Kiracı Tahliyesi Davası

Kiracının kiralanan taşınmazdan tahliye edilebilmesi, bir diğer deyişle ev sahibinin kiracıyı evden çıkarılabilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nda birçok sebep sıralamıştır. Bu yazımızda kiracı evden nasıl çıkarılır, kiracının tahliyesi sebepleri, kira tahliye davası ne kadar sürer, kiracıya nasıl ihtar çekilir, kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç nasıl ilerler, kendisi oturmak isteyen ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir, kirasını düzenli ödeyen kiracı evden çıkarılabilir mi, kiracı tahliye taahhütnamesi nasıl olmalıdır, kiracı ev sahibine tahliye davası açabilir mi, kiracı tahliye davasının masrafları ne kadar olur, gibi konulara değinmeye çalışacağız.
KİRACININ EVDEN ÇIKARILMASI SEBEPLERİ – KİRACI TAHLİYESİ
Kiraya Verenin Konut Gereksinimi Nedeniyle Feshetme Hakkı
Kiracı kendinin üzerine düşen borçları ve yükümlülükleri düzenli olarak yerine getirmiş olsa bile, kiraya veren; kiralananı, kendisi, eşi, altsoyu ve üstsoyu için konut olarak kullanmak üzere, kira sözleşmesi süresinin sonunda boşaltması için kiracı aleyhine tahliye davası açabilir. Ancak bu davanın açılarak kiracının tahliye edilebilmesi için söz konusu gereksinimin içten ve samimi olması gerekmektedir. Kiraya veren, çocukları için ihtiyaç nedenini ileri sürebileceği gibi, ölmüş oğlunun çocukları için de bunu ileri sürebilir.
Kiraya Verenin İşyeri Gereksinimi Nedeniyle Fesih Hakkı
Kiraya veren; kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin işyeri gereksinimi nedeniyle kiraladığı işyerini kiracının boşaltması için tahliye davası açabilir. İşyeri gereksiniminin de içten ve gerçek olması şartı aranmıştır. Yargılama sona ermeden işyeri gereksinmesi ortadan kalkarsa tahliye davası reddedilir.
Yeni Malikin Gereksinimi Nedeniyle Tahliye Hakkı
Kira sözleşmesi kurulduktan sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Taşınmazın yeni maliki taşınmazı kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun konut yada işyeri ihtiyacı için kullanacaksa o zaman kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir. Gereksinimin gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
Kiraya Verenin Tadilat Nedeniyle Tahliye Hakkı
Kiralananın yeniden inşa edilmesi, imarı veya esaslı onarımı ve değiştirilmesi için yapılacak işlemler neticesinde yapılacak işlemler sırasında kiralananı kullanmak imkansız ise kiraya verenin sözleşmeyi fesih hakkı vardır. Yapılacak olan onarımın esaslı ve önemli olması gerekmektedir. Bu derece önemli olmayan ufak tefek yapım ve onarım işleri için kiracının evden çıkarılması kanunen mümkün değildir. Bu nedene dayalı olarak açılacak tahliye davasının kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılmış olması gerekmektedir. Ayrıca kiracıya herhangi bir bildirimde bulunmaya gerek yoktur.
Kiracının Yazılı Tahliye Taahhütnamesine Rağmen Evden Çıkmaması Halinde Tahliye
Kiracı, kiralananı, belirli bir tarihte ayrıca da kiraya verenin ihtarına gerek kalmadan boşaltacağını önceden yazılı olarak bildirmişse ve buna karşın taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren bu nedene dayanarak kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir. Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gerekli ve yeterlidir. Ancak bu taahhüde rağmen taşınmaz boşaltılmazsa, kiracıyı ancak icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle çıkarmak mümkündür. Boşaltmaya yönelik icra takibinin veya tahliye davasının, taahhütte belirtilen tarihi izleyen 1 ay içinde açılmış olması zorunludur. Boşaltma taahhüdünün bizzat kiracı tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Yazılı tahliye taahhüdüne dayanarak açılacak olan tahliye davasını bizzat kiraya veren açabilir.
Kiracının Kirayı Ödememesi Nedeniyle İki Haklı İhtarla Tahliye
Kira parasını sürekli olarak geç ödemeyi alışkanlık haline getiren kötü niyetli kiracılara karşı tahliye davası açabilme hakkı tanınmıştır. Kiracı kira sözleşmelerindeki kira süresi içerisinde, kira bedelini ödemediği için kendisine iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir. Kiracıya gönderilen ihtar yazılı olmalı ve hangi ayın kirasının ödenmediğinin açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Eğer ki taraflar kira bedelinin yıllık ödenmesini kararlaştırmışlarsa, bu sebebe dayalı olarak tahliye davası açılamaz. Çekilen ihtardan sonra ödeme yapılmış olması ihtarın haklılığını ortadan kaldırmaz. Bu nedene dayalı olarak açılacak olan tahliye davasının kira süresinin bitiminden başlayarak 1 ay içinde açılmış olması gerekmektedir. Bir ay içinde tahliye davası açılmaz ve kira sözleşmesi de sona erdirilmezse, artık bu nedene dayanılarak kiracı taşınmazdan çıkarılamaz.
