Hukuki Makaleler, İdare Hukuku

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması 2025

jandarma uzman erbas guvenlik sorusturmasi 2023 5708 Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması 2025

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması ; Uzman Erbaş Kanunu’nun 4. maddesi ve Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin 6. Maddesine göre şartları sağlayan Jandarma Erbaş olarak göreve başlayacak kişiler hakkında göreve başlamadan önce güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır.

Bu soruşturma ve araştırmanın dayanağı Yönetmelik’in 6/1-g maddesidir. Buna göre “İcra edilen temel askerlik eğitimini başarıyla tamamlayanlardan güvenlik soruşturması uygun olmak veya ilk atamaları doğrudan doğruya kıt’a veya birliklere yapılan uzman erbaşlar için güvenlik soruşturması uygun olmak.” şartı aranmaktadır.

İlgili, Uzman Erbaş olmak için başvuru yaptığında Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının ilk aşaması olarak Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması formu Jandarma formunun doldurularak başvuru yapılan kuruma verilmesi gerekmektedir. Bu formun eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.

Form ile başvurulan Jandarma Genel Komutanlığı formu işleme alır ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasını yürütecek olan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerine yönlendirerek güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması aşamasının başlatılmasını sağlar. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yürütecek makamlar; Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmaları, verilen her türlü kararı, Mahkemeler tarafından verilen her türlü kararı temin etme imkanına sahiptir.

7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında nelere bakılacağı düzenlenmiştir.

Kanun’un 4. maddesinde düzenlenen şekliyle arşiv araştırmasında dikkat edilen hal ve hususlar şunlardır:

  • -Kişinin adli sicil kaydı
  • -Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı
  • -Kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığı
  • -Kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin beşinci ve 231 inci maddesinin onüçüncü fıkraları kapsamında alınan kararlar ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olgular
  • -Kişi hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığı
  • Kanun’un 5. maddesinde düzenlenen şekliyle güvenlik soruşturmasında dikkat edilen hal ve hususlar ise şunlardır:
  • -Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal veriler
  • -Yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiği
  • -Terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığı.

Başvurulan kurumun güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebinin ilgili makamlara ulaşması ile birlikte süreç başlamaktadır. TSK güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonuçlanması farklı sürelerde gerçekleşmektedir. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’ne göre güvenlik soruşturması en geç 60 iş günü içinde sonuçlanırken arşiv araştırması en geç 30 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.

Ancak soruşturma ve araştırmanın ilgili komisyonlarda değerlendirilmesi ve buna yönelik işlemler yapılması gerektiğinden ve yoğunluk gibi sebeplerden bu sürecin uzaması mümkündür.

İlgilinin, Jandarma PTM’den alacağı Jandarma güvenlik soruşturması formunu 2 nüsha olacak şekilde bilgisayar ortamında eksiksiz ve doğru şekilde doldurması gerekmektedir. İlgilinin dikkat etmesi gereken formun büyük harflerle doldurmasıdır. İlgili, formdaki fotoğraf kısmına bilgisayar ortamından taratacağı kendisine ait fotoğrafı ayrılan yere bilgisayar ortamında eklemesi gerekmektedir.

Fiziken yapıştırma kabul edilmemektedir. Ayrıca, formda verilecek nüfus bilgilerinin kesinlikle kısaltılmaması gerekmemektedir. Başvuru formu doldurulduktan sonra renkli fotoğraf baskılı olarak çıktı alınması gerekmektedir.

Jandarma Uzman Erbaş güvenlik soruşturması nasıl yapılır ?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunun doldurularak kuruma verilmesinin ardından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Jandarma Genel Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerine göndereceği taleple başlar. İlgili kurumlar güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yürüterek sonuçlandırır.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Nelere Bakılır ?

İlgili kurumlar; arşiv araştırmasında adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, hakkında cezai karar olup olmadığı, kesinleşmiş mahkeme kararı ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin 5. ve 231. Maddesinin 13. Fıkraları kapsamında alınan kararlar ve başvurucu hakkında devam eden veya sonuçlanmış soruşturma veya kovuşturma kapsamındaki olgular, başvurucunun kamu görevinden çıkarılma veya kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezasının bulunup bulunmadığı hususlarına bakılır.

Ayrıca, güvenlik soruşturması kapsamında, kolluk kuvvetleri veya istihbarattaki olgular, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiğin, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle irtibat veya iltisakın bulunup bulunmadığına bakılır.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer ?

Güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde sonuçlanırken, arşiv araştırması sonuçları 30 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak yoğunluk ve değerlendirmeler nedeniyle bu sürecin uzaması mümkündür.

Jandarma Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu Nasıl Doldurulur ?

Jandarma güvenlik soruşturması formu 2 nüsha olacak şekilde bilgisayar ortamında eksiksiz ve doğru şekilde doldurması gerekmektedir. İlgilinin dikkat etmesi gereken formun büyük harflerle doldurmasıdır. İlgili, formdaki fotoğraf kısmına bilgisayar ortamından taratacağı fotoğrafı ayrılan yere bilgisayar ortamında eklemesi gerekmektedir. Fiziken yapıştırma kabul edilmemektedir.

Ayrıca, formda verilecek nüfus bilgilerinin kesinlikle kısaltılmaması gerekmemektedir. Başvuru formu doldurulduktan sonra renkli fotoğraf baskılı olarak çıktı alınması gerekmektedir.

Uzman Çavuş Güvenlik Soruşturması

Uzman Çavuş güvenlik soruşturması yapılırken Uzman Çavuş olmak isteyen kişi ilk olarak başvuru yapacağı Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na dolduracağı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu doldurması gerekmektedir. Form eksiksiz ve doğru şekilde doldurulur. Güvenlik araştırması ve arşiv araştırması formu 2 nüsha şeklinde bilgisayar ortamında eksiksiz ve doğru şekilde doldurulur.

Form büyük harflerle doldurulur. Formdaki fotoğraf için ayrılan kısma bilgisayar ortamında taranmış fotoğraf eklenir. Fiziken fotoğraf yapıştırılması halinde doldurulan form kabul edilmemekte ve reddedilmektedir. Form bilgisayar ortamında doldurulduktan sonra renkli olarak çıktı alınarak görev yapılmak istenen ve başvurulacak kuruma verilir.

İlgili kurum formu Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerine göndererek güvenlik soruşturması sürecinin başlatılmasını talep eder.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında, soruşturma ve araştırmayı yürütecek makamlar şu hususlara bakar:

Başvurucunun adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, hakkında cezai karar olup olmadığı, kesinleşmiş mahkeme kararı ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin 5. ve 231. Maddesinin 13. Fıkraları kapsamında alınan kararlar ve başvurucu hakkında devam eden veya sonuçlanmış soruşturma veya kovuşturma kapsamındaki olgular, başvurucunun kamu görevinden çıkarılma veya kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezasının bulunup bulunmadığı hususlarına bakılır.

Ayrıca, güvenlik soruşturması kapsamında, kolluk kuvvetleri veya istihbarattaki olgular, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiğin, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle irtibat veya iltisakın bulunup bulunmadığına dikkat edilir.

Yürütülen soruşturma ve araştırma neticesinde olumlu netice çıkması halinde kişi göreve başlatılır. Ancak olumsuz sonuç çıkması halinde bu durum ilgilisine yazılı tebligat, kısa mesaj veya CİMER sorgulaması yoluyla tebliğ edilir. TSK güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde sonuçlanırken, arşiv araştırması sonuçları 30 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak yoğunluk ve değerlendirmeler nedeniyle bu sürecin uzaması mümkündür.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Sonuçları

Jandarma Uzman Erbaş olmak isteyen kişiler hakkında yürütülen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kişinin adli sicil kaydına, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığına, hakkında tahdidi bir karar alınıp alınmadığına, kesinleşmiş mahkeme kararının bulunup bulunmadığına, Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin 5. ve 231. Maddesinin 13. Fıkraları kapsamında alınan kararlara ve başvurucu hakkında devam eden veya sonuçlanmış soruşturma veya kovuşturma kapsamındaki olgulara, başvurucunun kamu görevinden çıkarılma veya kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezasının bulunup bulunmadığına bakılarak bir sonuca varılır.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonuçlanma süreleri Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Yönetmelik’in 12. maddesine göre arşiv araştırması 30 iş günü içinde, güvenlik soruşturması en geç 60 iş günü içinde sonuçlandırılır.

Jandarma Uzman Erbaş olmak isteyen kişiler için yürütülen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması neticesinde olumsuz bir sonuç alınırsa bu durum ilgilisine tebliğ edilir.

Ancak olumsuz sonucun sebebine dair bir hususa yer verilmez. Tebliğ şekilleri ise yazılı tebligat, kısa mesaj ile bilgilendirme, CİMER üzerinden yapılan sorgulamalar, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Akademisi web sitesi üzerinden yapılan ilanlar üzerinden güvenlik soruşturmasının sonucunu öğrenmek mümkündür.

Danıştay Uzman Erbaş, Güvenlik Soruşturması, Atamama ve Bozma

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2015/4837 E.  ,  2015/6384 K.
(Danıştay: Uzman Erbaş – Güvenlik Soruşturması – Atamama – Bozma)

  • karar düzeltme kabul, bozma, atama şartları, güvenlik soruşturması

“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/4837
Karar No : 2015/6384

Kararın Düzeltilmesini İsteyen(Davacı):
Vekili :

Karşı Taraf (Davalı) : / ANKARA
Vekili : Av.
İstemin Özeti : Danıştay Onikinci Dairesince verilen 13/05/2015 tarihli ve E:2014/3316, K:2015/3066 sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, 2011 yılı 1. dönem uzman erbaş temini faaliyeti kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığınca açılan uzman erbaş sınavını kazanan davacının Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin uzman erbaş olarak alınacaklarda aranacak şartları düzenleyen 6. maddesinde belirtilen şartları taşımadığı gerekçesiyle işlemlerinin iptal edilmesine ilişkin 13.02.2012 günlü işlemin iptali ile yoksun kaldığı özlük haklarının ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

Ankara 8. İdare Mahkemesince verilen 19/12/2013 tarihli ve E:2012/682, K:2013/1800 sayılı kararı ile, Uzman Erbaş Yönetmeliği’nde, “taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zamanaşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş ya da ertelenmiş ve adlî sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak” uzman erbaş olarak alınacaklarda aranacak şartlar arasında sayılmış olması ve davacı hakkında Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 25.12.2003 tarihli ve E:2003/325, K:2003/113 sayılı kararı ile Türk Ceza Kanunu’nun 283/1 maddesi uyarınca 3 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, hapis cezasının 34.671.000-TL ağır para cezasına çevrilerek cezanın teciline karar verilmiş olması nedeniyle, Yönetmelikte aranan şartları haiz olmadığı anlaşıldığından, anılan gerekçelerle atamaya ilişkin işlemlerinin iptal edilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Danıştay Onikinci Dairesince verilen 13/05/2015 tarihli ve E:2014/3316, K:2015/3066 sayılı kararıyla idare mahkemesi kararının onanmasına karar verilmiştir.

Davacı tarafından, karar düzeltme isteminin kabulü ile dairemiz kararının kaldırılarak idare mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi istenilmektedir.

Danıştay Dava Daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilen kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinde yazılı sebeplerden birinin varlığı ile mümkündür.

Davacının kararın düzeltilmesi istemini içeren dilekçede ileri sürdüğü sebepler, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi uyarınca, dairemiz kararının düzeltilmesini gerektirecek nitelikte bulunduğundan, kararın düzeltilmesi istemi kabul edilerek anılan kararın kaldırılmasından sonra uyuşmazlığın esası yeniden incelendi;
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 19. maddesinde, “Personelde aranacak nitelikler, müracaat şekli ve zamanı, müracaatın kabul edilmesi, sözleşmenin yapılması ve feshedilmesi sebepleri, verilecek sicilin şekil ve usulleri görevde başarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe halleri ve bunlara yapılacak işlem şekli, sözleşmenin uzatılmasında uygulanacak esaslar, uzman onbaşıların uzman çavuş olabilmeleri için gerekli şartlar, astsubay sınıfına geçirilecekler için uygulanacak esaslar, astlık üstlük münasebetleri ile bu hususlardaki işlem şekli ve ilgili diğer hususlar kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 6 ay içerisinde ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin 6/ı. maddesinde de, “Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zamanaşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş ya da ertelenmiş ve adlî sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak,” uzman erbaş olarak alınacaklarda aranacak şartlar arasında sayılmıştır.

