Hukuki Makaleler

Yabancı Tahdit Kodları ve Tahdit Kodunun Kaldırılması 

Yabancı Tahdit Kodları ve Tahdit Kodunun Kaldırılması - tahanci.av.tr

Tahdit kelime anlamı olarak sınırlama, kısıtlama anlamına gelmektedir. Hukukta da kullanım amacı kelime anlamıyla beraberdir. Yabancı tahdit kodları bir yabancı uyruklu kişinin ülkemize girişi yahut çıkışı ile ilgili çok önemli bilgiler içerir. Bu tahdit kodları yabancıların seyahat özgürlüğüne ve haklarına bazı sınırlamalar getirmektedir. 

Yabancı Tahdit Kodları Nedir?

Tahdit kodları yabancıların ülkeye giriş veya kalış durumları açısından farklılık gösterir. Bu tahdit kodları yabancıların sicillerinde yer aldığından yabancıların ülkeye tekrar giriş yaparken karşılaşacakları zorlukları gösterir. Her tahdit kodunun farklı anlamları ve etkileri vardır. Bu tahdit kodları yabancıların ülkeye ne amaçla geldiğini ve burada hangi zorluklarla karşılaşacaklarını da belirtir.  Bu kodların süreleri de verildikleri nedenlere göre değişiklik göstermektedir. 

Tahdit Kodları Neden Konulur?

Tahdit kodları kamu düzenliği ve güvenliği ile genel sağlık amaçlı konulmaktadır. Bu kavramları korumak için yabancıların ülkeye giriş ve çıkışlarını sınırlar. Bu kodlar ile ülkeye girişler ön izne tabi tutulabilir veya engellenebilir. Ayrıca bildirici nitelik da taşıyabilir.

Ç TAHDİT KODLARI

  • Ç – 101: Vize muafiyeti, çalışma ve ikamet izni ihlalleri halinde yabancılara 3 ay süreyle giriş yasağı sağlayan koddur. Bunun için ihlal süresi 10 gün ila 3 ay arasında olması gerekmektedir.
  • Ç – 102: Yine aynı konularda 3 ay ila 6 ay arasında ihlal eden kişiler için verilen koddur. Bunun sonucunda 6 ay için giriş yasaklanır ve ayrıca idari para cezası ve deport kararı da verilebilir.
  • Ç – 103: Belirtilen hususlarda 6 ay ila 1 yıl arasında ihlaller için kullanılan koddur. Bu halde 1 yıl boyunca giriş yasağı konulur, kişi ülkede ise hemen sınır dışı edilir.
  • Ç – 104: İhlalleri 1 yıl ile 2 yıl süreyle ihlal edenler hakkında kullanılır. Bu durumda girişyasağı 2 yıl için konulur, ayrıca yine deport edilebilecektir.
  • Ç – 105: İhlal artık 2 yıldan fazla sürdüyse ekişi hakkında 5 yıl giriş yasağı alınabilecektir.
  • Ç – 113: Ülkemize yasadışı giriş-çıkış yapan veya teşebbüs eden yabancılar hakkında 2 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla Ç-113 kodlu veri girişi yapılır.
  • Ç – 114: Suça karışmaları sebebiyle haklarında adli işlem yapılarak mevcut vize, çalışma izni veya ikamet izni iptal edilen ya da sınır dışı etme kararı alınarak ülkemizden çıkışısağlanan yabancılar hakkında 2 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla bu kod kullanılmaktadır.
  • Ç– 115: Cezaevinde bulunmakta iken tahliyesine karar verilerek salıverilen, tahliyelerini müteakip haklarında sınır dışı etme kararı alınarak ülkemizden çıkışı sağlanan yabancıların 2 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla Ç – 115 kodu düzenlenmiştir. Ancak beraat alındıysa bu kod konulmaz.
  • Ç – 116: Geçimini meşru olmayan yollardan sağlamaları sebebiyle haklarında sınır dışıetme kararı alınarak ülkemizden çıkışı sağlanan yabancıların 5 yıl süreyle ülkemize girişlerini bu kodla engelleriz. Bu durumdaki kişiler için G ve N kodları da mümkündür.
  • Ç – 117: Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilerek haklarında sınır dışı etme kararıalınarak ülkemizden çıkışı sağlanan yabancıların 1 yıl süreyle ülkemize girişleri bu kodla yasaklanır.
  • Ç – 118: Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kamu sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalık taşıdığı doktor raporuyla sabit olması sebebiyle haklarında sınır dışı etme kararı alınarak ülkemizden çıkışı sağlanan yabancıların 5 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla Ç – 118 kodu ile veri girişi yapılabilir.
  • Ç – 120: Vize ve ikamet ihlalinden doğan idari para cezalarını ödemeyen yabancı kişiler hakkında bu kod düzenlenmektedir. Kişi deport edilmeden hakkındaki idari para cezasını ödemelidir. Aksi halde 5 yıl boyunca giriş yasağı konulur.
  • Ç – 141: Uluslararası Terörizm Faaliyetlerine doğrudan ya da dolaylı olarak katıldığı/katılacağı veya destek verdiği ya da İnterpol tarafından “terörizm” gerekçesiyle arandığı bildirilen yabancıların ülkemize girişlerini 5 yıl süreyle yasaklamak amacıyla Genel Müdürlük tarafından Ç-141 kodlu veri girişi yapılır.
  • Ç – 149: Ülkemize girişine izin verilmeyerek kabul edilemeyen yolcu kapsamına alman Yabancılardan; çatışma bölgeleriyle bağlantılı olabileceği veya çatışma bölgelerine geçebileceği Risk Analiz Birimleri tarafından değerlendirilenler hakkında hudut kapılarıpersoneli tarafından ülkemize girişlerini 5 yıl süreyle yasaklayan Ç-149 kodlu veri girişi yapılır.
  • Ç – 150: Ülkemize giriş- çıkış veya transit geçiş yapmak üzere gelen veya vize vermeye yetkili makamlara sahte ya da başkasına ait orijinal belgeleri ibraz ettikleri anlaşılanlar ile elektronik vizelerin başvuru aşamasında sahte bilgi girdiği tespit edilen yabancılardan hem belgede kimlik bilgileri yer alan kişiler hem de sahte ya da başkasına ait orijinal belgeyi ibraz edenler hakkında, ülkemize girişlerini 5 yıl süreyle yasaklayan Ç-150 kodlu veri girişi yapılır.
  • Ç – 152: Bu kodla beraber yabancılar için ülkeye girişler ihtiyaten 1 yıl süreyle yasaklanmaktadır.

G TAHDİT KODLARI

Bu kodlar daha çok genel güvenliği ve kamu düzenini tehlikeye atan ya da atabilecek kişiler için kullanılır. Bir diğer deyişle bu kodlar yabancı şahsın suça karışması halinde konulmaktadır. Bu kodlarla deport ya da giriş yasağı konulabilmektedir.

  • G – 24: Bu kod yas dışı örgüt faaliyetine giren ya da girme şüphesi barındıran kişiler için kullanılmaktadır. Bununla birlikte deport ve giriş yasağı konulabilmektedir. Süresi ise duruma göre idare tarafından belirlenebilmektedir.
  • G – 34: Resmi ya da özel fark etmeksizin belgede sahtecilik suçunu işleyen kişiler için bu kod kullanılır. Yine sınır dışı yahut giriş yasağı uygulanabilmektedir.
  • G – 43: TCK’daki kaçakçılık suçunu işleyen yahut işleme şüphesi barındıran kişiler için geçerlidir. Sınır dışı veya giriş yasağı yapılır.
  • G – 48: Fuhuş ticareti yapan veya şüphe barındıran kişiler için konulur.
  • G – 58: Kast yahut taksir ile insan öldüren kişiler hakkında bu kod kullanılır.
  • G – 64: Tehdit suçu oluştu diye konulan bir koddur. Dayanaksız ise iptal davası ile kaldırılabilir.
  • G – 65: Hakkında hırsızlık suçu için kesinlik yahut şüphe barındıran kişiler için bu kod kullanılmaktadır.
  • G – 66: Hakkında gasp/yağma suçu için kesinlik yahut şüphe barındıran kişiler için bu kod kullanılmaktadır.
  • G – 67: Dolandırıcılık suçunu işlemiş ya da şüphesi bulunan kişiler için kullanılmaktadır.
  • G – 78: Bulaşıcı hastalığa sahip yabancı kişiler için bu kod devreye girer. Sağlık raporu ile aksi kanıtlanırsa bu kod kaldırılır.
  • G – 82: Yabancı şahıs milli güvenlik aleyhine faaliyetlerde bulunuyorsa bu kod uygulanmaktadır.
  • G – 87: Genel güvenlik için tehlike arz eden kişiler için bu kod kullanılır. Bunun için MİT’ten de yardım alınabilmektedir.
  • G – 89: Hakkında terörist savaşçı olduğuna dair kesinlik yahut şüphe barındıran kişiler için yapılır.

K TAHDİT KODLARI (KAÇAKÇILIKTAN ARANANLAR)

Bu kod yabancı şahsın kaçakçılık usçuyla bir bağlantısı olması sonucu kullanılmaktadır. Bununla birlikte yine sınır dışı yahut giriş yasağı tedbirleri uygulanabilmektedir. Ayrıca bu kod ile yakalamak amacıyla kişini ülkeden çıkması da engellenebilmektedir.

M TAHDİT KODLARI

Bu kodlar hakkında Interpol tarafından mavi bülten çıkarılarak aranan kişiler hakkında kullanılır. Interpol mavi bülten ile bu kişiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmektedir. Bu kod içinde bulunan M-67 kodu Interpol tarafından dolandırıcılık yaptığı tespit edilen kişiler için kullanılmaktadır. Kişinin hakkında M-67 kodu varsa kişi Türkiye’ye giriş yapmak için önce İçişleri Bakanlığı’ndan izin almalıdır.

N TAHDİT KODLARI

Bu kodlar kişinin Türkiye’ye girmesini Göç İdaresinden izin almasına bağlı kılar. Bu başvuruların reddedilmesi kişi hakkında süresiz giriş yasağı demektir.

  • N-95: Girişleri yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye’ye girebilmiş olanlardan idari para cezasını ödemeyenler hakkında İl Müdürlükleri veya hudut kapısı personeli tarafından N-95 kodlu veri girişi yapılır.
  • N-96: Tanınan sürede ülkemizden ayrılmayanlara İl Müdürlükleri veya hudut kapısıpersoneli tarafından N-96 kodlu veri girişi yapılır.
  • N-97: Haklarında V-71 kodlu tahdit kaydı bulunan ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50’nci ve 68’inci maddeleri uyarınca idari işlem yapılanlardan idari para cezasını ödemeyenlere İl Müdürlükleri tarafından N-97 kodlu veri girişi yapılır.
  • N-119: 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa göre izinsiz çalışmaktan kaynaklanan idari para cezasını ödemediği bildirilenler hakkında İl Müdürlükleri tarafından N-119 kodlu veri girişi yapılır.
  • N-120: Vize, vize muafiyeti, çalışma izni veya ikamet izni ihlalinde bulunan yabancılardan 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ihlalde kalman süreye ilişkin harcın bir kat fazlasını veya varsa ihlale bağlı tahakkuk eden diğer harç ve para cezalarını ödemeyenler hakkında hudut kapısı personeli tarafından N-120 kodlu veri girişi yapılır
  • N-169: Bakanlıkça yürürlüğe konulan düzenlemelerdeki yükümlülüklere uymayanlara ilişkin İl Müdürlükleri veya hudut kapısı personeli tarafından N-169 kodlu veri girişi yapılır.
  • N-170: a) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve diğer ilgili kanunlara uymayan yabancılar hakkında İl Müdürlükleri tarafından N-170 kodlu veri girişi yapılır

b) N-170 kodunun açıklamasına hangi kanuna muhalefetten bu tahdit kaydının girildiği açıklayıcı şekilde yazılır.

c) N-170 kodu, yabancı ülke içerisindeyken girildi ise yabancının statüsünüetkilemez.

O TAHDİT KODLARI

Bu tahdit kodları uluslararası bir koruma yolu teşkil eder.

  • O-100: Uluslararası koruma başvurusundan gönüllü olarak vazgeçen yabancılar hakkında 1 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla 0-100 kodlu veri girişi yapılır.
  • O- 176: Uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma başvurusu hakkında kabul edilemez başvuru veya uluslararası korumaya muhtaç değil kararı verilen yabancılar ve uluslararası koruma statüleri sona erdirilen yabancılar hakkında 3 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla 0-176 kodlu veri girişi yapılır.
  • O-177: Uluslararası koruma başvurusu hakkında hariçte bırakma kararı verilen, uluslararası koruma statüsü iptal edilen, uluslararası koruma başvurusu reddedilen yabancılar hakkında 5 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla 0-177 kodlu veri girişi yapılır.

