Araç Haciz Kaldırma

Araç Haciz Kaldırma nasıl yapılır sorusu son zamanlarda büromuza sıkça gelen sorular arasında yer alıyor.İcra dosyalarında, borçlunun alacaklıya borcunu ödemediği durumlarda, alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun aracına koyduğu bir tedbir olarak araç haczi karşımıza çıkmaktadır. Alacaklının borcunu tahsil etmesi için en etkili yollardan biri olan araç haczinde, aracın satışa çıkarılması ile elde edilecek satış bedeli ile alacaklı alacağını tahsil eder. 

Alacaklının icra dairesinden talebi neticesinde icra memuru aracın marka, model ve plaka tespiti yapar. Bu tespit aracın bulunduğu böyleye gitmek suretiyle yapılacaktır. Bu tespitin yapılması ile de aracın üzerine haciz şerhi koyma işlemi gerçekleşecektir. Bu işlem neticesinde borçlunun araç üzerindeki tasarruf hakkı kısıtlanır ve araç bu işlemden sonra kullanılamaz ve satamaz. Aracın satışı, açık artırmada en yüksek teklif veren kişiye yapılarak alacaklının borcu bu bedel üzerinden tahsil edilir. 

Araç haczinin kaldırılması, araç üzerinde haciz şerhi olmasına sebep durumun ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilebilecektir. Hacze sebep borcun ödenmesi, konulan haciz şerhinin hukuka aykırı olarak konmuş olması gibi sebeplerle araç üzerindeki haczin kaldırılması icra dairesinden ya da icra mahkemelerinden talep edilebilecektir. 

Araç haciz kaldırma üç şekilde gerçekleşir:

  • Borçlunun borcunu ödemesiyle
  • Mahkeme kararı ile
  • Borçlu ve alacaklı arasında yapılan anlaşma ile

Araç Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Araç haczinin kaldırılması için ilk akla gelmesi gereken yöntem borçlunun borcunu ödemesidir. Borçlu borcunu ödedikten sonra araç üzerinde haciz şerhi koyan icra dairesine başvurarak aracına konmuş olan haciz şerhinin kaldırılmasını talep etmelidir. Bu durumda borçlunun borcunu ödediği tespit edilir ve araçta bulunan haciz şerhi kalkar. 

Araç haczinin kaldırılması için bir diğer yöntem ise borçlunun ya da alacaklının icra mahkemesine araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılması için başvurmasıdır. Borçlu ya da alacaklı, araç üzerinde bulunan haciz şerhinin haksız ya da hukuka aykırı olduğunu ileri sürebilir. Mahkeme, borçlunun ya da alacaklının bu talebini inceler ve talebin haklı bulunması durumunda araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin haczin kaldırılması kararı verir.

Haciz, alacaklı ve borçlu taraflar arasında bir anlaşma yapılmasıyla da kaldırılabilir. Taraflar borcun bir kısmının ya da tamamının ödenmesini kabul ederler ve icra dairesine bildirirlerse araç üzerindeki haciz şerhi kaldırılacaktır.

Borçlu, üzerinde haciz şerhi bulunan aracın ruhsatı, borçlu borcunu ödemişse ile haciz kaldırılacaksa ödeme belgesi, mahkeme kararı ile haciz kaldırılacaksa haczin kaldırılması kararı ve kendi kimlik belgesi ile icra dairesine giderek aracın üzerindeki haczin kaldırılmasına ilişki talepte bulunabilecektir. 

Araç Üzerindeki Haciz Nasıl Öğrenilir?

Araç üzerinde haciz olup olmadığına ilişkin yapılabilecek en kolay sorgu e-devlet üzerinden yapılacak sorgudur. Bu yöntemde, kişiler e-devlet’e giriş yaptıktan sonra “Gelir İdaresi Başkanlığı” tarafından sunulan hizmetler arasında bulunan “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)” hizmetine girerek bu sorgu ekranında istenilen bilgileri sisteme girmelidir. Daha sonra sorgu yapılarak araç üzerinde haciz olup olmadığı öğrenilebilecektir. 

“Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)” hizmeti ile sorgulama yapılabilmesi için aracın plakasının ve araç sahibinin T.C. Kimlik Numarasının sisteme girilmesi gerekmektedir. 

