesi) bir zarar meydana geldiyse bu durumda idareden tazminat talep edilebileceği de tabiidir. Başka bir ifade ile tam yargı (tazminat) davası açılabilir.

İhaleden Yasaklama Kararına İtiraz | İptal – Tam Yargı Davası | Süresi – Şartları” Makalemize 3 Yorum Yapıldı:

  1. hasip şan avatarı hasip şan dedi ki:

    merhaba avukat bey
    KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI
    Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne
    İlgi : E-67181180-934.01.17-1217462 sayılı ve 12.02.2022 tarihli, sözleşme feshine ilişkin yazınız.
    Konu : Fesih kararına itirazımız.
    Bildiğiniz üzere, firmamızla idareniz arasında; 2023/566128 IKN’li “Müdürlüğünüz Hizmet Birimi İçin 2023 Yılı Kahvaltı, Öğlen ve Akşam Yemeği, Ara Öğün ve Çeşitli Malzeme Alımı” konusunda sözleşme yapılmış olup bu kapsamda hizmet birimine sağladığımız yemeklerde çeşitli sıkıntılar tespit edildiği öne sürülerek sözleşmenin 16.1.3 maddesi gereğince sözleşmemizin fesih edildiği tarafımıza bildirilmiştir. Söz konusu işlemi usul ve yasaya aykırı bulduğumuzdan işlemin geri alınması istemli itiraz ediyoruz. Şöyle ki;
    Sözleşme kapsamında sağlanan yemek tedarik işinde; fesih gerekçesi olarak, özetle “ İdarenin yemek ve diğer malzemelerde insan sağlığına, hijyen kurallarına veya şartname hükümlerine aykırılık tespit edildiği” gerekçesi ile fesih edildiği belirtilmiştir.
    Öncelikle uzun bir süredir yemek sağlayıcınız olarak ülkemizde ve özellikle İstanbul ilinde birçok kurum ve kuruluşun yemek tedariki firmamızca sağlanmaktadır. Yine sizin kurumunuza gönderilen aynı yemek aynı gün içinde başka kurumlara da gönderilmekte olup, tarafınızca tutulan tutanaklardaki tarihlerde, bu tarihlerden önce veya sonrasında benzer hiçi bir şikâyet tarafımıza iletilmemiştir. Kaldı ki; iddia edildiği şekilde tedarikini sağladığımız yemek ile ilgili sorun çıktığı zaman firmamıza derhal yazılı ve sözlü bilgi verilerek bu durumun iletilmesi gerekirken, bu yapılmadan 4 gün boyunca arka arkaya sadece kurumunuz çalışanlarınca tutanak tutularak fesih yoluna gidilmiş olması, aramızdaki sözleşmeye aykırıdır. Yüklenici firmaya ihtar çekmeden; 09/02/2022 tarihinde öğle yemeğinin bozuk olduğu, 10/02/2022 tarihindeki öğlen yemeğinden tel çıktığı, 10/02/2022 tarihindeki akşam yemeğinden cam çıktığı ve 11/02/2022 tarihindeki akşam yemeğinden ise böcek çıktığı iddiasıyla 12/02/2022 (cumartesi günü) tarafımıza tebliğ edilerek sözleşmenin fesih edildiği bildirilmiştir. Yine; sözleşmenin 16.1.3 maddesi gereğince “yemek servisinin engellenecek herhangi bir zehirlenmenin laboratuar analiz sonucu bulunmamaktadır. Oysaki takdir edeceğiniz üzere, sözleşmemiz Kamu İhale Kurumunun şartnamelerine göre akdedilmiş olup;
    Kamu İhale Kurumu genel şartnamenin idarenin sözleşmeyi feshetmesi maddesi (madde 20) aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır.
    a) Tutanakların tebliğ edilip ihale dokümanında belirlenen oranda idarenin en az 10 (on) gün süreyle ve nedenleri açıkça belirtilen ihtara rağmen aynı durumun devam etmesi
    b) (madde 25) sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25. Maddede sayılan yasak fiil ve davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, hallerinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın idare tarafından sözleşme feshedilir.
    Oysa tarafınızdan sözleşmenin feshine gerekçe olarak gösterilen tutanakların içeriği de madde 25’te belirtilen yasak fiil ve davranışlar kapsamında değerlendirilemeyecek olup, ancak bir ihmal söz konusudur.
    İşbu sebeple yukarıdaki nedenlerden dolayı İhale sözleşmesinin 26.1. maddesinin (a) bendine göre; “Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, sözleşmede belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi”; tarafımıza ikaz yapılması aykırılıklar neticesinde hak edişimizde belirtilen oranlarda kesinti yapılması ve aykırılıkların devam etmesi durumunda sözleşmenin feshedilmesi söz konusu olur.
    Sonuç: Yukarıda izah ettiğimiz sebeplerle ve resen nazara alınacak sebeplerle Kadıköy Belediye Başkanlığı Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün E-67181180-934.01.17-1217462 sayılı ve 12.02.2022 tarihli, sözleşme fesih kararının kaldırılarak gereğinin yapılmasını arz eder. 17.02.2022

    bu şekilde bir itiraz dilekçesi verdim . acaba yeterlimi hasip şan

  2. Dilek Tokatlıoğlu avatarı Dilek Tokatlıoğlu dedi ki:

    merhaba ben İzmir’den dilek Tokatlıoğlu İzmir büyükşehir belediyesi ukemo bin yapmış olduğu s plaka ihalesine katıldım ihalede plaka amlaya hak kazandım fakat servisciler odası başkanı ihaleyi iptal ettirdi daha sonra belediye tekrar ihale yaptı ve tekrar s plaka almaya hak kazandım yine servisciler odası başkanı mahkemeye başvurdu bölge idare mahkemesinde kaybetti olayı tekrar Danıştay’a taşıdı ve iptal kararı aldırdı nasıl bir yol izlemeliyim maddi manevi tazminat davası açabilir miyim

  3. Dilek Tokatlıoğlu avatarı Dilek Tokatlıoğlu dedi ki:

    merhaba ben İzmir’den dilek Tokatlıoğlu İzmir büyükşehir belediyesi ukemo bin yapmış olduğu s plaka ihalesine katıldım ihalede plaka amlaya hak kazandım fakat servisciler odası başkanı ihaleyi iptal ettirdi daha sonra belediye tekrar ihale yaptı ve tekrar s plaka almaya hak kazandım yine servisciler odası başkanı mahkemeye başvurdu bölge idare mahkemesinde kaybetti olayı tekrar Danıştay’a taşıdı ve iptal kararı aldırdı nasıl bir yol iizlemeliyim maddi manevi tazminat davası açabilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir