MTV Hesaplama 2025 (Elektrikli, 4×4, Ek Mtv, TOGG)

MTV Hesaplama 2025 (Elektrikli, 4×4, Ek Mtv, TOGG) makalemizle sizlerleyiz. MTV araç sahiplerinden alınan bir vergi türüdür. Açılımı motorlu taşıtlar vergisidir. Motorlu taşıtlar vergisi yılda iki kez eşit taksitler halinde ödenmektedir. Bu verginin miktarı ise aracın özelliklerine göre değişmekle birlikte her yıl güncellenerek karşımıza çıkar. MTV ödenmesinin koşul ve şartları Karayolları Trafik Kanununca belirtilmiştir. MTV’nin alınabilmesi için trafik şubesinde motorlu taşıt olması gerekmektedir. Motorlu taşıtlar vergisi halihazırdaki trafik şube ya da bürolarına kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu kara taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt ve tescil işlemi bütün helikopter ve uçaklar, belediye ya da liman siciline kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtları tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Araç MTV Hesaplama 2025
Tarafımıza Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili birçok soru gelmektedir. Motorlu Taşıtlar vergisi trafik şubelerinde kayıtlı olan tüm motorlu taşıtlardan alınmaktadır. Araç sahibi kişiler MTV yi önceden belirlenmiş olan periyotta yılda iki kez eşit taksitlerle ödemektedirler. Burada belirtmek gerekir ki bu vergi türü sadece kara taşıtlarında değil, aynı zamanda hava ve deniz taşıtlarında da ödenmektedir. Araçlarda MTV’nin hesaplanması 197 sayılı MTV kanunun 10. Maddesinde belirtilen tarifelere göre belirlenip hesaplanmaktadır.
Yetki:
Madde 10 – (Değişik: 26/12/1993 – 3946/35md.)
(Mülga birinci fıkra: 25/12/2003-5035/49 md.)
Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.
(Değişik üçüncü fıkra: 23/11/2000 – 4605/1 md.) Bakanlar Kurulu;
a) Yeniden değerleme oranının %50 fazlasını geçmemek, %20’sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye,
b) (İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 16/1/2003 tarihli ve E.2001/36, K.2003/3 sayılı Kararı ile.)
c)EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda tespit edilen bu oranı veya vergi miktarlarını % 50 nispetine kadar indirmeye, Yetkilidir.
Bu suretle hesaplanan ve ödenmesi gereken vergi miktarlarında 1 Yeni Türk Lirasının (…) (2) altındaki tutarlar dikkate alınmaz.(1)(2
Araçların MTV hesaplamaları, her araç için ayrı ayrı hesaplanmakta ve otomobil, motosiklet, tır, kamyon, otobüs, minibüs, arazi aracı başta olmak üzere her çeşit kara aracında değişmektedir. Bu hesaplamadaki önemli faktörlerden biri olan motor silindir hacminin artmasıyla birlikte ödenecek olan MTV de artmaktadır. Ancak aracın yaşı ile ödenmesi gereken Motorlu Taşıt Vergisi arasında ters orantı olduğunu ve arabanın yaşı büyüdükçe ödenmesi gereken motorlu taşıt vergisinin arttığını görmekteyiz.
İlginizi Çekebilir: 51/2-a Trafik Cezası Nedir?
Elektrikli Araç MTV Hesaplama
Tarafımıza gelen ve merak edilen konulardan biri de elektrikli araçlarda MTV nin neye göre hesaplanacağı sorusudur. Diğer araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplaması Karayolları Trafik Kanunu’na göre yapılmaktadır. Aracın yaşı, piyasa değeri ve kilovat bilgisi ödenmesi için belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarında belirleyici olmaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki elektrikli araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı anlamında avantajlı bir konumdadır. Çünkü elektrikli araçların motorlu taşıtlar vergisi miktarı çok daha düşüktür.
Elektrikli araçlarda MTV ödemesi miktarı belirlenirken aracın yaşı önemli rol oynar ve 5 gruba ayrılarak belirlenir. Bu 5 grup; 1-3 yaş arası, 4-6 yaş arası, 7-11 yaş arası, 12-15 yaş arası, 16 yaş ve üstü şeklinde ayrılır. Yine tüm araçların motorlu taşıtlar vergisi belirlemesinde olduğu gibi elektrikli araçlarda da motor hacmi önemli rol oynamaktadır. Burada 9 adet gruplandırma söz konusudur. 70 kW ile başlayıp 240 ve üzeri kW a kadar gruplandırılmaktadır. Aynı zamanda Motorlu taşıtlar Vergisi miktarının belirlenmesinde aracın piyasa değeri de dikkate alınarak belirleme yapılmaktadır. Elektrikli araçlarda MTV hesaplama konusunda genel nitelikte bilgi vermek gerekirse içten yanmalı motorla çalışan araçların vergi miktarının dörtte biri kadar olmaktadır.
4×4 MTV Hesaplama
Tarafımıza gelen ve merak edilen konulardan biri de 4×4 araçların Motorlu Taşıtlar Vergisinin ne kadar olacağı sorusudur. Öncelikle belirtmek gerekir ki 4×4 ler binek araç olarak hesaplanmaktadır. Binek araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi motor hacmine göre hesaplanmaktadır. 4×2 lerde ise ticari araç olarak geçmektedir ve daha uygun motorlu taşıtlar vergisi çıkmaktadır. Buradaki hesaplama ağırlık üzerinden yapılmaktadır. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisi tutarı bir önceki yıla göre %58,46 artmış bulunmaktadır. Çeşitli internet sitelerinde araç özelliklerine göre motorlu taşıtlar vergisi hesaplamaları otomatik olarak yapılmaktadır.
Ek MTV Hesaplama
Merak edilen konulardan biri de ek motorlu taşıtlar vergisinin ne zaman ödeneceği sorusudur. 2023 yılında 2 taksit olacak şekilde ek motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapılması kararlaştırılmıştı. 2025 yılı için de bu şekilde iddiaların çıkmasıyla birlikte bu iddialar karşılık bulmadı. Bir kereye mahsus olan 2023 yılı için kararlaştırılmış ek motorlu taşıtlar vergisi ödemesi 2025 yılında yoktur.
Togg MTV Hesaplama
Merak edilen konulardan biri de Türkiye’nin yerli otomobili olan TOGG un motorlu taşıtlar vergisinin ne kadar olduğudur. Belirtmek gerekir ki elektrikli araçlar mevcut bir yasal düzenleme bulunmaktadır. Türkiye’nin yerli otomobili olan TOGG’un C_SUV modelinde 152 kW motor gücüne sahip olan tek motorlu versiyonu için yılda 10.225 TL motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapılması gerekmektedir. Yine Türkiye’nin yerli üretimi olan TOGG’un 308 kW motor gücüne sahip olan çift motorlu versiyonu için ise 40.069 TL MTV ödemesi yapılması gerekmektedir.
MTV Gecikme Zammı Hesaplama
Motorlu taşıtlar vergisi her yıl düzenli bir şekilde alınması gereken vergi türüdür. Araçlar motorlu taşıtlar vergisini ilk trafik tescil tarihi ile birlikte ödemeye başlar ve kayıt trafik tescilinden silinene kadar ödemeye devam eder. Motorlu taşıtlar vergisi iki taksit şeklinde ödenebilmektedir. İlk taksit ocak ayında, ikinci taksit ise temmuz ayında ödenmelidir. Fakat zamanında motorlu taşıtlar vergisinin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu zam her ay için faiz uygulanır ve bu faiz ödenmesi gereken ücretin %2.5 oranında faiz uygulanmaktadır. Çeşitli internet sayfalarında bulunan hesaplama sekmelerinden uygulanacak olan faizi hesaplayabilirsiniz.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.