Sorgulama yapıldıktan sonra araç üzerinde haciz olup olmadığı, eğer haciz varsa bu haczin konulmasının tarihi, haciz konulmasının sebebi ve araç üzerine haciz koyan icra dairesi görülebilmektedir. 

Araç üzerinde haciz olup olmadığına ilişkin bir diğer sorgu yöntemi ise Noter aracılığı ile yapılan sorgudur. Bu sorguda da sizden sorgulanacak aracın plakası ve araç sahibinin T.C. Kimlik Numarası istenecektir. Daha sonra Noter, bu aracın tescil edildiği icra dairesinden ilgi isteyecek ve araç üzerinde haciz olup olmadığını tespit edecektir. 

Kişiler, üzerinde haciz olup olmadığını öğrenmek istedikleri aracın hangi icra dairesi tarafından tescil edildiğini biliyorlarsa bu icra dairesine gidip kendileri de sorgu yapabileceklerdir. 

Noterden Araç Satarken Haciz Olduğunu Öğrenince Ne Yapılması Gerekiyor?

Araç üzerindeki haciz şerhi, araç üzerindeki tasarruf hakkınızı kısıtlayacaktır. Aracınızı kullanmanız ya da satmanız mümkün olmayacaktır.

Noterde aracınıza ilişkin satış işlemi gerçekleştirirken aracınız üzerinde haciz şerhi olduğunu öğrendiğinizde aşağıdaki adımları takip ederek aracınız üzerindeki hacizden kurtulabilir ya da haksız olduğunu düşündüğünüz bu haczi herhangi bir borç ödemeden kaldırtabilirsiniz. 

Öncelikle bu haciz, bir borcunuzdan dolayı bir icra dosyasına taraf olmanız sebebi ile konmuş olabilir. Aracınız üzerindeki haczi, en kolay yöntem olan e-devlet üzerinden sorgulatarak bu haczin ne sebeple konmuş olduğunu öğrenebilirsiniz. Ya da bulunduğunuz noterde aracınız üzerindeki haczi sorgulatarak bu haczin sebebini noterden öğrenebilirsiniz. 

Aracınızın hangi icra dosyanız nedeniyle konduğunu öğrenmenizin ardından bu dosyaya ilişkin borcunuzu ödemeniz durumunda araç üzerindeki haciz kaldırılacaktır.

Bir diğer yöntem ise alacaklı ile anlaşma yaparak icra dairesine bildirmenizdir. Bu durumda icra dairesi araç üzerindeki haciz şerhini kaldıracaktır. Borcun hepsini ya da bir kısmını ödeyeceğinize ilişkin alacaklı ile anlaşma sağlayabilirsiniz. 

Bu hacze ve icra dosyasına sebep olacak bir borcunuzun olmadığını düşünmeniz ya da borcunuzu ödemiş olduğunuz durumlarında, bu haczin haksız ya da hukuka aykırı olduğu iddiasıyla İcra Mahkemesine başvurmalısınız. İcra Mahkemesi başvurunuzu değerlendirecek ve haczin haksız ya da hukuka aykırı olup olmadığını tespit edecektir. Bu durumda mahkemenin kararı ile aracınız üzerindeki haciz kaldırılabilecektir. 

Araç Haczi Kaldırmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Araç üzerine haciz şerhi konulması durumunda, kişiler öncelikle araç üzerindeki haciz şerhinin hangi icra dairesi tarafından ne sebeple konulduğunu öğrenmelidir.  Daha sonra ise haczin kaldırılmasına ilişkin işlemler başlatılmalıdır. 

Araç üzerine haciz şerhi icra daireleri tarafından konulmaktadır. Haciz şerhi, aracın kullanılmasını ve satışını engelleyecek bir işlemdir. Araç üzerinde haciz olduğu öğrenildikten sonra e-devlet, noter ya da aracın tescil edildiği icra dairesi aracılığıyla araç üzerindeki haczin sebebini öğrenebilirsiniz. Bu sorgulamanın nasıl yapılacağına ilişkin yazımız Tahancı Hukuk Bürosu’nun resmi sitesinde mevcuttur. 

Haciz şerhinin hangi icra dairesi tarafından hangi sebeple konduğu öğrenildikten sonra birkaç yolla araç üzerindeki haciz şerhi kaldırılabilecektir. Bu yollar şu şekildedir:

  • Borcunuzu ödeyerek haciz şerhinin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Borcunuzun ödenmesi durumunda aracınızın üzerinde haciz şerhi konmasının sebebi de ortadan kalkmış olacaktır. Haciz şerhi, borcunuzu ödememeniz durumunda aracınızın açık artırma ile satılması ile alacaklaya olan borcunuzun tahsilinin gerçekleştirileceğine ilişkin bir şerhtir. 
  • Alacaklınız ile anlaşmanız durumunda icra dairesinden aracınızdaki haciz şerhinin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. 

Araç Haciz Kaldırma Ne Kadar Sürer?

Araç üzerindeki haciz şerhinin nasıl kaldırılacağını Tahancı Hukuk Bürosu’nun resmisitesinde yer alan makalelerimizde açıklamıştık. Araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin süreler de bu işlemlerin gerçekleştirilme süresine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 

Araç haczinin kaldırılmasına yönelik yapılacak ilk işlem araç üzerindeki haciz şerhinin konmasının sebebini öğrenmektir. Bunun için en kısa sürecek yöntem e-devlet üzerinden yapılacak sorgulama işlemi olacaktır. Bu sorgulama ile araç üzerine haciz şerhi konmasına sebep icra dosyası ve araç üzerine haciz şerhi koyan icra dairesi öğrenilebilir. Diğer yöntemler ise noterde sorgu yapmak ya da aracın tescil edildiği icra dairesinde sorgu yapmaktır. Ancak bu sorgular noterin ya da icra dairesinin yoğunluğuna göre uzun sürebilecek yöntemlerdir. 

Araç üzerindeki haciz şerhine sebep icra dosyasının öğrenilmesinden sonra, bu haczin kaldırılması için en kolay ve kısa sürecek yöntem borçlunun borcunu ödemesidir. Borç ödendikten sonra icra dairesine başvurularak araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılması istenebilir. Burada zamanı etkileyecek faktör icra dairesinin yoğunluğudur. Ödeme yapıldıktan sonra 1-3 iş günü içerisinde araç üzerindeki haciz kaldırılabilecektir ancak yoğunluk nedeniyle bu süre artabilir.

Bir diğer yöntem ise icra mahkemesine araç üzerine konulan haciz şerhinin haksız ya da hukuka aykırı olduğuna ilişkin başvuruda bulunmaktır. İcra mahkemesi başvurunuza ilişkin bir değerlendirme yapacak,  araç üzerindeki haciz şerhinin haksız ya da hukuka aykırı olup olmadığına ilişkin tespit yapacak ve uyuşmazlığı çözüme bağlayacaktır. Bu durumda bir mahkeme tarafından inceleme yapılmasından dolayı mahkemenin yoğunluk durumuna göre uyuşmazlığın sonuca bağlanma süresi değişebilecektir ve yukarıda bahsettiğimiz yöntemden daha fazla zaman alacaktır. 

Bir diğer araç üzerindeki haczi kaldırma işlemi ise alacaklı ile anlaşma yapmaktır. Bu yöntem de icra mahkemesine başvuru yapılması durumuna nazaran daha kısa sürebilecek bir yöntemdir. Alacaklı ile borcun bir kısmının ya da tamamının ödeneceğine ilişkin bir anlaşmanın yapılması ve icra dairesine bildirilmesi durumunda icra dairesi borcun ödenmesi durumundaki gibi 1-3 iş günü içerisinde araç üzerindeki haciz şerhini kaldırabilecektir. Bu süre yine icra dairesinin yoğunluğuna göre daha uzun sürebilecektir. 

Bu sürecin hızlandırılması için belgeler doğru ve eksiksiz şekilde icra dairesine sunulmalıdır. Avukat hizmeti alarak işlemlerinizin doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasını ve takibini sağlayabilirsiniz. 

Araç Haciz Kaldırmak İçin Nereye Başvurmam Gerekiyor?

Araç üzerinde haciz şerhi konulmasının sebebi, borçlunun borcunu ödememesi sebebi ile borçlu hakkında açılmış bir icra dosyasıdır. İcra dairesi, borçlunun aracı üzerine haciz şerhi koyarak borçlunun borcunu ödememesi durumunda aracın açık artırma ile satışının sağlar ve elde edilen ücret ile alacaklının borcunu tahsil eder. 

Öncelikle araç üzerine haciz şerhini koyan icra dairesinin tespiti gerekmektedir. Bu tespit yapıldıktan sonra haczin kaldırılması adına yapılabilecek üç başvuru vardır. Başvuru yapılacak yerler şu şekildedir:

1. Aracı üzerinde haciz şerhi bulunan borçlu, araç haciz şerhini koyan icra dairesine borcunu ödeyerek ödeme belgesi ile başvurabilecektir. Bu araç üzerindeki haczi kaldırmanın en basit ve hızlı yoludur.

2. Başka bir yöntem olarak borçlu, borcunun bir kısmını ya da tamamını ödeyeceğine ilişkin alacaklı ile anlaşma yapar ve icra dairesine başvuruda bulabilirler. Bu durumda borçlu borcunu ödemiş gibi araç üzerindeki haciz şerhi icra dairesi tarafından kaldırılacaktır. 

3. Bir diğer yöntem ise borçlunun aracı üzerinde bulunan haciz şerhinin haksız ya da hukuka aykırı olduğuna ilişkin mahkemeye başvuru yapmasıdır. Mahkeme borçlunun bu iddiası ile mahkemeye yapacağı başvuruyu değerlendirir ve araç üzerindeki haciz haksız ya da hukuka aykırı ise araç üzerindeki haciz mahkeme kararı ile kaldırılır. 

Borcun ödenmesi ile haciz şerhini kaldırılma talebinde bulunulacak ise borçlu borcunu ödediğine dair belgesi ile (makbuz, dekont vs.) icra dairesine başvuracaktır. 

Alacaklı ile borçlunun anlaşması durumunda anlaşmaya ilişkin taraflarca düzenlenen yazılı belge ile icra dairesine başvurulur.

Araç üzerindeki haciz mahkeme kararı ile kaldırılacak ise mahkeme kararının aslı ya da onaylı sureti ile birlikte başvuru yapılacaktır.

Araç Haciz Kaldırma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Araç üzerindeki haciz şerhini kaldırılmasına ilişkin düzenlenen dilekçe araç üzerine haciz şerhi koyan icra dairesine sunulacaktır. Bu dilekçenin şu şekildedir:

T.C. 

… İCRA DAİRESİNE

DOSYA NO: …/…

BORÇLU: İSİM – SOYİSİM (T.C. KİMLİK NUMARASI)

​​ -adres-

ALACAKLI: İSİM SOYİSİM (T.C. KİMLİK NUMARASI-VARSA)

​​ -adres-(varsa)

KONU​​Yukarıda esas numarası yer alan dosya uhdesinde aracım üzerine konulmuş olan haciz şerhinin kaldırılması talebinden ibarettir. 

AÇIKLAMALAR: 

Aracın üzerindeki haciz şerhini kaldırılmasına ilişkin sebepler buraya yazılmalıdır. 

TALEP VE SONUÇ: Yukarıda gösterilen ve icra dairenizce re’sen gözetilecek sebepler nedeniyle … plakalı aracım üzerine konmuş olan haciz şerhinin kaldırılmasını icra dairenizden saygılarımla talep ederim. ../../20..

EKLER: 

Araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasının sebebine dayanak nitelikteki belgeler

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Araç Haciz Zamanaşımı Nedir?

Borçlunun borcu nedeniyle hakkında açılmış icra dosyasında borçlunun aracı üzerine konmuş olan haciz şerhi, konulmasından itibaren geçen belirli bir süre sonra zaman aşımına uğrayabilmektedir. Araç haczinde bu zamanaşımı süresinin dolması ile araç sahibinin ilgili icra dairesine başvurması ile araç üzerindeki haczin kaldırılması mümkündür. Öncelikle araç üzerine haczin hangi tarihte konulmuş olduğunun tespit edilmesi gerekir. 

Araç üzerindeki haczin hangi tarihte konduğunu öğrenmek için Tahancı Hukuk Bürosu olarak neler yapılması gerektiğini detaylı olarak açıklamıştık. En kısa yol olan e-devlet üzerinden sorgulama yönteminde, kişiler e-devlet’e giriş yaptıktan sonra “Gelir İdaresi Başkanlığı” tarafından sunulan hizmetler arasında bulunan “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)” hizmetine girerek bu sorgu ekranında istenilen bilgileri sisteme girmelidir. Burada araç üzerindeki haciz sorgulanır ve araç üzerindeki haczin hangi tarihte konduğu öğrenilir. 