V TAHDİT KODLARI

  • V-68: Daha önce düzensiz göçe konu olduğu, hakkında adli ve idari işlem yapıldığıveya Genel Müdürlükçe ikamet izni sürecinin takibine ve detaylı incelenmesine ihtiyaç duyulduğu tespit edilen yabancıların ikamet izni talep etmeleri halinde, arşiv kayıtlarındaki bilgiler çerçevesinde durumlarının yeniden değerlendirilmesi ve kontrol altında tutulması amacıyla V-68 kodlu veri girişi yapılır.
  • V-70: İkamet izni alabilmek amacıyla evlilik yaptığı anlaşılan yabancılar hakkında İl Müdürlükleri tarafından V-70 kodlu veri girişi yapılır. Veri girişi yapılmasına esas teşkil eden evliliğin sona erdiğinin anlaşılması durumunda, yabancı hakkındaki V-70 kodu kaldırılır.
  • V-87: Geçici koruma kapsamında olup da “gönüllü geri dönüş” çerçevesinde ülkemizden çıkış işlemi gerçekleştirilen yabancılar hakkında, çıkış yaptıkları hudut kapısı personeli tarafından V-87 kodlu veri girişi yapılır. Bu kapsamdaki yabancılardan tekrar geçici koruma kapsamına alınması uygun görülenlerin V-87 kodu yabancının hazır bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından kaldırılır.
  • V-92: Ülkemizde geçici koruma kapsamında ikamet etmekte olan Suriye uyruklu yabancılardan 2 veya 3 kez kayıt işlemi yaptıranların en yeni kayıtları sistem üzerinde aktif halde tutulur. Diğer kayıtlar hakkında İl Müdürlükleri tarafından V-92 kodlu veri girişi yapılır.
  • V-148: Geçici barınma merkezlerinde barınan kişiler hakkında geçici barınma merkezinin bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından V-148 kodlu veri girişi yapılır. Barınanların geçici barınma merkezinden ayrılması durumunda hakkındaki söz konusu tahdit kaydı geçici barınma merkezinin bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından kaldırılır.
  • V-158: Dışişleri Bakanlığı tarafından yabancı temsilciliklerde ve uluslararası kuruluşlarda istihdam edilen yabancılara veya aile üyelerine düzenlenmiş “yabancı temsilcilik personel/aile bireyi kimlik kartları”ndan görevin sona ermesi nedeniyle iptal edilen ve Dışişleri Bakanlığına iade edilmeyenlerin giriş-çıkışlarda kullanılmaması için bu kişiler hakkında İl Müdürlükleri tarafından V-158 kodlu veri girişi yapılır.

Y TAHDİT KODLARI

Bu kodlar hakkında Interpol tarafından yeşil bülten çıkarılarak aranan kişiler hakkında kullanılır. Interpol yeşil bülten ile bu kişiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmektedir.

YABANCI TAHDİT KODU NASIL KALDIRILIR?

Yabancılar hakkında tahdit kodları, idareye başvuru ve iptal davası yoluyla kaldırılabilir. Ayrıca meşruhatlı vize ile yabancı şahsın ülkeye girişinin önü açılmaktadır. Ayrıca tahdit koduna ek olarak deport kararı da verildiyse bu karara karşı açılan dava da bu istenebilir.

Tahdit kodlarının yazımızın başından beri bahsettiğimiz üzere sınır dışı edilme, vize iptali vb. sonuçları vardır. Kişiler ya idare mahkemesinde dava açabilir ya da Göç İdaresine itiraz edebilir. Göç İdaresine yapılan itiraz reddedilirse kanuni sürelerde kişiler yine idare mahkemesinde dava açabilir. Alternatif olarak meşruhatlı vize ile de bu yapılabilir.

SINIR DIŞI ETME KARARINA KARŞI İPTAL DAVASI

Yabancı hakkında verilen sınır dışı etme kararına karşı tebliğden itibaren 7 gün içinde dava açılmalıdır. Ancak bu 7 gün içinde de kişinin sınır dışı edilmesi mümkündür.

İlgili Makale: Deport Kaldırma, Sınır dışı Kararına İtiraz, Deport İtiraz

Açılan dava takribi 3-4 ayda sonuçlanmaktadır. Kararı veren ilk derece mahkemesinin kararı kesindir. İstinaf ve temyiz yoluna gidilemez.

Bu davada taleple bağlı olarak talep edilirse ve varsa tahdit kodu da kaldırılabilir. Aksi halde tahdit kodu re’sen kaldırılmaz.

Bu davanın açılmasıyla sınır dışı etme faaliyetleri durmaktadır. Karara göre sınır dışı edilir ya da deport kararı kalkar. Ama bu haldeyken kişi serbest değil, idari gözetim halindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir