Haksız Tutuklama ve Gözaltı Sebebiyle Maddi Manevi Tazminat Davası

Ankara Ceza ve Tazminat Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda haksız gözaltı, tutuklama, el koyma sebebiyle kişilerin uğramış oldukları maddi ve manevi zararların tazmini için devlet aleyhine açılacak tazminat davalarını anlattık. Başka bir ifade ile “Haksız tutuklama tazminatı nasıl tahsil edilir?” soruna cevap aradık.

Ceza Soruşturması ve kovuşturması sürecinde kesinleşmiş hüküm verilinceye kadar yargı makamlarınca bir takım koruma tedbirler alınabilmektedir. Yakalama, gözaltına alma, tutuklama bu tedbirlerden bazılarıdır. Ancak bu tedbirler her zaman hukuka uygun olmamakta ülkemizde haksız yere yakalama, gözaltına alma, tutuklama durumları maalesef sıklıkla görülmektedir. Bu hallerde Devlet mağdur ettiği kişiye tazminat ödemek zorundadır. Yani haksız yere yakalanan gözaltına alınan, tutuklanan kişiler devletten tazminat almaya hak kazanmaktadır. Bu konu 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 141 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu yazımızda özellikle haksız tutukluluk nedeniyle doğacak tazminat hakkı üzerinde durulacaktır.

İlginizi çekebilir: Bilişim Suçları Şikayet

Haksız Tutuklama, Gözaltı ve El Koyma Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davasının Hukuki Dayanağı

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun “Tazminat istemi” başlıklı 141. maddede hangi haller gerçekleşir ise tazminat hakkının doğacağı düzenlenmiştir. Buna göre:

(1) Suç soruşturması veya kovuşturması sırasında;

  • Kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan, tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen,
  • Kanunî gözaltı süresi içinde hâkim önüne çıkarılmayan,
  • Kanunî hakları hatırlatılmadan veya hatırlatılan haklarından yararlandırılma isteği yerine getirilmeden tutuklanan,
  • Kanuna uygun olarak tutuklandığı hâlde makul sürede yargılama mercii huzuruna çıkarılmayan ve bu süre içinde hakkında hüküm verilmeyen,
  • Kanuna uygun olarak yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen,
  • Mahkûm olup da gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği süreleri, hükümlülük sürelerinden fazla olan veya işlediği suç için kanunda öngörülen cezanın sadece para cezası olması nedeniyle zorunlu olarak bu cezayla cezalandırılan,
  • Yakalama veya tutuklama nedenleri ve haklarındaki suçlamalar kendilerine, yazıyla veya bunun hemen olanaklı bulunmadığı hâllerde sözle açıklanmayan,
  • Yakalanmaları veya tutuklanmaları yakınlarına bildirilmeyen,
  • Hakkındaki arama kararı ölçüsüz bir şekilde gerçekleştirilen,
  • Eşyasına veya diğer malvarlığı değerlerine, koşulları oluşmadığı halde elkonulan veya korunması için gerekli tedbirler alınmayan ya da eşyası veya diğer malvarlığı değerleri amaç dışı kullanılan veya zamanında geri verilmeyen,
  • (Ek: 11/4/2013-6459/17 md.) Yakalama veya tutuklama işlemine karşı Kanunda öngörülen başvuru imkânlarından yararlandırılmayan, Kişiler, maddî ve manevî her türlü zararlarını, Devletten isteyebilirler.

(2) Birinci fıkranın (e) ve (f) bentlerinde belirtilen kararları veren merciler, ilgiliye tazminat hakları bulunduğunu bildirirler ve bu husus verilen karara geçirilir.

Anılan maddenin (e) bendi incelendiğinde soruşturma aşaması sonunda Kovuşturmaya Yer Olmadığına / Takipsizlik Kararı; Kovuşturma aşamasında ise Beraat Kararı alınması halinde tazminat hakkı doğmaktadır. Bu tazminat hem maddi hem de manevi zararlara ilişkindir. Tutuklu kalınan süre zarfında yapılan harcamalar ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan maddi haklar maddi zararın esasını oluşturur.

“Davacının tutuklu kaldığı dönem için maddi zararları hesaplanırken cezaevi harcamaları, cezaevi ziyaretçilerinin yol harcamaları ve benzeri giderlerinin CMK’nın 141 vd. maddeleri kapsamında maddi zarar hesabına dahil edilemeyeceğini”

Yargıtay 12. Ceza Dairesi E. 2018/3891 K. 2018/9642 T. 5.10.2018

 Öte yandan tutuklu kalma nedeniyle kişide oluşan elem ve ızdırap da tazminatın konusudur. Haksız yere tutuklanmanın kişide yarattığı acının karşılığı olmasa da duygusal bir tatmin sağlaması bakımından manevi tazminat çok önemlidir. Öta yandan Yargıtay Manevi tazminata ilişkin verdiği bir kararında şu ilkelere vurgu yapmıştır:

…manevi tazminat miktarı belirlenirken objektif bir ölçü olmamakla birlikte, hükmedilecek manevi tazminat miktarının davacının sosyal ve ekonomik durumu, üzerine atılı suçun niteliği, gözaltına alınmasına neden olan olayın cereyan tarzı, tutuklu kaldığı süre, tutuklama tarihinden itibaren faize hükmedilmesi suretiyle tazminat davasının kesinleştiği tarihe kadar davacının elde edeceği parasal değer ve benzeri hususlar da gözetilmek suretiyle, hakkaniyet ölçüsünü aşmayacak bir şekilde, hak ve nesafet kurallarına uygun makul bir miktar olarak tayin ve tespiti gerekmektedir.”

Yargıtay 12. Ceza Dairesi E. 2018/3891 K. 2018/9642 T. 5.10.2018

Haksiz Tutuklama ve Gozalti Sebebiyle Maddi Manevi Tazminat Davasi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat
Haksız Tutuklama ve Gözaltı Sebebiyle Maddi Manevi Tazminat Davası 5

Haksız Tutuklama, Gözaltı ve El Koyma Nedeniyle Tazminat Davası Ne Zaman Açılır? (Dava Açma Süresi – Zamanaşımı)

Maddenin 2. fıkrasına göre, Takipsizlik ya da Beraat kararını veren makamların tazminat hakkını ayrıca kararda belirtmeleri ve bu durumu ilgili kişiye bildirmeleri zorunludur.

Tazminat isteminin şartları ve buna dair usul hükümleri ise 142. maddede düzenlenmiştir. Buna göre:

  1. Karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren üç ay ve her hâlde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen bir yıl içinde tazminat isteminde bulunulabilir.
  2. İstem, zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza dairesi yoksa, en yakın yer ağır ceza mahkemesinde karara bağlanır.
  3. Tazminat isteminde bulunan kişinin dilekçesine, açık kimlik ve adresini, zarara uğradığı işlemin ve zararın nitelik ve niceliğini kaydetmesi ve bunların belgelerini eklemesi gereklidir.
  4. Dilekçesindeki bilgi ve belgelerin yetersizliği durumunda mahkeme, eksikliğin bir ay içinde giderilmesini, aksi hâlde istemin reddedileceğini ilgiliye duyurur. Süresinde eksiği tamamlanmayan dilekçe, mahkemece, itiraz yolu açık olmak üzere reddolunur.
  5. Mahkeme, dosyayı inceledikten sonra yeterliliğini belirlediği dilekçe ve eki belgelerin bir örneğini Devlet Hazinesinin kendi yargı çevresindeki temsilcisine tebliğ ederek, varsa beyan ve itirazlarını onbeş gün içinde yazılı olarak bildirmesini ister.
  6.  İstemin ve ispat belgelerinin değerlendirilmesinde ve tazminat hukukunun genel prensiplerine göre verilecek tazminat miktarının saptanmasında mahkeme gerekli gördüğü her türlü araştırmayı yapmaya veya hâkimlerinden birine yaptırmaya yetkilidir.
  7.  (Değişik: 25/5/2005 – 5353/20 md.) Mahkeme, kararını duruşmalı olarak verir. İstemde bulunan ile Hazine temsilcisi, açıklamalı çağrı kâğıdı tebliğine rağmen gelmezlerse, yokluklarında karar verilebilir.
  8. Karara karşı, istemde bulunan, Cumhuriyet savcısı veya Hazine temsilcisi, istinaf yoluna başvurabilir; inceleme öncelikle ve ivedilikle yapılır.
  9. (Ek: 15/8/2017-KHK-694/144 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/139 md.) Tazminat davaları nedeniyle Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan nisbî avukatlık ücreti ödenir. Ancak, ödenecek miktar Tarifede sulh ceza hâkimliklerinde takip edilen işler için belirlenen maktu ücretten az, ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen maktu ücretten fazla olamaz.
  10.  (Ek: 15/8/2017-KHK-694/144 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/139 md.) Tazminata ilişkin mahkeme kararları, kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan icra takibine konulamaz. Kesinleşen mahkeme kararında hükmedilen tazminat ile vekâlet ücreti, davacı veya vekilinin davalı idareye yazılı şekilde bildireceği banka hesap numarasına, bu bildirimin yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içinde ödenir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde, karar genel hükümler dairesinde infaz ve icra olunur.