Aynı İlçe veya Beldede Kendisinin ya da Birlikte Yaşadığı Eşinin Adına Kayıtlı Oturulabilecek Konutunun Olması Nedeniyle Tahliye
Bu durumun varlığı halinde kiraya veren eğer ki, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak 1 ay içinde sözleşmeyi tahliye davası yoluyla sona erdirebilir. Bu hükmün uygulanabilmesi için, kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe sınırları içerisinde oturmaya elverişli bir konutunun bulunması gerekir. Bu nedene dayanılarak ancak konut olarak kullanılabilecek yerler boşaltılabilir.
10 Yıllık Kira Süresinin Dolması Nedeniyle Tahliye Hakkı
Kiraya veren, herhangi bir sebep göstermesine gerek olmadan, kira sözleşmesinden doğan borçlarını yerine getiriyor olsa bile, kiraya veren on yıllık uzama süresini takip eden uzama yılının sonunda sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiracının Sözleşmeye Uymaması Nedeniyle Fesih
Kiracının kira sözleşmesinden kaynaklanan birtakım yükümlülükleri ve borçları vardır. Kiracının bu borçlarını herhangi bir haklı neden olmaksızın yerine getirmemesi durumunda kiralayan öncelikle kiracıyı ihtar eder. Kiracı buna rağmen sözleşmeye uymazsa kiraya veren sözleşmeyi feshedebilir.
Kiracının İflası Nedeniyle Fesih
Kiracı iflas etmiş ve birikmiş kira borçları için de kiraya verene herhangi bir güvence göstermemişse kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Önemli Nedenlerle Fesih
Kira ilişkisinin devamının çekilmez hale gelmesi, tarafların sözleşmeyi feshedebilmeleri için yeterlidir. Önemli neden ortaya çıktığında, kiraya veren yasal fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi her zaman feshedebilir. Bu fesih sebebi olağanüstü bir fesih sebebi olarak kabul edilir. Hakim kararını verirken önemli sebep kendisinden kaynaklanan tarafın kusurunun olup olmadığını inceler.
Kiracının Kiralananı Başkasına Kiralaması veya Yararlanma Hakkını Devretmesi Nedeniyle Kiraya Verenin Tahliye Hakkı
Kiracı kendisinin konut olarak kiraladığı bir taşınmazın tamamını veya bir bölümünü başkasına kiralayamaz veya yararlanma hakkını başkasına devredemez. Kiraya veren kendisinin rızası olmadan kiracı evi başkasına kiralarsa kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
EVDEN ÇIKMAYAN KİRACIYA TAZMİNAT DAVASI
Kiracılar, birtakım sebeplerle kira sözleşmesi sona ermeden taşınmazdan çıkmak istediklerini kiraya verene bildirebilmekte ve ilgili taşınmazı tahliye edebilmektedirler. Böyle bir durumda kiraya verenin gelir kaybına uğraması da pek tabi muhtemel görünmektedir. Zira konut veya işyerinin; akdedilen sözleşme kapsamında, belirlenen süreden önce tahliye edilmesi kiralanan taşınmazın bir süre boş kalabilmesine veya düşük bedellerle kiralanabilmesine sebebiyet verebilmektedir. Böyle bir durumu öngören kanun koyucu da taşınmazın erken tahliyesi sebebiyle kiraya verenin uğradığı zarardan kiracıyı sorumlu tutmuştur.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 325. maddesine göre, taşınmazın kararlaştırılan süreden erken tahliye edilmesi durumunda, kiracının kiraya verene karşı borçları, taşınmazın benzer koşullarda tekrar kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Evden çıkmayan kiracıya tazminat davası ile ilgili madde metni şu şekildedir:
Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi
“ MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder…”
Madde metnindende anlaşılacağı üzere kiraya verenin, erken tahliye sebebiyle kira kaybı alacağına yönelik tazminat davası açması mümkün görünmektedir.
AVUKATSIZ KİRACI TAHLİYESİ
Kişi kendisini herhangi bir avukatla temsil ettirmeden de pek tabi tahliye davası açabilir. Ancak bu durum hukuki anlamda bilgi ve deneyime sahip olmayan bir kişi açısından problem doğurabilir. Çünkü sürecin gerekliliklerini anlamak ve takip etmek, hukuk eğitimi almamış bir kişi için anlaışlması güç ve külfetli olabilir.
