Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Disiplin Hukuku | Soruşturması | Cezası | Kanunu

Bu yazımızda Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplin işlemlerinin hangi usul ve kurallar çerçevesinde yürütüldüğü üzerinde durulacaktır. Adı geçen kurumlardaki personel ile ilgili disiplin işlemleri daha önce 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütülmekte iken Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının İçişleri Bakanlığı’na bağlanması sonrasında tüm genel kolluk personelinin disiplin işlemleri 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun ile yürütülmeye başlanmıştır.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Disiplin Hukuku

“Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında görev yapan subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler ile diğer sınıflardaki memurlara”  Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun uyarınca disiplin cezası verilecektir.

Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine verilen yükümlü erbaş ve erler hakkında 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Yani vatani görevini yapan er ve erbaşların disiplin işlemleri hakkında 7068 sayılı Kanun değil 6413 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca Sahil güvenlik ve Jandarma teşkilatlarında görev yapan Milli Savunma Bakanlığı personelinin disiplin işlemleri, görevleri süresince 7068 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülecektir.

jandarma disiplin soruşturması

7068 sayılı Kanunun amacının Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ilişkin disiplinsizlik fiillerini ve buna karşılık verilecek cezaları, disiplin amirlerinin ve kurullarının kim ya da kimlerden oluştuğu, disiplin soruşturmasında takip edilecek usul ile diğer ilgili hususları düzenlemek olduğunu söyleyebiliriz. Bu Kanun vatani görevini yapan erler hariç tüm Jandarma ve Sahil Güvenlik personeline uygulanmaktadır. Yani asker sınıfında olanların yansıra sivil memurların disiplin işlemleri de bu kanuna tabidir.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Disiplin Cezaları

7068 sayılı Kanunun 7. maddesinde verilebilecek disiplin cezalarının adı ve kapsamı düzenlenmiştir:

a) Uyarma cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Aylıktan kesme cezası: Disiplin cezası verilen personelin, fiilin ağırlık derecesine göre zam ve tazminatlar hariç brüt aylığından onbeş günlüğe kadar kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam Türk Lirası üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz.
ç) Kısa süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin dört, altı veya on ay süre ile durdurulmasıdır.
d) Uzun süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin oniki, onaltı, yirmi veya yirmidört ay süre ile durdurulmasıdır.
e) Meslekten çıkarma: Personelin emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarında bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır.

Kanunun 10. Maddesinde idareye geniş bir takdir yetkisi veren düzenleme yapılmıştır. İşlenen fiilinin neticesinde, devlet ya da kişiler zarara uğratılmış ya da hizmetin gecikmesine ya da durmasına neden olunmuşsa doğan zararın derecesine ya da durumun ağırlığına göre daha ağır cezaların verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu düzenlemenin hukuka ve anayasaya uygunluğu ayrı bir tartışma konusudur.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Disiplin Amirleri

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplin amirleri kanunda sayılmıştır. Bu çerçevede aşağıdaki tabloda Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplin amirleri, disiplin amirlerinin yetkileri ile bu personele verilecek olan cezalar düzenlenmiştir.

 UyarmaKınamaAylıktan kesme
Ceza verilecek disiplin amirlerinin rütbe ve statüsü

 

Ceza verecek disiplin amirlerinin rütbe ve makamları

Her rütbe ve sınıftan personeleHer rütbe ve sınıftan personeleHer rütbe ve sınıftan personele
Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Erb. (Müfrez görev yaptıkları sürece)
Uzm. J., Asteğmen, Teğmen, Astsb. Çvş., Astsb. Kd. ÇvşVerebilirVerebilir
Bnb., Yb., Ş. Md., D. BşkVerebilirVerebilir3 güne kadar
Kaymakam/AlbayVerebilirVerebilir10 güne kadar
Tümg./Tüma., Tuğg./TuğaVerebilirVerebilir10 güne kadar
Vali/Müsteşar, Korg/Kora.VerebilirVerebilir15 güne kadar
Bakan/Org.Ora.VerebilirVerebilir15 güne kadar
sahil güvenlik disiplin cezası

Kanunda, Asteğmen rütbesinden Bakana kadar hangi amirin hangi disiplin cezasına yetkili olduğu gösterilmiştir. Tablodan da anlaşılacağı üzere uyarma-kınama 15 güne kadar aylıktan kesme cezalarının ilgili komutan ya da amir tarafından re’sen verilebilecek olmasıdır. Yani bu cezalar bakımından herhangi bir Disiplin Kurulu kararına ihtiyaç bulunmamaktadır. Öte yandan hangi komutanın/amirin hangi cezayı verebileceği tek tek belirtilmektedir. Bu konuda idare tarafından bir yanlışlık yapılması halinde verilen disiplin cezası iptal edilecektir. Mesela Bakan Yardımcısı re’sen disiplin cezası verebilecek kişiler arasında sayılmamıştır. Dolayısıyla bu kişi tarafından re’sen bir ceza verilemez.

Kanun uyarınca disiplin soruşturması açma ve ceza verme yetkisi üst disiplin komutanları yahut amirleri tarafından da kullanılabilir. Mesela Kaymakamın verebileceği cezayı Vali de verebilecektir.

Disiplin Cezasına İtiraz ve Dava Süreci

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli hakkında verilen disiplin cezalarına itiraz; soruşturma evresinden cezanın verilmesine ve cezanın personele tebliğinden itibaren yahut sahil güvenlik personeli ise seyir halindeki gemi ve botlarında verilen cezalarda geminin bağlı bulunduğu üsse veya limana dönmesiyle 60 günlük süre içerisinde idari yargıda açılacak olan iptal davası ile gerçekleşmektedir. 7068 sayılı kanun ayrıca bir itiraz usulü öngörmemiş, düzenlememiştir. Hal böyle iken disiplin soruşturması ve itirazı – dava süreci profesyonel olarak takip edilmesi gereken oldukça teknik bir konudur. Hal böyle iken bir avukattan hukuki destek almak oldukça önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir.

Ankara İdari Dava Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekten onur duyarız.

 

Yorum yapın

Call Now Button