madde incelendiğinde bu tazminat davası için bir süre öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Süre, hükmün yahut kararın kesinleşmesinin tebliği ile başlar. Kesinleşmiş beraat kararı yahut takipsizlik kararı olmadan tazminat davası açılamaz. Kesinleşme kararının tebliğinden itibaren 3 AY içinde herhalde kesinleşme tarihini izleyen 1 YIL içinde dava açılmalıdır. Öte yandan belirtilen bu süreler “düzenleyici süre” olmayıp “hak düşürücü süre ” niteliğindedir. Yani bu süreler içinde dava açılmazsa tazminat davası usul yönünden reddedilecektir. Öte yandan bu davalar bakımından sürenin geçip geçmediği mahkeme tarafından re’sen araştırılacaktır.

Haksız Tutuklama, Gözaltı ve El Koyma Nedeniyle Tazminat Davası Hangi Mahkemede Açılır? (Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?)

Davanın açılacağı mahkeme davacının oturduğu yer ağır ceza mahkemesidir. Bu anlamda ilgili ikamet adresini doğru olarak belirtmelidir. Aksi halde Mahkemece yetkisizlik kararı verilecektir. Bununla birlikte yakalama gözaltına alınma yahut tutuklanma sırasında maruz kalınan kötü muamele nedeniyle ayrıca idari yargıda hizmet kusurundan bahisle tam yargı davası açılabilir. Maruz kalınan işkence kötü muamele nedeniyle açılacak tazminat davaları adli yargıda değil idari yargıda görülür. Çünkü ağır ceza mahkemesinde açılacak tazminat davasının nedenleri 141. maddede sayma suretiyle belirtilmiştir.

Tazminat dilekçesinde Kanunun 142/3. maddesinde sayılan bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir. Buna göre dava dilekçesinde “davacının kimlik ve adres bilgileri, zarara uğranılan işlemin ne olduğu ve zararın nitelik ve niceliği ile bunlara ilişkin belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Dilekçede eksiklik nedeniyle dava dilekçesinin reddi kararı verilebilir. Davada karşı taraf Devlet adına “Hazine ve Maliye Bakanlığı” dır.

Ağır Ceza Mahkemesi bu davayı tazminat hukukunun genel prensipleri çerçevesinde görecektir. Öte yandan yargılamada re’sen araştırma ilkesi uyarınca mahkeme gerekli gördüğü araştırmayı yapabilecektir. Mahkeme tazminata hükmettiğinde bu karar hemen icra edilmez, tazminat kararının da kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşme sonrası davacının yazılı olarak vereceği hesap numarasına davalı tarafından ödeme 30 gün içinde yapılacaktır.

Haksız Tutuklama Tazminat Hesaplama

cezaevi tutuklu haksiz beraat tazminat ceza davası

Maddi ve Manevi tazminat miktarının hesaplanmasının nasıl yapılacağı 142. maddenin e fıkrasında düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre hesaplama tazminat hukukunun genel prensipleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Burada Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri ile Yargıtay’ın yerleşik içtihatları önem arz etmektedir. Bununla birlikte mağdurun uğramış olduğu maddi ve manevi zararın tespitinde yaşamış olduğu süreç, elem ve acının boyutu, haksız gözaltı ya da tutuklama süresi, sosyo – ekonomik durumu gibi etkenler tek tek ele alınmaktadır. Bu çerçevede alanında uzman bir avukattan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak oldukça önemlidir.

Haksız Tutuklama Tazminat Davası Dilekçesi Örneği

Yaşamış olduğunuzun mağduriyetten ortaya çıkan maddi ve manevi zararlarınızın tahsili için açacak olduğunuz tazminat davasında bir avukattan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanızı öneriyoruz. Aksi takdirde üzülerek ifade etmek isteriz yeni kayıpları ve mağduriyetlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu çerçevede avukat meslektaşımız yaşanan süreçleri, mağduriyetleri ve tazminat taleplerini doğru bir üslupla ve hukuki dil ile dava dilekçenizi oluşturacak, doğru mahkemede davanızı açacak ve nihayetinde tazminatınıza kavuşmanızı sağlayacaktır.

Ankara Ceza ve Tazminat Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize ceza hukuku alanında hizmet verdiğimiz gibi müvekkillerimin uğramış oldukları zararların tazmin edilmesi süreçlerinde de yanlarında yeralıyoruz. Müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız.

İlginizi çekebilir: Adli Para Cezası Nedir

“Haksız Tutuklama ve Gözaltı Sebebiyle Maddi Manevi Tazminat Davası” üzerine 98 yorum

  1. Avukat bey,

    Ben Köprü davasında yargılandım 2 yıla yakın tutuklu kaldım. Şimdi beraat ettim. Tazminat davası açmak istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
    • Merhaba Okan bey,

      Başınızdan geçenler için öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunmak isterim.
      Haksız tutuklama ve gözaltından kaynaklı olarak maddi ve manevi tazminat talebinde bulunma hakkınız mevcuttur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus beraat kararının kesinleşmesinin üzerinden 3 aylık hak düşürücü süre geçmeden bu davanın açılmasıdır. Büromuza gelerek süreç hakkında detaylı bilgi sağlayabilir, tarafımızdan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

      Saygılarımla

      Yanıtla
    • Merhaba avukat bey şuan devam eden dosyam bir kaç gün içinde karara bağlanacak ilk duruşma da dosya bilirkişiye gitti hesaplama yaptı bu karar mahkemesi bende hazinede dosya ya itiraz etmezse bu para ne zaman benim elime geçer

      Yanıtla
      • Merhaba Ercan Bey,
        Direk bir tarih vermek mümkün değil. Dosyayı bizzat incelemek lazım. Kurumlara yazılacak olan yazılar tamamlandı mı? Raporlara karşı itiraz süreleri mevcut öte yandan dosyaya karara çıksa dahi hazine vekili dosyayı istinaf edecektir. Bu durumda da en az 1 yıl atacak demektir.

        Yanıtla
  2. Merhabalar fatih bey bende tazminat davası actim.kazandim 32 bin lira maddi manevi toplam suan istinafta istinaf bunu onaylarsa yargitay temyize gönderme hakkı var mi hazine avukatının burada hmk temyiz sınırı mi geçerlidir avukatımız ictihatlarsa hmk sınırlarının uygulanacağını söylüyor dedi dogru mudur bu sayın avukatim

    Yanıtla
  3. İyi günler fatih bey benim haksız tutukluluktan kaynaklanan bir davam vardı dava sonucu tazminat almaya hak kazandım karşı taraf istinaf a taşıdı ve ben buradada kazandım ve karşı tarafın başvuracağı bütün mecralar kapatıldı mahkeme tarafından 6 ay oldu dilekçe verdikten sonra bu paranın hesaba yatma süresi maksimum ne kadardır cevap verirseniz sevinirim

    Yanıtla
  4. Merhaba Fatih Bey. Haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat kazandım. Tazminat talebim için mahkeme kararının kesinleşmesine gerek olmadan, kazanılan tazminatı hazineden talep edebileceğim söylendi. Doğru mu? Teşekkürler…