Araç üzerine haciz konmasının ardından  yıl boyunca söz konusu icra dosyasında aracın satışının alacaklı ya da borçlu tarafından talep edilmemesi halinde araç üzerindeki haciz zaman aşımına uğrar. Borçlu ilgili icra dairesinden aracı üzerindeki haczin kaldırılmasını talep eder ve haciz araç sicilinden kaldırılır. Ancak bu araç üzerine tekrar haciz konulmayacağı anlamına gelmez. Alacaklı, borcunun ödenmesi talebiyle araç üzerine tekrar haciz konmasını isteyebilecektir. 

İcra İflas Kanunu madde 106’da bu durumun şu şekilde düzenlenmiştir:

Talep için müddetler ve giderlerin yatırılması: 

Madde 106 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:24/11/2021-7343/9 md.

Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabidir. 

Bir yıllık süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı bakımından birinci fıkrada belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren bir yıl daha uzar.

Araç Haciz Kaldırmak İstediğimde Harç ve Masraf Ödenir Mi?

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin E. 2016/20216 K. 2017/3502 sayılı ve 09.03.2017 tarihli kararında ilgili şu şekilde karar verilmiştir:

“Bu durumda satış talebinden vazgeçilmiş olması, alacağın haricen tahsil edildiğine karine teşkil etmeyeceği gibi, borçlunun talebi, süresinde satış istenmediği gerekçesi ile İİK’nun 106-110. maddelerine dayalı olarak hacizlerin kaldırılmasına dair olup, borçlunun bu istemi harca tâbi değildir.”

Borçlunun borcunu ödemesi ile icra takip dosyası kapatılacak ve araç üzerine konmuş olan haciz şerhi araç sicilinden silinecek ise burada borçlunun tahsil harcını ödemesi şartı aranır. Aksi halde dosya kapatılamayacaktır. Aynı zamanda borçlunun borcunun tamamını ödemesi gerektiğini de belirtmek isteriz. Burada dikkat edilmesi gereken husus borçlunun borcunu ödemesi durumunda haciz şerhinin kaldırıldığı durumlarda tahsil harcının ödeneceğidir. İcra takibi ya da araç üzerine konan haciz şerhi hukuka aykırı ise ve araç üzerine konmuş olan haciz bu sebep ile kaldırılmış ise söz konusu masraflar ödenmeyecektir. 

Araç üzerine konmuş olan haciz şerhinin araç sicilinden kaldırılması adına ödenecek harç ve masraflardan biri de yakalama işleminin yapıldığı durumlarda oluşan masraflardır. Aracınız üzerinde alacaklının talebi ve yakalama masrafının icra müdürlüğüne ödenmesi halinde yakalama işlemi yapılmış ise aracınıza yakalama konulacaktır. Bu durumda araç trafikte ya da nerede görülmüş ve tespit edilmiş ise kolluk güçleri aracı yakalar ve araç yediemin deposuna çekilir. Bu durumun oluşmasından sonra araç üzerindeki haciz kaldırılacak ise aracın yedieminin deposuna çekilmesi nedeni ile oluşan masraflar borçlu tarafından karşılanmak zorundadır. 

İcra İflas Kanunu 106-110 Maddeleri Uyarınca Araç Üzerindeki Haczin Kaldırılması Nasıl Yapılır?

İcra ve İflas Kanunu madde 106 ile 110 arasında “Paraya Çevirme” başlığı altında hacze dair düzenlemeler yer almaktadır. Haczin kaldırılması için oluşması gereken durumlar şu şekildedir: 

Aracınıza haciz konmasına sebep olan icra takip dosyasında borçlunun borcunu ödemesi durumunda icra takip dosyası kapanacak ve haciz de dosyanın kapanması ile kaldırılacaktır. Bu durumda borçlunun borcunun tamamını ödemesi gerekmektedir. 

Bir diğer durum İcra ve İflas Kanunu madde 106’da düzenlendiği üzere, alacaklı ya da borçlunun aracın satışını bir yıl boyunca talep etmemesi durumunda araç üzerindeki haczin zamanaşımına uğraması durumudur. Araç üzerindeki haciz zamanaşımına uğramış ise, borçlu icra takibinin yürütüldüğü icra dairesinden araç üzerindeki haczin kaldırılmasını talep etmelidir. 

Haczin kaldırılması için gerekli sebepler oluşmuş ise mahkemeye itiraz edilerek de araç sicilindeki haciz şerhinin kaldırılması talep edilebilir. Ya da araç sicilinde bulunan haciz şerhinin hukuka aykırı olduğunun İcra Mahkemesi tarafından tespit edilmesi durumunda mahkemeden haciz şerhinin kaldırılması talep edilebilir. 

Araç üzerine haciz konması durumunda, söz konusu haciz şerhine sebep olan icra takibinde araç sahibi taraf değilse ve başka bir kimse borçlu ise, araç sahibi mülkiyetini menfi tespit davası açma yolu ile ibraz edecek ve icra dairesinden aracı üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasını talep edecektir. 

Araç Haciz Kaldırma Talebinde Kimler Bulunabilir?

Araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılması adına borçlu, araç sahibi, alacaklı, borçlu veya araç sahibinin yasal varisleri, borçlu, araç sahibi veya alacaklının vekili talepte bulunabilir. 

Borçlu, borcunun tamamını ödemiş ise, haciz zamanaşımına uğramış ise, haczin hukuka aykırı olduğu mahkeme tarafından tespit edilmiş ise icra dairesinden haczin kaldırılmasını talep edebilecektir. 

Alacaklı borcunu borçludan tahsil etmiş ise yine icra dairesine araç üzerindeki haciz şerhinin araç sicilinden kaldırılmasını talep edebilecektir. 

Araç sahibi, dosyanın tarafı olmayan bir üçüncü kişi ise mülkiyetini ibraz ederek ve menfi tespit davası açmak suretiyle araç üzerindeki haciz şerhinin araç sicilinden kaldırılmasını icra dairesinden talep edebilecektir. 

Borçlu, alacaklı ve araç sahibi kendisini vekil ile temsil ettiriyorsa ve söz konusu icra takibinde vekil kaydı var ise borçlu, alacaklı ve araç sahibinin vekili bu kişiler adına dosyanın takibini yapabilecek ve bununla birlikte de şartların oluşması durumunda araç üzerine konmuş haciz şerhinin araç sicilinden silinmesini talep edebilecektir. 

Alacaklı ya da borçlunun vefat etmesi durumunda alacaklı ve borçlunun yasal varisleri şartların oluştuğu durumlarda araç üzerine konmuş haciz şerhinin araç sicilinden silinmesini talep edebileceklerdir. 

Bu kişiler kimlikleri ile ya da vekil iseler vekaletnameleri ile icra dairesine giderek haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin şartların oluştuğuna dair dilekçelerini icra dairesine sunacaklardır. Bu dilekçeye ek olarak bu şartların oluştuğuna ilişkin belgeler icra dairesine sunulmalıdır. (Örneğin zamanaşımının dolduğunu ispatlar nitelikte belge, borcun ödendiğine ilişkin belge vb.) Yakalama işleminin yapılmış olması halinde borçlu buna ilişkin masrafları ödediğine dair de icra dairesinde belge sunmalıdır.

Aracıma Haciz Geldi Ne Yapmalıyım?

Aracınız üzerinde bir haciz şerhi olduğunu öğrendiğinizde ne yapmalısınız? Öncelikle Tahancı Hukuk Bürosu olarak sizlere verebileceğimiz ilk tavsiye araç üzerinde gerçekten bir haciz olup olmadığını resmi bir kaynaktan tespit etmenizdir. Araç üzerinde haciz olup olmadığına ilişkin yapılabilecek en kolay sorgu e-devlet üzerinden yapılacak sorgudur. Bu yöntemde, kişiler e-devlet’e giriş yaptıktan sonra “Gelir İdaresi Başkanlığı” tarafından sunulan hizmetler arasında bulunan “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)” hizmetine girerek bu sorgu ekranında istenilen bilgileri sisteme girmelidir. Daha sonra sorgu yapılarak araç üzerinde haciz olup olmadığı öğrenilebilecektir. 

Resmi kaynaklardan da aracınız üzerine bir haciz şerhi konduğunu teyit ettiyseniz, öncelikle sakin kalarak bu durumun hukuki ve yasal bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Haciz şerhine sebep icra takibinin bulunduğu icra dairesine giderek araç üzerine konmuş olan haciz şerhine sebep borcunuzu ve bu takibin taraflarını öğrenebilirsiniz. Hukuki bir işlem olan bu durumda hak kaybına uğramamak adına süreci bir avukat desteği ile yönetmenizi tavsiye ederiz. 