Dosyanın incelenmesinden, 2011 yılı 1. dönem uzman erbaş temini faaliyeti kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığınca açılan uzman erbaş sınavını kazanan davacı hakkında verilen Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 25.12.2003 tarihli ve E:2003/325, K:2003/113 sayılı kesinleşmiş kararı nedeniyle, davacının Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin uzman erbaş olarak alınacaklarda aranacak şartları düzenleyen 6. maddesinde belirtilen şartları taşımadığı gerekçesiyle işlemlerinin iptal edilmesine karar verilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Bakılan davada, TCK’nın 283. maddesi gereğince cezalandırılması istemiyle davacı hakkında açılan kamu davasında, Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 25.12.2003 günlü, E:2003/325, K:2003/113 sayılı kararı ile TCK’nın 283/1 maddesi uyarınca indirimler uygulandıktan sonra sanığın 3 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, hapis cezasının 34.671.000-TL ağır para cezasına çevrilerek cezanın teciline karar verildiği görülmekte ise de, davacıya isnat edilen fiili işlediği tarih itibariyle 16 yaşında olduğu, işlediği suç tasnii fiilini babasına karşı işlediği, ceza mahkemesindeki savunmasında suçlamayı kabul ettiği, pişman olduğunu söylediği, davacının babası ceza mahkemesinde verdiği ifadesinde oğlundan şikayetçi olmadığını beyan ettiği, davacıya isnat edilen eylemin, yapacağı kamu görevinin niteliğine aykırı olmadığı anlaşılmaktadır.

Bu duruma göre, davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından söz edilemeyeceğinden, atama şartlarını taşımadığından bahisle atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, aksi yöndeki mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın idare mahkemesine gönderilmesine 02/12/2015 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

Jandarma Uzman Çavuş Güvenlik Soruşturması

Jandarma Uzman Çavuş görevinde bulunmak isteyen kişiler Uzman Erbaş Kanunu ve Uzman Erbaş Yönetmeliği kapsamında şartları sağlayan kişiler, başvuru esnasında doldurmuş oldukları Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması jandarma formunu ilgili kuruma teslim ederler. İlgililer Jandarma PTM’den alacakları TSK güvenlik soruşturması formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurarak teslim ederler.

Formun bilgisayar ortamında büyük harflerle, kısaltma kullanılmadan, fotoğraf için ayrılan kısma bilgisayarda taranmış şekilde fotoğrafın eklenmesi suretiyle 2 nüsha şeklinde doldurulması gerekmektedir. İlgilinin dikkat etmesi gereken formun bilgisayar ortamında doldurulması gerekmektedir. Form ilgili kuruma teslim edildikten sonra Jandarma Genel Komutanlığı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerine aktararak ilgili hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının başlatılmasını talep eder.

Güvenlik soruşturmasını yürütecek olan kurumlar ilgilinin kolluk kuvvetlerinde veya istihbarat teşkilatında bir olgu ve bulgusunun bulunup bulunmadığına, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla olan ilişkilerine, terör örgütleri ve suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgütlerle irtibatın veya iltisakının bulunup bulunmadığını inceler. Güvenlik soruşturması talebinin ilgili kuruma tebliğinden itibaren en geç 60 iş günü içinde sonuçlandırılır. Ancak yoğunluk ve değerlendirmeler nedeniyle bu süreç uzayabilmektedir.

Arşiv araştırması yürütecek olan kurumlar ilginin adli sicil kaydına, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığına, hakkında cezai bir işlem veya karar bulunup bulunmadığına, kesinleşmiş mahkeme kararlarına, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 171/5. Ve 231/13. Maddeleri kapsamında alınan kararlara, başvurucu hakkında halihazırda süren soruşturma veya kovuşturma kapsamındaki olgulara dikkat ederek arşiv araştırmasını sonuçlandırırlar. Arşiv araştırması talebinin ilgili kuruma tebliğinden itibaren en geç 30 iş günü içinde sonuçlandırılır. Ancak yoğunluk ve değerlendirmeler nedeniyle bu süreç uzayabilmektedir.