    Yanıtla
  5. Merhaba Fatih Bey haksız gözaltı nedeniyle hazineye tazminat davası açtım Ocak ayında gerekçeli karar yazıldı maddi manevi 21.000 TL kazandım hazine avukatı istinafa başvurdu temmuz ayından beri istinafta daha ne kadar sürer ve onaylanirsa hazine avukatı itiraz etme şansı var mı

    Teşekkürler

    Yanıtla
  6. Merhaba. Ben de haksız gözaltı ve tutukluluk için açmış oldugum tazminat davasını kazandım. Hazine avukatının itirazı reddedildi istinafta onayladı. Yukarıda verilen cevaplardan mahkeme kararı ve kesinleşme şerhi ile idareye başvurunuz demişsiniz. İdareden kastınız en son çalıştığımız kurum mu? Ben öğretmendim okula mı ilçe MEM e mi veya İl MEM e mi başvurmalıyım? Saygılar.

    Yanıtla
  7. Kolay gelsin. Peki haksız tutuklamada kazanılan tazminatın faizi, istinaftan sonra kesinleşme tarihine kadar mı işletilir? Yani yasal faiz, göz altı ve tutklamadan başlayıp dosya istinaftdan döndükten sonra mahkemenin kesinleştirme tarihine kadar mıişletilir mi? Sağ olun.

    Yanıtla
  8. Kolay gelsin ben haksız tutulama sonucu beraat ettim ve tazminat davası açtım. Mahkeme lehime 50 bin TL tazminat hükmetti ancak hazine nin avukatı davayı istinafa taşımış. Ben istinaf mahkemesinin sonucunu da beklemek zorunda mıyım. Şimdiden teşekkürler. İstinaftan sonra başka itiraz hakkı da var mi

    Yanıtla
  9. Ben ve 2 kardeşim 2011 yılında yakalandık. Ben 15 ay kardeşlerim ise 8 ay yattı. Sonra tutuksuz yargılama sonucu 9 yıl sonra karar çıktı. Kardeşlerim beraat etti. Ben ise ceza aldım. Dosyam temyizde.kardeşimin birine verilen 20.000 maddi manevi tazminat hazine avukatı tarafından 5 ay önce istinafa giti. bugün istinaf kararın doğru olduğuna hükmetti. Gerekçeli karar çıktı. Merak ettiğim bu 20.250 TL 9 buçuk yıllık faizi ve avukatlık ücretiyle beraber ne kadar olur. Ve Hazine bu parayı tahminine ne kadar sürede bize ödeme yapacaktı.

    Yanıtla
  10. İhraç oldum 9 ay cezaevinde kaldım beraat ettim. Bu süreçte iş güvenliği uzmanlığı belgem askıya alındı çalışamadım.tazminat konusu yapabilirmiyim

    Yanıtla
    • Faruk bey,
      Haksız olarak gözaltına ve yine haksız olarak tutuklama tedbirine maruz kaldığınız görülmektedir. Beraat kararının tarafınıza tefhiminden veya gerekçeli kararın tarafınıza tebliğinden itibaren 3 ay içerisinde haksız gözaltı ve tutukluluk nedeniyle maddi tazminat davası açabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak tarafınıza hukuki destek sağlayabiliriz.

      Yanıtla
  11. kazandığımız tazminatı almak için davalı daireye 25 gün önce başvurduk. Para yatırılmadı.tahminen ne zaman yatırılır. uyaptan veya başka yerden miktarını veya ödeme sırasını öğrenebilecğimiz bir yer varmı.

    Yanıtla
  12. Merhaba 1 aya yakın ceza evinde yattım 2 yıl sonra beraat kararı aldım ne kadar tazminat alabilirim ve iş yerim kapandı bu sebepten dolayı

    Yanıtla
  13. suçsuz yere 1 yil hapis yattim ve devlette tazminat davasi açtim davayi kazandim şuan 37bin tl hak ettim onaylanmiş fakat nerden nasil alacagimi bilmiyorum yqrdimci olursaniz sevinirim

    Yanıtla
  14. Merhaba ben haksiz tutuklama sonucu tazminat kazandim ve istinaf onaylandı gerekli yerlere evrakları tamamlayıp verdim 20gun oldu para verdiğim hesap numarasina nezaman yatar sizde…şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  15. Selamlar. Yerel mahkemede gerekçeli karar çıktı ve beraat ettim ancak tarafıma kesinleşme şerhi ve karar tebliğ edilmedi. Tebliği beklemexe
    kanunda ön görülen 1 yıllık hak düşürücü süreyi esas alarak maddi manevi tazminat davası açabilir miyim?

