Şahsa Verilen Genel Vekaletname Örneği

Şahsa verilen genel vekaletname örneği, büromuza sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu içeriğimizde sizler için Şahsa verilen genel vekaletname örneği hazırladık. Öncesinde Vekalet nedir inceleyelim.
Vekalet Nedir ?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 502’ nci maddesi:
“Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.” Hükmünü içermektedir.
“Vekâletin kapsamı” başlıklı 504’ üncü maddesi ise:
“Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirlenir. Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsar. Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.”
Vekâlet belli bir işin gördürülmesi maksadı ile verilebileceği gibi (özel vekâlet), birden fazla işin yaptırılması veya sonuçlandırılması için de verilebilir. Kimi bazı işler için ise yasa koyucu özel olarak yetkilendirme şartını aramıştır.
Bu yazı içeriğinde genel vekâletnâme örneği sunacağız. Ancak uygulamada Noter’e gittiğinizde “Genel bir vekâletnâme” vermek istediğinizi ve özellikle yaptırılmasını istediğiniz işler varsa onları vurgulamanız yeterlidir. Ayrıca vekil kılmak istediğiniz kişinin açık kimlik bilgilerini de söylemeniz gerekecektir. Vekâletnâme çıkarttırılması süreci –kimi vekâletler için gereken ek prosedürler hâriç tutulacak olursa- genel olarak bu şekildedir.
Ancak her durumda Noter’e giderken yanınızda TC kimlik numarasını içeren bir nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu, ayrıca eğer bir şirket adına vekâlet verecekseniz, bu konudaki yetki belgenizi ve imza sirkülerinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Şahsa Verilen Genel Vekaletname Örneği 2023
Aşağıda Şahsa verilen genel vekaletname örneği bulabilirsiniz.
Vekalet
Leh ve aleyhimde açılmış ve açılacak dava ve takiplerden dolayı T.C yargı organlarının, meclislerinin, daire ve kuruluşlarının her kısım ve derecesinde, her yol ve sıfatla beni temsile hak ve menfaatlerimi korumaya, davalar açmaya icra takibinde bulunmaya, açılmış davalara katılmaya, takibe ve neticelendirmeye, tahkime ve hakem tayinine, davayı kabule, davadan vazgeçmeye, her nevi dilekçe ve evrakları beni temsilen kendi imzası ile ilgili kurum ve kuruluşlara vermeye, tebliğ ve tebellüğe tanık, bilirkişi göstermeye, karşı taraftan gösterilenleri kabul veya redde, protesto, ihtarname, ihbarname keşidesine, keşide olunanlara cevap vermeye, yemin teklif, kabul ve redde, keşif yaptırmaya keşiflerde hazır bulunmaya, keşif raporlarına itiraza, yeniden keşif talebinde bulunmaya, ihtiyati ve icrai tedbir ve hacizler yaptırmaya ve kaldırtmaya, icra daireleri, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile, yasalarla kurulmuş ve kurulacak yargı organları ve diğer devlet dairelerinin tümünde gerekli her türlü kanuni işlemleri yapmaya, işleri takibe, murafaaya, kararları temyiz etmeye, kararların düzeltilmesi ve yargılamanın iadesini istemeye, hakim, bilirkişi, hakem şahit,katip ve ehlivukufları şikayete ve redde, dava nakline, duruşmalara katılmaya, elden evrak alıp vermeye kayıt ve suretler çıkarmaya, dosyaları tetkike, yanlışlıkları düzelttirmeye, vergi daireleri, vergi itiraz, takdir temyiz ve il uzlaşma komisyonları ile yasalarla bu konularda kurulmuş ve bundan sonra kurulacak organlarda beni temsile, uzlaşma talebinde bulunmaya, tutanakları imzalamaya, itiraza, gerekli yasal işlemleri takip ve neticelendirmeye, yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için gerekli işlemleri yapmaya ve tanıma ve tenfize itiraza, duruşmalardan vareste tutulmam yolunda talepte bulunmaya tüm kararların infazını ilgili kuruluşlardan istemeye bu yetkilerin bir kısmı veya tamamı ile başkalarını da tevkil, teşrik ve azle ve bu yetkileri birlikte veya ayrı ayrı kullanmak üzere ahzu kabza, sulh ve ibraya, davayı kabule veya redde, davadan ve temyizden feragate, feragati davayı kabule, icra ihalelerine iştirak etmeye, adıma pey sürmeye mezun ve yetkili olmak üzere…… Barosu avukatlarından ………..adresinde mukim ………………… Vergi Kimlik Nolu Av. ……………………..tarafımdan vekil tayin edildi.
VEKALETİ VEREN :
ADRES :
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
merhaba. avukat değilim. genel vekaletname ile bir şirkete noter aracılığı ile ihtar gönderdim ve 6 aylık mehil süre verdim. 6. ayın sonunda avukat ile dava açarsam çektiğim ihtarın bir önemi oluyor mu yargıda? yoksa avukat değilim diye ihtarın bir geçerliliği kalmıyor mu
merhabalar benim babaannemin kendine ve rahmetli eşine ait tapulu hissesi vardır ve bu kendine düşen iki hisseyi bana devretmek istiyor acaba ne kadar bir ücreti olur
a) Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden
Tahkim yargılamasında bu bent hükümlerine göre harç alınmaz. Cumhurbaşkanı, dava çeşitleri itibariyle birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere bu bentte yazılı nispeti binde 10’a kadar indirmeye veya Kanunda yazılı nispete kadar çıkarmaya yetkilidir.
Binde 68,31
b) Bir gayrimenkulün hissedarlar arasında satış suretiyle şuyuun izalesine dair olan hükümler (Gayrimenkulün satış bedeli üzerinden)
Binde 11,38
c) Gayrimenkulün hissedarlar arasında taksimine dair olan hükümler
(Taksim edilen gayrimenkul değeri üzerinden)
Binde 4,55
d) Nafaka verilmesine dair hükümler (Bir senelik nafaka bedeli üzerinden)
Binde 11,38
e) Yukarıdaki nispetler Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Yargıtay’ın tasdik veya işin esasını hüküm altına aldığı kararları için de aynen uygulanır.
f) Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, ihalenin feshi talepleri ile ilgili olarak esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden
Cumhurbaşkanı, dava çeşitleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere bu alt bentte yazılı nispeti binde 10’a kadar indirmeye veya kanunda yazılı nispete kadar çıkarmaya yetkilidir.
Nispi harçlar (179,90 TL’den) aşağı olamaz.
Binde 68,31
Emlak Alım Satım Vergisi Nedir?
Tapu harcı, gayrimenkul alırken veya satarken alınan hizmet bedelidir. Prosedürler bir ev bulup satın almaktan daha uzun sürebilir. Detayları ve belgelerin tamamlanması dikkat edilmesi gereken bir sorundur. Emlak alım satım vergisi, kanunlarla belirlenir ve gayrimenkullerin bulundukları kategorilere göre vergisi ve harcı ödenir. Verginin nasıl hesaplandığı, hangi mülkün hangi oranda vergilendirildiği ile ilgili tüm sorular Emlak Vergisi Kanunu’nda yer almaktadır. Gayrimenkul alım ve satımından alınan vergiye tapu harcı denir.
Avrupa ülkelerine bakıldığında, gayrimenkullerin devrinden noterlerin sorumlu olduğu görülmektedir. Buna karşılık, Türkiye’de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilgili arazi, arsa, bina vb. taşınmazların satışını başlatmak için satıcı işleminden randevu alarak satışını başlatmakla yükümlüdür. Bu noktada gerekli evrakların hazırlanması ve başvurunun taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesine iletilmesi önem arz etmektedir. Bu tapu işlemleri için Alo 181 veya internet tapu platformu aracılığıyla kolayca yapılabilir. İşlemler hazırlandıktan sonra satıcı taraf kısa mesaj ile bilgilendirilir.
Tapu Harcı Nedir?
Satılan tüm gayrimenkullerin tapu işlemlerinde ödenen bir masraf harcıdır. Konut, işyeri, arazi, arsa, tarla, han, dükkan, depo, alışveriş merkezi veya diğer amaçlara yönelik gayrimenkullere göre tapu harcı değişiklik göstermektedir. Bu vergi, tapu harcı veya tapu masrafı olarak adlandırılabilir. Tapu işlemleri harcın ödenmesi ile tamamlanır.
Emlak Alım Satım Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Emlak vergisi veya tapu vergisi, konut, arsa ve daire gibi satılık gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden hesaplanır. Emlak vergisinden yüksek olmalıdır. Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4’ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2023 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2023 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir. Ödemenin yapılabilmesi için taşınmazın ait olduğu belediyeden beyan edilen asgari değerin alınmış olması gerekmektedir. Bu yasal bir zorunluluktur, Belediye beyan değerinden düşük satış bedelinin gösterilmesi her iki taraf için de kesinlikle söz konusu olamaz, böyle bir durumda daha sonra vergi cezası uygulanacaktır. Eğer alıcı ve satıcı aralarında bir anlaşmaya varır iseler, sadece alıcı da ödeyebilir.
Eşimin anne va babadi vefat etmiştir köydeki arazi tapulsri bunların adinadir eşim 4 erkek 2 kız olmak üzre 6 kardeştir bizler farklı şehirde yaşamaktayız bunlar köydeki araziyi kime ne düşerse kendi adlarına çevirmek istemekteler ama kız kardeslerine hiçbir hak vermeden geçenlerde beni aradılar eşimin birisine vekalet vermesi için onlarida kırmak istemiyorum düşünüp haber verecem diye daha bir yere sormadım vekalet içeriğine özel bir not düşüp şöyleki benim hakkımı vermeden bu vekalet ile işlem yapılmaz diye belirtebilir miyim