TAHLİYE DAVASI SÜRERKEN KİRACI ÇIKARSA NE OLUR
Ev sahibi kiraya veren, kiralanan taşınmazın tahliyesi davası açmak suretiyle mahkemeden kiracı ile kurduğu sözleşmeninin sonlandırılmasını ve ilgili taşınmazın sözleşmede kararlaştırıldığı şekilde teslimi istemektedir. Yargılama kapsamında mahkemece; kiraya veren tarafın, taşınmazın tahliyesine ilişkin talebi ile ilgili bir karar verilebilecektir.
Kural olarak konut ve çatılı iş yeri kiralarında tahliye davası sırasında da taraflar arasındaki kira ilişkisi devam etmektedir. Taraflar bu süreçte tarafı bulundukları kira sözleşmesinin hükümleri ile bağlıdır. Fakat bazı durumlarda kiralananın tahliyesine ilişkin dava sürerken kiracı birtakım sebeplerle taşınmazı tahliye edebilmektedir.
Böyle bir durumda tahliye davası kendiliğinden son bulmamaktadır. Zira tarafların dava sırasında tahliyeye ilişkin durumu mahkemeye bildirmeleri gerekmektedir. Nitekim Hukuk Muhakemeleri Kanununun 331. maddesi uyarınca görülmekte olan bir davanın konusuz kalması durumunda mahkemece yapılmış olan yargılama sonucunda karar verilmesine yer olmadığı kararı verilecektir. İlgili madde şu şekildedir:
Esastan sonuçlanmayan davada yargılama gideri
MADDE 331- (1) Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.
Yargılama giderlerine ise davanın açıldığı sırada tarafların haklılık oranına göre hükmedilecektir.
TAHLİYE KARARI NEDİR
Tahliye davaları, kiraya vereyen sıfatındaki kişinin evini başka bir kişiye kiralamasından sonra çeşitli sebepler dahilinde kiracısını evden çıkarmak için açtığı dava çeşididir. Bu davanın nihai amacı kiracının ilgili kiralanandan çıkması veyahut çıkarılmasıdır. Ancak böyle bir sonucu bekleyen kiracının davayı açtığı sırada iddialarını ve dayanaklarını somut delillerle desteklemesi gerekmektedir. Zira haksız sebeplerle açılan tahliye davalarının reddedilmesiyle davacının yargılama giderlerinden ve vekalet ücretinden sorumlu tutulabilmesi muhtemeledir.
Kiracının tahliye edilmesi isteniyorsa öncelikle kendisine, tahliyesine ilişkin bir ihtarname gönderilmelidir. Bahse konu bu ihtarnamede, kiracının kirayı ödememesi, kira sözleşmesini ihlal etmesi veya kiralanan taşınmazı tahrip etmesi ya da sözleşmeye aykırı bir şekilde kullanması gibi nedenler ileri sürülerek tahliye edileceği belirtilmelidir. Kiracı ihtarnameyi tebliğ aldıktan sonra 30 gün içerisinde kria borcunu ödemezse veya tahliye için gerekli şartları yerine getirmez ise, kiraya veren taşınmazın tahliyesine ilişkin kiracıya tahliye davası açabilmektedir. Tahliyeye ilişkin yargılama neticesinde ise davanın kabulü durumunda taşınmazın tahliyesi kararı verilecektir. Bu tahliye kararı ile birlikte kiraya veren, ilamlı icra yoluna gidebilecektir.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VAR KİRACI ÇIKMIYOR
Günümüzde ekonomik ve sosyal koşullar itibariyle kira sözleşmeleri yapıldıktan sonra taraflar arasında tahliye taahhütnamesi de akdedilebiliyor. Zira ekonomik dalgalanmalar özellikle de enflasyonun sebep olduğu durumlar, kiraya verenleri tahliye taahütmamesi düzenlemek durumunda bırakıyor. Tahliye taahhütname ise en geniş tanımıyla kiracı tarafından ilgili taşınmazın belli bir tarihye tahliye edileceğine ilişkin kiraya verene yazılı olarak söz vermesi olarak anlatılabilir. Bu husus Türk Borçlar Kanunu’nun 352.maddesinin 1.fıkrasında düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesi şu şekildedir:
“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”
Bu bilgiler ışığında tahliye taahhüdünün yalnızca konu ve çatılı işyeri kiraları açısından düzenlenebileceği belirtilebilir ancak bu taahhüdünün hukuken geçerli kabul edilebilmesinin belli şartları bulunmaktadır.
Kiracı tahliyesi için ilk olarak kiracıya bir ihtarname gönderilmelidir. Eğer ki taahhütname olmasına rağmen kiracı çıkmamakta ısrar ediyorsa ilamsız tahliye başlatılabilir veya kiraya veren tahliye davası açabilir.
TAHLİYE DAVASI İLK CELSEDE BİTER Mİ
Kiraya veren ve kiracı arasında akdedilen bir kira sözleşmesi belirsiz, gerekçesiz ve dayanaktan yoksun sebepler ileri sürülerek sona erdirilemez. Zira kanun sözleşmeye aykırı durumların veyahut kiralanan taşınmazın tahliyesini gerektiren farklı sebeplerin olması gerekmektedir. Feshe konu olabilecek nedenler belirlidir ve bu nedenlerle birlikte dava süreci de başlatılabilir. Tahliye davasının ilk celsede bitip bitmeyeceği hususu ise birtakım değişkenlere göre farklılık gösterebildiğinden bu soruya net bir cevap vermek pek de mümküm değildir. Mahkeme yoğunluğu da pek tabi etkili olabilecektir. Ancak asıl önemli husus davanın usulüne ve esasına ilişkin gerekli tüm bilgi ve evrakların eksiksiz bir şekilde ve zamanında mahkemeye sunulmasıdır. Tüm şartlar yerine getirildiği takdirde duruşmanın ilk celsede bitme olasılığı yüksektir. Ancak bahsedildiği gibi davanın ilk celsede bitmeme olsalığı da vardır. Zira mahkeme hakimi keşif yaptırabilir, bilirkişi raporu düzenletebilir veya ilgili kurumlara müzekkere yazarak cevabını bekleyebilir. Esasa ilişkin vereceği kararı bu rapor ve deliller ışığında da verebileceği için süreler uzayabilecektir. Tüm hususlar dikkate alındığında tahliye davası ortalama birkaç celsede bitebilmektedir.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER?
Kira tahliye davası genel olarak 4 ay ila 3 yıl civarında sürdüğü söylenebilir.
Taşınmaz sahibinin kiracıyı evden çıkarmak için başvuracağı hukuki yol, kira tahliye davası olmaktadır. Ancak kira tahliye davasının ne kadar süreceği hususu, mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişim gösterebilmektedir. Kiracının taşınmazı boşaltma süresi de davanın işleyişini ve sürecini değiştirmektedir. Kısacası kira tahliye davasının sonuçlanması, mahkemelerin yoğunluğuna, davanın seyrine, somut olayın özelliklerine ve tarafların anlaşmasına göre değişiklik gösterebilmektedir.
EV SAHİBİNİN KİRACIYI EVDEN ÇIKARMA SÜRESİ
Yukarıda detaylıca açıklamaya çalıştığımız gibi, ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için kanun koyucu bir çok yol öngörmüştür. Kiracının evden çıkma süresi de kiraya verenin bu yollardan hangisini tercih ettiğine bağlı olarak değişmektedir. İşin niteliği, somut olayın özellikleri, tarafların bu konuda anlaşma sağlayıp sağlayamadıkları gibi hususlar kiracının evden çıkma sürelerini etkilemektedir. İhtarname çekilmesi gereken durumlarda ihtarı alır almaz kiracının evi boşaltması mümkün olduğu gibi, tahliye davası açıldıktan sonra ancak dava sonucunda evden çıkan kiracılar da mevcuttur. Bu sebeple kiracının evden çıkması davanın sonuçlanmasına kadar mümkün olmamaktadır.
KİRACIYA İHTAR NASIL ÇEKİLİR ?
Kiracıya çekilecek ihtarname bazı koşullarda noter aracılığıyla çekilmek zorundadır. İhtarnamenin noter aracılığıyla muhataba yani kiracıya tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kanun koyucu sadece yazılı veya sözlü bildirim yapılmasını yeterli görmüştür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmeyen kiracıya iki haklı ihtar çekilmesi gerekmektedir. Bu ihtarların noter aracılığıyla olması hem ispat açısından hem de kiraya verenin iyi niyetini ortaya koyması açısından önem arz etmektedir. Aynı şekilde evi özensiz kullanan kiracıya da kira sözleşmesini feshetmeden önce ihtar çekilmesi gerekmektedir. İhtarın resmi şekilde olması isteniyorsa noter aracılığıyla çekilmesi zorunludur. Bu kiraya verene ispat kolaylığı da sağlamış olacaktır.
KİRACIYA İHTARNAME ÇEKİLDİKTEN SONRAKİ SÜREÇ NASIL OLUR ?
Kiracıya eğer ki noter aracılığıyla ihtarname çekilmişse, bu ihtarın öncelikle muhataba yani kiracıya ulaşmış olması gerekmektedir. Bu konuda noterden alınacak tebliğ şerhleri ihtarnamenin muhataba teslim edildiğini kanıtlar niteliktedir. İhtarname sonucunda eğer ki kiracı ihtarnamede istenen hususlara uygun davranırsa sorun yoktur ancak kiracı ihtarnameleri önemsemezse ve herhangi bir cevap da vermezse artık kiraya verenin dava açması gerekir. Bu dava ihtarnamenin içeriğine göre açılacak bir tahliye davasıdır. Tahliye davasının dilekçesine kiracıya çekilen ihtarnamelerin ve tebliğ şerhlerinin konulması ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?
Ev sahibinin kiracıyı tahliye edebileceği hallerden bir tanesi de kanunumuzda “konut ihtiyacı nedeniyle tahliye” olarak hüküm altına alınmıştır. Kanun koyucunun ve hakimlerin hüküm verirken ihtiyacın gerçek ve samimi olup olmadığını değerlendirmektedir. Kiraya verenin iyiniyetli bir şekilde gerçekten ihtiyacı olduğunun anlaşılması halinde tahliye kararı verebilmektedirler. Kısacası bu sorunun cevabı evettir. Ev sahibi evi kendisi oturmak istediği için tahliye ettirebilmektedir. Ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye edebilmesi için altı aylık kira döneminin sonundan en az 1 ay önce açacağı davayla tahliyeyi talep etmesi gerekmektedir. Bu husus kanunumuzda şu şekilde düzenlenmiştir.
TBK m. 350 “Kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.”
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL TAHLİYE EDİLİR?
Kiracı kira bedellerini düzenli ödüyor, kira sözleşmesinden kaynaklanan asli ve yan borçlarını düzenli bir şekilde ifa ediyorsa, ev sahibinin sebepsizce kiracıyı evden çıkarabilmesi mümkün değildir. Kirasını düzenli ödeyen kiracının evden çıkması isteniyorsa TBK’da düzenlenen haklı fesih sebeplerinden birisine başvurulmalıdır. Bu sebepler yukarıda da açıkladığımız gibi, ihtiyaç nedeniyle tahliye, tadilat nedeniyle tahliye, tahliye taahhüdünün varlığına rağmen kiracının evden çıkmaması gibi sebepler olarak sıralanabilir.
KİRACI TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ÖRNEĞİ 2024
Taahhüt Edenin Adı Soyadı:
T.C. Kimlik Numarası:
Mal Sahibinin Adı Soyadı:
T.C. Kimlik Numarası:
Tahliye Edilecek Mecurun Adresi:
Tahliye Tarihi:
Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun 7. maddesi A bendi gereğince yukarıda belirtilen tarihte tahliye edeceğimi boş ve sağlam olarak adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.
Taahhüt Edilen Tarih:
Taahhüt Eden ve İmzası:
KİRACI TAHLİYE KARARINI TEMYİZ EDERSE NE OLUR?
Tahliye davası, kiracıdan veya kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle kiraya veren tarafından açılabilen çekişmeli davalardan birisidir. Tahliye talebi doğrudan sulh hukuk mahkemelerinde açılır. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen hüküm kesin hüküm niteliğinde değildir. Bu karar kesin hüküm niteliğinde olmasa bile taşınmazın aynine ilişkin olduğundan kesinleşmesi beklenilmeden icraya konulabilmektedir. Yani ev sahibi kiracı aleyhine icra takibi başlatabilmektedir. Kiracı bu takibe itiraz etse bile bu itiraz takibi durdurmaz. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen tahliye kararı temyiz edilemez. Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması isteniyorsa tehri icra davası açılabilir.
KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ ?
Kiraya veren eğer ki haksız bir şekilde tahliye davası açmışsa yani kanunda sayılan haklı fesih sebeplerinden birisinin varlığı halinde usulüne uygun olarak tahliye davası açmamışsa kiracı ev sahibine karşı haksız tahliye nedeniyle tazminat davası açabilir. Kiracını ev sahibinden haksız tahliye sonucunda tazminat isteyebilmesi için kiralananın bir yargı kararıyla veya icra marifetiyle tahliye edilmiş olması gerekmektedir. TBK m. 355 kiralama yasağını düzenlemektedir.
TBK m. 355 “Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.”
KİRACI TAHLİYE DAVASI MASRAFLARI 2024
Tahliye davası sonucu oluşan bütün masraflar tahliye davası açan kişi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Öncelikle dava açılmadan önce ödenmesi gereken masraflar vardır. Bunlar davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar ödenmeden tahliye davası açılabilmesi mümkün değildir. Tahliye talebi kabul edilirse ilk aşamada davacıdan talep edilen bütün masraflar kiracı tarafından karşılanması gerekir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
Merhaba, bir sorum var. Örneğin, ev sahibi ihtiyacı olduğuna dair noterden ihtarname gönderdi ve kiracı birkaç ay sonra çıktı. Sonrasında evi başkasına yüksek bedelle kiraya verdi eski kiracı dava açabilir mi? Kiracı ev sahibiyle kabga etmek istemiyor veya sorunlar yaşamak istemiyor diye dava vs beklemeden ihtarname nedeniyle çıkması kiracınım tazminat davası hakkını oluşturmaz mı? Bazı avukatlar açabilir bazıları açamaz diyor. Doğrusu nedir bilem yok gibi maaşesef. Bu konuda bilgi verilebilirse ne güzel olur aslında. teşekkürler.
Eğer mahkeme kararı olmadan çıkarsanız daha sonra tazminat hakkını kullanamıyorsunuz malesef. Başıma geldi
Biz şu an tam olarak böyle bir durumdayız. Anlayışlı olup, taraflar üzülmesin diye tam anlamıyla iyi niyetimizden davaya gerek kalmaksızın evden çıktık. İhtarname ile olmaz diyorlar. Siz bir sonuç elde edebildiniz mi?
12.06.2007 tarihinde bir ev kiraladım tefe tüfe artışıyla 01.06.2021 tarihine kadar sorunsuz oturdum.01.06.2021 tarihinde 1025 tl talep ettiler ödedim.Uzun süre oturduğum için 3 ay öncesinde ihtarname çekip evi tahliye etmemi isterdi yani amaç beni çıkartmak değil 01.06.2022 tarihinde eve 3000tl ödememi istedi ben hükümetin belirlediği %25 artış değil daha fazla artırarak 1500tl ödedim.Sulh hukuk mahkemesine dava açıp 01.06.2023 tarihinde yani yeni artış döneminde 3000tl talep etti ve kira tesbit davası açtı.
Bilirkişinin değerlendirme raporuyla eve 2800tl değer biçildi ve mahkeme 01.06.2023 tarihinden sonra ev kiramı 2800tl olarak ödememi 12.01.2023 tarihinde istinaf yolu açık olmak üzere karara bağladı ve kararı yargılama giderleri ve avukat ücreti toplamı 6545.48tl nin Ankara 18.icra dairesi icra emri ile T.C.Ankara Batı 1.Sulh Hukuk mahkemesinin 12.01.2023 nolu kararını 21.02.2023 tarihinde tarafıma tebliğ edilmişken bu sefer mahkemece verilen kararın aksine 01.06.2023 tarihinde evi tahliye etmemi içeren bir ihtarname aldım.
Mahkeme kararını istinafa götürmedim mahkeme masrafı ve avukat ücretini 18.icra dairesi hesabına yatırdım 01.06.2023 tarihinde de mahkeme kararının kira tesbitine uyarak kira ödemeyi düşünüyordum.böyle bir ihtarname ile evi tahliye etmem isteniyor.Ben mahkeme kararına mı uymalıyım yoksa sonradan istediği tahliye ihtarnamesiyle ilgili ne yapılabilir?
Merhaba ne olur banada yardımcı olun 2019 beri aynı evde oturuyorum 2750 tl kira ödüyorum anlaşmamız elden kira veriyorum ev sahibim 10 bin tl istedi bizde devletin verdiğş zammı yapabiliriz dedik buda şubat ayında 3 yıldır kira ödememişiz sözde 110 bin tle icra göndermiş itaraz ettik 2 gün öncede tahliye davası açmış 2 yıl önce eşim okumadan bir kağıda ismini ve imzasını atmış hatırlamıyor bile bile başımız büyük dertte hangisine üzülelim kirayı ödediğimiz halde ödenmedi diye icraya verildimizemi yoksa hiç bir bilgimiz olmadan güvenerek okunadan attığımı tahliye davasınamı çok rica ediyorum lüfen nasıl bir yol izlemeliyiz yardımcı olun🙏🏻
merhaba kira sözleşmem yok 2020 yılı Temmuz ayında kiralık evi tuttum 1 yıl 1700 Tl den oturdum daha sonra ev sahibi devletin belirlemiş olduğu %25 lik dilimden zam yaptık ve kira 2250 oldu sonra bir yılı dolmadan nisan 2023 tarihinde kiraya tekrar zam istedi sebebi artan kiralar ve uyguna oturmam normalde 5 yıl dolmadan yapmamam gerek ama ben kötü olmuyalim die 3500 TL yaptım kirayı yani yılda iki defa zam yaptım bunun toplami 1800 tl ardan 3 ay geçti ve tekrar zam istedi ve ben zam yaptığımı soyledim daha sonra ev sahibi evi bosat kızım oturacak dedi tehditler savurarak
sorum şu burada ben nasıl hareket etmeliyim
aramızda herhangi bir kira sözleşmesi yapmadık
3500 kirada oturuyorsun birde çözüm yolu arıyorsun ayıp kardeşim ayıp
Merhaba bugün bize de ihtarname geldi 10 yıl olmadı ve 2 ay süre vermiş ev sahibi biz kendisine 2024 haziran ayında tayinci olduğumu ve o zamana kadar oturacağımızı söyledik bu durumda ne yapabilirim
levent bey cok guzel aciklamissiniz tecrubenize dayanarak bende bir sey sormak istiyorum. Esimden ayrildim ve tuttumuz evde cocuklarimla ben oturmaktayim.2.5 yildir oturuyorum.ev sahibim 2 daireyide ihtiyac nedenizle bosaltmak icin noterden ihtar cekti. Benim oturdugum dairenin ihtarini eski esim adina cekmis ama bosanmayla beraber bu evde ben oturuyor gozukuyorum. Ev sahibim olmadik tehtitler savururdu. korktugum icin ev bakiyorum. Evi bosaltacacagim ama ev tutarkenki ve nakliye masraflari beni cok cok zorluyor.Bunun icin haklarim oldugunu duydum ama birsey bulamadim. ne yapmam lazim.