    Yanıtla
  16. Merhaba avukat bey ben 2017 de haksız yere çocuk yaşta tutuklandım ve 3 ay çocuk cezaevinde kaldım ve 5 ay önce Berat ettim bu davamdan kayda değer bir tazminat alabilirmiyim veyatta örnek olarak alabileceğim bir rakam soyleyebilirsiniz rica etsem

    Yanıtla
  17. Merhaba Fatih Bey, bende haksız tutuklama kararı dolayısı ile tazminat hakkı kazandım, karar kesinleşti, dosya kapandı. Ödenek için başvuruda bulundum. Bu süreçte kafama takılan bir soru var, benim borçlu olduğum 3000tl altı icra takip davam var. Bu borcum bana ödenecek tazminat bedelinden kesinti yapılır mı? Yoksa tazminat bedeli bana direkt olarak mı ödenir?

    Yanıtla
  18. Merhaba ben haksız tutuklama nedeniyle beraat ettim tazminat davası açtım mahkeme bana 23500 tl tazminat hükmetti hazinenin avukatı dosyayı istinafa gönderdi istinafata kesinleştirdi ilamı mahkemeye gönderdi şimdi bu parayı nasıl alrım teşekkurler

    Yanıtla
  19. Avukat bey ben 2023 ocak 22 sinde tutuklanIP haziran 23 tahliye oldum 2 celsede beraat aldım savcı bey temiz etti bu aşamada ne yapmalıyım maddi ve manevi tazminat davası açarken ne kadar istemeliyim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  20. avukat bey 2 yıl 1 ay 6 gün tutuklu kaldım ve beraat ettim. tazminat davasında hakim 33,500 tl maddi tazminata hükmetti. öncesinde kamu görevlisiydim. asgari ücretten nasıl hesaplanıyor maddi tazminat, az değil mi sizce

    Yanıtla
  21. Kolay gelsin ben beraat tzmimtı kazndım 20bin tl.gerekçeli karar yazıldı istinaf oldu iatinafta onayladı. Gerekli hazineye verildi. 2ay olmasına rağmen ödenek gelmediklerini söyluyorlar.
    peki faiZ işliyormu nasıl hesaplanıyor şimdiden kolay gelsin teşekkürler sağolun..

    Yanıtla
  22. Allah arazi olsun aviation bey herkezin kafasindaki soruyu cozmusunuz benim 23 ay sucsuz yatigjmi kannat edi istinaf yargitay only ladies karari tazminat actim ilk mahkemede bilir kisi raporu istedi simdi 3 uncu ayda tekrar mahkeme olacak ben 3 uncu ayda bu mahke.eden para alabilirmiyim

    Yanıtla
  23. Merhaba fatih bey bir olayda ben serbest denetimli olarak imzaya gitim 7 ay ve berat etim bunun tazminatı ne kadar olur sizce iki haftada bir gidiyordum teşekürler

    Yanıtla
  24. Hayırlı aksamlar sayin hocam ben 20 ay sucsuz yere cezaevinde yattim tahliye oldum sucsuz oldugum icin beraatimi aldim suan dosyam teymiz icin yargitayda incelemede.. yargitaydan sonra adalet bakanligimiz bana kac bin tl tazminat verir hocam.. simdiden teşekkür ederim Hayırlı aksamlar

    Yanıtla
  25. Benim berat aldığım dosyam kapandı maddi manevi kesinleşnede geldi üstünde. Nerdeyse 2 ay olacak uyapta dosya kapalı gözüküyor ama avukatim halen yatmadigini söyluyor benden sonra çıkanlar beraat alan arkadaşlarım bile parasını aldı acaba bunun başka bir çözüm yolu yokmudur

    Yanıtla
  26. Mrb hocam ben size başıma gelen olayı anlatacağım çok Derine girmeden kısa ve net özet geçeceğim ben ben 06.08 2023 tarihinde tutuklandım ve tutuklanma sebebim 2 şahsın üstlerinde hiçbir uyuşturucu maddesi ve maddesine ait hiçbir şey bulunmadan onları karakola almışlar ve karakola almalarının sebebi de güya üstlerinde ecza ilacı olan suboxone çıkmış ve bu ilaç hiçbir şekilde bana ait değil hiçbir şekilde parmak parmak izi ve bana dair hiçbir şey yok Buna dayanarak o iki şahsın verdiği ifade Biz onun yanındaydık onun yanından uyuşturucu aldık ve tam Gideceğimiz zaman sakın dışarı çıkmayın ca yakalanırsınız burada için öyle gidin demişler ve bunların ifadesine dayanarak evime operasyon yapıldı evimde içecek sınırını geçmeyecek şekilde uyuşturucu miktarı çıktı Daha sonra ben kendimi ifade etmek istesem de olmadı tutuklandım ve ilerleyen mahkemelerde ara tahliyemi istediler ve ben dışarıda yargılanıyorken mahkeme mi oldu Berat aldım Şimdi ben tazminat davası açmak istiyorum Maddi manevi Ben tazminat davası açsam kazanır mıyım veyahut ne kadar alırım.

    Yanıtla
  27. Merhaba Ercan bey
    Ben örgüt üyesi olmaktan 20 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat ettim.İstinaf bozdu.Yerel mahkeme bu sefer uzlaşmaya gönderdi.ve sonuç olarak uzlaştık.dosya düştü.Şimdi tazminat davası açabilirmiyim.

    Yanıtla
  28. Fatih bey merhaba,

    2017-2018 arası 1 yıl terör davasında tutuklu yargılandım ve nihayetinde beraat ettim. Maddi tazminat ölçüleri az çok araştırdım normal görünüyor ancak terör davasında yargılanıyor olmam ve sosyo ekomik çevrem ve durumum göz önünde bulundurularak yukarıda bazı danışanlarınızın belirttiği ücretler gülünç değil mi ? Birde tutukluluğun başlangıcı itibari ile işlemeye başlayan yasal faiz oranı nedir ? bilgilendirmeniz için teşekkürler.

    Yanıtla
  29. merhaba haksız tutuklama nedeniyle 16bin tl tazminat kazandım. dosya istinaf tarafindanda onaylandı. 2 sene sürer dedikleri dava istinaf süresi dahil 6 ayda sonuçlandı. Bu onaylanan tazminatı nekadar zamanda alırım sizce

    Yanıtla
  30. merhaba avukat bey. benim sorum şu ben ni davadan 3 buçuk ay tutuklu yattım daha sonra agır cezadan berast ettim savcı itiraz etti ceza dairesi beraatimin yerinde olduguna karar verdi karar kesinleşti dosya kapandı tazminatımı nasıl alırım

    Yanıtla
  31. selamlar 2015 yılında teror orgutu uyeligi gerekcesiyle tutuklandim 27 ay tutuklu kaldiktan sonra 2017 yilinda tahliye oldum 2018 de karar cikti ve beraat ettim dava dosyam yargitayda beraat karari kesinlesti tazminat davasi acmak istiyorum fakat tazminat hesaplamasi tutuklanmadan once çalışmadığım icin asgari ucret uzerinden hesaplamıyormuş. merak ettigim konu asgari ucret hesaplanırken 2015 yılındaki asgari ucert mi baz alinacak.