Jandarma Uzman Erbaş – Çavuş | Güvenlik Soruşturması Abi, Kardeş Akraba Etkisi | Örgüt Üyeliği İddiası | İptal Davası – Yürütmeyi Durdurma (YD) Kararı

Jandarma Uzman Erbaş adayı müvekkilimizin abisinin örgüt üyesi olduğuna dair istihbari bilgi bulunması nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandırılması işlemine karşı açılan davada Ankara 6. İdare Mahkemesi’nce yürütmeyi durdurma kararı verildi.

T.C.

ANKARA

6. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/

DAVACI : 
VEKİLİ : AV.
Adres

DAVALI: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI/ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ : Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’nın 2019-1 dönemi uzman erbaş temini kapsamında katıldığı sınavı kazanan davacı tarafından, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin işlemin; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 6. İdare Mahkemesi’nce işin gereği görüşüldü:
Dava; Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’nın 2019-1 dönemi uzman erbaş temini kapsamında katıldığı sınavı kazanan davacı tarafından, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6352 sayılı Yasayla değişik 27. maddesinin 2. fıkrasında, idare mahkemelerinin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabileceği, yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu‘nun “Yönetmelik” başlıklı 19. maddesinde; “Personelde aranacak nitelikler, müracaat şekli ve zamanı, müracaatın kabul edilmesi, sözleşmenin yapılması ve feshedilmesi sebepleri, verilecek sicilin şekil ve usulleri görevde başarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe halleri ve bunlara yapılacak işlem şekli, sözleşmenin uzatılmasında uygulanacak esaslar, uzman onbaşıların uzman çavuş olabilmeleri için gerekli şartlar, astsubay sınıfına geçirilecekler için uygulanacak esaslar, astlık üstlük münasebetleri ile bu hususlardaki işlem şekli ve ilgili diğer hususlar kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 6 ay içerisinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.” hükmü yer almaktadır.

Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin “Personelde aranacak nitelikler” başlıklı 6. maddesinde; “Uzman erbaş olarak alınacaklarda aşağıdaki şartlar aranır: (…) g) İcra edilen temel askerlik eğitimini başarıyla tamamlayanlardan güvenlik soruşturması uygun olmak veya ilk atamaları doğrudan doğruya kıt’a veya birliklere yapılan uzman erbaşlar için güvenlik soruşturması uygun olmak. (…) ı) Ayrıca; 1) Verilen ceza, ertelense, seçenek yaptırımlara çevrilse, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse veya affa uğrasa dahi; Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasniî, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabiî mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmî ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından dolayı yahut 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan mahkûm olmamak, 2) Taksirli suçlar hariç olmak üzere diğer suçlardan adlî veya askerî mahkemeler tarafından otuz günden daha fazla süreli hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahkûm olmamak, 3) Taksirli suçlar nedeniyle altı ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmamak.” düzenlemesi yer almaktadır.

4045 sayılı Güvenlik Soruşturması, Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine ve 1402 Numaralı Sıkıyönetim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 1. maddesinde; “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması; kamu kurum ve kuruluşlarında, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde Devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel hakkında yapılır.(…) Devletin güvenliğini, ulusun varlığını ve bütünlüğünü iç ve dış menfaatlerinin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgeler ile gizlilik dereceli kamu personeli ile meslek gruplarının tespiti, birim ve kısımların tanımlarının yapılması, güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının usul ve esasları ile bunu yapacak merciler ve üst kademe yöneticilerinin kimler olduğu Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelik ile düzenlenir.” hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanun hükmü uyarınca hazırlanıp, 12/04/2000 tarih ve 24018 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nin 2. maddesinde, bu Yönetmeliğin; yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları hâlinde Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgeleri, bunların toplanmasını ve işlemini yürüten bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birim ve kısımlarının belirlenmesini, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde, emniyet ve istihbarat teşkilâtlarında, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personeli, ayrıca bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilâtlarında sürekli görevlendirilecek bütün personel için yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının esas ve usûllerini, bunu yapacak mercileri, hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak gizlilik dereceli yerlerde çalışan kamu personeli ile meslek grupları ve üst kademe yöneticilerini kapsadığı belirtilmiş, 4. maddesinin (g) bendinde; “Güvenlik soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesini,” ifade edeceği açıklanmış, 7. maddesinin birinci fıkrasında; “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.” kuralına, 11. maddesinde; “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında kişinin içinde bulunduğu ortam da dikkate alınarak; a) Kimlik kontrolü, kimlik kayıtlarının doğruluk derecesi, uyrukluğu, geçmişte yabancı bir devletin uyrukluğuna girip girmediği, b) Kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat ünitelerinin arşivlerinde bilgiler bulunup bulunmadığı, adli sicil kaydının ve hakkında bir tahdidin olup olmadığı, c) Yıkıcı faaliyetlerde bulunup bulunmadığı ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranıp davranmadığı, d) Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı, e) Yabancılarla, özellikle hasım ve hasım olması muhtemel Devlet mensupları ve temsilcileriyle ilgi derecesinin iç yüzü ve nedeni, f) Sır saklama yeteneğinin olup olmadığı, araştırılır.” kuralına yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacı tarafından, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması nedeniyle Uzman Erbaş Yönetmeliği’nin 6/g maddesindeki şartları taşımadığından bahisle adaylık işlemlerinin sonlandırıldığı, bu işlemin iptali istemiyle de bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlıkta, davacı ile ilgili olarak davalı idarece herhangi bir olumsuz verinin tespit edilemediğ inin belirtildiği, bununla beraber, davacının erkek kardeşi XXXXXX’nin, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ-FEC/NC) terör örgütüne müzahir şahıslarca düzenlenen toplantılara katıldığına dair istihbari mahiyette bilgilerin bulunduğu hususlarının belirtildiği, söz konusu bilgi gerekçe gösterilerek davacının güvenlik soruşturmasının davalı idarece olumsuz olarak değerlendirildiği görülmektedir.

Davacı vekilince, anılan istihbari bilginin hatalı olduğu, davacının erkek kardeşinin nüfusuna kayıtlı olduğu köyde birden fazla XXXXXXX isimli şahsın bulunduğu, bu suretle isim karışıklığının mevcut olduğu, anılan şahsın Batman İli’nde TÜPRAŞ bünyesinde kimya mühendisi olarak çalıştığını, dolayısıyla bilgi notunda belirtilen bilginin taraflarına ait olmadığını ileri sürdüğü, bahsi geçen iddianın açıklığa kavuşturulması amacıyla Mahkememizin 03/06/2020 tarihli ara kararı uyarınca, davacının erkek kardeşi XXXXXXX hakkında Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ-FEC/NC) terör örgütüne müzahir şahıslarca düzenlenen toplantılara katıldığına dair bilgilerin (T.C.:00000000000) kimlik numaralı XXXXXXXXXX’ye ait olup olmadığı, şahıs hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma yapılıp yapılmadığının davalı idareden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ve Batman İl Emniyet Müdürlüğü’nden sorulduğu, bahsi geçen idarelerce dosyaya sunulan cevabi yazılardan; anılan şahıs hakkında adli işlem yapıldığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanılmadığının belirtildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, davacının, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına ve adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına dayanak olarak; davacının erkek kardeşi hakkındaki olumsuz istihbari bilgi ileri sürülmüş ise de, anılan şahıs hakkında herhangi bir somut bilgi ve belgenin bulunmadığı, bu suretle söz konusu bilginin davacının erkek kardeşi XXXXXXX’ye ait olduğu hususunda hataya düşüldüğü anlaşılmakla, işbu hususun davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olamayacağı kanaatine varılmış olup, davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, dava konusu işlemin uygulanması halinde, Anayasa ile teminat altına alınan çalışma hakkı bakımından telafisi güç zararlar doğacağı da açıktır.

Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere, 08/07/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Jandarma Uzman Erbaş güvenlik soruşturması nasıl yapılır ?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunun doldurularak kuruma verilmesinin ardından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Jandarma Genel Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerine göndereceği taleple başlar.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında Nelere Bakılır ?

İlgili kurumlar; arşiv araştırmasında adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, hakkında cezai karar olup olmadığı, kesinleşmiş mahkeme kararı ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin 5. ve 231. Maddesinin 13. Fıkraları kapsamında alınan kararlar ve başvurucu hakkında devam eden veya sonuçlanmış soruşturma veya kovuşturma kapsamındaki olgular, başvurucunun kamu görevinden çıkarılma veya kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezasının bulunup bulunmadığı hususlarına bakılır.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer ?

Güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde sonuçlanırken, arşiv araştırması sonuçları 30 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak yoğunluk ve değerlendirmeler nedeniyle bu sürecin uzaması mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir