Aile İçi Tapu Devri Nedir? Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Aile içi tapu devri konusuyla ilgili birçok husus merak edilmekte olup bu makalemizde önemli başlıklar halinde bu konuyla ilgili hususlara değineceğiz. Aile içi tapu devri genellikle miras ve benzeri durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Aile içi tapu devri satış, bağış ya da hibe yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Ancak aile içi tapu devri hallerinde belli başlı anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Aile İçi Tapu Devri Nedir?
Aile içi tapu devri, aynı aile bireyleri arasında taşınmaz malın mülkiyetinin devredilmesi işlemidir. Bu tapu devri genellikle eşten eşe ya da baba ile çocuk arasında tapu devri şeklinde gerçekleşmektedir. Aile içindeki tapu devirlerinde satıştan çok bağış ya da hibe olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile içinde tapu devri işleminin satış olarak gerçekleşmesi durumunda dikkatli olmakta fayda vardır. Özellikle ödemenin banka kanalıyla gerçekleştirilmesi önemli bir husustur. Çünkü aile içi tapu devri işlemlerinde bu işlemin satış olarak gerçekleştirilmesi durumunda geçersizlik iddiaları, muvazaalı işlem iddiaları olabilmektedir. Muhtemel geçersizlik iddialarına karşı ileri sürülebilmesi açısından banka kanalı ile yapılmış olan ödeme ispatta büyük önem taşır. Burada harçları incelediğimizde hibe olarak gerçekleştirilen devir işlemleri için ödenen harçlar normal satış sürecine göre daha yüksek olmaktadır.
Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yürütülür?
Aile içi tapu devri ölüm halinde miras yoluyla devredilebileceği gibi farklı yollar ve sebeplerle de devredilebilmektedir. Miras yolu dışındaki devirlerde hibe ve bağış yoluyla tapu devrinin harçların çok yüksek olması nedeniyle tercih edilmediğini görmekteyiz. Yüksek harçlar nedeniyle aile içi tapu devrinde genellikle satış yolu tercih edilir. Yani burada aile içindeki bireyler gerçekten satış yolu ile taşınmazı devrediyor olabileceği gibi, yüksek harç ya da farklı maksatla bedelsiz tapu devri yani bağış ya da hibe olarak yaptıkları işlemi görünürde satış işlemi olarak da gösteriyor olabilirler.
Aile İçi Tapu Devri İçin Hangi Belgeler İstenir?
Tapu devri sırasında gerekli belgeler hazırlanmış olmalıdır. Bu belgeler;
- Devre konu taşınmazın tapu senedi,
- Tapuyu devreden ve devir alacak olan kişilerin kimliği,
- Temsilci unvanı ile katılan var ise temsile ilişkin belge,
- İlgili belediyeden alınmış “vergi borcu yoktur” yazısı,
- Emlak rayiç bedelini gösteren yazı,
- İşleme konu gayrimenkulün konut olması halinde Zorunlu Deprem Sigortası ( DASK)
hazır edilmelidir. Tapu devir işleminin tüzel kişiler arasında yapılması halinde bu belgelere ek olarak; vergi levhası, yetki belgesi, en güncel yönetim kurulu seçiminin olduğu sicil gazete örneği de hazırlanmalıdır.
Aile İçi Tapu Devir Masrafları 2025 Yılında Ne Kadardır?
Gayrimenkul satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenen harç tapu harcıdır. Tapu devri işlemlerinde tapu harcı ile birlikte döner sermaye harcı da yatırılmaktadır. Tapu harcı hesaplaması devri yapılacak olan taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerin %4 ü kadardır. Bu harç alıcı ve satıcı arasında %2 şeklinde bölüşülerek ödenmektedir.
Aile İçi Tapu Devri Uyuşmazlıkları ile Hangi Mahkeme İlgilenir?
Bu husus 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 4. Maddesinde düzenlenmiş olup aile içi tapu devri işlemlerinde çıkan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olarak kabul edilmiştir. Yetki bakımından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12. Maddesinde “Taşınmazın Aynından Doğan Davalarda Yetki” başlığı altında tapu iptal ve tescil davalarında taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu düzenlenmiştir. Bu haliyle aile konutunun satış ve devrinde örnek vermek gerekirse izni alınmayan taraf taşınmazın bulunduğu yer Aile Mahkemesinde dava açabilir.
Aile İçi Tapu Devri Ne Zaman Yapılır?
Aile içi tapu devrinde öncelikle gerekli belgeler toplanmalıdır. Ardından web tapu sisteminden ya da tapuya giderek randevu oluşturulur. Randevu saatinden en az 15 dakika önce gerekli belgelerle birlikte hazır bulunulması gerekir. Burada tapu harcının ödendiğine dair belge de hazır edilmelidir. Tapu harcı, tapu işlemlerinin yapıldığı vergi dairesine ödenmelidir. Bu şekilde işlemler ortalama 1-2 gün içerisinde gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Aile İçi Tapu Devri Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Tapu devrinde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle tapu devri için alınmış olan randevu gününde alıcı ve satıcı kendilerinden istenen evraklar ile hazır bulunmalıdır. Kişi tapu devri işlemleri için kendisinin gidemeyecek durumda olması halinde vekil atayabilir. Bu durumda vekaletnamede sınırlar belirlenir ve taşınmazın açık adresi gibi bilgilere yer verilir. Aynı zamanda tapu devri için kişinin kendisinin gidemeyecek durumda olması halinde vekaleti süreli çıkarması da önem arz etmektedir. Aksi taktirde süresi belirtilmemiş vekaletname süresiz sayılmaktadır. Aynı zamanda tapuya şerh düşülmesi gereken bir durum olması ve kişilerin de bu konuda iradelerinin olması halinde bu işlemler de dikkatli bir şekilde yürütülmelidir.
Eşe Bedelsiz Tapu Devri
Kişilerin tapuda kendi adına kayıtlı olan taşınmazı eşine bedelsiz olarak devredebilmesi mümkündür. Burada karşılıksız şekilde yapılan tapu devir işleminin adı bağıştır. Eş herhangi bir ödeme yapmadan mülkiyet hakkını kazandığında bedelsiz tapu devri gerçekleşmektedir. Burada devrin bedel karşılığı yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın tapu işlemlerinin resmi şekilde yapılması gerektiğini belirtmek gerekmektedir. Kişilerin kendi aralarında yaptığı anlaşmalar değil tapu kaydına geçirdikleri işlemler geçerlilik kazanmaktadır.
Eşine taşınmazını devretmek isteyen bir kişi öncelikle tapu müdürlüğünden randevu almalı. Burada taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden randevu almak şart değildir. Taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan tapu harcı yatırılmalıdır. Tapudaki işlemlerine hem devralan hem de devreden tarafın katılması gerekmektedir. Ancak taraflardan herhangi birinin gelemeyecek olması durumunda başka bir kişiye vekaletname vererek de bu işlemlerin yürütülmesi mümkündür. Burada bir kişinin eşine malını devretmesi için herhangi bir izin almasına gerek olmayıp her iki tarafın da ayırt etme gücünün yerinde olması yeterlidir. Bazen kişiler diğer mirasçılardan mal kaçırmak maksadıyla eşine taşınmaz devrediyor olsa da unutulmaması gereken bir husus vardır ki bu da mirasçıların tenkis davası açma haklarının olduğudur.
Aile İçi Tapu Devri Avukat Seçimi
Tapu devri işlemleri avukatsız yürütülebileceği gibi tercihen avukat yardımı alınarak da yürütülebilmektedir. Randevu ve devamındaki evrakların hazırlanış kısmı bazen kişilerin aklının karışmasına neden olmakta ve kişiler avukat yardımı almak isteyebilmektedirler. Bununla birlikte kişilerin aralarındaki devir işleminin ne olduğunu ve bu işlemi hangi devir türü şeklinde gerçekleştirmeleri gerektiği konusunda kafaları karışabilmektedir. Bu konularda doğru olan devir türünün belirlenmesi ve hak kaybı yaşanmaması için avukat yardımından faydalanabilirsiniz.
Aile İçi Tapu Devri Ne Kadar Sürebilir?
Aile içi tapu devri işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tapu müdürlüğü tarafından istenen belgelerin hazır edilmesi gerekmektedir. Kişiden kişiye değişmesiyle birlikte bu süre kısa bir süredir. Sonrasında tapudan randevu alınmalı, tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli ödenmelidir. Bu işlemlerin ardından 1 ya da 2 gün içinde devir işlemleri tamamlanmaktadır.
Aile İçi Tapu Devri Davası İçin Bir Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?
Tapu devri işlemleri gerçekleştirilirken eksiksiz bir şekilde süreci yürütebilmek ve eksikliklerden kaynaklı sürecin uzamasını engellemek için avukat yardımından faydalanılabilir. Bu sayede devir türünü seçmek kolaylaşmakta ve sürecin daha sağlıklı ilerlemesi sağlanmış olmaktadır.
Arabuluculuk Süreci Aile İçi Tapu Devrinde Zorunlu Mudur?
Bazı durumlarda dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk yoluna başvurma şartı aranmaktadır. Ancak aile içi tapu devri süreci zorunlu arabuluculuk kapsamında değildir. Dolayısıyla arabuluculuk yöntemiyle tapu devri mümkün değildir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.