    Yanıtla
  32. Merhaba 2016yılında beni meslekten ihraç ettiler davayı kazandım geri döndüm 2019da tazminat davası açmadım fakat 2023 de tekrar bana fetöden dava açıldı yerel ağır cezada beraat aldım savcı itiraz etmesiyle bölge adliyede tekrar beraat aldım ve karar 15 gün sonra kesinleşti şimdi hocam sorum şu geçmiş önemli değil fakat bu 2 yıllık yeni dava sürecinde maddi manevi çok yıprandım mesleğimde açığa alındım audi a4 üm vardı 174 bine borçlarımdan dolayı satmak zorunda kaldım eğer açığa alınmasaydım satmayacaktım şuan güncel piyasa değeri 800 bin 4 gün nezarette yattım 1 yıl boyunca mahkemece tedbir amaçlı haftanın 2 günü imza attım her türlü maddi manevi yıprandım bu uğradığım zararları dava yolu ile alabilirmiyiz özellikle aracın ve kendim adına tahmini ne kadar alınır maddi manevi ve ne kadar sürer saygılarla

    Yanıtla
  33. avukat bey iyi günler. tarafıma verilen disiplin cezasına karşı üniversiteye karşı açtığım idari mahkemedeki davayı kazandım. fakat yatırdığım ücretlerin ödenmesi konusunda (ücretleri yatırmak için iban-banka hesabı isteme gibi) tarafıma dönüş olmadı. yani ücretleri tahsil edemedim. sanırım bunun için üniversiteye dilekçe yazmam gerekiyor. bu parayı tahsil etmem için son bir tarih var mıdır? ne zamana kadar istemem gerekir? yoksa hakkım baki midir? istediğim zaman isteyebilir miyim?

    Yanıtla
  34. merhabalar hayırlı bayramlar avukat bey ben cinsel istismar suçundan 5.ay13 gün ceza evinde kaldım sonra tahliye edilip dışardan davam 1 yıl görüldü sonra beraat ettim temyize gitti 14 ay oldu temyizde acaba temyiz sonuçlanana kadar yasal faiz islenirmi teşekkür ederim

    Yanıtla
  35. merhaba iy günler ben ağır ceza mahkemesinde yagilandim 5 ay tutuklu yattım dosyam 26 temmuzda karar bağladı beraat kararı aldım ben meddi ve manevi dava açmak istiyorum

    Yanıtla
  36. merhaba fatih bey ben 2019 yılında tutuklandım ceza evıne gırdım sonra covıdden dolayı cıktım sonra baska 2 mahkeme bana ben ceza evındeyken hukum vermıs 7 yıl 4 ay olarak 1/2 vurdu ve 3 yıl parçalı bulutlu olmak uzere toplamda yattım şuana kadar hukmumden dustu hep 1000 gun mahsubum var ve 3 yıl aradan sonra somut delıl buldum ve yargıtay kanun yarırına bozma dilekçemi mahkemeler red etmesıne ragmen oy bırlıgıyle cezanın başa döndurulmesine dıye bır karar verdı bıldıgım kadarıyla yenıden yargılanma kararıymıs bu eger beraat alırsam tazmınat davası acabılıyormuyum ?

    Yanıtla
  37. merhaba avukat bey boşanma aşamasındaki esim tarafından şikayet edilerek kamu davaları açılmış 5 adet kamu davasından beraat ettim yalnız davaların hepsi istinafta olduğumuz için beklememiz gerekiyormu birde bu davalarda iftira attıkları için şikayetçi olamiyormusuyuz

    Yanıtla
  38. avukat bey merhaba işe başladıgım yerde usulsüzlükler döndügü için benide onlarla beraber tam 67 gün cezaevine girdim çıkdım ancak çıkarken yurtdışı yasagı kontrolü ile salıverildim savcılık tarafından ne bi mahkeme ne bi bişey oldu suçum yok piskolojim bozuldu ne çalışabiliyorum ne okuluma devam edebiliyorum yurtdışına çıkıp dil kurslarına gidip çalışmak istedim ancak pasaport bile çıkartamıyorum böyle bi rezillik yok resmen hayatımızı karaladılar ben nasıl bi yol izleyebilirim şimdiden teşekkür ederim değerli görüşleriniz için.

    Yanıtla
  39. hocam selam aleyküm ben 8 ay tutuklu kaldım sonra Berat ettim ben sigortasız çalışıyordum ek. gelirlerim vardı ve evli bakmakla yükümlü olduğum eşim ve çocuğum birde annem ve babam ben Cook mağdur oldum nasıl kanıtların ek işlerimi gelirimi ve ne kadar alırım tazminat

    Yanıtla

Yorum yapın

Call Now Button