Ben 8 yıllık bir kiracıyım.Ev sahibinin katakulli çalışmaları ile günü gününe ödediğim kiralar ve ev sahibinin ödemesi gereken kimi bina masraflarını da bina aidatları ile birlikte ödediğim halde borçlu çıkarıldım.Makbuzları ibraz edememem için ben okuldayken gelen icra kağıdını da postacı direk muhtara teslim etmiş (ev sahibi ile tanışılığı sebebi ile).İcradan her türlü itiraz hakkımı kaybettiğimde haberdar oldum.Tahliye mahkeme kağıdı geldiğinde.
MERHABA 2 YILLIK BİR KİRACIYSAK NE DEĞİŞİR
merhaba benim kiracımla olan sözleşmem 1 yıllıktı yeni sözleşme yapmadan kiracı 2. yılını 15 Şubat 2023 itibarıya doldurdu. ben evlenecek olmam nedeniyle evi boşaltmasını istedim fakat çıkmayacağını söyledi. ben bu durumda noterden ihtarname çekme hakkına sahip miyim? ihtarname çektiğim halde çıkmazsa ben de evlilik sonrası kirada oturmak zorunda kalsam ödediğim kira bedellerini tazminat olarak davada talep edebilir miyim etsem sonuç alır mıyım? son sorum dava sürecinde evden çıksa dava düşer mi yoksa lehime sonuçlandığı durumda dava masrafları ve bahsettiğim diğer maddi kayıplarım yine kiracıya yüklenir mi ?
Merhaba; hepsini cevaplayamam ama kimse yazmadığı için kısmi dahi olsa bildiğimi yazayım:
Siz kendiniz bu eve geçmek istediğiniz için tahliye ihtarname çekebilirsiniz ancak lütfen dikkat.Aynı bölge mahallede başka eviniz olmamalıdır.
Ayrıca evliliğiniz kesin olmalıdır ; yanlış beyan vermeyin çünkü bir çok kişi evleneceğim veya Almanyadan oğlum dönüyor oturacak diye ihtarname çektiğinde ve ev öyle ya da böyle sonrasında boşaltıldığında belirtilen amaç dışı 3. şahıslara kiralarsanız sıkıntılı olabilir.Çünkü vatandaş mağdur olduğundan evinizi takip edecektir(ben olsam takip ederdim) ve belirttiğiniz amaçla değpil de 3. şahısa kiraya verirseniz dava açıp son ödediği kiranın toplam yıllık bedelinden az olmamak şartıyla tazminat isteyebilir; dava açabilir ve açarsa da faiziyle alma şansı yüksek olur.
Diğer sorularınızda fikrim var ama net olmadığı için bir avukata sormanız gerekir.
Merhaba 7 yıldır aynı evde oturuyorum. en son yaptığımız kira artışı 1750₺ idi. şimdi 4.500 e yükseltmek istiyor. yani %150. ilk girdiğimiz sene kira sözleşmesi yaptık daha sonra hiç yapmadık. kira sözleşmesini de bulamıyorum. ödemeleri hep hesabına kira bedeli olarak yolladım. Pandemi dönemi hariç düzenli kira ödemesi yaptım. Devletin uyguladığı maksimum %25 lik artışı uygulayıp evde oturmaya devam edebilmem için hangi haklara sahibim. Teşekkür ederim
merhabalar, bazi kiracilar, piyasa ve evin degerini boldikleri halde kotu niyetli olarak, bir insanin evine corekleniyorlar. hakki kotuye kullaniyorlar. bizimde var bir kiracimiz, sutede evler 18 bin, 3750 yapti bu ay kirayi, tahliye taahhutnamesi imzasina da itiraz etti, simdi adli tipa gidecek, imza onun cikacak bir de 100 ila 500 bin arasi ceza odeyecek, ayrica tahliyeyi geciktirdigi icin odemis oldugum kira tutarlarinin da tazminini talep edecegim. aidat odemiyor, elektrik su faturasi hak getire. birdr memur güya, ozle hayatin gizliligini ihlal mi dersiniz, iftira mi dersiniz, hepsi hakkinda 4 kisi suc duyurusunda bulunacagiz. kendi kendine zarar verdi, yapacak birsey yok. ha bir de tahliye olduktan sonra show tv de verip afise edecegim. haberi yok. sizde yapin hukuki hakkinizi kullanin. geri durmayin
zeynep hanim su anda ayni durum benim basımda var.