Borcunuzun hukuka uygun olduğunu düşündüğünüz bir senaryoda borcunuzu icra dairesine ödemek sureti ile aracınız üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Borcunuzu ödeme imkanınız olmasa da alacaklıya ulaşarak borcunuzun yapılandırılmasını talep edebilirsiniz. Bu şekilde borcunuzu taksitler halinde ve uzun vadede ödeme imkanına sahip olabilirsiniz. 

Aracınız üzerine konmuş olan haciz şerhinin hukuka aykırı olduğunu yada buna sebep bir borcunuzun bulunmadığını düşünüyor iseniz söz konusu haciz sebebi ile ilgili icra dairesine ya da icra mahkemesine itirazda bulunabilirsiniz. Bu durumda bir itiraz dilekçesi sunmanız gerekmektedir. İtiraz dilekçesini hazırlamak üzere Tahancı Hukuk Bürosu’ndan yardım alabilirsiniz. 

Hak Mahrumiyeti Kaldırma Ücreti Ne Kadardır?

Hak mahrumiyeti kavramı ile kast edilen aracınız üzerinde hakkınızda açılan bir icra takibi nedeni ile haciz şerhi konması durumu ise, haciz konusu icra takip dosyasında bir inceleme ve kapak hesabı yaptırılarak takip konusu borcun ödenmesi gerekmektedir. 

Hacze konu icra takip dosyasında borç ödenmiş ancak dosya kapanmamış ise tahsil harcı ödenmemiş olabilecektir. Bu nedenle tahsil harcı da ödenerek araç üzerine konmuş olan haciz şerhinin araç sicilinden silinmesi talep edilecek ve dosya kapatılacaktır. 

Bu işlemlerin yapılması ile aracınız üzerindeki haciz şerhi araç sicilinden silinir ve sonuç olarak araç üzerindeki hak mahrumiyetiniz de son bulur. Bu işlemlerin tamamlanması ile E-devlet üzerinden aracınız üzerindeki haciz şerhinin kaldırılıp kaldırılmadığını kontrol etmelisiniz. Çünkü icra dairelerinde yaşanan yoğunluk sebebi ile aracınız üzerindeki haciz şerhi araç sicilinden şartlar oluşmasına karşın sildirilmemiş olabilir. Unutulmamalıdır ki, aracınız üzerinde yakalama yoksa ya da borcun ödenmesi dışında bir sebeple icra takibi ve araç üzerindeki haciz kaldırılmış ise herhangi bir ödeme yapmanıza gerek de yoktur. Maddi zarara uğramamak adına alanında uzman avukatlarımızdan destek almanızı öneririz. 

Araç Haciz Kaldırma Ücreti Ne Kadardır?

Haciz kaldırılmasına ilişkin talep, borçlunun borcunu ödemesi durumunda ilgili icra dairesine araç üzerindeki haciz şerhinin araç sicilinden silinmesi adına yapılır. Borçlunun borcunu ödemesine ilişkin vade geçmişse ve bu ispatlanabiliyorsa alacaklı borçlu hakkında icra takibi başlatarak borçlunun aracına haciz şerhi konması ve nihayetinde bu aracın satışını sağlaması ile alacağını tahsil eder. Borçlunun borcunu ödeyecek süresi ve mal varlığının olduğu ibraz edilerek mahkemeye haciz işleminin durdurulması adına dilekçe sunulur ve haciz işleminin durdurulması talep edilir. 

Borçlunun aracının satışı yapılmadan aracı üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin bir başvuru yapması ile şartlar oluşmuş ise araç satılmadan haciz şerhi kaldırılabilmektedir. Haciz şerhinin kaldırılması için borçlunun borcunu ödemesi, haczin hukuka aykırı olduğunun tespiti ya da haczin zamanaşımına uğradığının tespiti gibi hukuki nedenlerin oluşması şarttır. 

Borcun ödenmesi ile araç üzerindeki haczin kaldırılması durumunda, borçlu icra dairesine tahsil harcı ödemekle yükümlüdür. Dosyaya ödenecek feragat harcını ya da aksi durumda ödenecek normal harcı da borçlu taraf ödeyecektir. Ayrıca borçlunun aracına haciz işlemi uygulanırken yakalama işlemi de uygulanmış ise bu durumda doğacak masrafları da borçlu karşılayacaktır.

Yorum yapın

Call Now Button