kiraci imzaya itiraz etti sureyi uzatiyor nasıl bir yol izlemeliyim. bana dönüş yaparmisiniz lutfen
Merhaba bizim 2. Duruşma günü verildi, bu kadın körfez adliyesinde çalışıyor. Şimdi para istiyor tahliye edeceğim diyor. Davanızdan feragat edin ve benden maddi manevi tazminat istemeyeceğinize dair taahhütname imzalayın diyor. Ama bunları imzalayacakmışız. Evi görmeyecekmişiz:) evde bazı sıkıntılar varmış kabul edecekmişiz. Tahliye ettikten sonra evimizi görecekmişiz falan bir dünya yalan dolan. Sonrada vazgeçtim tahliye etmiyorum diyor. Bunlar önemli değil. Süreç sonunda bizim elimizde kapı gibi, kendi el yazısıyla yazılmış imzalanmış, tahliyenin gecikmesinden kaynaklı vereceğim zararı nakden ödeyeceğim yazılı adli tıpça onaylanmış bir belge var. Kiraya veren her ay şuan 19 bin kira ödüyor. Bizimki evi de sattırmıyor. Kiraya veren 2 kez ev taşıdı, sonuncuda 60 bin masraf yaptı. Size tavsiyem bu masraflarınızın tamamını belgeli yapın. Bizimkine biz tahliye sonrası tazminat davası açacağızz anası da ağlasın kim ağlıyorsa ağlasın. Kimsenin malı kimsenin psikolojik bozukluğuna amade değil. Sizde affetmeyin. Açın davayı ödeyecekler. Öyle taahhütnameye rağmen sen 25 binlik evimde 3750 ye oturacaksın, sattırmayacaksın, bende her ay 19 bin kira vericem. Şeninde yakanı hukuken bırakıcam öyle mi, çooook beklerler. Sonuna kadar devam
benim kiracıda aynı birisi akıl vermiş imza benim değil dersen 6 ay 1 sene uzar diye bakalım 9.ayda mahkeme var adelet malesef kiracıdan yana kanunlarımız imza benim değil dedi ispat olursa 200 bin cezası olsa kimse itiraz etmez ama ceza 8 bin miş
ben hakkımı helal etmiyorum öbür dünyada ev ihtiyacım var çıkmıyor
Kiracimiza tahliye tahhahutnamesi ile icra yoluna gittik ihtiraz etti tahliye davası açtık dava süresince kirayı oduyor ancak biz gelen kirayı kendisine iade ediyoruz yapmış olduğumuz işlem doğrumu acaba tesekkurler
Kiracının, ödediği kira bedelini devletin belirlediği %25 orandan yapıp, diğer taraftan kendisinin sahibi olduğu konut un kirasını daha fazla artırması durumu normal mi
ADAM CEVAP YAZMIYOR ISRARLA SORUYORSUNUZ ÜCRETLİ KARDEŞİM DANIŞMA ÜCRETLİ
merhaba iyi günler
ben evim vardı kiraya verdim
kiracı eve girmeden kira ödeyip ve kira günü 10 geçirir Bilir diye sözleşme yaptık
ödemeyi IBAN verecekti ilk ay ödeme yapamadı 2 ay beraber odeyecen diyerek oyala oyalayan süreç uzatım haber vermeden evi teslim etmeden ev çıktı şimdi sözleşmesi fes edilmeden devam ediyor ne yapabilir biriken kira bedeli nasıl alabilirim ödeme yapmadı ama inkar ödedim diye ama ödeme hiç yapmadi IBAN atma verdiği dair bı evrak yok yalancı şahit ispatlarim tehdit ediyor vazgeç kira almak diyor ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Kiracılı bir ev almak üzereyim, her ne kadar evi satan kişi oturanın arkadaşı olduğu ve kısa süre içerisinde boşaltacağını söylese de, tam ikna olmadığım için bu durumda dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?